Varken jag eller landets skolväsende är riktigt friskt…

Bästa läsare!

Ursäkta mina långvariga pauser, men mina krafter tryter. Istället för att som vanligt ersätta vila med aktiviteter har jag valt att lyda min kropp. Så det innebär att jag försöker hålla mig ajour med omvärlden, fast utan att bli rasande. Idag skall jag vara glad. Finland lyckas med något som inte Sverige kan. Det berättar SvD, som också säger sig veta hur Finland gör det [artikel].

Det handlar alltså om skolan. SvD säger sig vara ute på spaning efter vad finländarnas hemlighet är med att deras elever presterar bättre än svenska.

SvD ger sig direkt på den rasistiskt formulerade hypotesen om att svenska skolelever presterar dåligt därför att vi har så många invandrade barn. För SvD besöker här en skola med hög andel icke-finsk bakgrund:

Kari Louhivuori rattar sin metallicfärgade Golf genom Helsingfors gråmulna morgontrafik. Han är rektor för Kirkkojärvi skola i Esbo, en grannkommun till Helsingfors. Skolans elever kommer, förstås, från närområdet och är en rätt så blandad kompott, konstaterar han. På lågstadiet, upp till åk 6, har runt hälften ett annat modersmål än finska.

Se, då kan det inte invandrade skolelevers bristande kunskap i svenska vara en orsak till den svenska skolans sjunkande resultat i PISA-undersökningarna? Utmärkt, då kan vi avföra denna hypotes medan Kirkkojärvis elever trots sin 39-språkliga mångfald är duktiga. Hur duktiga är de, enligt rektor Kari Louhivuori i sin metallicfärgade Golf? Är det en bra skola, rent resultatmässigt, frågar SvD. Kari svarar:

– Jag hoppas det, vi kollar inte så mycket.

Eh…?

Men vi har bra lärare, det bästa lärarmaterialet, och de vet precis om Kalle eller Miriam har lärt sig det de ska, annars får de extraundervisning. Ingen familj i Finland behöver vara rädd att barnen hamnar i en dålig skola.

Ok, det här är ju intressant. Här i Sverige är det ju inte lärarmaterialet som det är fel på. Svenska lärare vet allt om genus och värdegrund och allas lika värde. De flesta lärare i Sverige kan prata svenska. Hyfsat bra svenska. Några kan dessutom räkna matematik. Kanske inte lika bra som sina bästa elever, men det man förlorar på algebra tar man igen på jämställdhet…!

Även om den svenska skolan har en rejäl uppförsbacke för tillfället så kommer vi igen. Samtliga politiska partier är för Vård, Skola och Omsorg. Inga partier är emot. Därför kommer Den Svenska Skolan – juvelen i statens verksamhet, fastän den är kommunaliserad – att förbättras genom ökade satsningar. Och framför allt skall skolan bli likvärdig. Precis som dess elever. Ingen skola skall få gå i otakt. 3 miljarder extra skall ägnas åt lärarna. De skall få högre löner. Njae, åtminstone ifall de breddar sina kompetenser och söker anställning på problemskolor, enligt skolminister Fridolin [HD].

Det är intressant att Finland lyckas ta hand om sina elever, inkl. de som inte har finska som modersmål. SvD tog några bilder från klass 2 i nämnda skola. Eleverna på bilden heter Pyry Hyvärinen, Aava Jordan, Maija Happakoski, Kerttu Syvänen, Aleksi Alho och Nuutti Reini. Var är Mustaffa, Ibrahim, Aisha, Mohammed och Notsunge? Inte för att deras bakgrund skulle ha något inflytande på skolans resultat, enligt SvD. Men i alla fall.

SvD har alltså kommit fram till att det spelar ingen roll att eleverna är födda och uppvuxna någon annanstans, i vart fall inte för Finlands förträffliga resultat i PISA-undersökningarna. Och SvD avslöjar också att det går bra för de finska eleverna trots att deras skoldagar är korta och att eleverna har få läxor. Hm, det låter ju som ett koncept som skulle kunna provas i Sverige. Få läxor innebär mindre läxrättning. Och kortare dagar innebär färre kostsamma undervisningstimmar. Hurra för att SvD hittat lösningen på våra problem! Det här kommer passa kommunerna som handen i handsken.

Fast vänta nu. Vart är Peter Harolds sunda skepsis mot denna artikel? *Jag daskar mig själv i ansiktet och häller ett glas iskallt vatten över huvudet för att vakna upp*

Ok, jag kanske inte skall köpa SvD-artikeln rakt av. Låt oss fråga om ett utlåtande från en källa som kanske kan mer om skolor i Finland än en utsänd reporter – i det här fallet Maria Sundén Jelmini – som är på snabbesök i Kirkkojärvi. Jag rådbråkar Pedagogiska Magasinet. I en artikel från 2011 berättar man om PISA-turismen, d.v.s. om journalister, lärare och skolledare som kommer till Finland för att ta reda på varför det landet drar ifrån Sverige (ni vet landet som skulle ha världens bästa skola) i PISA-rapporterna. Och tidskiften ger sig på att spekulera i vad Finland gör bra:

Vi kan börja med den typ av svar som handlar om lärarna och deras arbetsstil och yrkesetik. De intervjuade framhåller att:

 • finska lärare skapar och håller en distans till sina elever och deras föräldrar, och detta ger i sin tur …

 • en högre lärarauktoritet än den som gäller i övriga nordiska länder finska lärare betonar arbetsdisciplin mer än sina nordiska kollegor, och eleverna blir mer benägna att göra det läraren ålägger dem; finska elever blir mer benägna att anstränga sig och att inte ge upp inför inlärningssvårigheter; finska elever får på så sätt bättre studievanor.

  ”Pupils learn even if they don’t want to. We make them learn”, säger en av de intervjuade lärarna.

[…]

De intervjuade tar också upp förhållanden som kanske är resultatet av just samhälleliga och kulturella förhållanden men som samtidigt är åtkomliga för medveten skolpolitik:

 • I Finland ger man läxor praktiskt taget varje dag från och med årskurs 1 till skillnad från situationen i övriga nordiska länder.

 • I Finland är betyg obligatoriska först i årskurs 8, men betyg får sättas redan från årskurs 1, vilket sker.

 • Betyg är dock riktigt vanliga först från årskurs 4 (i Sverige sätts betyg från årskurs 8 men som bekant har beslut om betyg från årskurs 6 fattats helt nyligen).

 • Elever med begåvningshandikapp och inlärningssvårigheter är i lägre utsträckning integrerade i vanliga skolklasser i Finland.

 • Finland har kopierat Sveriges utbildningsreformer men med cirka tio års eftersläpning och har därmed kunnat undvika några av grannlandets misstag.

Den sista punkten är inte minst viktig. Den svenska skolan är ett experimentlabb för ideologiskt färgade utbildningsexperter samt för klåfingriga politiker som vill lämna avtryck efter sig. Lokala eller regionala variationer medges icke. Staten bestämmer. Kommunernas skattebetalare pyntar.

Och så var det här med den rasistiska hypotesen igen…

På sajten Lärarnas Nyheter kan vi läsa under följande rubrik ”Fler nyanlända pressar skolor med låga resultat” att:

Nyanlända bosätter sig ofta i områden där andelen invandrare redan är hög. Det medför att nyanlända barn ofta hamnar på skolor där andelen elever med ett annat modersmål än svenska redan är hög. Ofta visar samma skolor också upp mycket låga betygsresultat.

Av de tio skolor i landet som hade lägst betygsresultat förra året hade alla utom en en andel elever med invandrarbakgrund som låg mellan 80 och 99 procent, enligt SVT Västnytts undersökning.

Ingen fara på taket. Detta problem löser vi med kortare skoldagar och färre läxor. Och mer pengar till genuspedagogik…

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Teknik & forskning. Bokmärk permalänken.

56 kommentarer till Varken jag eller landets skolväsende är riktigt friskt…

 1. Anna skriver:

  Det här med att det går rätt många elever med begåvningshandikapp i vanliga skolor (åtminstone i kommunala, de privata verkar inte ta emot elever med särskilda behov) är något jag tänkt på som skiljer sig mycket från 70-80-talet då jag gick i skolan. Det gick inte elever med downs syndrom i min skola. De gick på särskola. I sonens skola i solna går det flera elever med downs och utvecklingsstörning. Det har blivit en sport för eleverna att utveckla smarta metoder för att undvika de här killarna och tjejerna. För att de vet att låter de de vara med och leka på samma villkor slutar det alltid med att downs syndrom eleverna blir sura och anklagar de för att mobba de. Och får de inte vara med blir det mobbing ändå. Förstår man inte leken kan det ju aldrig sluta väl.

  Skolan måste ju vilja jaga snillen för att kompensera för att medelsnittsbetygen dras ner… Eller så har jag inte förstått hur det här med betygsättning egentligen går till.

  • Peter Harold skriver:

   Numera betygssätts elevernas prestation i förhållande till målen, så det kan ju vara en fördel att ha högpresterande elever. Å andra sidan är skolan mer än bara betygen.

   I min skola var det också specialklasser för elever med speciella behov. En tjej i min årskull gick i en sådan klass trots att hon inte hade några fysiska eller mentala lyten, annat än att hon inte tyckte om skolan. Fick veta att hon blivit en glad och harmonisk tvåbarnsmor som gillar makens raggarbilar och att gå och plocka svamp. Hon fick ett bra liv trots att hon räknades som eljest av skolledningen. Eftersom hon egentligen var ”normal” så blev hon i denna klass snart den duktigaste eleven. Och eftersom hon var duktigast kom hon också att bli förebild för de andra klasskamraterna som såg hur det gick till att plugga.

   • Anna skriver:

    Härligt! Ja, det är ju så att det är normen som sätter ribban för var du hamnar på betygsskalan. Eller i arbetslivet. Det finns många i vårt samhälle som hade kunnat utgöra kuggar i maskineriet, om bara tempot och miljön sänkt sig så att även de långsamma men kanske bara fundersamma och sunt reflekterande, också fått vara med. Istället höjs ribban så mycket att allt färre hinner med och allt fler bränner ut sig…

    Och så tillsätter man dessutom alltför många invandrare som man gärna ändrar normen för, ger de tolk och ger de rätt till att legitimera sig fast de har annan utbildning som inte egentligen räcker för att legitimt praktisera i yrken de haft i sitt hemland. Till DE ändrar man gärna normen, men inte för alla andra. Skräddarsyr enligt ursprung. Det är i mina ögon så en rasistisk regering gör i Sverige. Det är omvänd rasism, helt enkelt. En lag för svenskfödda, en annan för de andra. Tur för den tjejen att hon växte upp förut och inte i nutiden.

 2. baravarat skriver:

  Finns klara bevis för att Svensk skola är mycket bra i de flesta områden men ju mer berikande människor som kommer hit desto sämre blir skolresultaten även där dom bott 1 generation är det sämre och ju mer vi fyller på gör att snart alla får än sämre resultat finns en anledning till att FN varnade Sverige att enligt dgens kurva har vi(Sverige) rätt till u lands bidrag…
  Var på min sons dagis på ”möte” föräldrarna försöker inte ens prata Svenska där vilket i mina ögon var mkt mkt dåligt för deras skull om man vill bli integrerad…

 3. Läsare skriver:

  När snorungen Fridolin blev utvald till skolminister sa han att han skulle fixa svenska skolan på 100 dagar. Några dagar efter att en tredje Rosengårdskolan blev stäng, var snorungen i Finland och talade om för finnarna hur de skall ordna skolan.

  Några dagar efter att slumskolan i Rosengård stängdes därför att kaosblattar tog över kom Malmö kommus genidrag, all lärare fick sparken.

  Kan du visa mig en enda gång då snorungen Fridolin eller Negern Reinfeldt har ställts till ansvar?

  Total tystnad och Mello fördumning är det som gäller. Mello är förkortning för melodifestival.

  • baravarat skriver:

   Tyvärr så stiftade regeringen 2010 men resterande partier utom ja ett en lag som gör att dom inte kan bli dömda för ”brott” vid regeringsmakt..
   Men jag var väl inne på dit spår så jag känner inte mig nödgad till att visa dig något…

  • baravarat skriver:

   och Svensk skola är bra men de allt fler segregerade pk skrivet drar ned resten kolla en normal Svensk skolklass mycket bra betyg enligt lärare..och tror pisa eller de va något som vissade på de olika områdena, kommunernas skolresultat sen är de ju enkelt resten..Vet ett parti som kommer vara stort i nästkommande val, 2016,17 eller synd om de drar så länge men 18

   • Peter Harold skriver:

    Om du talar om samma parti som jag tänker på så gör de ett intensivt arbete med att begrava sig själva genom att rensa ut folk som tryckt ”gilla” på någonting som inte vänsterns STASI-organisation Researchgruppen inte godkänt.

  • Peter Harold skriver:

   Att göra namnet ”Mello” till det officiella namnet visar att fördumningen nu gått så långt att man inte vågar använda mer än tvåstaviga varumärken till sin publik…

 4. stefan skriver:

  Ibland (rätt ofta) funderar jag på om vårat etablissemang(politiker,journalister,lärare mm) har alla hästarna hemma???
  Hur svårt kan det vara att fatta att vi har tagit emot mycket mer invandrare på för kort tid än vad vårat land klarar av och säger man detta så blir man kallad rasist!!! Hade jag inte haft barn så hade jag nog flyttat ut i skogen långt bort från detta nya samhället för det kommer att gå åt helvete

 5. Majsan skriver:

  Tror det var på Merit Wagers blogg jag läste det: Finska lärare vill inte ha mer än 1/3 utländska elever i klassen (antar att det beror på var de har för bakgrund också). Det blir så jobbigt med undervisningen för att inte tala om utvecklingssamtalen med föräldrar. Helt förståeligt!

  Lägg till att Finland har oerhört många färre invandrade barn, i synnerhet från de ‘problematiska’ länderna. Merit Wager igen i dagarna har en artikel om att Sverige totalt tar emot fyra ggr fler än övriga grannar tillsammans, så det är nog motsvarande antal barn också.

  • Peter Harold skriver:

   Så rasiiiiistiskt av de finska lärarna att inte vilja ha mer än 1/3-del elever med utländsk härkomst. 😉 Fast man får vara försiktig med att sätta upp sådana beblandningsgränser, för resultatet kan bli att politikerna tvångsförflyttar elever från etniskt homogena svenska klasser till andra med få svenskar. Politikerna ser det ju som sin främsta uppgift att välja åt sina väljare…

 6. Läsare skriver:

  Men det som är synd att de nya tiggarna förstör det vi byggt upp, säger Marie-Louise Hedlund.

  Hon har tillsammans med rumänerna fått igång tillverkning av olika hantverk, bland annat träkrattor.

  – Inför julen köpte Svenska kyrkan 50 tillverkade korgar som användes för julpresenter, berättar Marie-Louise Hedlund.

  Hantverk, trädgårdsskötsel, måleriarbete och annat är sådant som de etablerade tiggarna jobbar med för att slippa sitta och tigga.

  http://www.varnamonyheter.se/artikel/126992/tv-hotade-tiggare-skyddas-av-svenskar

  Värnamo är idioten Annie Lööfs hemstad.

  För varje tiggande zigenare du ser utanför alla butiker går det ytterligare fem zigenare. Vad tror du de gör hela dagen?

  • Peter Harold skriver:

   Finns bara en fungerande utväg: Sluta lägga pengar i deras muggar. Då kommer det inte löna sig att åka hit med sina ligor. Man folk har ett sånt jävla behov av att godhetsknarka.

   • Anna skriver:

    Jämför områdena: Titta var där sitter mest tiggare- där finns också flest ”kyrkliga” människor. Brommaplan är nog ett av allra mest högkyrkliga områdena där flest ”gooooda” givare finns. Har fått vara i stan nu sedan jag fick nytt jobb. GUD så mycket det gör för mitt humör, bara att få vistas i en för mig normal miljö- människor som GÖR något, som har ett mål och kreativa upplägg, mysiga fik och möta ett leende ibland som inte går att på att vilja HA något av mig! De bara trivs! Hade glömt hur det var…Inget högt konstigt babbel på språk jag inte fattar och tiggarna finns bara utspridda här och där. Undviker man bara bankomaterna så märker man de inte.

    Och så åker man ”hem” till förorten. Humöret sjunker ju längre ut jag kommer. Blääää. Urrrrk. Jaja, flyttar i alla fall 1 maj. Inte till stan tyvärr, dit kommer jag väl sådär lagom till pensionsåldern när jag har 25 år i bostadskön. Om det nu finns kvar några hyresrätter i stan då, vill säga.

    Jag tycker det var en bra idé att kriminalisera att sponsra tiggarna. Eller jag har en bättre idé: Man borde lägga ansvaret för uppstädningen i området, på de som sponsrat dvs lagt pengar i tiggarnas muggar. Det är ju faktiskt precis samma sak som att mata fåglar där man inte får göra det. För att då samlas fåglar där och bajsar osv. Satt i somras i Kristineberg på skolgården när jag undrade vad det var som stank. Det var tiggarna som hade sovit under taket där på lekplatsen. Och bajsat och kissat och skräpat ner. Då borde ju faktiskt de som gjort så att tiggarna flockas runt krillan, också vara skyldiga till att betala för städning eller att helt enkelt förbjudas att ge. Varför ska det vara så svårt att fatta för folk- att de inte gör något bra? Stackars ungar som snubblar på skiten, för att morfar var så snäll och la pengar i muggen varje dag när han gick förbi konsum eller t-banan.

    • Läsare skriver:

     Grattis till ett bra jobb. Jag blir på dåligt humör bara jag går till affären. Har varit några Sofiatiggare här några dagar. De var två och hade en hyfsad nyare liten bil. Jodå, jag ser sådant. Ena gick från ingången till affären till bilen. Öppnade och rotade runt. Först trodde jag att skulle göra inbrott, men nej då.

     Sedan har det varit några tiggarfria dagar. Blir fortfarande förvånad när det inte är nån tiggare. Men igår satt det en ny lumphög utanför butiken. Han har vet att hålla käften iaf.

     Hela zigenarplågan går att lösa enkelt.

     Riksdagen klubbar igenom följande mening:

     Tiggeri på allmän plats är förbjuden i riket.

     Resten är en ren polisär sak. Avvisa en busslast med zigenare under max buller och bång, sedan tar det max en vecka innan alla zigenarhövdingar att zigenare inte är välkomna i Sverige. Done deal.

     Zigenarplågan har kostat Sverige tusentals miljoner. Du kan ringa SJ och fråga hur många miljarder kopparstöldern har kostat.

     Åkte tåg förra sommaren. -HALLÅ HALLÅ, tåget är en halvtimme försenat. Okay, sommar och bra väder, en halvtimme är väl inte hela världen. Tror du ja!

     Hela Göteborgs centralstation var lamslaget i minst en halvtimme. Hela Göteborgs fjärrtrafik blev minst en halvtimme försenat.

     Varför? -Folk på spårområdet, dvs zigenare som var ute för att stjäla koppar.

     Om går på ett spårområde då är man antingen självmordsbenägen, helt dum i huvudet eller en zigenare på tjuvstrå. Hur många svårt brända zigenare tror det ligger på sjukhus i Sverige?

     Och de godhetsknarkande religiösa tror på fullt allvar att kan de bara få zigenare att sälja bröd, som de fått gratis skall få zigenarna att ändra deras destruktiva livsmönster.

     Har en gidhetsknarkare som jag retat mig extra på förra sommaren. Brukar se honom nästan dagligen. En helt vanlig svensk som åker i en 740 kombi som sett bättre dagar. Såg honom ge zigenare en sedel. Såg inte säkert men jag är nästan 100 procent säker att det inte var en Selma. Hon slickade hans händer! Jo, slickade.

     Varje gång jag såg honom gav han zigenaren en sedal, och tog tag i bägge händer och slickade honom. Inte pussade, slickade. Det är det värsta jag sett, däremellan finns allt från att zigenarna klappar sig över bröstet, knäpper bägge händer och bugar till att zigenarna känner igen deras bästa givare och alltid hälsar och bugar sig. Och alla Svensson idioterna ler och ler sååååååå självbelåtet över deras godhet.

     De flesta som skriver om zigenarplågan hastar bara förbi. Jag har tid i jobbet att studera vad som händer.

     • Läsare skriver:

      Zigenarplågan har kostat Sverige tusentals miljoner. Du kan ringa SJ och fråga hur många miljarder kopparstöldern har kostat.

      Titta på stuprören nästa gång du går förbi ett äldre hus. Nederdelen är nytt. Gamla stuprör, hängrännor och tak är av koppar.

      Vad tror du att det kostar att fixa alla stuprör som zigenare stulit? Känner en som blev av med trappräcket på en helt vanlig villa. Varför? Koppar. Vad tror du att det kostade att sätta dit ett nytt räcke?

      Och detta är bara en helt vanlig villa i ett helt vanligt villaområde.

     • Anna skriver:

      Usch- min fantasi skenar iväg nu… Tänker ut scenarion där tandlösa munnar är värt guld. Som kan slicka och suga utan att bita.

     • Anna skriver:

      Uhhh- han kanske var en ”handfetischist”? Fot-fetischister har jag hört talas om, men det finns väl en nisch för alla böjelser antar jag… Kolla nästa gång om hans skrev blir mörkare… Usch. Nu var jag grotesk. Är så fasligt jobbigt väder ute. Vägrar gå ut i snön… Ska sätta på mig solglasögonen och gå på bio med sonen.

    • Peter Harold skriver:

     Jag är glad över ditt nya jobb och att du funnit en källa till glädje. Jag tror att tiggarplågan måste växa lite till så att det kommer mer tiggarbajs i finområdena kring Östermalm och villakvarteren i Bromma innan journalisterna inser att det klokaste är nog att sluta ge EU-turisterna allmosor. Fast nu skall man ordna ett jättehärbärge i Slakthusområdet för hundratals tiggare. Väntar bara på att kommunen skall dela ut gratis SL-kort till dem också.

     • Anna skriver:

      De delar ju redan ut gratisbiljetter /fripass till fotbollsmatcherna i götet eller var det malmö, kanske… Håller inte så noga reda på andra orter… Det var visst till flyktingungdomarna. Kul för de- sämre för alla de som inte får det – som också lever isolerade hemma med ensammorsor eller med 2 föräldrar fast med fel ursprung och som inte får vara med i gemenskapen de heller.. … Men det är sant; de kan ju få gemenskap liknande den som de forna skinnskalleungdomarna fick på 80-talet: en gemenskap som går ut på att avsky de som fick! Fast skillnaden är att DÅ fanns det inte så stora skillnader som NU. vart ska detta leda?

      Go figure!

      • Peter Harold skriver:

       All gratisservice de får är ju avsett för att öka deras möjligheter till en snabb integration. Jag hånskrattar åt detta.

       • Anna skriver:

        Ja, inte har jag märkt att de aktiva och INBJUDNA killarna på exempelvis fryshuset- är särskilt INTEGRERADE om man med detta ord menar att de fungerar bra ihop med övriga samhället som består av ALLA typer av människor. Tvärtom har de stärkt sin gemenskap, i den gemensamma kampen mot alla svennarna, som de egentligen inte har en aning om hur de egentligen har det. De vill bara bli en svensk version av Snoop Dog, men fattar inte att det liv de lever är rätt inglasat jämfört med hur deras idoler levt… Det är som en trivial fiskdamm hela de här verksamheterna- samma snubbe som står med metspöet bakom gardinen och precis samma typ av killar som är mottagare.

     • Anna skriver:

      Tack , förresten! Krya på dig! Jag tror att du är en såndär självkurerande typ, som läker din kropp genom intellektuellt förkovrande! Det som är bra för dig är bra för oss!

     • Anna skriver:

      Tack, Peter! Jo, det här med allmänna faciliteter påverkas ju i och med de nya gatu-spatsörerna… Allmänna toaletter finns ju knappt längre eftersom de skulle ockuperas av gatuockupanterna. Något som blir jobbigt för oss som jobbar med att gå hem till folk i jobbet- drabbas av. Eftersom även vi behöver kissa ibland och inte kan göra det i kundernas hem- finns det knappt någonstans att gå längre. Inte heller får vi sitta på någon bänk och vila, för bänkarna har tagits bort eftersom tiggarna skulle ockupera där med…

 7. kallepelle skriver:

  Västerortspolisen fick en inbrottsvåg i något av sina mest välbeställda villaområden. Något tjugotal inbrott på ca en vecka. Sedan snavade de över två unga zigenarbröder med fullastad bil. När dessa sytts in tog inbrottsvågen slut. Endast de tre senaste inbrotten erkändes dock då lasten kom från dessa villor.

 8. Cello Jr skriver:

  1) Oroar mig att din hälsa är skral. 2) Artikeln så rolig att jag inte vad jag skall framhålla som exempel. Får bli detta: ”Ok, det här är ju intressant. Här i Sverige är det ju inte lärarmaterialet som det är fel på. Svenska lärare vet allt om genus och värdegrund och allas lika värde. De flesta lärare i Sverige kan prata svenska. Hyfsat bra svenska. Några kan dessutom räkna matematik. Kanske inte lika bra som sina bästa elever, men det man förlorar på algebra tar man igen på jämställdhet…!”

  3) Ang. den rasistiska hypotesen:

  • Peter Harold skriver:

   Till och med min kinesiska väninna tycker den där är rolig. 😉

   • Cello Jr skriver:

    Great. Kineser har – liksom ”inuiter” – extremt hög IQ. Vilket får mig att tänka på Jon Stewarts barometer, enligt vilken man kan – som goy – belönas med högsta betyg: ”My son the doctor.” Inte för att inuitiska mödrar skulle framhålla sina söners akademiska prestationer, men ändå. . .:-)

    • Peter Harold skriver:

     Min vän är oerhört skarp. Hon kallar sig för Brain och mig för Pinky. Efter en tecknad barnfilm. Det värsta är att jag tyckte att den var rolig när jag kollade upp den på YouTube.

 9. Läsare skriver:

  Den här var rätt rolig 😉

  islamiska-staten-och-boko-haram-bildar-allians-
  mot-diskriminering

  http://www.friatider.se/islamiska-staten-och-boko-haram-bildar-allians-mot-diskriminering

 10. Läsare skriver:

  Titta på datumet. Detta är postat i December 2015. Gotland är en liten ö. Ena dagen finns ingen zigenare, nästa dag är de överallt.

  På bara några veckor så har tiggarna hittat till Gotland. Det är utav en explosionsartat takt som dom har spridit sig över hela ön. I början satt dom mest inne i Visby, men nu sitter dom även vid de resterande matbutiker och affärer runt om på hela ön.

  https://www.flashback.org/t2488138

  Gotland är Sverige i miniatyr. Det som händer på Gotland händer i hela Sverige. När zigenarna blir utslängda från Gotland…

 11. Läsare skriver:

  Lite goda nyheter 🙂

  Var på Östermalm igår och noterade att det numera sitter tiggare utanför alla ingångar till både SVT och SR så det hjälper inte längre att åka taxi.

  https://www.flashback.org/t1781679p940

  • Läsare skriver:

   SÅ HÄR JOBBAR DE

   HAN ÄR FATTIG, SANNOLIKT ÖVERGIVEN, SÄKERT BÅDE HUNGRIG OCH HEMLÖS. OCH KANSKE TILL OCH MED SJUK… MEN DET ÄR INTE HAN SOM KOMMER ATT FÅ BEHÅLLA TJUGOLAPPEN DU KASTAR ÅT HONOM.

   All form av tiggeri är förtäckt organiserad brottslighet som omsätter stora summor pengar över hela Västeuropa, berättar Kajsa Wahlberg på Rikspolisstyrelsen.

   Glöm föreställningen om den fattiga familjen som för sina sista slantar reser hela vägen till Sverige för att tigga ihop till sin försörjning. Den familjen är inget annat än fejk.

   Brutal affärsidé
   ”Familjen” eller ”den övergivna pojken” är ett påhitt av kriminella ligor som bedriver en rå och cynisk människohandel. Affärsidén går ut på att tvinga fattiga och utsatta att tigga för deras räkning.

   http://www.svt.se/nyheter/sverige/sa-har-jobbar-de

   • Anna skriver:

    Ja, det är rätt KOMISKT att tänka sig att jag och sonen skulle ha råd att resa utomlands på semester såsom undersköterska och ensamstående morsa. Har inte hänt under de 8 år jag varit morsa. DET är inte konstigt. KONSTIGT är däremot att när fattiga människor från andra länder kommer hit, ifrågasätts inte fattigdomen för fem öre (eller 5 spänn är det väl nu) vilket för mig är helt obegripligt.

    Inte för att jag vill kalla mig fattig. Jag vill bara synliggöra hur omöjligt det är för mig ÄVEN då jag per definition INTE är fattig jämfört med dessa du nämner- att semestra någonstans med sonen. Alltmedan de fattiga rumänerna/tiggarna- har råd med resan till Sverige som i borde vara ett dyrt land för de att vistas i om de nu skulle förmodas åka hit och turista!? Vem köper biljetten- borde väl första frågan i gränspolisen fråga sig…

    När jag reste (backpackade) runt europa på min tid (före EU-inträdet) minns jag att de ifrågasatte min budget som var rätt skral ibland. Jobbade i London och Italien sen och sparade ihop lite slantar och fortsatte resan. Behöver man inte alls visa upp ngn slags minimumkassa numera när man reser? Tydligen inte, håller mig tydligen inte uppdaterad vad som gäller på vägarna…

    • Peter Harold skriver:

     Mitt damsällskap som skall följa med mig till Pyreneerna i höst om jag fortfarande har krafter kvar måste uppge var hon skall bo, inkl. bokningsuppgifter, ha reseförsäkring och visum samt en väl tilltagen resekassa eftersom hon kommer från Malaysia. Vi konstaterade att det kommer bli lite svårt att improvisera vår resa om vi skall resa lagligt.

  • Peter Harold skriver:

   HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA!!!!! *skrattkramp*

 12. Eva skriver:

  Till svenska skolans undergång bidrar mycket tror jag att skolministrarna har alltid hatat skolan innerligt. Ta Palme, ta Persson ta dom alla andra också. Sossarna är värsta, där är bildning avskyvärd. Som exempel de senaste ledarna: Sahlin, Juholt, Löfven.
  Högern är inte bättre. När hörde du senast någon säga att med en god utbildning kommer du långt?
  Utan MP vill somaliska läkare ska ges förtur att jobba på sjukhus direkt de har anlänt till Sverige. Var i Somalien utbildas dessa” läkare”? Som kommer till Sverige utan id-handlingar?
  Känner en svensk hudläkare som fick en ny kollega från Grekland. Trevlig snubbe. Men i Grekland finns ingen hudcancer. Så han kan inte diagnostisera dessa cancerfallen. Men de kanske gör inget. Förtur till sjukvården har nuförtiden de mörkhudade, vi vita får bara betala kalaset.

 13. Reblogga detta på pappasven och kommenterade:
  Ja vad ska vi ny göra då till och med 100-dagars renoveringen inte ens gett en plan. Ja kanske ändå: ”Vi borde satsa på skolan!” inte dåligt MP!

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s