Och rubriken blev plötsligt att Putin övervägde kärnvapenkrig

Bästa läsare!

Sistlidna vecka gick åsiktsmaskinerna på sitt fulla varvtal för att spekulera i om Putin var död, avsatt eller sjuk, och om vem som skulle efterträda honom.

Jordmånen för dessa spekulationer var att han inte varit synlig i medierna flera dagar i sträck (själv minns jag hur förvånad man kunde bli på 1970- och 1980-talet ifall inte Olof Palme dök upp i TV:n varje dag…) samt att hans flickvän skulle ha kommit med en dotter. Den främsta indikationen på att det inträffat en statskupp var att en arméhelikopter flög över Moskwa och någon lyckades plåta det med sin kamera, samt att ett par stridsfordon körde i en stadsdel som de annars inte brukar fara fram genom och någon skrev om detta på Twitter, plus att man – och här var den viktigaste indikationen på att någonting uppseendeväckande var igång i Kreml – skruvade ner en is-arena efter vintern…

Jag kände mig ganska road av att se alla spekulationer. Inte för att jag visste vart Putin tagit vägen, utan för att de som spekulerade ivrigast om statskupp var de som uttryckt sig kategoriskt kritiskt mot honom. Plötsligt blev de annars så karska åsiktsleverantörerna förvånade och ödesmättade i sina twitter-meddelanden. Vad skulle nu hända? Hade militären tagit över? Eller kommunisterna? Eller hade Putin och hans regering farit iväg och gömt sig i en underjordisk bunker för att vara säkrade när 3:e världskriget utbröt?

Några patetiska tidningsrubriker skapades under helgen. ”Nu måste Putin visa sig” dundrade någon Stockholmsdrake med den pondus som bara ett statligt presstöd. Jaha. Och vad kommer redaktionen göra om Putin obstruerar och vägrar visa sig? Skriva någonting elakt om honom som straff?

Tja, uppriktigt sagt har det inte skrivits mycket snällt om ”Vlady” under det sista året. I vart fall inte i papperstidningarna eller deras elektroniska utgåvor. Fast man anar att nyhetsfolket blev lite darriga. Det är lätt att förstå oron i redaktionerna. De visste ingenting. Absolut ingenting. De drog efter andan. Och verkade till och med sluta andas. De visste inte hur de skulle hantera nyheten som inte var en nyhet.

För min egen del besväras jag egentligen inte så mycket av att Putin kritiseras. Eller att han under stundom håller sig dold. Ty det finns skäl att kritisera honom. Han är en politiker, och politiker gör fel, och tänker fel. Putin är definitivt inget undantag. Det ovanliga är bara att han är intelligent. Såna människor är det dock en bristvara på inom politiken.

Det jag däremot vänder mig emot är att kritiken ofta är onyanserad. Och den framstår inte sällan som ganska okunnig. Fast detta gäller otäckt nog ganska många ämnen som medierna hanterar. Dessutom finns det – i alla fall hos den svenska journalistkåren – en obalans i den kritiska nyhetsbevakningen. Det finns ingen vilja att ifrågasätta Vita husets ständiga utspel/agerande gentemot Ryssland.

Vet ni om att Vita huset inte uppdaterat sin informationssammanställning om nedskjutningen av det malajsiska passagerarplanet MH017 sedan juli 2014? Sammanställningen har varit oförändrad sedan veckan efter nedskjutningen [länk]. Vita huset hävdade då att flygplanet sköts ner över rebellkontrollerat område i östra Ukraina med missiler som tillverkats av Ryssland. Punkt. Det försåtliga är att om man är dum svensk nyhetskorre eller okritisk nyhetskonsument låter detta som att Ryssland är ansvarigt för nedskjutningen. Det hänger på hur man säger det, samt vad man inte säger. Man säger inte att den ukrainska armén hade tillgång till det rysktillverkade vapen som förmodas ha används vid nedskjutningen. Medierna däremot rapporterar precis som Vita huset vill att medierna skall göra. Och politikerna i EU säger det Vita huset sagt åt dem att säga (ungefär som i exemplet om antrax som jag bloggade om igår). För oss som har någorlunda analytisk förmåga, eller åtminstone bryr oss om ämnet, framstår detta beteende av våra goda makthavare och opinionsbildare som ganska kusligt. Det är som en politisk dystopi likt boken ”1984” eller seriealbumet/filmen ”V som i Vendetta”. Fast utan någon vigilant som dyker upp och leder folket i den berättigade kampen mot statens tyranni.

Vladimir Putin är tillbaka. Lite feberblek och svettblank, men varken avsatt eller döende. Och lagom till hans återuppståndelse blev det premiär på dokumentärfilmen ”Krim – hem till moderlandet”. Jag har inte sett filmen ännu, inte mer än ett par få sekunder som visas efter att TV-reportern uppger att Vladimir Putin övervägde att använda atomvapen i samband med Krimkrisen. Det jag får höra i nyhetsklippet Putin säga i översättningen är följande: ” – [Krim] är historiskt sett vårt territorium och det lever ryssar där… och vi kan inte överge dem”.

Jag vet inte om detta är ett utfall av mediernas nyhetsdramaturgi, men varför kan jag inte få höra den formulering där Putin säger sig ha övervägt att använda kärnvapen i hela dess kontext? Är det för att det skulle störa mediernas rubriksättning som nu – sedan Putin visat sig offentligt på journalisternas begäran, hö hö – basunerar ut att den galne ryske diktatorn var redo att starta ett kärnvapenkrig ifjol?

Det är så typiskt för just TV-nyheterna. Ja, även för alla andra gammelmedier. För varje fakta eller påstående som presenteras i rutan dyker fem nya obesvarade frågor upp. Frågor som man inte vill att vi skall ställa förmodligen. Det gör mig trött som vetgirig nyhetskonsument. Det är faktiskt så illa att jag inte längre har något intresse av att följa TV-nyheterna alls. Jag kan inte vara i deras målgrupp helt enkelt.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Krig & fred, Medierna. Bokmärk permalänken.

43 kommentarer till Och rubriken blev plötsligt att Putin övervägde kärnvapenkrig

 1. Läsare skriver:

  plus att man – och här var den viktigaste indikationen på att någonting uppseendeväckande var igång i Kreml – skruvade ner en is-arena efter vintern… PH

  Haha … dagens garv. Tack för den 🙂

  Hatpropagandan mot Putin och Ryssland är väldigt enkelt. Ta hatpropagandan mot Hitler, byt ut Hitler med Putin, byt Polen mot Ukraine och du har EXAKT samma manus för att hetsa hela världen i ett världskrig.

  Och det är EXAKT samma JUDAR som driver på krigshetsandet.

  Hitler ville INTE ha krig. Det är ingenting annat än JUDISKA propagandalögner. Nämn ett land Putin hotat med krig? Nämn ett land Hitler hotade med krig?

  • Peter Harold skriver:

   Njae, Hitler ville i vart fall förena det tyska folket samt äga kolonier. Fast han ansåg att kolonierna skulle ligga nära, som t.ex. Ukraina.

   Ja, jag kunde inte låta bli att kommentera när jag såg folk som la upp den där hockeyrinken på Twitter och började spekulera om att det skulle byggas en kröningsplats för Rysslands nye ledare. By the way, blev det någon parad igår över huvud taget?

 2. Herr Flick skriver:

  Det här stärker min åsikt att vi inte ska dimensionera försvaret efter hur humöret i Moskva eller Washington råkar vara för dagen.
  Tänk om Putin verkligen hade varit borta, pga sjukdom eller en kupp? Då hade hotbilden mot oss kunnat ändras radikalt över en natt.
  Det går inte att börja rusta upp då, det är sedan länge försent.

  • Läsare skriver:

   Vilken hotbild? Nämn ett enda skäl att någon som kan ha eller ta makten i Moskva skulle vilja invadera Sverige?

   Militärstrategiskt är Sverige exakt samma som Polen i ww2, helt värdelöst militärstrategiskt.

   Vad skulle de tjäna på att invadera Sverige? Få 200 Rosengård/Rinkeby ghetton? Ett land invaderad av zigenare?

   Faktum är att Sverige blir invaderat här och nu!
   Men inte från Öster utan från Söder. Och svenskarna ger med glädje invasionsarmen både mat, pengar och husrum.

   • Herr Flick skriver:

    Vi är kanske inte så intressanta för egen del, men som basområde är vi mycket användbara.

    • Peter Harold skriver:

     Ja, och det är därför som regeringen (d.v.s. den förra) avtalade med NATO om att upplåta svenskt territorium för deras räkning. Vad Sverige får i gengäld har jag faktiskt glömt att se efter.

     • Sofia skriver:

      Alla dessa absurditeter kan sammanfattas med
      VEM STAL SVERIGE och VARFÖR?
      http://newsvoice.se/2015/03/17/vem-stal-sverige/

     • Herr Flick skriver:

      Vi har alltid föreställt oss att ett anfall mot Sverige kommer österifrån, och det var säkert ett rimligt antagande under Sovjet-tiden. Men idag?
      Ett neutralt Sverige med ett någorlunda starkt försvar tog nog gärna emot hjälp från Nato om vi blev anfalla av ryssen, men hur reagerade vi om västmakterna ville åt vårt territorium inför ett anfallskrig österut? Vi hade troligen enligt neutraliteten försvarat oss även då och hindrat eller fördröjt operationen, kanske omintetgjort den.
      Men nu har vi inget försvar att tala om längre, så det lilla problemet är ur världen. Vi kan lika lite hindra västmakterna att använda våra installationer som vi kan hindra ryssarna. Vi har till och med förberett vissa delar av försvaret på samarbete med Nato.
      Allt är i sin ordning om det handlar om försvar men just nu verkar det inte som om västmakterna är inriktade på förvar utan mera på offensiv.
      Skandinaviska halvön är av stor strategisk betydelse för båda sidor, inte minst i betydelsen att hindra motståndaren från att få fäste här.
      Jag tror vi kan vänta oss att bli de första som märker av det nya kriget, om det kommer. Eftersom civilförsvaret och skyddsrummen är ett minne blott blir det inte roligt här. De som överlever kommer att avundas de döda.
      Vad tjänar Sverige på detta? Ingenting alls, tvärtom. Men en viss statsminister kanske tjänade privat på att rusta ned?
      Var den skjutne säkerhetsvakten i Rosenbad en mindre subtil påminnelse om vad som kan hända vem som helst, var som helst? En liten hint till en ev. ny statsminister?
      Tidningarna var hursomhelst blixtsnabba att förklara det som ett självmord, något som i sig skapar misstankar.

  • Peter Harold skriver:

   Ett nordiskt samförsvar vore att föredra. Danskarna tar flygvapnet, svenskarna sjön och finnarna sköter markförsvaret. Norrmännen… vete fan.

   • Läsare skriver:

    Ett nordiskt samförsvar vore att föredra. Danskarna tar flygvapnet, svenskarna sjön och finnarna sköter markförsvaret. Norrmännen… vete fan.
    __________

    Under Göran Den Store Persson blev en kvinna med partiboken i ordning utnämnd till ”försvarsminister”. På frågan vad hon kan om försvaret svarade hon: Ingenting. Jag kan absolut ingenting.

    Nej Peter, det jobbet är inget för dig. Under kalla kriget hade Sverige världens fjärde största flygvapen. Danmark hade typ två Spitfire. Lite överdrivet. Varför?

    Östersjöns är inte ett hav, det är en liten insjö.

    • Peter Harold skriver:

     Fast vänta lite nu. Vilka var det som stack upp i luften för att vingla framför det ryska ”atombombplanet” ifjol när ryssarna övade flygning över Östersjön efter kontorstid, om inte just dansken…!?! 😉

     • Läsare skriver:

      Då gick det väl söder om Sverige? Känner inte till det.

      Varför inte Somalias flygvapen i Sverige? Och sedan kan vi låta zigenarna sköta kopparkablarna till radaranläggningen och drivmedelsförråden.

   • Sofia skriver:

    Norrmännen säljer petroleum och fisk.
    Bra att ha.

 3. Tomas Lind skriver:

  Håller helt med om att det blir allt svårare att uthärda TV-”nyheter” typ Rapport. Man känner sig allt oftare FÖROLÄMPAD och sätter sig hellre framför datorn för att kolla upp vad som händer ute i världen.
  Intressant blogg annars – tack för den!

  • Peter Harold skriver:

   Ja, det är exakt rätt uttryck. Man blir förolämpad av televisionen. Samtidigt blir man också lite förvirrad över att televisionsfolket inte klarar av att hitta samma saker som vi andra.

   • Benny skriver:

    Peter, jag tror viljan saknas hos televisionsfolket! Man är helt i händerna på politikerna som bestämmer över pengarna. Struntpratet om ”fri och oberoende televison” är en lögn som ska hamras in i folk…

    • Peter Harold skriver:

     Fast samtidigt utgörs televisonsfolket av politiska aktivister. De vet att de till och med har makt över politikerna. Jag tror att den makten berusar medarbetarna.

 4. Läsare skriver:

  Årets bästa rubrik och årets bästa bild, alla kategorier. Detta är hysteriskt roligt 🙂 Skrattar så jag gråter.

  http://www.exponerat.net/tiggare-med-sd-jacka-pa-sig/

 5. Natali Stockholm skriver:

  Hej!
  Har sett självklart filmen om Krim. Jag är ingen bra översättare från ryska till svenska. Men när journalisten frågade Putin om han övervägde att använda kärnvapen under Krim-krisen med andra ord om Putin var beredd till det. Putin svarade att ett land som har kärnvapen självklart är alltid berett använda det. Han menade att sånt vapen är alltid ligger i beredskap hos alla länder och inte bara Ryssland. Men han trodde inte att det skulle behövas.

 6. Läsare skriver:

  Det här är helt off topic, OT. Tråden handlar om vad zigenare egentligen jobbar med. En del har verkligen berättandets gåva 🙂

  Zigenare utför flygande kontroller av alla McDonaldresturanger i Sverige. Det görs en bedömning av personalens samarbetsförmåga, där dom bl.a. ser hur väl personalen kan hantera konflikter och ”tjafs”. Därefter ska maten kontrolleras. Om maten smakar dåligt och den snart är slut – ny mat. 

  Efter maten ska toaletten inspekteras. Eftersom myntinkastet går sönder så måste personalen öppna. Är det morgon ska gratis kaffe serveras och toaletten används återigen, för tandborstning och ansikts/kroppsrengöring. Efter toalettbesöket ska personalen fylla på papper och städa toaletten.

 7. stefan skriver:

  Svensk propagandamedia är ett stort fiasko och värre än rysk media vilket är tragiskt för jag är uppfostrad med att skilja på vad som är rätt och fel och att man kommer längst med sanningen för den kommer fram till slut.

  Dom hade ett inslag i SVT och pratar om att fattigpensionärerna blir fler och fler och samtidigt flikar in hur svårt det är för invandrare som kommer mitt i livet som inte hinner jobba ihop till sin pension???
  Eller när SVT intervjuar en invandrad taxiförare om hatbrott
  han fick vräka ut sig rasist anklagelser mot svenskar i kanske 3 min och i slutet så nämner dom snabbt att en kvinna hade kallat honom både det ena och det andra och inte betalat honom för resan men sen framkom det att hon hade anmält honom för sexuellt ofredande???
  För mig är det solklart att han hade tafsat på henne och hon blivit förbannad och gett fan i att betala men SVT väljer att framställa det som ett hatbrott mot sina gulliga invandrare.
  Jag klarar faktiskt inte av att se SVT längre! Allt handlar om invandrare
  mvh

  • Läsare skriver:

   Jag klarar faktiskt inte av att se SVT längre! Allt handlar om invandrare
   mvh

   Det konstaterade jag redan för tio år sedan . Oändliga snyft snyft om stackars stackars invandrare som det är sååååå synd om, och allting är de rasist/nazistiska svenskarnas fel. Jag fattar bara inte att folk orkar lyssna på skiten.

  • Peter Harold skriver:

   Tur att jag inte har en pistol. Jag skulle nog förstöra minst en TV-apparat i veckan…

 8. Cello Jr skriver:

  On a serious note: Putin (enligt Aftonhoran) har satt ryska flottan i högsta beredskap. Med anledning av Nato-övningar i norra ishavet. Alla konfliktlösare vet att i en situation som den rådande, behöver båda parter medverka till en avkylning. Det chockerande är att USA och väst i övrigt (inklusive satellit-staten Sverige) hela tiden höjer insatserna. Som livslång USA-vän och antikommunist är detta uppslitande. (Jag stödde till och med USA:s Vietnamkrig!) Men det går inte att dölja: det är inte vår arvsfiende Ryssland som utgör ett hot mot världsfreden utan västländerna. Hur kunde det bli så perverterat?

  • Sofia skriver:

   Bra att du vaknade innan du slog igen ögonen för gott!

  • Benny skriver:

   Vår arvsfiende? Jag har inte ”ärvt” Ryssland som någon fiende utan det är propagandan som utsett Ryssland! Fienden finns på andra sidan Atlanten dvs USA, det vet man i övriga världen det är bara här i västeuropa som MSM fortfarande har ett sådant grepp om nyhetsflödet att detta inte är allmänt känt. I USA finns det massor av människor som vet att Vita Huset är den verkliga fienden! Frågan är hur vi ska stödja dem? Gamla politiker som Paul Craig Roberts och många andra är skoningslösa i sin kritik av Obama och neocons. Läste att det numera är ca 48% som misstror och anser att utredningen om 9/11 bara är en bluff som måste göras om! Skrämmande siffror…

 9. Benny skriver:

  Av allt att döma så bekräftas det uttalande som Nuland påstås sagt den 9 mars att det är Dick Cheney som bestämmer i USA. Och den här Nulands ordval måste väl ha förvånat Lavrov och den ryska delegationen! Hur Obama kunde utse detta galna fruntimmer utan diplomatiska talanger att ha hand om en så infekterad konflikt som ett inbördeskrig i Ukraina är en gåta. Min gissning är att Obama fick order om detta från högre ort. Tror verkligen Nuland att hon kan skrämma ryssarna som enligt uppgift sitter och häckar på ca 8300 kärnvapen och de modernaste ICBM i världen? Hon måste i sanning vara totalt galen i så fall…Och det mest märkliga är ju medias tystnad om denna galning för uppgifterna finns ju för allmän läsning för den som är intresserad.

  In a heated tirade from Nuland to Lavrov on march 9, Nuland stated that not Obama, but Cheney was in charge of the US:

  ´Most astoundingly, though, of Secretary Nuland’s “rages”, this report says, was her reply to Minister Lavrov when asked by whose authority she was speaking, and to which she replied, “Cheney gives the orders here now, not Obama, and you assholes better get used to it!”´

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s