Frågan du kanske inte får ställa: Behöver Sverige samerna, eller är det samerna som behöver Sverige?

Bästa läsare!

Som kan anas så är det lite si och så med bloggtempot. Den privata sfären gör sig påmind och de kroppsliga krafterna är begränsade. Nå, detta betyder ju inte att det saknas något att irritera sig över, vilket är min hobby. Medelålders bitter vit man, that’s me.

När jag scannar av nyhetsflödet (nej, jag har inte hunnit med gammelmedierna, så irriterad vill jag inte vara) hör jag via FT att ett alternativt radioprogram hetsat mot folkgrupp genom att ringa till en sametingsledamot. Nämnde sametingsledamot har nämligen tidigare i en debattartikel lagt en hel del ord i sina meningsmotståndares munnar, föranlett av att en SD-politiker talat om judar och samer med en unik egen tillhörighet (kallad ”nation” i SD-politikerns ord). Bara för att påvisa att SD-politikerns resonemang var berättigat valde det alternativa och ej statskontrollerade radioprogrammet att ställa just den kritiska frågan om en svensk, eller en arab eller en somalier kan få bli same. Sametingsledamotens svar blev ett ” – Nej”.

Det intressanta är att svaret därmed bekräftar det som SD-politikern sade, nämligen att samerna utgör en ”nation” (och då måste man också förstå att ”nation” i det här sammanhanget inte är en geografisk term). Men det är inte detta som är det intressanta. Nej, istället handlar diskussionen om vem som får agera i debatten.

Sameradion (del av Sveriges Radio) beskriver att någon lagt upp smyginspelade telefonsamtal på YouTube, och att flera samiska företrädare drabbats av detta. Man beskriver att syftet är att bedriva en hets mot samerna som folkgrupp. Intressant reaktion. Detta betyder att om en privatperson skapar en plattform för sin kommunikation, t.ex. en blogg eller en videokanal/podcast så kommer han per automatik betraktas som en person som bedriver hets så snart vederbörande ställer kritiska frågor och publicerar dessa. Vad vi talar om här är att man vill begränsa yttrandefriheten genom att förhindra dessa (negativa) publiceringar.

Att Sveriges Radio välvilligt beskriver det web-baserade alternativa radioprogrammet Granskning Sverige som en grupp privatpersoner med tvivelaktiga syften känns som en ganska naturlig reaktion av det organet. Sveriges Radio ställer inte den obekväma frågan varför samer har ett rasbiologiskt tänk för sin existens – ändå är det ett faktum att samhället här bedömer samer respektive andra etniciteter (främst svenskar) med dubbla måttstockar. Om privatpersoner inte får ställa dessa frågor och använda det som underlag för resonemang i offentlig debatt, då har vi inte yttrandefrihet.

Jag vet att konceptet med telefonintervjuer på samma sätt skulle kunna användas mot mig själv, liksom offentlig kritik mot allt jag skriver på min blogg. Men är jag svaret skyldig så har jag bara mig själv att klandra.

Personligen skulle jag inte alls ha någonting emot att den samiska näringen granskas. Jag skulle vilja få bekräftat huruvida det finns sanning eller icke i påståendet att ”Sverige behöver inte samerna, men samerna behöver Sverige”, med detta utläst att ”samerna” betyder ”den samiska näringen”. Vi diskuterar ju gladeligen ifall Sverige behöver Saab Automobiles, en försvarsmakt, vindkraftsindustri, systembolag, etc. Varför skulle vi inte kunna diskutera på samma nyktra sätt huruvida svenska staten skall betala för de löner, helikoptrar och skotrar som används för samernas rennäring (som man tydligen har monopol på)?

Denna frågeställning kan leda till andra frågor. Jag råkar nämligen vara väldigt övertygad om att diskussionen om den samiska näringens vara eller icke vara, samt dess monopolställning, kommer avvisas därför att FN betraktar samerna som ett urfolk, och att dessa har vissa privilegier. Detta är inte första gången som FN kommer i kollisionskurs med yttrandefriheten, eller försöker med överstatliga tvång påverka ett rikes interna angelägenheter. FN är trots sin välputsade fasad förmodligen världens största brottssyndikat.

I diskussionen om samisk näring följer också frågan om ILO169. Samerna själva kritiserar den svenska staten för att denna inte ratificerar FN-konventionen ILO169 som ”förbinder Sverige att respektera befintliga markrättigheter” som samerna själva uttrycker det.

Här blir jag nyfiken på varför en så tillsynes självklar konvention inte bekräftats av svenska staten. Det låter ju som att Stockholm bedriver en ondsint konspiration mot samerna, eller…? Från sametingen hörs en evig indignation över att regeringen inte skriver på. Den andra sidan – staten och de icke-samiska markägarnas ställning – hörs inte i debatten. Vilket jag ser som ett skäl till att man har all anledning till att som privat medium – blog, video, podcast – bör göra det granskningsjobb som demokratin skall medge medan de statsfinansierade medierna väljer att favorisera den ena parten. För tydligen är det inte alls självklart att ILO169 saknar påverkan för enskilda markägare i Lappland, och att detta kan stå i strid med privat äganderätt. Man ska ge akt när FN gynnar särintressen med termer som ”mänskliga rättigheter” – det betyder oftast att man vill underminera konceptet med privat äganderätt.

Om detta ovan blir debatt eller inte återstår att se. Men min grundprincip är fast: Om något inte håller en granskningen kan det inte vara granskarnas fel.

Hälsar eder Peter Harold

P.S.
Jag tog upp samernas särställning i näringslivet i ett blogginlägg för ett år sedan där jag lite provokativt anförde argument som visar att samerna behöver Sverige i högre utsträckning än motsatsen. Efter att ha läst artikeln i Sameradion/SR vet jag att jag tar en risk genom att ifrågasätta den samiska näringen och den samiska nationens anspråk eftersom dylika tilltag beskrivs som ”hets mot folkgrupp” av väktarna i den smala åsikstkorridoren. Men i ett fritt land måste man ha rätt att säga till när kejsaren är naken.
D.S.

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

39 kommentarer till Frågan du kanske inte får ställa: Behöver Sverige samerna, eller är det samerna som behöver Sverige?

 1. norrmannen65 skriver:

  Självklart behöver samerna Sverige. Hade det inte varit för att samiska ”kulturen” hade geneterat pengar, hade sametinget aldrig funnits.

  Jag minns så väl för ca 20 år sen, så var det en kompis till mig som bor i Arjeplog som frågade en renägare om de skulle köp-byta snöskoter. renägaren hade en gammal Yamaha och kompisen hade en relativt ny Lynxs. Renägaren tyckte att det var ett dåligt köp.byte för min kompis, men då sa min kompis att ”din snöskoter stör/skrämmer inte renarna, så det är det värt” Renägare var inte glad och bjöd på kniv i stället 🙂

 2. KZ skriver:

  Ett underliggande problem (eller flera) i den svenska debatten generellt gäller antagligen FN och dess eviga utsagor och stora inflytande. Här, vad gäller samerna, vilka definieras som ursprungsbefolkning med speciellt skyddsvärde, där man gör en direkt jämförelse med USA och dess indianer, utan att bry sig om att förhållandena i Skandinavien, liksom Europa i stort, historiskt och befolkningsmässigt skiljer sig markant från den i USA.

  Ett intressant tillskott i debatten om vilka som skall kallas ursprungsbefolkning, vilka som invaderat vem, och vilka som förtrycks av vem, kan kanske förhållandena mellan t.ex. fjällbönderna, samerna och den svenska staten utgöra. Jag lyssnade på en intervju tidigare som tog upp historiska fakta, statistik och förhållanden men som jag inte hittar länken till. Här nedan, dock en intervju med Olle Larson som berättar om fjällbondekulturen.
  http://www.op.se/jamtland/harjedalen/jag-vill-skipa-rattvisa-at-landsbygden

  Intressant är även den intervju som Granskning Sverige gjorde med ordförande i svenska samernas riksungdomsförbund, Per-Jonas Partapuoli, efter att han gått ut med hårda kommentarer om Björn Söder och SD.

  Att sedan riksdagen redan i december 1999 beslutade att Sverige skulle ansluta sig till Europarådets ramkonvention om skydd för nationella minoriteter gör ju hela denna debatt om nationaliteter närmast komisk. Eftersom svensken inte längre finns så bör man väl skrota även de nationella minoriteterna kan tyckas, i konsekvensens namn. Annars så tycks man inom EU endast anse att samerna ska kallas urbefolkning – detta trots att andra folk ha bebott Skandinavien och Norden betydligt längre…..
  Det jag finner märkligt och faktiskt riktigt sorgligt i hela denna härva kallad debatt om nationell tillhörighet och etnicitet; om det finns svenskar eller ej, om alla är svenskar som åkt tunnelbana i Stockholm, ”historiska svenskar”, etc etc., är att det ofta är personer som själva, stenhårt och i alla lägen vill hävda sin egen eller andras nationella identitet och särart men samtidigt, och då inte sällan aggressivt dessutom, vill förneka svensken sin identitet. Det må gälla samer, judar eller kurder eller miljöpartister….märkligt tycker jag.

  • Peter Harold skriver:

   Det var som tusan, den där Härjedalspartisten har jag missat totalt. Och det var en intressant aspekt han tog upp som jag inte ser särskilt ofta i debatten.

   • Maja Dacke skriver:

    Jag trodde jag var svensk … … men jag har aldrig åkt tunnelbana i Stockholm! (Har heller aldrig saknat eller längtat efter det.) Nu får jag nog omvärdera min tillhörighet … kanske erkänna att jag är nationslös, medborgarskapsbefriad eller …

    • Peter Harold skriver:

     Tunnelbana är en styggelse. Man åker under mark och vatten, och andas luft som är fylld med partiklar efter ett halvt århundrades slitage av räls och tåghjul, för att inte nämna bromsbeläggen. En brand i en tunnelbanevagn kommer inte sluta lyckligt den dag det sker.

    • Läsare skriver:

     HA! Det har jag gjort, åkt tunnelbana i Stockholm. Fy fan, jag hatar att åka tunnelbana, kilometerlånga, känns det som i alla fall rulltrappor. Konstigt att det inte händer fler olyckor där folk ramlar och åker hela vägen ner. Jäkligt otäckt att åka rulltrappan. Tacka vet jag spårvagn.

     • Anna skriver:

      Har du noterat de perrongskydd som testas? SL testar (eller heter det MTR nu kanske) 2 varianter; på ena sidan ett slags gummirep och på den andra sidan plexiglas, som fälls upp när tuben lämnat perrongen, och fälls ner/upp/bort- vid på/avstigning. verkar som ett skitdyrt projekt. Jag röstar på att spränga bort perrongerna och låta folk åka gratis. Vill inte lägga mina slantar jag köpt dyrt månadskort på att betala nonchalanta spärrvakter och tågvärdar, glasspärrar och rulltrappor som klämmer ihjäl folk. Spräng bort hela skiten bara! Låt det bli som på spårvagnen istället!

 3. KZ skriver:

  Blir nästa fråga som inte heller den får ställas: Behöver Sverige svenskarna eller är det svenskarna som behöver Sverige?
  😉
  /KZ

 4. KZ skriver:

  Jag läste just om Jon Henrik Fjällgren, som är en sångare som deltar i kvällens melodifestival med ett samiskt jojk- och dansnummer. Det intressanta ligger i att han är adopterad från Colombia av en samisk familj och tillhör gruppen renskötande samer. Till vardags är han renskötare i Mittådalens sameby i Härjedalen. Där ser man!

  • Läsare skriver:

   Renskötande samer adopterar från Colombia!? Den var ny.

   Titta på FN flaggan, blå-vit. Titta sedan på judarnas ”israel”flagga. Exakt samma nyans av blå-vit. En tillfällighet? Exakt som Peter skriver ovan, FN är en global crime network.

   FN styrs 100 procent av judar – som judar. Nästa gång du hör på ”nyheterna” att FN anklagar Sverige för att inte göra som FN säger. Byt ut FN med: Judarna anklagar Sverige för att inte lyda judarna.

   Med något enstaka fall blir sverige ALLTID anklagad av ”FN” för någonting. Det handlar om att psyka ner svenskarna så att de skall krypa på knä för allting ”FN”, dvs judarna beordrar.

   De få gånger Sverige inte blir anklagade för nånting är när Sverige har genomfört nånting som är helt upp och ner mot allt sunt förnuft, och skall alltså framstå som förebild för hela världen.

   • KZ skriver:

    Om man som du tillskriver judar och enbart judar sådan makt över alla andra kan man väl bara dra slutsatsen att övrigt folk måtte vara gränslöst korkade.
    När FN kommer med anklagelser så är det väl ingen som direkt tvingar Sverige att krypa på knäna eller ens att framstå som en förebild för hela världen.
    Det är väl ändå inte judarna som nu tvingar vår statsminister och hela sosseriet att ha som sitt viktigaste utrikespolitiska mål att få en plats i FN eller som Stefan Löfven nu gör, siktar på att Sverige ska få en tydligare ledarroll i världen. Och vem ska leda det arbetet? Jo, arbetet ska ske i en ny expertgrupp med namnet ”global samverkan” som sorterar under framtidsminister Kristina Persson. Vem tvingar regeringen till detta flummeri? Vem har utsett alla dessa inkompetenta ministrar?

    Det var väl knappast judarna som tvingade Reinfeldt att samarbeta med Mp om öppna gränser, öppna hjärtan och öppnade plånböcker. Det gjorde han alldeles ensam. Eldad av sitt personliga hat mot Åkesson och SD.

    Detsamma gäller väl Mona Sahlin och övriga 7-klövern med sina värdegrunder, allas-lika-värde-och-rätt liksom att man skall-inte-ta-i-SD-med-tång. Det är väl inte heller judarna som tvingar finansminister Magdalena Andersson att dra för gardinerna på sitt kontor så hon slipper se dem (=sverigedemokraterna), såsom hon uttryckte sig i Skavlan. Ett uttalande som åtnjöt efterföljande applåder från publiken som då måtte bestått till 100% av judar.

    Alla dumheter vi ser dagligen klarar ju våra helsvenska politiker alldeles utmärkt på egen hand.

    Att skylla allt på judarna är att inte ta ansvar för egen dumhet. Och feghet, vill jag tillägga.
    Förvisso återfinns en stor antal judar på höga positioner, inom media, forskning, finansen etc men då får man väl konkurrera med dem och i politiska/sahällsdiskussioner föra fram egna och bättre argument. Eller skall man ägna sig åt avundsjukt gnäll?

    • Peter Harold skriver:

     Jag vet inte vilket som är värst; politiker som gör fel p.g.a. av kompetens, eller gör fel för att någon ber dem att göra så. Det skulle vara väldigt intressant att ta del av de mer informella diskussionerna bakom de lykta dörrarna. Om inte annat för att höra hur politiker resonerar när de kommer fram till beslut. Det vi ser och hör i medierna är ju så tillrättalagt.

    • Läsare skriver:

     Om man som du tillskriver judar och enbart judar sådan makt över alla andra kan man väl bara dra slutsatsen att övrigt folk måtte vara gränslöst korkade.
     ———-

     Ja, de flesta vita är gränslöst dumma i huvudet, de flesta är idioter. Ett glasklart exempel, för 40 år sedan, början mitten av 70-talet skickade Sverige en delegation till Rumänien och sa: Ge oss er mest kriminella zigenaresläkten och vi skall ta som till Sverige.

     Då som nu är den jude-marxistiska klockartron att all kriminalitet beror på såcio-ekonomiska omständigheter, dvs ger man bara dessa kriminella zigenare bostäder, mat osv så skall de sluta att vara kriminella därför att de har samma materiella standard som alla svenskar har.

     Hur det gick? Alla undersökningar av zigenare visar entydigt och bortom all diskussion att de fortsätter med kriminalitet och asocialt beteende.

     I höstas var det några religiösa dårar i Gnosjö som fick för sig att de skulle göra entreprenörer av tiggarzigenarna. De fick gratis bröd och gratis ved som de skulle sälja utanför butiken. Det samlades in pengar och för ca en månad sedan fick de en summa pengar som var betydligt större än vad de själva hade sagt de behövde för att klara sig över vintern i Rumänien.

     Det gick två veckor och de var tillbaka i Gnosjö, men denna gången ville de ha 100.000 för att åka till Rumänien. Nu började till och med PK-idioterna få nog av zigenarnas fräckhet. Då blev zigenarnas hotfulla, tror tom de ringde polisen.

     Det är 40 år sedan svenskarna började att ”rädda” zigenare, men har svenskarna lärt sig något på 40 år? Det är som att se samma film en and gång och tro att slutet skall vara annorlunda. Gör man det en gång och har en fungerande hjärna, då inser man själv att man är dum och skärper till sig.

     Gnosjöborna som skulle ” rädda” zigenarna har sett samma film tio gånger och tror fortfarande att det skall sluta annorlunda, då är man inte dum i huvudet, då är man idiot på riktigt.

     För två år sedan fanns det officiellt 40.000 somalier i Sverige. De första kom i början av 90-talet, de flesta somalier har varit i Sverige i 20 år. Antalet och tiden ger hela underlaget för att se tydligt hur somalier passar in i Sverige. Skyhög arbetslöshet, minst 90 procent. Minst 90 procent är analfabeter, deras ungar går aldrig ut grundskolan. Skyhög kriminalitet, kort sagt, somaliinvandringen är en katastrof.

     Men lärde sig Reinfeldt regimen någonting? För ganska exakt två år sedan beslutade Reinfeldt regimen att importera YTTERLIGARE 30.00 somalier som ”anhöriga”. Det är inte dumhet, det är ren idioti. Det finns inget annat ord som är adekvat utom ren jävla idioti.

     Eftersom det är judar som styr FN så väljer de ut idioter att representera Sverige i FN. När dessa idioter är Hemma i Sverige, då framställer de sig själva och jude”media” gör allt för att framställa dessa idioter som superhumanister. Och eftersom massorna är i mycket lika stora idioter som dom de ser som deras ledare är idioter, då kan resultatet i slutändan bara bli det som råder i dagens Sverige, den totala idiotin.

     Naturligtvis är inte alla idioter eller ens lite smådumma, utan naturligtvis finns det de som motarbetat judarnas agenda. Nu träder jude”media” och stämplar alla som medvetet eller omedvetet går emot judarnas agenda som dödsknarksnazister och eftersom de flesta som blir valda som politiker, eller gud bevare oss, till FNs särskilda sändebud eller liknande högrövad titel. Detta skall inte undarskattas, det låter fint, högutbildat, och vad vet jag, å så är de Superhumanister och vem kan vara emot en FN kommissarie och superhumanist? Dödsknarksnazister, vi andra vet att vi måste alltid stå på de godas sida.

     1965 ändrades Amerikas invandringslag så att gränserna blev vidöppna för massinvandring från alla uländer och det är glasklart att det var judar som låg bakom lagändringen. Faktum är att Judarna skryter om att det var de som ändrade lagen. Jag bryr mig inte om att länka till källor. Jag sysslar inte med desinformation och det finns mycket i saken men på engelska.

     Faktum är att Geneve konventionen skrevs om 65 och sedan 67 i alla västländer. Innan sa Genevekonventionen att alla skulle fly till länder i närområdet och att så fort kriget var över skulle flyktingarna återvända till deras hemländer. Efter 65 blev asylrätten global, dvs du hade rätt att åka ett halvt varv runt jorden och ha asylrätt.

     Afrika är minst 100 gånger så stort som Sverige, det finns 55 länder i Afrika. Ge mig ett enda bra skäl till att somalier skall ha asylrätt i Sverige?

     Propagandan i Bonnier-judarnas DN började i mitten på 60-talet plädera för obegränsad massinvandring från alla uländer. David Schwartz var en av de judar som propagerade obönhörligen för att öppna gränserna för massinvandring. Tom Jan Milld har i ett av hans senaste bloggartiklar konstaterat att det är agendajudar som ligger bakom massinvandring. Och det satt mycket långt inne.

     Om judar har lyckats öppna gränserna för massinvandring från alla uländer och som svenska folket till 65 procen konsekvent sagt nej till i varenda opinionsundersökning sedan 60-talet, och Sverige trots detta massiva motstånd har världens högsta per capita invandring, då är det antingen svenska idioter eller judar som styr Sverige.

     Lägg ihop judar och svenska idioter och du har det sinnessjuka idiotlandet Sverige 2015.

    • Läsare skriver:

     När FN kommer med anklagelser så är det väl ingen som direkt tvingar Sverige att krypa på knäna eller ens att framstå som en förebild för hela världen.
     ————-

     Faktum är att Sverige kryper på knä vad än FN säger att Sverige skall göra. ”Svenska” politiker går med hull och hår in för att göra Sverige till hela världens allmänning där hela världen har ovillkorlig rätt till världens största socialbyrå. Vem styr Sverige? Judar eller svenskar?

   • KZ skriver:

    Titta i så fall även på Finlands flagga eller Argentinas, Grekland, Guatemala, Mikronesien m fl flaggor. För övrigt så har väl FN flaggan ljusblå botten medan den israeliska flaggan har en vit botten…men annars så är dom säkert identiska. Snacka om att ha hang-ups på judar.

    • Läsare skriver:

     Intressant att du sa detta med flaggorna, har inte tänkt på det innan. Faktum är att judar har mycket politisk makt i Argentina. Faktum är att zionistjudarna diskuterade Argentina som det nya ”israel” för ett sekel sedan. Vilket år blev Argentinas flagga blå-vit?

     Thessaloniki är ett judiskt maffiacenter i Grekland. Samma som Odessa och Chicago är judiska maffiacenter, smuggelcentrum.

     Jude-marxismen har ett stronghold i Grekland. Varför tror du att Gyllene Gryning pekar ut judar som ansvariga för Greklands misär? Därför att judar har politisk makt i Grekland. När blev Greklands flagga blå-vit?

     Micronesia är om jag inte missminner mig ett av de få länder som alltid till hundra procent röstar med ”israel” i FN, oavsett vad det gäller. Skulle vara en enkel sak för judarna att få mikronesien att ändra färgen på flaggan till blå-vit. När blev den flaggan blå-vit?

     Guatemala vet jag inte mycket om. Men jag gjorde en snabb Guatemala + jews sökning. Det spelar ingen roll vad jag söker på, jag lägger alltid till jews. Du kommer att bli förvånad vilken info det går att hitta om judar genom att lägga till jews i sökningen.

     Relations with Israel

     Guatemala can boast of two firsts in Israeli history. It was the first Latin-American country to announce its recognition of Israel, by Jorge Garcia Granados in the UN immediately after the proclamation of the state.

     Guatemala was also the first country to open an embassy in Jerusalem, under the same Garcia Granados. Later, under international pressure, the embassy was moved to Tel Aviv.

     http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/vjw/Guatemala.html

     Nått inflytande har judar i Guatemala, den saken är klar. Fem minuter efter Ben-Gurion utropade ”israel” skrev Washington och Moskva på och erkände ”israel”. Det bara ”råkade ” bli så? Visst, visst.

     • Läsare skriver:

      Översättning: Guatemala var det första landet i Sydamerika att erkänna ”israel” och det första landet i Sydamerika att öppna en ambassad i ”israel”.

      Ambassader är ett finfint ställe att smuggla via, diplomatisk immunitet.

   • Maja Dacke skriver:

    Du måste skilja på Förenta Nationerna och Svenska FN-förbundet … Gjorde du det? Det senare går ut och anklagar Sverige och svenskar för både det ena och det andra – utan att tala om vilka de egentligen är.

    • Läsare skriver:

     Det är samma skitfolk bakom. Jodå, jag känner till ”svenska fn-förbundet” det är ”journalist”patrasket som promotar ”förbundet”. Sverige är ett sinnessjukt land bebott av byfånar som på fullt allvar tror att Sverige är en ”humanitär supermakt” som hela världen ser upp till. Här är sanningen om idiotlandet Swedistan. Video 3 min, du kommer att skratta. Bäst är nästan i slutet:

   • Peter Harold skriver:

    Svensk migrations- och integrationspolitik borde kvalificera sig som ett ”helt uppåt väggarna”-fall… 😉

    • Läsare skriver:

     Allt handlar om volymen, integration är hjärndött pladder för idioter. Om folk kan skaffa sig ett jobb, bostad och sköta sig så struntar jag fullständigt i vad de har för hudfärg. Vill de bo i Sverige då sköter de integrationen själva och blir så småningom assimillerade av sig själv. Inget staten behöver lägga sig i överhuvudtaget.

   • Anna skriver:

    Hehe- det är skiiiitmånga som adopterats från colombia, särskilt på 70-talet. Känner ett tjugotal själv.

 5. Majsan skriver:

  Då jag bor i närheten av sameland så passerar ju nyheter kring dem i den lokala tidningen. Då jag är rätt minnesgod över nyheterna som kommer över åren så är det noterat att man söker bidrag för att det är för mycket snö för renarna eller skaren är för hård…. År efter år utom möjligen de senaste två åren då vi haft helt onormala vintrar med extremt lite snö och VARMT. Kontentan är i alla fall att det är mer än en gång jag undrat om renen verkligen hör hit om problemen är så stora just varje normal vinter. Uppenbarligen hade naturen sett till att det fanns färre renar, även utan rovdjur.

  Jag skulle säga att i normalläget är det definitivt samerna som behöver Sverige. Bidrag bidrag och bidrag.

  Ska bli kul att se hur det går med anmälan om hets mot folkgrupp. Jag tror den faller. Det var inte snyggt gjort den intervjun och resultatet (vilket just vem som helst som drabbats av även riktiga journalister kan intyga. Man lovar att aldrig prata med en journalist igen) och samen sade ju inget anmärkningsvärt så vad är problemet? Att det sagda stöttar Björn Söder den Hemske?

  • Peter Harold skriver:

   Jag är rädd för att det kommer arbetas intensivt på politiskt håll för att tysta det där radioprogrammet. De har ju redan tidigare fått ”goda” människor att säga ogenomtänkta saker.

   • Läsare skriver:

    Vad är det senaste om zigenarplågan på bÖgholmen, alla väderstreckmalmar i Ståckholm? Enligt stora zigenartråden på Flashback går det:

    Sveavägen, området mellan Odengatan/stadsbiblioteket bort till city/Hötorget/Sergels torg är tamefan helt vidrigt att röra sig på.

    Som ni skriver här ovan ökar tiggarplågan hela tiden, fler och fler personer. Man vågar knappt tänka tanken hur det kommer se ut i sommar. 

    https://www.flashback.org/t1781679p813

    • Peter Harold skriver:

     Idag var det parodiskt när jag åkte hem med tricken; efter varje station kom det en ny tiggare och skramlade sig genom vagnen. Normalt sett går det bara två per resa (Alvik-Gullmarsplan)

  • Läsare skriver:

   Samerna är som vilken bonde som helst, det går aldrig bra. Det är alltid nånting som de naturligtvis skall ha kompensation bidrag för. Orka lyssna på gnälliga bönder/samer.

   Kände en bondkärring. Mjölkbönder. Det var ett evigt gnyande och gnäll över hur dåligt bonneriet lönade sig. För att i nästa mening berätta att de hade investerat långt över en miljon i ny mjölkanläggning. Logik är fan inte svenskarnas starkaste gren.

 6. Anna skriver:

  Det enda jag riktigt avundas ”rikt” folk för, är just att de kan välja var de ska bosätta sig. Samerna verkar liksom helt livegna, liksom alla bönder eftersom de inte kan röra sig därifrån och får sin inkomst förutsatt att de stannar där de är. Det talande för sverige anser jag är, att så fort någon får ett kapital och får rörelsefrihet, är det första de gör att åka härifrån. Oavsett om de tjänat kapitalet på lagligt eller olagligt sätt. Det första jag hade gjort om jag fått rörelsefrihet vore att köpa mig en kåk i något lagom varmt och gästvänligt land. Där man får livskvalitet och inte bara sitter fast i ekorrhjulet.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s