Det var faktiskt varmare förr – på riktigt. Paul Homewood visar hur.

Bästa läsare!

Detta är det varmaste året sedan mätningarna började”. ”Trenden är att det blir allt varmare”.

Detta är ungefär vad man emellanåt kan se och höra i våra etablerade medier. Detta är nyheter om den s.k. ”globala uppvärmingen” (om vädret är väldigt varmt när rapporten kommer) eller ”klimatförändringar” (om det råkar vara väldigt mycket snö eller väldigt kallt på somrarna). Och eftersom det är nyhetsmedierna som säger det här måste uppgifterna vara sant, eller hur? För nyhetsmedierna berättar ju bara vad experterna säger, och dessa måste ju veta sanningen eftersom de är experter, inte sant…?

Går man i denna tro, då kan man ”köpa” allt som Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet kommer med. Och dessvärre gör väldigt många det. Som t.ex. påståendet att 2014 var det varmaste året någonsin på jordklotet sedan man började mäta temperaturerna. Och att det är mänsklighetens fel eftersom vi släpper ut växthusgaser. Därför måste vi ge politikerna makt att förhindra att vi släpper ut dessa ”gifter” (Vissa politiker kallar koldioxid för ”gift” vilket inte växtligheten på jorden riktigt håller med om).

När jag hör mainstream media basunera ut att experterna konstaterar att ”jorden bara blir varmare och varmare, och nu är det varmare än någonsin”, blir jag nyfiken på om detta är sant.

En annan person som inte bara nöjer sig med att undra, utan även tar reda på fakta, är den pensionerade revisorn Paul Homewood som bestämde sig för att granska temperaturdata från Paraguay.

De viktigaste att veta i det här sammanhanget är att när man talar om temeperaturdata som anger trender i klimatet, så handlar det om bearbetad data. ”Experterna” som redovisar klimatförändringarna i sina rapporter har inte ett gäng excel-ark med temperaturnoteringar som skrivits upp av observatörer. Nej, de siffror som de använder är värden som man fått fram genom att använda rådata (de verkliga noterade temperaturobservationerna) som man manipulerat medvetet för att datan skall kunna vara kompatibel i en lång mätserie.

Ett exempel på en manipulation är om mätplatsen förändras, t.ex. om den bebyggs eller omgivningen förändras. Låt säga att väderstation plötsligt hamnar i skuggan bakom en gigantisk skyskrapa så kommer med all sannolikhet värdena att påverkas (även om mätutrustningen alltid befunnit sig i skydd från direkt solljus så kommer den omgivande luften att påverkas av den permanenta skuggan då solen slutat skina över kvarteret där väderstationen står. Därför lägger forskarna in en alogritm som kompenserar för förändringen.

Störst förändringar på lång sikt har naturligtvis mätstationer i större städer. Här kommer temperaturen att öka i takt med att husen ersätter träd, grusade vägar asfalteras, dammar fylls igen och diken täcks över, varuhus med öppna entréer som släpper ut varmluft, kylanläggningar som blåser varmluft från taken, och så vidare. Forskarna gör en uppskattning av hur bebyggelseutvecklingen påverkar. Om forskarna underskattar temperaturpåverkan kommer temperaturserierna trots ”korrigering” visa på en stigande temperatur.

Därför har Paul Homewood även studerat mätserier från observationer på landsbygden. Och här upptäckte han att även dessa manipulerats. Och vad han fann var att forskarna skrivit ner temperaturerna före 1950-talet för att det skulle se kallare ut, och ökat senare temperaturuppgifter. På så sett har man fått en långsiktigt ökande trend på den globala temperaturen. Det Homewood opponerar sig mot är själva sänkningen (underskattningen) av gamla temperaturdata. Och framför allt att man även manipulerar landsbygdsdata. Han har därför frågat de institutioner som bearbeta data vad de gjort och varför. Men de förblir honom svaret skyldiga.

Paul Homewood har publicerat granskningen av de manipulerade temperaturdatan på sin blogg [länk]. Enligt den svenska sajten Klimatupplysningen så diskuteras det ganska flitigt huruvida uppgiften om att 2014 var det varmaste året i historien verkligen stämmer. När man ser hur ”forskarna korrigerat” uppmätta temperaturserier finns det skäl till att ifrågasätta detta. Jag rekommenderar läsning av Homewoods blogg och diskussionen i hans kommentarsfält, men för den som har bråttom och bara vill ett ett smakprov vad han funnit vill jag visa denna graf som jämför rådata kontra den ”justerade”:

sb notalotofpeopleknowthat concepcion

Sedan är det en filosofisk fråga om det verkligen är av intresse att söka efter en global trend som kan ligga till grund för politiska beslut. Detta kan ifrågasättas inte bara därför att mätdata manipuleras (av goda eller mindre goda skäl), utan också för urvalet av mätdata som ligger till grund för rapporterna. Det har ju påpekats att de områden på jordklotet som har en ”accelererande klimatförändring” är områden med få mätstationer, medan områden som är ”välbevakade” inte alls uppvisar detta fenomen.

Med andra ord, kunskapsläget om klimatet är så pass osäkert att den politiker som har en definitivt bestämd åsikt om att läget för klimatet är kritiskt, den politikern är antingen en opportunist eller inkompetent.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Naturvetenskap, Politik. Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Det var faktiskt varmare förr – på riktigt. Paul Homewood visar hur.

 1. cfr skriver:

  The whole aim of practical politics is to keep the populace alarmed (and hence clamorous to be led to safety) by menacing it with an endless series of hobgoblins, all of them imaginary.

  Menckel

 2. Anna skriver:

  En sak är säker åtminstone: Klimatet var åtminstone varmare förr då jag växte upp. Själsligt varmare.

  • Peter Harold skriver:

   Jag vet faktiskt inte. Ja och nej. Jag är uppvuxen i en bruksbygd, med hyfsat bra social kontroll. Fanns det klotter någonstans så blev det ett jävla liv på tanterna och farbröderna som höll riksdag utanför Konsumbutiken. Att riskera bli uthängd där fick nog potentiella gärningsmän att tänka sig för. Och nu när jag ”vänder hem” så ser skolområdet ut som Harlem på 70-talet. Så i det fallet är det ett ”ja” till att klimatet bland människor var varmare – man brydde sig.

   Men jag skulle säga ”nej” i det att jag fortfarande kan hitta underbara människor i omgivningen. När jag flyttade till Stockholm kändes det svalt. Fast kanske är det jag själv som förändrats.

   • Anonym skriver:

    Jag menade att folk var snällare förr, då det var självklart att arbetsgivare tänkte på sina anställdas bästa och inte bara tänkte på sig själva. Det rådde ett varmare klimat förr då avstånden inte var så långa från handling och konsekvens. Exempelvis använde företag inte ”bulvaner” som inkassoföretag för att driva in små skulder som mottagaren får efter bara 2 veckor när denne kanske bara varit bortrest… Med ökad byråkrati ökar avstånden mellan människor och det mentala klimatet blir anonymt och kallt.

 3. Västomån skriver:

  Hej, och tack för ny bra text. Har sj undersökt lite när det var något i höstas hittade en massa grafer och tabeller dels över is och det som dom vissade på var att isen på syd och nordpolen vuxit samt att tempen där blivit kallare. Det andra var att vid förra varmaste tidpunkt var det ca 6 grader varmare än medeltempen dom räknar efter och idag var det typ knappt 2 eller något och att vi enligt beräkningar var alldeles innan toppen av värmen innan jorden går sakta men säkert mot istid igen.. vet inte om det stämmer men jag tror det iallafall.

  • Peter Harold skriver:

   Ja, arktisk skall visst ha haft ett rekordstort istäcke nu. Men jag tror att SVT är så stolta över att de filmad ekronprinsessan när hon klafsade omkring i modden på Nordpolen en sommar och hon fick ojja sig över att det snart är öppet hav året runt.

 4. Tomtom skriver:

  Enligt forskare på området så har vår norden haft ömsom varmt ömsom kallt under längre perioder.
  ” En period var som varmast under 200-talet och en annan var som varmast under 900-talet. Det var under den varma perioden på vikingatiden som nordbor koloniserade södra Grönland och reste till Nordamerika”.

  På den tiden fanns inga förhöjda koldioxidutsläpp orsakade av människorna.

  På jorden är detta en naturlig rytm, som vi inte kan ändra på. Om det är meningen att några skall svälta ihjäl så är det naturens lag. Vi kan inte föda en hel jord på Svenska skattepengar.

  • Peter Harold skriver:

   Det oturliga är att fler kommer att svälta ihjäl om den globala temperaturen sjunker. Odlingssäsongerna blir kortare, och det blir mindre med nederbörd. Vi i norr kommer få det jävligt med den inhemska produktionen, och när vi skeppat iväg vår industri till Kina för att bli riktigt klimatsmarta i Sverige så kommer vi inte ha några pengar att köpa det vietnamesiska riset för.

 5. Benny skriver:

  Läste att Sverige redan är helt beroende av livsmedelsimport för att klara försörjningen. Vid en akut världskris, som den som är under uppseglande, kommer vi att få svälta tills man fått igång det inhemska jordbruket och detta jordbruk kommer att kräva stora mängder billig energi vilket vi inte kommer att ha om kärnkraften släcks ner. I Ryssland som bara till 20% är beroende av import av livsmedel blev alla skakade av EU:s sanktioner så man har dragit igång en kampanj för att göra sig oberoende av livsmedelsimport i framtiden. Det är väl bananer och kaffe och några andra exotiska varor som inte går att odla i Ryssland men som inte har någon betydelse för överlevnad. Våra korkade politiker tror verkligen inte Sverige kan drabbas eller gör man som med invandringspolitiken och stoppar huvudet i sanden och låtsas inte om verkligheten?

  • Peter Harold skriver:

   För att vara styrt av en bindgalen Hitler-klon (som man kan tro med anledning av svenska nyhetsmedier) så framstår Ryssland på allt fler sätt som ett klarsynt land i jämförelse med oss.

 6. fd. person skriver:

  Apråpå hur det mesta hänger ihop, alla har tvingats läsa matte men få kan räkna Ha Ha
  Som sagt i en tidigare kommentar , hur många SUV:ar fanns det när man namngav Grönland en gång i tiden, varför odlar man inte druvor längre i Skottland ?
  Nåt riktigt kul är när lindrigt nyktra sk. reportrar ” repeaters ” säger att människan släpper ut klimatgaser Ha Ha de enda klimatgaser man upplevt som är bevisligen existerande är de som infinner sig en stund efter man inmundigat slarvigt blötlagda och förtärda växter ur baljväxtfamiljen tänk gärna Torsdagar.
  Överväg på allvar att göra er själva och världen en tjänst
  , sluta att rösta på div partier, för det börjar väl bli tydligt att politik handlar om att hindra vanligt folk att engagera sig i det som angår dom, har alltid varit och kommer alltid att vara så länge folk inte tänker och samarbetar för gemensamma intressen utan mellanhänder i form av parasiter i kostym med en käft som skulle få en trimmad Duracellkanin att blekna.
  Vad skulle hända om alla med sk rösträtt la denna röst på sig själva, blev vi då äntligen tvungna att ta eget ansvar och kanske tala och i förlängningen tillsammans skapa den tillvaro vi önskar oss, det är väl utanför ens komfortzon möjligheterna finns, eller ?
  Hur klänger man sig kvar vid köttgrytan som sk. politiker, jo man överger det sista uns självrespekt som man ev. haft och sen massimporterar man den framtida röstboskapen och ger varje gruppering en av det sina att rösta på i alla partier, eftersom regissörerna kontrollerar och dikterar ALLA partier så är ju saken biff, för deras del och vi andra får stövelavtrycket i fejset än så länge, men men det kan ju ändras om fler vill.

 7. Läsare skriver:

  När jag var mindre stor på 70-talet var det en vinter som jag minns mycket väl och skälet är att jag i stort sett aldrig hade på mig mer på överkroppen än en kortärmad tshirt – hela vintern.

  Vi brukade göra en igloo varje vinter. Denna vinter fick vi precis ihop till en igloo. Det snöade bara en gång på hela vintern.

  Kul grej på global uppvärmning skitpratet. Ett par, hon och han skulle åka skidor till Nordpolen för att protestera mot uppvärmningen. De fick ställa in. Det var för kallt 🙂

  • Peter Harold skriver:

   Var det samma personer som skulle paddla kajak till Nordpolen? Jag minns att det var ett TV-team som skulle dokumentera detta, men man kunde inte ens lämna isbrytaren. Expeditionen ställdes in p.g.a. ”dåliga väderförhållanden”. Tror jag det!

 8. Anna skriver:

  Om jag vore bra på att teckna, hade jag tecknat serietidning av din blogg, Peter! Hade varit som en modernare version av Peter Kellermans Rocky, men med bredare karaktärer. Ungefär som när Kommissarie Beck möter sin flummiga granne på balkongen. Du har verkligen fångat färgstarka karaktärer här, Peter! Inklusive mig själv.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s