Damerna har en ilsken mediekritisk konferens runt lunchbordet på jobbet!

Bästa läsare!

Jag är chockad. Chockad och glatt förvånad. Jag har bevittnat en intensiv mediekritisk diskussion runt lunchbordet med ett antal fruntimmer. Föreställ er en upprörd Peter Harold som drabbats av alarmerande högt blodtryck efter att ha läst Aftonbladet. Så såg alla damerna ut. De var förbannade. Så förbannade att de inte talade i mun, utan lät var och en prata färdigt. Ämnet var så pass allvarligt.

Jag är också glad. Det damerna sade är nog vad jag sagt hela tiden i denna blogg. Medierna berättar inte hela sanningen. Och det var inte ett lakoniskt konstaterande, utan snarare ilsket och i full frustration.

Det började med tiggarna. När man bläddrar i gratistidningen Metro eller någon av de betalbara dagstidningarna finner man att det alltid är synd om tiggarna. Ja, det är i och för sig ett naturligt utgångsläge; den som tigger måste befinna sig i arm livssituation. Men HUR synd är det om tiggarna? Och hur påverkas vi andra?

I diskussionen hörde jag dessa frågeställningar. Har tiggarna rätt att kräva pengar av oss? Har vi rätt att värja oss från dem?

Diskussionen löpte vidare till ett ifrågasättande om tiggarnas livssituation. Någon ”hade hört någonstans” att det fanns tiggare som hade registrerat bilar på sig som de körde med. Eftersom jag har svårt att tro att SR, SVT, TV4 eller någon av papperstidningarna skulle gå ut med att tiggare äger bilar misstänker jag att informationen kom från en annan sorts media (och jag log hemlighetsfullt eftersom jag också ”hört” om detta på ett ställe som man inte nämner ostraffat vid ett lunchbord, inte ens detta!).

Snart berättade någon att man hört att tiggarna hyr sina platser. Detta hade de övriga också ”hört”. Det betyder att de pengar vi lägger i kaffemuggarna inte går till en människa i nöd, utan till en kriminell verksamhet.

Varför tar inte medierna upp denna aspekt? frågade en person. ” – Vi får istället se tidningarna klaga på att kommunerna inte gör något för tiggarna, men det är ju fortfarande våra pengar.” Ni kan ana hur frestad jag var att berätta om libertarianism, men jag höll tyst och fortsatte att lyssna.

Nästa punkt som man angrep var mediernas trovärdighet. Jag erfor att ingen av damerna hade köpt Aftonbladet eller Expressen på år och dar. Men de var övertygade om att man inte får hela sanningen ens i gratisversionen på nätet. Här dök historien om den lilla skolpojken som attackerades av några brutala väktare som dunkade gossens huvud i marken. Det var en historia som gått viralt och som fått regeringens barnminister att säga att ”Det här ser brutalt ut”. Citat: ” – Jag blev väldigt berörd och upprörd av det man ser.”

Och här kom tanterna vid lunchbordet igång. En av dem hade – precis som sin kollega – hört (via Facebook) att den lilla gossen inte alls blivit påhoppad för att han inte betalat som färdbiljett. I själva verket hade han och två andra gossar spottat och bråkat med medpassagerare, samt hotat en trafikvärd. Ett av barnen hade bitit en medpassagerare så att blodvite uppstått. Och den stackars lilla 9-åringen skall enligt en videosekvens som nyhetssajten Nyheter idag uppmärksammar ha sparkat en av ordningsvakterna i ryggen. Men mainstream media uppmärksammar bara ”väktarnas våld mot barnet” och förtiger att den lilla skiten var en fara för sin omgivning.

Den verklighetsfrånvända svenska reaktionen dryper av politisk korrekthet: Ministrar kallar på barnombudsmän för att se över hur man skall förvara när barn måste omhändertas så att de inte skadas. Nyheten presenteras på det mest snedvridna sättet i gammelmedierna det bara tänkas kan. Men kommer det någon uppföljning i Aftonbladet som förklarar att ordningsvakterna agerat rätt sedan? Inte troligt.

Vid det här laget var stämningen så upprörd vid bordet att till och med jag blev blyg, inte minst därför att det går ett surr på jobbet om att jag skriver för manistream media. Det surret dementerar jag å det bestämdaste. Finns inte utrymme för mig där. Jag ryms inte i den trånga åsiktskorridoren, och mina texter är alltför förvirrade/komplexa för en kolumn. Men det känns i alla fall skönt att den grupp som allmänt pekas ut som passiva nyhetskonsumenter – medellålders etniskt svenska kvinnor mitt i livet – hade revolution i blicken medan de talade om den svenska pressen. Detta måste vara ett kvitto på att svensk journalistik – företrädesvis den dito agendasatta – befinner sig i en djup trovärdighetskris.

Frågan är dock öppen: kommer den svenska journalistiken att begå bot och bättring? Eller kommer man fortsätta att gräva sin grav med tangentbordet?

Min gissning är att det som man talar om i branschen kommer att bli verklighet; den agendasatta journalistiken kommer att bli kvar. Och i takt med att folk slutar betala för denna via prenumeration och lösnummer kommer staten att gå in som finansiär, antingen genom omarbetat presstöd eller en ny medieskatt som alla svenskar måste betala. I ett socialistland som Sverige är detta scenario fullt realistiskt. Under tiden utreder staten nya möjligheter att tysta sociala medier (kallat ”Utredningen om ett modernt och starkt straffrättsligt skydd för den personliga integriteten”) så snart dessa kommer med kritiska angrepp riktade mot de heliga politikerna och de okränkbara journalisterna i landet.

Om jag bara vågade hoppas på att jag levde 2018 skulle jag faktiskt låta den här lunchen inspirera min valkampanj. Det är läge att presentera för svenska folket ett nytt politiskt alternativ – baserat på frihetlig filosofi – som kan göra slut på både falsk godhet inom politiken, och utplåna de ekomomiska incitamenten för falsk nyhetsförmedling inom journalistiken.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Damerna har en ilsken mediekritisk konferens runt lunchbordet på jobbet!

 1. Benny skriver:

  Många ”journalister” har nog redan drygat ut sin lön från någon av de otaliga organisationer som stöds av MSM, CIA, NSA och diverse tankesmedjor m.m så de kan lugnt fortsätta sin agendajournalistik. Problemet för dem är dock att själva basen för verksamheten dvs tidningarna eroderar bort sakta men säkert då folk söker mer sanningsenliga alternativ. Angående ordningsvaktens våld så avvaktar jag som vanligt tills mer info kommer ut vad som föregick detta till synes brutala ingripande. Jag kan dock knappast tänka mig att vakten utan orsak tar till dessa kraftmetoder!

 2. Sofia skriver:

  TACK GODE GUD för sociala media!

 3. Frasse skriver:

  Ännu ett rakt inlägg i en angelägen fråga från en av landets största och bästa sanningsägare; tack, tack

 4. Jag är enda stort slarvfel hela jag, så jag vill inte göra mig lustigt över vad jag förmodar var ett slarvfel från Peters sida. Dock: manistream media är faktiskt inte en dålig språklig nyskapelse, avsiktligt eller ej. 🙂

 5. P.S. ”Göra mig lustigt.” Ja, ni ser vad jag menar! 🙂

 6. Och så glömda jag sätta ut bestämd artikel – heter det så? – framför ”enda”? My God!

 7. Jag funderar på hur du kan vara Mr Walker på jobbet och Fantomen på nätet. Byter du om i en telefonkiosk innan du går förbi vakten i entrén? Ja, jag vet, det är bara Stålmannen som byter om i en telefonkiosk. Det måste vara jobbigt i dagens läge, med allt färre telefonkiosker. Var byter han om nu, Clark Kent?

 8. Erik skriver:

  Rösta genom att undvika skatt!

   • Anna skriver:

    Om alla de som inte betalade skatt hade varit dina vänner, hade du haft flest vänner inom maffian. Jag tycker om skatt. Men till rätt saker. Inte till hjärntvätt i skolan, inte till tiggarlön och inte till radiolicens. Varför det är flest män som inte gillar att betala skatt får utgöra svaret som infinner sig här……………………………………………………

    För er som har kapacitet att tänka lite längre alltså.

 9. Marcin skriver:

  Erik, tänk istället på var du handlar.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s