Myror i köket? Svenska modellen är att lägga socker på golvet.

Bästa läsare!

Tre somrar i rad har jag haft problem med myror. Eller rättare sagt; det var under mitten av sommaren som jag inte hade problem, för då var de små gynnarna ute och roade sig nere i trädgården. Men så fort solen började svika i slutet av augusti och vindarna blev svalare verkade de ta sig in till mitt kök igen. Och här trivdes de fram på vinterkanten då det blev för kallt även här och de gick i dvala eller dog. Vid senvåren dök de små hungriga babymyrorna fram igen, och ännu ett myr-år började.

Myrproblemet hanterades under 2014 på följande sätt: allt socker och mjöl lades in i plåtburkar. Bröd gömdes i frys eller tillslutande förpackningar. Följt av en allmän rengöring (och bortforsling av gömda/glömda Alladinaskar sedan julen). Och bort med alla halvtomma godis- och chipspåsar. Inget gift, men däremot en sträng tumme på de gynnare som hade alltför oförskämd uppsyn (bödeljobbet outsourcades till Lilla Fröken Harold och Mrs Harold). Och sen var myrorna borta.

Jag säger inte att vi skall göra samma sak med de östeuropeiska tiggarna som sitter 20 meter från varandra längs städernas gator, men jag kan inte komma ifrån att vi på något vis verkar försöka bota det urbana ”myr-problemet” genom att ”hälla socker” på trottoarerna.

Idag blev jag förevisad hur det ser ut en våning under Edvin Öhrströms ”kristallvertikalaccént” vid Sergels torg.

Den bortre gången, där skivbutiken Mega låg en gång i tiden, samt mot trappan till Hamngatan (Östra Arkaden), har förvandlats till ett tattarläger, vilket är en etablering på fel plats enligt min mening. Och ovanpå gatuplan kunde jag se fekalier efter folk som suttit skyddade vid avspärrningarna för den pågående ombyggnaden av vägen. Mitt promenadsällskap ställde den retoriska frågan: ” – Vad är det för fel med det här landet numera?”. Jag svarade lakoniskt: ” – För mycket socker på trottoarerna…”.

På väg därifrån funderade jag lite på vad folk skulle säga om jag skrev om detta ämne på bloggen. Hur kan jag jämföra fattiga stackars öststatstiggare med ohyra? Har jag inget hjärta…? ” – Jäkla rasist…!” skanderade min låtsasläsare i mitt huvud.

Jag lät bli att lyssna på rösterna i mitt huvud. Istället kände jag saknad efter den tid då det fortfarande fanns människor som kunde säga vad de tyckte, och argumentera utifrån någon form av förnuft. Alltså på den tiden det kunde dyka upp en äkta tvär gammelmoderat som säger den obekväma sanningen. En riktigt butter Gösta Bohman som noterade att man i sydliga länder kan överleva genom att bo i plåtskjul och äta bananer och nu har vi diskuterat färdigt u-landsbiståndet.

Numera är (M) precis som alla andra partier, livligt polerande på sin nyuppsatta skylt ”Alla är lika värda” och lismar glatt men fåfängt för sina f.d. ideologiska motståndare. Nu kan en moderat inte längre säga som den forne landstingsledamoten Jan-Erik Smeds: ” – Uteliggarna kanske inte alls vill ha särskilt mycket hjälp. De kanske inte alls är likadana trygghets- och sjukvårdsnarkomaner som huvuddelen av svenska folket.” Citatet är hämtat från någon socialistisk sajt, men jag tror att det är äkta. Och faktiskt också ganska sant till stor del. Dock tror jag att Smeds tänker på en annan kategori av hemlösa som idag är bortträngda från tiggarmarknaden. Men jag saknar dock klarspråket.

Moderaterna – eller snarare gammelmoderaterna – skulle här kunna komma med en ideologisk poäng. De skulle bara behöva komma med ett enda litet ord: Privatisera.

Jag är ganska övertygad om att det är Stockholms stad som äger Sergels torg. Det var i vart fall Stockholms stad och Exploateringskontoret som för ett flertal år sedan började jobba med att omdana ”Platten”, och en studie gjordes bl.a. av konsultföretaget Spacescape AB (pdf). Man kom fram i sin analys att man skulle kunna bygga bort kriminalitet, och ett tappert försök har gjorts för detta genom att förvandla Västra Sergelgången till en galleria med ökad social kontroll.

Om staden fått bukt med narkotikaförsäljningen på Sergels torg eller inte vet jag inte, men vi kan konstatera att de s.k. EU-migranterna slagit läger utanför de slutna offentliga utrymmena sedan staden gjorde Plattans kommersiellt användbara områden estetiskt tilltalande. Även om denna kategori av människor inte finns med i Spacescapes analys så är jag säker på att de hade sorterat in under rubriken ”oönskade element”. För är det någon som önskar att arkaderna i Stockholms centrum förvandlas till lägerplats för folk med rasslande kaffemuggar?

Ändock är det ett faktum att tiggarna tagit över platsen. De har till och med vakter utplacerade som övervakar kvarliggande ”husgeråd” under dagtid, vilket talar för en viss organisationsförmåga.

Så, vad har problemlösningen av tattarlägret med privatisering att göra?

Ganska enkelt. Om staten respekterar äganderätten så skulle innehavaren av arkaderna ha rätt att avvisa de ”oönskade elementen” från sin ”mark”. Med samma rätt skulle också en innehavare även ha rätt att upplåta sin mark till dylika grupper om denne så önskar. Idag har vi en situation där staten (kommunen) inte kan agera därför att gaphalsar med solidaritetsnarkomani hotar med revolution (eller brevbomber/hembesök) hos politiker som anser att rummets syfte skall avgöra vilken verksamhet som bedrivs på platsen. Resultatet är rådvilla politiker som inte vet vad de skall göra.

Diskriminerande att skicka bort tiggare? Japp, det är poängen.

Men eftersom  vi lever i en socialistmonarki är det en annan ordning som gäller; vi knegare betalar skatt så att staten kan pynta upp de gemensamma ytorna som sedan ockuperas av ”oönskade element”. Ty där staten äger, äger alla allt. Inklusive de hitresta tiggarna. Och då blir det så att den som ”inmutar” sitt utrymme på den offentliga ytan kan bo och bajsa där bäst han/hon själv vill utan att behöva ta hänsyn till sin omgivning.

Så den som anser att min tes är formulerad av en person utan hjärta kommer att få till svar att varje politisk lösning hittills mot tiggarplågan är skapad av folk utan hjärna.

Och så länge som folk lägger pengar i tiggarnas kaffemuggar kommer dessa att stanna kvar här. Sergels torg är fortfarande en plats för folk med beroende; men istället för pundare är det hipsterklädda solidaritetsnarkomaner som gladeligen skänker bort sina lattedoftande växelmynt för att den offentliga miljön skall fortsätta att förfulas genom tiggarnas verksamhet. Ibland kan jag få för mig att stockholmarna är stolta över de färggranna tiggarna i sina trasor invid butiksentréerna. Jag är det inte.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Stadsliv. Bokmärk permalänken.

23 kommentarer till Myror i köket? Svenska modellen är att lägga socker på golvet.

 1. Läsare skriver:

  Myror i huset är enkelt och billigt att lösa. Häll ut salt så nära boet, eller myrstigen och de är borta nästa dag. Hade själv myror, inte inne i huset men på uteplatsen och då sa en kompis: -Häll salt på dom och de försvinner. Jag gjorde det och nästa dag var de borta.

  • Peter Harold skriver:

   Ska testa det! Tackar! 🙂

  • Majsan skriver:

   Det finns dosor med myrgift att köpa. Arbetsmyrorna gillar det och kryper in, hämtar en bit och bär hem till boet. Drottningen mm äter det … och dör. Detta var nog ‘husmyror’ eller vad de heter.

   Om det är småttingar som jordmyror som har en tendens att hitta hål i asfalt och ha ett bo därunder. Salt har då inte funkat för att få bort dem. Eller så var det kombinationen att hälla ner rent klorin som gjorde susen.

   • Läsare skriver:

    Om det är småttingar som jordmyror som har en tendens att hitta hål i asfalt och ha ett bo därunder. Salt har då inte funkat för att få bort dem.

    ……
    Myronas näste var under en sten. Jag strödde med vanlig bordsalt. Dagen efter var de borta.

   • Peter Harold skriver:

    Detta var min reservplan, om de inte flyttat självmant, så att säga… 😉

 2. Läsare skriver:

  Peter, på det mest oväntade stället kommer man på lösningen.

  Mitt promenadsällskap ställde den retoriska frågan: ” – Vad är det för fel med det här landet numera?”. Jag svarade lakoniskt: ” – För mycket socker på trottoarerna…”.

  Byt ut sockret med MYCKE salt. Butiks och gatuägare, butik är enskild ägare, men gatorna tillhör alla.

  Prova att trampa i ett kar med salt med bara fötter och vänta tio minuter. Vet du vad som händer sedan? Fötterna krullar sig. Extremt obehagligt. Du dör inte eller blir skadad för livet, men det är EXTREMT obehagligt.

  Om nu alla goda krafter saltar utav bara hela helvetet där zigenare sitter och tigger, halkbekämpning är ett nobelt ändamål, alltså måste vi salta utav bara den på exakt den fläcken som zigenarna mutat in. Vi vill ju inte att de ramlar på en isfläck på jobbet. Eller hur? Vi bryr oss, alltså måste vi salta utav bara hela helvetet.

  Påsen zigenare sitter på är alltså full med halkbekämpningsmedlet salt. Sedan tar zigenare med saltpåsen till boet.

  Salta och mer salt överallt. På händer, på jackärmen, på sätt i bilen, madrassen, på skorna, salt, salt överallt.

  Känner en handlare med stor butik, och jag tror inte att han skulle tveka en sekund att halkbekämpa med stora doser salt. Skall prata med honom imorgon.

  This is fucking hilarious 🙂

  Mera salt.

  Jag skulle säga att det tar max en vecka att bli av med zigenarna om alla hällde ut salt där zigenarna sitter. Ett packet salt i papper som råkar gå sönder när du skall skänka zigenaren ett kilo salt är väl inte ditt fel. Paketet råkade gå sönder. Du menade väl inget illa.

 3. Sofia skriver:

  … och nu till något helt annat…
  nedskjutet plan i Ukraina. Jag snubblade över en ny teori: avsikten var att döda Putin som just då åkte i ett liknande plan på väg till BRIC-mötet i Sydamerika;

  • Peter Harold skriver:

   Den här teorin vill jag minnas har tillbakavisats av Rysslands regering och Putin själv lär ha uttalat sig att han aldrig flyger över Ukraina sedan inbördeskriget började.

   Eftersom MH017 hade sin transponder på sig och dessutom hade klartecken av ATC Kiev att flyga anvisad rutt så borde man inte från den ukrainska sidan ha kunnat ta fel på detta plan och Putins.

   Däremot finns det en spekulation om att en av (de USA-stödda) oligarkernas privatarmé skulle ha skjutit ner MH017 med en luftvärnsrobot (dock ej BUK). Det som motsäger detta är ju den kraftiga skada som cockpit utsatts för, och som knappast kan vara resultatet av en luftvärnsrobot.

   • Sveno skriver:

    Det senaste är att en snubbe flytt till ryssland. Och han hade sett att en su27 var obeväpnad när den kom tillbaka den dagen då Malajsiska planet blev nedskjutet. Det var 3 plan som lämnade bara ett plan tillbaka. DEtta har bara rapporterats i rysk press. Jag hittar ingen länk nu. Och orkar inte leta mer. Men hur som helst så tycker jag att haveri utredningen är i klass med 9/11. Vilket betyder att de har bestämt sig för att mörka. De la ner 10 ggr mer pengar på Levisky affären jämnfört med 9/11. Trots att vid minsta misstanke om det vid ngn brand i USA har förekommit termit så måste det undersökas så skeppades all bevis i skytteltraffik de följande dagarna.
    Sedan till Boman hans yviga beskrivningar gjorde inte han folkligare men det kunde folk ta på den tiden nu måste vi ha åsiktspoliser som se till att sådant beivras.

    • Peter Harold skriver:

     Ja, i brist på uppmärksamhet bland svenska medier skrev jag om denna uppgift under juldagen:

     https://peterharold.wordpress.com/2014/12/25/kapten-voloshin-skot-du-ner-mh017/

    • Benny skriver:

     Är det kapten Voloshin och hans SU25 du refererar till som enligt vittnen samma dag som MH17 blev nedskjutet startade med raketer påmonterade från en ukrainsk flygbas och kom tom tillbaka? Även skotthålen runt cockpiten ser ut att komma från kanonen monterad på en SU25, och hade man haft en utredning värd namnet hade man tagit prover på blyrester direkt vid skotthålen, gjort en isotopanalys av blyet och kollat om den matchade de från kanonen på Voloshins plan. Vet ej om man gjort detta, men det är knappast troligt, och dessutom skulle ukrainarna i utredningen lägga in sitt veto även om man försökte. Eftersom inga vittnen på marken sett en Buk avfyras och inga satelliter heller registrerat någon avfyrning så kan man nog utesluta denna teori som för övrigt torgförs av USA och Ukraina utan några som helst bevis. USA påstår sig ha ”hemliga” bevis för en Buk men detta kan avföras som propaganda, för hade man haft det så hade man redovisat detta.

     • Peter Harold skriver:

      Japp, man kan konstatera att den ukrainska regeringen gjort sitt yttersta för att förhindra utredningen. Men så är det med en rad andra händelser i landet. Tyvärr lyckades jag inte komma i kontakt med någon som kunde ordna med prover vid nedslagsplatsen. Jag vet att fler försökt få klarhet i detta, men vraket har skyddats från åtkomst (även om det enligt uppgift förekommit beskjutning från den ukrianska armén mot nedlsagsplatsen).

 4. Eva skriver:

  Ziggisar har återvänt från jullovet. I fredags var det överallt 2 st vid butiksdörrar, en till höger en till vänster. I köpcentrum och vid landsbygsbutiker. Tjejerna sat på sina kuddar, men killarna stod i dörröppningen. Riktigt obehagligt. Snart vågar man inte mer handla.

  • Peter Harold skriver:

   Jag blev verbalt jagad över en parkering när jag kom med en påse PET-flaskor och burkar. ”Hej, give me, please, come give me” ropade han ända tills jag var inomhus.. Tappade mitt sista uns av empati där och då.

  • Majsan skriver:

   🙂 Handlar man extremt tidigt eller sent så brukar det vara fritt fram. Tycker ‘våra’ verkar hålla 9-18, dvs en rätt ‘normal’ arbetsdag, även utanför systembolaget

 5. bonicivis skriver:

  Utdrag ur lokala ordningsföreskrifter för Stockholm:

  **********************************

  14 §

  Polismyndighetens tillstånd krävs för insamling av pengar i bössor eller liknande, om insamlingen inte utgör led i en tillståndspliktig allmän sammankomst eller offentlig tillställning.

  När insamlingen sker i samband med framförande av gatumusik krävs tillstånd endast om gatumusikanten eller medhjälpare har för avsikt att gå runt bland publiken och samla in pengar.

  27 §

  Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot någon av 5-10 §§, 11 § första stycket, 12 och 13 §§, 14 § första stycket, 15-18 §§ och 20-25 §§ döms till penningböter enligt 3 kap. 22 § andra stycket ordningslagen.

  • cfr skriver:

   ….och Göteborg:

   ***********************************************

   10 §
   För insamling av pengar i bössor och liknande, som inte utgör led i en tillståndspliktig allmän sammankomst eller offentlig tillställning, krävs tillstånd av polismyndigheten.
   När insamlingen sker i samband med framförande av gatumusik och liknande krävs inte tillstånd.

   22 §
   Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot föreskrift i denna stadga kan dömas till penningböter enligt 3 kap 22 § andra stycket ordningslagen.

  • Peter Harold skriver:

   Visst är det konstigt att föreskriften inte efterlevs i Stockholm, men här slingrar sig polismyndigheten i många kommuner. Men inte alla: http://www.jnytt.se/tiggare-fick-bota-800-kronor-det-verkar-markligt

 6. Benny skriver:

  Tiggeriet existerar endast av en orsak och det är givetvis att det går att leva på eller i vissa fall även lönsamt. Hade ingen skänkt pengar till tiggarna skulle problemet avlägsna sig själv då ju ingen vill ”jobba” gratis. Att sitta utanför en affär timmar i sträck och frysa röven av sig kräver sin man/kvinna och detta vill man som tiggare naturligtvis ha ”lön” för. Sen kan man ju undra vad Rumänien gjorde av alla de extra EU-miljarder man fick för att lösa problemen på plats i Rumänien? Kanske var detta visionen med fri rörlighet för människor över hela EU-området? Så att man kan exportera även sina tiggare till länder som det går bättre för..

  • Peter Harold skriver:

   Extramiljarderna användes tydligen inte eftersom motprestationen var att Rumänien skulle gå in med 5-10%, men sist jag hörde något om saken ville Sverige att insatsen skulle vara 0% för att våra pengar skulle bli förbrukade. Jag förstår dock inte varför EU-pengar skulle få tiggarmarknaden att försvinna…

 7. Majsan skriver:

  Norge har ju en del på gång. Jag läste om en kommun som införde registreringskrav på tiggare, dvs inget förbud. Jaja, solidaritetsnarkomanerna skulle gå i taket i vilket fall som helst (kränkande, diskriminerande, rasistiskt …) men vi som annars kulle föredra ett rakt tiggeriförbud skulle kunna nöja oss. Kommunen i fråga blev av med 2/3 av tiggarna om jag inte minns fel.

  Grejen med registreringen vore då att det kollas med hemlandet (ordentligt, inget fusk så vi vet vilka de är). T.ex om personen ifråga även uppbär försörjningsstöd … vilket jag tror att många gör och hemlandet säkert har synpunkter på. Det är ohyggligt lågt har jag förstått, men med tiggarpengar ovanpå det så blir det nog en rejäl inkomst. Vilken då minskas om tiggaren går med på registrering.

  Dock, absolut förbud att ha barn med sig och tre månaders regeln ska definitivt gälla i synnerhet de ‘oregistrerade’

  Varför jag skulle gilla registrering är för att ett av våra lokala läger har visat sig ha inhyst (de drog då frågor började ställas) en karl som intervjuats i radio om hur synd det är om honom. Det visade sig dock att några privatpersoner undrade över antalet bilar, och rätt fina svensk registrerade också som kunde stå där och kollade saken. Karlfan var ägare till dem då de var lätta att hitta via Transportstyrelsen. Köpte och sålde på typ Blocket. Så … ser man en tiggare med mobil, så kan det vara en ‘entreprenör’ i alla fall om det är en av de yngre. Denne skulle i min värld aldrig klarat en kontroll för ‘tiggarlicens’.

  Samt att en gång då jag råkade gå ut från en affär gick jag precis bakom en kvinna som ‘höftgungade fram’ i färggranna kläder under en stickad tröja och stor väska. Tänkte inte mer på det förrän jag vände mig om vid bilen och fick se henne slå sig ned på en tiggarplats och dölja det färggranna under en filt och blev en ‘grå mus’.

  Vilket är ett par till anledningar till att jag icket gett en krona (utom till ett par musikanter som sjönk på … ngt språk). Det är omöjligt att veta om det finns fejk bakom eller inte och aldrig i livet att jag vill ge en krona om jag inte kan veta.

 8. Anna skriver:

  Jag komponerade en låt medan jag stod bredvid tiggarbruden i Brommaplan och väntade på bussen. Har ju fortfarande inte packat upp min mixer och skivspelare/ cd-spelare och inspelningsgrunkor då jag redan första dagen vi flyttade hit, ville flytta ut igen, så jag har inte kunnat spela in den. Men den skulle nog bli en hit! OM den fick spelas, vill säga. Tänk dig technotempo, hjärndöd trancetramptechno, på ålandsbåtens sista timmar på dansgolvet efter att alla svimmat av uttråkning efter att ha gett upp om att få den ultimata trippen…. Jag tänker att hitar handlar ju om att folk känner igen sig i texterna. Och alla som gått utanför sin ytterdörr i stockholmstraktens delar där det finns antingen en bankomat eller butik, skulle ju kunna relatera till texten och kanske genom denna, få utlopp för sin uppdämda frustration vid lyssnande på denna låt.

  ”Tack, tack, tack, tack så mycket….tatatata, tack så mycket tack så mycket tack så mycket, tack tack tack, tack så mycket tack så mycket tack så mycket…” Dacapo tusen ggr… Osv.

  Hit eller flopp? Vad tror ni? Ska jag spela in den efter flytten?

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s