Glädjande ifall EU normaliserar förbindelserna med Ryssland

Bästa läsare!

Det har varit ett jobbigt år. Att försöka beskriva Ukrainakrisen i så nyanserade termer som möjligt har inte varit lätt i alla sammanhang. Man blir tämligen rejält misstänkliggjord om man anför att Vita huset i Washingon har stor skuld i uppkomsten av Ukrainakrisen och dess eskalering. Men i medierna hör vi bara att Ryssland har skuld.

Nyhetsdramaturgin är ett ämne för sig, och jag hoppas innerligt att någon djärv journalist inom en inte alltför avlägsen framtid tar sig an arbetet att beskriva hur nära vi varit att hamna i ett Europeiskt storkrig tack vare medierna som villigt torgfört de neo-konservativas budskap. Medierna har utan större reflektion anammat Vita husets världsbild, och Obama-administrationen har nyttjat sitt tolkningsföreträde i egenskap av ensam supermakt. Detta är ett mönster som resulterat i fullständiga krig i en rad länder.

Jag personligen har stora problem med situationen. Jag är frihetsvän, och jag har aldrig gillat den bräckliga grund som den ryska demokratin vilar på. Å andra sidan har USA visat gång på gång att man betjänar en totalitär världssyn som faktiskt är värre än Rysslands för stundeneffektivt , även om Tsar Putin målas ut som en ny blodtörstig Josef Stalin.

Denna hätska retorik mot Putin känns dock besynnerlig om man tränger sig djupare in i sfären av beslutsfattare och deras samtal. Jag har under morgonen suttit och lyssnat på ett antal anföranden från Valdai-klubben i Sochi från i höstas där bl.a. Vladimir Putin och den forne franske premiärministern Dominique de Villepin medverkade, bland många flera andra. Det som slår mig efter att ha lyssnat på Putins anförande är att han är konsistent i sitt budskap; det han sade i höstas återspeglar hans anförande i München 2007 där han gav sin syn om den unipolära världspolitiska scenen som domineras av USA ensamt. Konsekvensen är en mindre säker värld. Münchenanförandet handlade om Rysslands vilja till fortsatt nedrustning i ett globalt perspektiv, och han tog upp NATO:s svek mot Ryssland:

I think it is obvious that NATO expansion does not have any relation with the modernisation of the Alliance itself or with ensuring security in Europe. On the contrary, it represents a serious provocation that reduces the level of mutual trust. And we have the right to ask: against whom is this expansion intended? And what happened to the assurances our western partners made after the dissolution of the Warsaw Pact? Where are those declarations today? No one even remembers them. But I will allow myself to remind this audience what was said. I would like to quote the speech of NATO General Secretary Mr Woerner in Brussels on 17 May 1990. He said at the time that: ”the fact that we are ready not to place a NATO army outside of German territory gives the Soviet Union a firm security guarantee”. Where are these guarantees?

När man läser Putins Münchenanförande från 2007 och låter hans ord korrespondera mot hans handlingar idag finns ingenting som tyder på en galnings spontana infall och krigslusta som det annars beskrivs i medierna. Verkligheten tycks vara helt annorlunda, både i ord och handling. Putin har inte dragit in Ukraina i ett blodigt inbördeskrig (där det nu spekuleras i dödstal kring 50’000 människor, d.v.s. tio gånger fler än den officiella siffran från regimen i Kiew). Det är Obama-administrationen som drivit Ukraina till denna situation. Och EU har hjälpt till.

Putin beskriver pedagogiskt de systemfel som präglar vår oroliga värld idag. Han hänvisar till Helsingforsavtalet från 1975 som ledde till en överenskommelse mellan supermakterna samt de europeiska nationerna om att avstå från hot om och användning av makt, fredlig lösning av meningsskiljaktigheter, icke-intervention i interna angelägenheter, och så vidare. Helsingforsavtalet innebar en avspänning i världen som lade grunden för perestrojka i Sovjetunionen under mitten av 1980-talet. Putin efterlyser en ordning likt detta avtal.

Vi kan kanske komma dit.

Sedan årsksiftet har flera europeiska politiker upptäckt kostnaden för att lyda Vita husets geopolitiska direktiv, bl.a. om sanktioner mot Ryssland som slår hårt mot den europeiska exporten, förutom att vara ett säkerhetspolitiskt orosmoment.

I samband med att Obama-administrationen förklarat att man vill förse den Kiev-kontrollerade armén med tyngre vapen (pansarbekämpning, m.m.) så har flera europeiska ledare framträtt och förklarat att upptrappning är fel väg att gå.

Tonfallet är nu annorlunda mot för hur det var för ett halvår sedan då det handlade om att Ryssland skulle backa ut från östra Ukraina utan villkor (en åsikt som baserades på missförståndet om att ryska armén befann sig i utbrytarprovinserna, vilket Kiev hävdade); idag har både Tyskland och Frankrike börjat tala att Donetsk och Luhansk skall få en självständigare roll i den ukrainska federationen – vilket ironiskt nog varit ”den krigshetsande Stalin-inkarnationen” Vladimir Putins linje under större delen av konflikten! Fast nu har medierna fått detta till att ”Putin vill inte vara med och betala för Öst-Ukraina”. Det är nästan svårt att inte känna sympati för Putin när man ser hur han beskrivs…

Det är glädjande att det börjar ske en tillnyktring inom EU. Visserligen har USA fortsatt att uppvakta Kiev och garantera regimen att ”man har resurser tillgängliga”, men EU har en möjlighet att hejda eskaleringen av krisen. Och det vore oansvarigt av EU att agera på annat sätt; att försörja den Kiev-kontrollerade armén med vapen som skall kunna slå ut utbrytarrepublikernas arméer är att göra sig medskyldiga till en etnisk rensning. Och där passerar man sanolikt den gräns som Putin satt upp: förmodad konsekvens blir en äkta rysk invasion av Ukraina. Fler dödade och skadade, och ingen vinst för någon sida.

Även om man kan hånskratta åt utrikesminister John Kerrys utspel om att ”nej, nej, det råder ingen spricka mellan USA och EU…” så måste man ta i beaktande att Vita huset har en strategi som inte syns. Den strategin är – och vi riskerar att se mer av den – att få till stånd ett regimskifte i Ryssland. Det är därför man driver ekonomiska sanktioner mot Ryssland (sanktioner vars berättigande kan ifrågasättas när ukrainska stabschefer medger att Ryssland inte alls har trupp på Ukrainskt territorium), och vill införa fler. Det finns med största sannolikhet ett färdigt program för detta. Innehållet och tidtabellen är ännu okänd, men Vita huset agerar inte utan beräkning.

Det vi skall oroa oss för är hur USA kommer att agera ifall vi bromsar jänkarnas planer. En anledning till att Putin befinner sig i skottkornet idag är att han hindrade USA från att invadera Syrien 2013. Vad kommer EU att drabbas av ifall vi inte accepterar USA:s önskemål om ett eskalerat storkrig och en ny järnridå jämte Rysslands gräns? Tja, EU är redan idag en skör konstruktion. Mitt tips är att vi får mer av social oro både här och där. När EU är helt nere på knäna kommer ledarna att acceptera ett mer officiellt vasallförhållande till USA.

Med andra ord är Europa redan indraget i en härva som vi inte har kontroll över. Det är därför läge att ta nästa steg. Men det steget får bli ett annat kapitel att berätta om. Unionsupplösning ingår, förstås!

Hälsar eder (osedvanligt vårtrötte) Peter Harold

Mer läsning:
Zero Hedge

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet, Krig & fred. Bokmärk permalänken.

38 kommentarer till Glädjande ifall EU normaliserar förbindelserna med Ryssland

 1. Benny skriver:

  Måste säga att dina analyser av läget vida överstiger de ”experter” som media använder sig av Peter! Kanske är det så att dessa experter egentligen vet, men inte vågar säga sanningen. Säger man sanningen får man inga nya uppdrag. Läste att Sarkozy skickat upp en försöksballong angående Krim, säkert på uppdrag av de stora EU-länderna. Enklast att använda en avdankat politiker i dessa sammanhang då man ju kan låtsas som att Sarkozy i ett anfall av ”genialitet” säger det uppenbara dvs Krimborna vill inte återförenas med Ukraina. Lika bra då att diska av denna stötesten innan förhandlingarna startar på riktigt. Sen förstår jag inte ukrainarnas klagomål, i somras var dem där i tusental och semestrade och var mycket nöjda med att allt blivit bättre. Fast Porky satt väl i Kiev och tjurade i stället…

  • Peter Harold skriver:

   Jag skall erkänna att jag egentligen är jävligt skräckslagen. Många krönikörer med journalistbakgrund gillar att recitera pastor Martin Niemöllers dikt ”Först kom de…” där han beskriver att nazisterna kom för att hämta kommunister, fackanslutna, judar utan att han protesterade, och sen tog de honom och ingen var kvar för att protestera. Men samtidigt så står journalisterna själva för just den tystnad som de anklagar andra för. Ja, inte bara tystnad, de till och med bejakar totalitärismen genom att troget återge andemeningen i makthavarnas budskap. De är presstituerade. De har ingen integritet. Och visst, vad skulle kunna få dem att tala öppet och ärligt i ett land där det alltid skall råda konsensus, samtidigt som vi har ett praktiskt mediemonopol? Därmed återstår för oss andra att öppna truten och tala så klart och tydligt vi bara kan.

   • Benny skriver:

    Läste en skrämmande inlaga från en kille i USA som är livrädd för vad galningarna i Washington håller på med. Han påstod att det finns politiker som tror att USA har ett satellitbaserat lasersystem som ska kunna skjuta ner missiler på väg mot USA. Detta är ju fullständigt nonsens och även om man mot förmodan har ett system som kan skydda till viss del så hjälper det ju inte mot kärnvapentorpeder som kan avfyras från ubåtar. Dessutom är Topol-M bestyckade med en massa attrapper av den riktiga bomben så ingen vet vilken av alla man ska skjuta ner. Inte konstigt att Pentagon är lite kallsinniga till politikernas lekstuga i Ukraina. Herregud…vart är världen på väg? Varför kunde inte Ukraina av alla länder i världen få bli en federation?

    • Peter Harold skriver:

     Jag tror att det där är effekten av hur reagans Star wars-program marknadsfördes på 1980-talet. Finns folk som tror att det där systemet är i drift eftersom ”America is greatest nation in the world”, typ.

    • Vauen skriver:

     Jag är lika orolig för vad sionostmaffian ska ställa till med om dom tvingas inse att dom förlorat hela sitt spel. Manhattan och Washington DC representarar decennier av kriminalitet på högsta nivå. Något som jag tror dom planerar att dölja om dom riskerar avslöjas. Tänk WTC7…

   • Sofia skriver:

    Vårdar du din hälsa så bra som det går?
    Jag gav tidigare en länk till hälsokost.

    • Peter Harold skriver:

     Tack, jag försöker vårda den så gott det går, och äter hälsosammare (även om jag inte åt så himla dåligt heller förr). Bullarna är borta och brödet mörkt. Och nu gäller det att försöka nyttja varje tillfälle till motion för att hålla pumpen igång också.

   • Michael skriver:

    Var i Tyskland och tittade på Tv igår. Otroligt befriande att följa debatten där. Intelligenta och vuxna människor som får säga sin mening utan att vara eller utsättas för att inte vara pk. En debatt som var på en nivå vi inte känner till här. Ämnet, Ukraina, Rysslands, Usa´s och Eu´s roll. Lyssnade även på Tysklands utrikesminister på nyheterna, en sjuttioårig sosse med en tyngd och utstrålning, som definitivt inte uttalar sig kategoriskt eller nedlåtande (dock problematiserande) om Putin. I det landet finns en självständig intelligentia!
    För tysktalande se Günter Jauch, Polititalk söndag 21.45 (das erste)
    (fixade inte få fram en länk utan att ladda hem någon form av mediaplayer jag inte vill ha)
    Michael

 2. Läsare skriver:

  Det verkar inte gå in:

  Amerika är 100 procent styrt av judar – som judar.

  Neo-con = Judemaffia

  • Läsare skriver:

   December 2003 I presented an extensive list of Zionist Jews in Bush Administration. I also pointed out that “in Clinton’s administration the situation was even worse. Even though the Jews only make up 1.9 per cent of the country’s population, an astounding 56 per cent of Clinton’s appointees were Jews.”  –Gilad Atzmon– He is well known antizionist jew

   http://www.gilad.co.uk/writings/2015/2/8/in-these-very-moments-the-protocols-are-being-rewritten

   • Benny skriver:

    Efter statskuppen är Ukraina helt styrd av judar! Jag brukar inte hänge mig åt etniska grubblerier men detta är hårda fakta. Det kan ju knappast vara en slump eftersom Nuland är av judisk härkomst och Obama blev nominerad av demokraterna i Chicago som till stor del styrs av judiska intressen. Det kan inte vara en slump…

    • Peter Harold skriver:

     Ja, som jag skrev, detta är fakta. Och svårt att förhålla sig till. Jag tror att rätt approach – för att få ett någorlunda hyfsat humanistiskt perspektiv – är att inse att det är sionismen som är drivkraften, och av lättbegripliga skäl är det judar som har en tendens att florera i dessa sammanhang. Men sionism är egentligen fokuserat kring Israel och det judiska folkets hemland. Finns det en koppling mellan sionism och t.ex. helheten i den amerikanska säkerhetspolitiken (som inbegriper Ukrainakrisen?). Egentligen är svaret ett ”nej”. Men då dyker ju frågan upp igen om den etniska överrepresentationen. Det problematiska är att man då ställer samma fråga som antisemtiterna. Och som vi vet får man inte ställa vissa frågor i vårt öppna demokratiska samhälle. Och än mindre funderar på metoder att förändra förhållandena.

   • Peter Harold skriver:

    Och inte att förglömma, han har spelat med Pink Floyd (även om jag föredragit att de haft Dick Parry istället).

  • Peter Harold skriver:

   Ha ha, jag skulle bli uthängd av Robert Aschberg om jag sade det själv…! 😉

  • Läsare skriver:

   Bra länk:

   Precis såsom ekonomiprofessor Michael Hudson brukar påpeka sker dagens erövringar genom finanskrigföring där bankparasiterna i New York dikterar villkoren då 85 % av värdshandeln sker i dollar genom FED:s datorer. Svenska politiker har sålt ut allt till finansmaffian i USA och Sverige är inget annat än ett lydrike till USA dollarimperium.
   ________

   Och vilken folkgrupp kontrollerar FED till 100 procent?

   The Federal Reserve – 
   Zionist Jewish Private Bankers
   From Anonymous
   3-28-9
   JEWS CONTROL THE MONEY IN AMERICA. Period. End of story.

   http://www.rense.com/general85/feddrec.htm

   • Peter Harold skriver:

    Det intressanta är att detta är fakta. Men många menar att allt detta är i sin ordning eftersom det finns ingen lag som förbjuder folk från att födas som judar. Så jag tror att man måste angripa problemet på ett annat sätt. Konsekvenserna är dock sådana som du beskriver.

  • Peter Harold skriver:

   Japp, det är de klassiska profitörerna av kriget. Och vi betalar.

 3. baravarat skriver:

  Mycket bra Peter detta ska spridas spridas med vinden så budskapet når ut till så många som möjligt!!!

 4. stefan skriver:

  Jag är väldigt kritisk mot elitens häxjakt mot Putin och försöker prata om det med bekanta men dom verkar inte bry sig om att söka sanningen!!!

  • Peter Harold skriver:

   Det är nästan begripligt. Samhället älskar att leva i ett självbedrägeri. Enklast är att hålla med vad som sägs på TV. Man säger inget om det inte finns en chans att någon håller med. Men det är bra att man försöker plantera ett frö i folks medvetande.

  • Vauen skriver:

   Slå inte din panna blodig, det är inte fel på deras vett. Man kan inte vinna deras sympatier med vettiga argument. Det är råg i ryggen som fattas. Bara ett fåtal är skapade med eller har genom livserfarenhet byggt upp denna egenskap.

   ”There are a thousand hacking at the branches of evil to one who is striking at the root” – Henry David Thoreau

 5. stefan skriver:

  Skönt att det finns folk som är tveksamma till nyhetsrapporteringen i världen.
  Jag har försökt följa Ukraina krisen på alternativa media bla på vaken.se fria tider fast det är inte lätt men det verkar som att det är en hel del mörkning gällande igångsättning av konflikten bla när poliser och demonstranterna sköts från en byggnad som var övertaget av Svoboda och högra sektorn som den förra avsatta presidenten fick skulden för eller nedskjutning av passagerar flygplanet över Ukraina som Putin blev beskylld för att han skulle levererat ett avancerat robotsystem till proryssarna samtidigt som vittnen i Ukraina har sett stridsflyg följa passagerar flygplanet flygledningen i Ukraina ändrar rutt och höjd för planet i sista stunden och låter dom flyga över förbjudet område Ukrainas guldreserv är borta. Kalle bildt har hela tiden hejat på trots att Svoboda framställts som nazister men han kallar det för ett folkligt uppror????

  Putin har säkert en hel del propaganda i sitt maskineri men västmedia är inte ett ända dugg bättre. Irak,Lybien,Syrien,Afrika mm och det är tragiskt

  Jag blir mer och mer övertygad om att det handlar om dollarn och makten i världen och det är skrämmande

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s