Var Skavlan-intervjun droppen som fick bägaren att rinna över?

Bästa läsare!

Mina libertarianska vänner är upprörda. ” – Hur kunde Skavlan gå an mot SD-ledaren Jimmie Åkesson på det där sättet?” protesterar flera av dem i unison.

Fast egentligen är inte protesten helt enhetlig. Vissa anser att det var opassande av Skavlan (Är detta för- eller efternamnet på den norske programledaren?) att leka skjutjärnsjournalist gentemot Jimmie Åkesson och kritisera honom för saker som andra sagt för tiotals år sedan. Med tanke på att Skavlan haft mysputtriga samtal med andra politiker uppfattade man norrmannens bemötande mot Åkesson som uttalat fientligt. Inte helt juste mot Åkesson, menade den ena falangen av mitt libertarianska sällskap som faktiskt tycker att det kan vara på sin plats att ifrågasätta om alla välfärdskramare har sina hästar i stallet om de samtidigt vill ha massinvandring till Sverige.

Den andra falangen, som avskyr Jimmie Åkessons parti och hans person, och som önskar att en meteorit föll ner på Sverigedemokraterna nästa gång de håller partistämma, ansåg att det var fel av Skavlan att uppföra sig som ett arsle därför att det hela bara gav Jimmie Åkesson positionen av underdog. ” – Låt folk inse själva att han är en nazist”, skriade någon bakom sitt tangentbord (som egentligen inte är libertarian utan en liberal).

Vad som skedde under och efter sändningen av Skavlan var att hundratals TV-tittare skickade iväg medlemsansökningar till SD (enligt partiet själva). Jag har väldigt svårt att tro att detta var det resultat som Sveriges Television hoppades på med valet av denna gäst. Nu har jag i och för sig ingen ingen information om hur många av SD:s väljare som bestämde sig för att aldrig mer vilja ha med partiet att göra i framtiden efter denna sändning, men min magkänsla säger mig att det nog inte var så himla många.

Eftersom jag inte såg på sändningen själv så törs jag inte betygsätta programmet, men tidigare gånger jag råkat zappa in har jag ofta zappat ut ganska så kvickt. Jag behöver inte SVT:s hjälp för att veta vilka människor som är intressanta.

Istället skulle jag jättegärna vilja se debatt om de frågor som SD driver. Eller diskussion. Debatt låter så konfrontativt. Diskussion låter bättre.

Det diskuteras en massa på sociala medier. Här och var är diskussionen om SD av hög klass, och resonemangen håller hög standard. Inget försiktigt tassande runt den heta gröten, utan problemformuleringarna är rättframma. Det folk ser är att

– Sverige har bland världens högsta skatter. Med vänsterregeringen kommer skattetrycket öka.
– Trots skatterna har vi inte världens bästa vård, skola och omsorg.
– Landet har tidigare varit förskonat från finanskrisen i Europa, men medborgarna är övertyngda av skulder för bostadsköp, och nu ökar statsskulden.
– Sysselsättningen inom tillverkningsindustrin minskar (produktion flyttar).
– Tjänstesektorn kommer att minska i takt med att automatiseringar ökar.
– Företag flyttar ut forskning och utveckling till utlandet eftersom den jämlika skolan inte fostrar starka hjärnor längre.
– Det finns ingen fungerande bostadsmarknad, samtidigt som invandrare som inte bidragit till samhällsförsörjningen skall få förtur.
– Samhället i sin helhet degenereras; varje gathörn vaktas av tiggare, och tunnelbaneresenärer måste vecka ut och vecka in klättra uppför och nerför stillastående rulltrappor; politiskt styrda funktioner uppvisar alarmerande nivåer av inkompetens.
– Antalet tomma skyltfönster ökar, samtidigt som politikerna lovar att satsa på ny- och småföretagande utan att någonsin leverera resultat trots kostsamma insatser.
– Folk döms för innehav av teckningar på flickor med för små bröst, medan vi har dagliga dödsskjutningar.
– Politikerna har medvetet skurit ner Försvarsmakten och reducerat sig själva till en vaktmästarbyrå åt NATO, varvid man inte längre har en trovärdig försvarsförmåga. Kunskapen om att kriga och överleva har ersatts av ”Vi ska kjama vajann”.

Och så vidare, och så vidare…

I Sverigedemokraternas ögon har invandringen varit landets största problem. Med risk för att låta politiskt korrekt vill jag säga att jag inte håller med. Invandringen är inte problemet. Men här är sanningen: Våra politiker och beslutsfattare är vårt största problem.

Men i sak har SD delvis rätt: Kombinationen av massinvandring och omfattande välfärdsstat är en ekvation som bara kan gå ihop ifall vi får hit invandrare som kan ett gångbart språk, har rätt kompetens och kan få ett ledigt jobb. Och inte får barn här.

Tyvärr, alla DN-artiklar till trots – det invandringsmönster vi har idag är en förlustaffär. Att vi sedan har ett asylmottagande som får förtur i alla budgetsammanhang är än mer skrämmande. Till detta kan man addera det kulturskifte som äger rum i landet, där det traditionella svenska ifrågasätts och nedvärderas till förmån för en främlingsromantik som inte tar hänsyn till att gamla inhämtade influenser anpassade sig till den svenska världen och inte tvärtom som idag.

(Mina favoritexempel på missförstådd främlingsromantik är kåldolmar, pizza och Zlatan. Dessa sägs vara hämtade från utlandet, och utan invandring hade vi inte haft något av dem. Sant. Men man måste notera att det ej går att finna svenska kåldomar i Turkiet, att vår pizza inte serveras särskilt ofta i Italien, där pizzan oftare är tjockare, brödigare och har andra smaker. Zlatan… bor inte i Sverige.)

Men återigen, alla de problem som jag räknat upp här ovan är orsakade av politiska beslut – inte av invandrarna.

Fast under tiden som vi ser brinnande skolor och bilparkeringar så anser våra politiker att de största hotet mot samhället är… klimatförändringarna! Vi skall satsa hårdare och bli allra bäst i klimatsmarthet, säger de…!

Jo tack, men den enda klimatförändring som påverkas av människan och som ger konsekvenser är samhällsklimatet. Och medan de globala temperaturerna tycks ha stått stilla i tiotals år trots alla falska larmrapporter i medierna så har temperaturen bland människorna stigit till oroväckande nivåer.

När vi har så verklighetsfrånvända politiker – ja, jag vill till och med kalla dem för verklighetsfientliga – så är det naturligt att ett parti som ifrågasätter huruvida maktetablissemanget levererar vad de lovar kommer vinna röster. Nästan vilket missnöjesparti som helst skulle kunna lyckas med den saken. I alla fall om de hade en partiledare som Jimmie Åkesson. Och det har SD.

Jimmie Åkessons eldprov består inte i att försöka ducka för rasistanklagelser, för det klarar han bra och med hedern i hyfsad behåll (Han borde lära sig att ducka för tårtor också, men det kommer väl med tiden). Nej, det verkliga eldprovet är när SD:s idéer skall omsättas i realpolitik och uppvisa resultat. Där är vi långt ifrån idag. Och mest långt ifrån denna uppgift är SVT som inte har förmåga att diskutera politik med det parti man utsett till sin fiende. Istället fortsätter man det psykologiska kriget mot Åkesson som person. Det verkar bli svårt att inte proteströsta 2018.

Grattis SD, det ser ut som att era bästa valarbetare kommer tjäna er gott. D.v.s. gammelmedierna. Grattis, grattis.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Medierna, Politik. Bokmärk permalänken.

36 kommentarer till Var Skavlan-intervjun droppen som fick bägaren att rinna över?

 1. Anna skriver:

  Grattis säger jag med. Till ännu en eminent samhällsanalys och grattis till Åkesson (Hmm, kul- för så heter vinet jag druckit i kväll också) som fiskat fler röster. Kan ingen länka till det där programmet? Tycker det är så himla knökigt att kolla efter program på datorn (jaja, har ju en ”smart ” tv också men den är för smart för mig. Föredrar dumma apparater… Kjam kjam!

 2. Peter L skriver:

  Peter, ja lyfter man blicken och börjar fundera på hur SD skall hantera regeringsmakten då de får den så blir det genast mer komplicerat. Vi är nog alla övertygade om att en radikal förändring av Sveriges politik och politiska system är absolut nödvändiga. Med nuvarande system uppmuntras nepotism, vänskapskorruption och fascism, en förändring är tvungen för att återta demokratin. Kommer då SD att genomföra de nödvändiga reformerna? Nej, partiet förefaller uppbyggt och organiserat på samma sätt som våra traditionella partier, troligen kommer SD att på samma sätt som dessa att konsolidera sin ställning med hjälp av lismande ja-sägare, politiskt vindkänslig byråkrati och samhällsförvaltning, samma korrupta system i ny stöpning. Hur tror sig SD kunna återuppbygga det svenska samhället utan att exkludera 20% utlandsfödda? Sannolikheten för att majoriteten av dessa plötsligt skall byta ut sin kultur och ta till sig den svenska kulturen, baserad på Luther och Jante, är försumbar. Skall då de som inte accepterar att bli tråkiga svenskar sparkas ut ur landet? Finns det alternativ? Nej, just det, för att SD skall kunna på något sätt förändra Sverige i nationalistisk anda krävs att kulturen återupprättas och den innehöll inte multikulti på något sätt, snarare tvärtom. SD kommer få gigantiska problem att svara upp mot väljarnas förväntningar då de kommer till makten, enklast för dem blir nog att assimileras med eliten och njuta värmen vid köttgrytorna. Det Sverige vi minns kommer aldrig tillbaka, Mona har rätt, så mycket är krossat av kulturen och dess förutsättningar att en återuppbyggnad inte är möjlig. Jag ser inga möjligheter för Sverige att åter bli en nation med välfärd och gemensamma värderingar. Eliten har absolut inget att förlora på samhällsförfallet, de kommer sitta skyddade i slutna enklaver av svenska makthavare försörjda av skattesystemen eller vanlig kapitalism. Det är ingen tillfällighet att värnplikten skrotades, den utgjorde ett potentiellt hot mot eliten, i en framtid kommer eliten, några tusen personer, sitta på reservatet Södermalm och styra landet, utbildningen, media och försvars mot befolkningens vrede och tiggarnas bedjande muggar av NATO och en arme av lojala legosoldater. Ser du då någon skillnad på Sverige och många Afrikanska småstater? Är vi inte i många stycken redan där? Avståndet mellan eliten och folket är nu större än på många hundra år, minns Lövets ansiktsuttryck då han skulle lämna blommor i GBG.

  • Peter Harold skriver:

   Ha ha, ja, Löfvén klarar inte ens av att spela rollen som statsman, så i hans fall blir allt han säger och gör ett slags intellektuell lyteskomik. Eller politisk komik. När jag ser honom på TV sitter jag förstummad och undrar om han själv kan ta sig på allvar? Det är så mycket ”Mr Chance” över honom att det nästan är parodiskt. Mej, jag tror inte att han är mer ond än någon annan politiker, men han är föga förtroendeingivande. Och det som oroar mig mest är att Löfvén är en regeringschef utan egen vilja och tanke, och att han i själva verket styrs av andra.

   Vad gäller Sverige som ett land med vissa afrikanska paralleller… Gud förbjude att det är så. Men visst. Landet är dysfunktionellt.

  • Anna skriver:

   Det var väl det Breivik försökte ordna, på bästa legosoldatsmanér…

 3. NSY skriver:

  Does not sound like a favourable country to stay in.

 4. Pingback: DEAD END | Jan Millds blogg

 5. Anna skriver:

  Jag tycker att intervjun var ok tills att han bombarderades av frågor som inte längre var frågor som rörde hans person. När det här med språkbruket togs upp, hade jag velat att språkbruket som används på ”den andra sidan” också hade tagits upp. Synd att inte Åkesson hade med sig några såna axplock i kavajen… Finns ju gott om språkliga överträdelser – varför ska SDs företrädare vara bättre än de i opposition? Förstår inte varför intervjuaren tog upp saker som inte rörde Åkessons person eftersom det ju är det upplägget skrävlan alltid har, annars. Om jag vore Åkesson hade jag känt mig ditlurad. Borde ha sagt ifrån! Förstår verkligen att han varit sjukskriven. Han är för snäll.

  Vilken underbar värld det hade varit om ”Action speak louder than Words”!

 6. Läsare skriver:

  från början av 70-talet slår de mångkulturalistiska idéerna igenom och politiken övergår till assistans av romerna. Med socialpolitiken skall de hjälpas materiellt samtidigt som de skall förbli ”zigenare”.

  Bakgrunden är en mycket generös invandringspolitik inriktad på romer. På Dagens Nyheters kultursida hävdades att Sverige skulle slå upp portarna ”på vid gavel” för romerna.

  Med ett riksdagsbeslut 1970 fastlades invandringen. De svenska myndigheterna ville visa sin förmåga att klara integration där andra länder misslyckats. Urvalet av romer skulle ske bland de svåraste grupperna ute i Europa som det beskrevs i en utredning: ”även totalanalfabeter, varmed förstås personer, som inte är så elementärt räknekunniga att de kan siffrorna eller klockan”.

  Arnstbergs genomgång av läget för romerna visar (med reservation för att beskrivningen gäller romer som kommit i kontakt med socialvården) att situationen inte förbättras utan att de blir alltmer beroende av socialhjälp, arbetslösheten ökar, kriminalitet och asocialitet breder ut sig och alkohol och narkotikamissbruk tilltar.

  Detta sker trots att romerna i Sverige under de senaste 30 åren enligt Arnstberg fått mer stöd än några andra. Det har varit frågan om en kontinuerligt positiv särbehandling.

  http://fib.se/fib_1/multikul.html

  • Peter Harold skriver:

   Jag har faktiskt varit i kontakt med Arnstberg i ett annat ämne. En artig herre som jag har stort förtroende för. Jag vet inte om jag kom någonstans med den artikeln; den ligger nog kvar i utkast. Likt det mesta jag skrivit sedan vintern.

 7. Anna skriver:

  Jösses, så mycket lärorikt du har att dela med dig av, Läsare! Tackar för läsningen!

  • Läsare skriver:

   Tack Anna 🙂

   År 1906 drabbades San Francisco av en jordbävning som i stort sett utraderade staden. Efteråt ljög alla att det var den stora branden som utraderat staden.

   Varför ljög alla? Därför att försäkringen inte täckte jordbävning, brand däremot var en säker kassako.

   San Francisco Earthquake And Fire – April 18, 1906 —- 13 minuter, svartvit och inget ljud.

   http://m.youtube.com/watch?v=4p0lrz0UatM

   1906 är bara 110 år sedan. Titta vid 6:30 Det finns inga flygplan då. Hade det funnits flygplan, då hade du fått se jordbävningen från luften.

 8. Bara varat skriver:

  Jo blev inte förvånad men bara mer förbannad hur dom beter sig mot meningsmotståndare!
  du som skrev att inte klockan går att vrida tillbaka, jag tror det går så länge de generationer som byggt landet lever ingen senare än 80 typ så går det ändra gäller bara att dämpa införseln av andra kulturer i så stor omfattning, har aldrig funka kommer aldrig funka människor som är lika fungerar ihop…

  • Peter Harold skriver:

   Man får betänka att när vi är i den situationen att olika folkslag inte fungerar ihop, då är det en eller flera folkslag som står på den förlorande sidan. Och jag gissar att det blir…

 9. Bara varat skriver:

  Tack för som vanligt mycket bra artikel!

 10. Läsare skriver:

  Idiotlandet Swedistan, zigenare ockuperar ett hus, polisen gör inget.

  https://www.flashback.org/t1781679p1069

 11. Läsare skriver:

  Inte ett öga är torrt. Snyft snyft

  En månad om året vill de åka hem för att träffa sina barn. När de får frågan om de saknar sina små tar de ena handen på hjärtat och nickar.

  http://www.ystadsallehanda.se/tomelilla/tiggare-erbjads-jobb-istallet-far-pengar-i-skaylen/

 12. Bara varat skriver:

  Jo funderar på om man i Sverige får försvara sig själv och sin familj skulle vilja bygga upp en självförsörjning och diverse stridsutrustning så man kan överleva här om så där 20 år…
  Blir förbannad varje dag på vår såkallade media, angående Ryssland, Putin är hemsk alla som säger väst mening i Ryssland är nästa president kandidat och så himla bra nemtsov(som garanterat inte Putin lät mörda hade typ 5% röster) chardowski eller vad han heter är på svt nu och han är Putins största kritiker och blev oskyldigt bestraffad han roffade åt sig enorma summor pengar Putin gjorde väl det enda rätta och har straffat flera av oligarkerna för sitt utnyttjande av Ryska naturtillgångar kunde bara hoppas våra politiker som sabbar landet kunde bli straffade men det ändrade reinfeldt och kompani på då de gjorde om grundlagen och alla politikska beslut som kan anses i framtid skada landet går inte straffa, vad kan dom vara oroliga för om dom inte gjort något för att skada gamla Svea?
  Nä bygga upp en milis plus få kontakt med vår militär skära av Sverige vid ångermanlandsälven sörland kan få behålla sin skrot har inget av värde vi kan ta flaggan(som uttrycker förttryck mm?) och ha all våra naturtillgångar kvar och inte ge det till Stockholm varje år!

 13. Bara varat skriver:

  man blir bara så otroligt less på att aldrig Svenska folket vaknar upp vad krävs?

  • Anna skriver:

   Det krävs väl att det sker inskränkningar i deras liv, antar jag. Att de blir av med sina jobb och blir ersatta av nya mer tacksamma ”svenskar”, att barnens lärare inte kan svenska, att sommarjobben för ungdomar försvinner till förmån för de som är här för att de vill bi ”nya svenskar”, att de glider ifrån gamla vänner och släkt som inte längre lever i samma värld för att referensramarna skiljer sig så mycket att de inte kan umgås längre, att de inte blir inbjudna på galej längre. Typ. Än så länge är det ju bara sådär 20% som upplevt detta. Men i snabbt stigande takt! Det är för mig åtminstone- en tröst! Desto fler som delar ens verklighet!

   • Peter Harold skriver:

    Jag noterar att även i vit-mans-områden har lärarna slutat att skriva meddelanden på korrekt svenska. Det går utför, och det kommer gå utför ännu snabbare. McDonalds personal får snart lära sig att ta upp beställningar som framförs med grymtningar….

    • Anna skriver:

     Önskas cheeseburgare? Tryck på BILDEN! Jag blev i dag ÄNNU en gång tillfrågad på busshållplatsen, var skatteverket i Sundbyberg ligger! Var säkert 6:e gången någon frågat som inte kan svenska men som har en lapp de pekar på. Säkert utgiven av migrationsverket… Första gångerna var jag som vanligt rätt hjälpsam. Nu i dag kände jag att vafaaan- SL får väl leasa en buss några gånger om dagen då- som går i gemensam trupp till skatteverket. Trodde ett tag att jag såg ut som den som visste- får ofta folks frågor som antar att jag är polis (?) när jag är den som sist av alla hade godkänts som polis… Är väl för att jag är den enda som möter deras blickar, antar jag. Är inte rädd för blickar. Jag gick in på försäkringskassan och kollade i går och såg att de stolt deklarerade att de börjat att samspela med myndigheterna för att klara av den ökande siffran av asylsökande och för att snabbare kunna ”minnsinte vad det heter nu” eller vill inte.. vilklet som. Ni fattar vad jag menar ändå. Tänker att de lika gärna hade kunnat leasa en buss så att vi som tvingas resa långt från hämtning i skolan långbortistan efter en alltför lång arbetsdag utan att få kissa eller äta- kan få slippa guida skattepengarsturister- efter arbetstid…. Men jag glömde ju- arbetet slutar ju aldrig! Vi ska ju jobba tills vi segnar ner på marken. Om inte av arbetet så av det dåliga samvetet…

     Ja, herregud.

     • Peter Harold skriver:

      Det var väl för att få sin mantalsskrivning de uppsökte Skatteverket. Inte knappast troligt att det var för att be om att få betala skatt…

      • Anna skriver:

       Aha- är det därför…? De måste ha ändrat sina rutiner på migrationsverket då- kanske de blev mantalsskrivna automatiskt förut då…

 14. stefan skriver:

  Dom beter sig så smutsigt inom media så jag tror att både Hitler och Stalin ligger och skrattar i sina gravar. SVT beter sig värre än både expressen och aftonhoran så jag uppmanar dom som tyckte skavlan gjorde rätt att kolla upp fakta för påståendena är lögner som vanligt. Babbehoran var rätt men Erik Almqvist är utesluten och ingen har sagt judejävel

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s