Regimkritisk ukrainsk kvinnlig konsertpianist avbokas p.g.a. sitt stöd för bl.a. krigsdrabbade Donbass.

Bästa läsare!

Ni som följt denna blogg vet att jag på senare år snöat in på klassisk musik. Rejält insnöad. Det är minst 3 timmar klassisk musik i mina öron per dag. Och jag gillar det. Min absoluta favorit är sedan länge Pjotr Tchaikovsky, men jag anser att Sergei Rachmaninoff är Tchaikovskys like.

En som spelar Rachmaninoff för hela slanten är den ukrainska kvinnliga pianisten Valentina Lisitsa som turnerar världen runt med Rachmaninoffs pianokonsert i C-moll. Det som dock är utmärkande för henne i dessa dagar är att hon är kritisk till den nya väststyrda regimen i Kiev som har blivit ombedd av politiker och makthavare i EU och USA att återta kontrollen över utbrytarrepublikerna i Donbass och Luhansk. Och hennes kritik mot regimen är mycket vokal.

Valentina skulle nu ha spelat i Toronto med stadens symfoniorkester, och framfört Rachmaninoffs piano-tvåa. Det är alltså den som innehåller sekvensen  Adagio sostenuto som återanvändes långt senare av Eric Carmen till låten ”All by myself”. Rachmaninoff var trots sitt buttra utseende en man som skrev musik som kunde gå rakt in i hjärtat. Men något framförande blir det nu inte. Ledningen för symfoniorkestern har ”uppvaktats av många av stadens invånare” som upprörs över den kvinnliga pianistens aktiviteter på sociala medier, företrädesvis via sitt Twitterkonto NedoUkraïna. I klartet är det regimanhängare som påverkat orkesterns VD Jeff Melanson att fatta beslutet att avboka hennes medverkan.

Nu avslöjas också att den gratiskonsert som skulle hållas ikväll i Lawrence Park Community Church (som Valentina ville erbjuda sina fans – efter att ha hittat lokala sponsorer – som kompensation för de tidigare avbokade evememangen) också ställs in. Ledningen för kyrkan sade först att det var för tätt mellan andra redan bokade evememang, men nu träder kyrkoledningen fram och säger att man ”inte vill förknippas med de uttalanden som Valentina Lisitsa gjort”. Vilket bara gör henne mer intressant i mina ögon.

Det Valentina anklagas för är att via sina Twittermeddelanden uppvisa uttryck för ”intolerans”. Hon har bland annat varit sarkastisk:

New school year begins in Odessa with teachers forced to wear Ukrainian tribal dress, a truly European custom 🙂

Hon anklagas också för att vidarebefordra propaganda från Kreml, bl.a. med dessa rader:

THE GODS OF MAIDAN ARE THIRSTY AND DEMAND NEW HUMAN SACRIFICES IN ORDER TO BE APPEASED.

Hon har till och med haft mage att jämföra Euromaidan-sidans massaker på obeväpnade motdemonstranter med den tyska invasionen under 2:a Världskriget, huga!

sb valentina ukraina

Valentina Lisitsa är också självkritisk. Hon anser att hon blundat för utvecklingen i världen. Till de som anser att hon reagerar felaktigt svarar hon: ” – You have no idea what’s going on. I believed the press on Iraq, I was a sucker for that ‘democracy’ message. Then I grew up.”

Valentina anser att det varit och är hennes plikt att som offentlig person deltaga i debatten om vad som pågår i hennes land, inte minst genom att belysa hur folket i östra Ukraina påverkats av det USA- och EU-stödda regimskiftet:

[I have] to get the other side of the story heard, the one you never see in the mainstream media — the plight of my people, the good and bad things that were happening in Ukraine.

Att stödja separatisternas sak och kritisera Kiev-regimen är känsligt även i Sverige. I rådande debattklimat tolkas kritik mot den nu sittande regimen som helhjärtat stöd för Vladimir Putin, vad än debattören använder för motargument.

Hälsar eder Peter Harold

https://twitter.com/vallisitsa

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet, Musik. Bokmärk permalänken.

31 kommentarer till Regimkritisk ukrainsk kvinnlig konsertpianist avbokas p.g.a. sitt stöd för bl.a. krigsdrabbade Donbass.

 1. Herr Flick skriver:

  Den ”goda” sidan har alltid de enkla svaren.
  Att bilda sig en egen uppfattning är en plikt.

 2. Bara varat skriver:

  Det om Kiev vore trevligt om fler i ukraina kom ut och erkänner att det diktaturen där i kiev gör är inte det som är bra för folket någonstans i ukraina tror dom att nästa gång när dom anfaller med värre vapen Ryssland kommer kunna sitta still och se på nej då är de goke för ukraina östra delar samt sydliga sen kan alla krigshetsare i europa och Sverige få fortsätta peka på björnen…
  Ja skulle vilja lära mig mer Ryska och sedan dra dit om några år för här kom inte gå att bo.

  • Peter Harold skriver:

   Jag skall erkänna att jag också börjat leka med tanken att åtminstone resa till Ryssland. Är dock lite rädd för att möta en berusad bilförare. Ganska gott om såna klipp på nätet.

 3. Patriot skriver:

  Kort bakgrundsfakta till nuvarande konflikten. Stalin iscensatte en svältkatastrof i Ukraina av enorm omfattning 1932-33, då minst 10, kanske 15 miljoner svalt ihjäl i ”holodomor” (Hur många har ens hört talas om världshistoriens värsta svältmord?) då t.o.m. kannibalism sattes i system. När tyskarna kom 1941 hälsades Hitlers soldater som befriare av jublande ukrainare. Vreden mot Stalins tjekister var stor och tusentals ukrainare lät värva sig i Waffen-SS, enrollerade sig i mängder av paramilitära förband och polisenheter samt i den den reguljära tyska armén för att strida mot Sovjetunionen. De flesta SS-frivilliga kom från västra Ukraina.
  I den första fasen 1943, rekryterades 77 000 ukrainare. Ytterligare 90 000 inträdde i ”SS-Ausbildungs-Battalion”. Efter kriget blev dessa SS-soldater förföljda som ”krigsförbrytare”.
  I Ukraina hyllar man än idag det populära minnet av sina SS-frivilliga och många av dagens frihetskämpar är nationalistiska ”radikaler” och ”nynazister”. Kanske svårt att förstå utan att känna till ”Holodomor”? Knepigare att svara på varför dessa ”nynazister” stöds av Väst dock.

  • Benny skriver:

   Stalin var ju som bekant från Georgien så varför riktar man inte sin ilska i Ukraina mot georgierna i stället som fortfarande hyllar Stalin?

  • Peter Harold skriver:

   Jag tror att Patrick Buchanan ifrågasatt att Stalin planerade holodomor. Han menar att det var så enkelt som att det kommunistiska försörjningssystemet brakde sönder och samman, och att man ansåg att ukrainska bönder skulle bråka mindre än ryska industriarbetare, varför man ”omfördelade” tillgången på mat inom Sovjetunionen. Jag tänkte roa mig med att se om det finns liknande svältområden på annat håll i Sovjetunionen under den tiden. Men det är en språkbarriär att passera först.

  • Natali Stockholm skriver:

   Nuvarande konflikt kan ingenting med Holodomor att göra. Innan man uppger några fakta bra att forska lite mer.

   Tio år innan Holodomor drabbades Volga region av samma sak (Volga ligger lång bort från Ukrain)

   The Russian famine of 1921, also known as Povolzhye famine, was a severe famine in Bolshevik Russia which began in early spring of 1921 and lasted through 1922. This famine killed an estimated 6 million, primarily affecting the Volga and Ural River regions.[1][2][3]

   ”Holodomor” 1932-1933 drabbade andra regionen av Ryssland också. Man kan läsa i Wikipedia:
   ”The Soviet famine of 1932–33 affected the major grain-producing areas of the Soviet Union, leading to the deaths of millions in those areas and severe food insecurity throughout the USSR. These areas included Ukraine, Northern Caucasus, Volga Region and Kazakhstan,[1] the South Urals, and West Siberia.”

   Fortfarande man vet inte exakt hur många dog då.
   ”Robert Conquest estimated at least 7 million peasants’ deaths from hunger in the European part of the Soviet Union in 1932–33 (5 million in Ukraine, 1 million in the North Caucasus, and 1 million elsewhere), and an additional 1 million deaths from hunger as a result of collectivization in Kazakhstan.[11]”

 4. Vauen skriver:

  Vilken minoritet kan det vara som är i farten tro!?

 5. Natali Stockholm skriver:

  Det var så mycket sorligt i rysk historia. Fortfarande historiker från Ryssland forskar mycket kring Stalins tiden och försöker få svar ”Varför det hände med oss?” Vet ni att på 1990-talet man införde något slags kompensation för släktingar till de drabbade av Stalins repressalier. Min mamma och hennes syster som är båda födda på 1950-talet fick det av staten eftersom deras far i 1937 (han var 14-år då) men hans föräldrar blev utvisad från Charkiv till Sibirien. När började krig 1941 min morfar jobbade på 12-18 timmar på rustnings fabrik där i Sibirien (tillverkade ngn till arme). Det gjorde han helt frivilligt och aldrig skulle jubla nazisterna. Det inte skulle göra andra ukrainare heller. Det bodde över 28 miljoner i Ukraina innan krig och hur många anslutades till tysk arme? 70 000, 90000? Förrädarna finns alltid.

 6. Patriot skriver:

  Följande siffror är hämtade från sovjetiska arkiv som frisläpptes 1991. Artikeltexten verkar dock inte göra skillnad på ryssar och ukrainare, utan alla kallas ”ryssar”!

  ”Det var Kaganovitj som ledde den stora svältkampanjen mellan 1932-33, som drabbade hårdast i Ukraina och norra Kaukasus. Alla självständiga bönder tvingades från sina gårdar, och några av dem tvingades ansluta sig till så kallade ”kibbutzer”, som i Ryssland var kända som ”kolchoser”. Stalin hade gett order om att den ryska befolkningen skulle minskas, så att han kunde skryta med att det fanns inga arbetslösa personer i Sovjetunionen, vilken utmålades som ”arbetarnas” paradis i Väst. År 1933 dog sex miljoner män, kvinnor och barn av svält. Under våren 1933 dog 25 000 personer varje dag i Ukraina. Sovjet satte det totala dödstalet till omkring 15 miljoner.”

  http://www.eaec-se.org/articles/Torell/NL2000marSW.htm

  • Peter Harold skriver:

   På andra sidan Atlanten var det just detta med att Stalin var så vurmande för arbetarklassens varumärke som fick sedermera presidenten Franklin D Roosevelt att bli förtjust i Sovjetunionen och dess ledare. Roosevelt och några i ahns stab försåg Sovjetunionen med material under och efter 2:a Världskriget.

 7. Benny skriver:

  Stalins order från början var väl att ”utrota” kulakerna (de självägande bönderna) som klass inte som individer. Tyvärr tog Stalins hejdukar det här med att utrota på alldeles för stort allvar! Om man är diktator av Stalins kaliber ska man uttrycka sig solklart annars kan det gå illa. Dessutom så exporterade man veteskörden till USA i utbyte mot fabriker i början på 30-talet då hungersnöd hotade i USA. ”den enes bröd den andres död” är väl ett passande uttryck i sammanhanget.

 8. Natali Stockholm skriver:

  Det här är från Wikipedia på svenska som jag tror stämmer ganska bra.
  ”Hungersnödens förlopp sammanfattningsvis:
  — Bönderna som sedan 1920-talet hade sålt skörden till staten, och ofta till låga priser, motsatte sig på olika sätt de statliga uppköpen. I vanliga fall sålde de 15–20 % av skörden, sparade 12–15 % för utsäde, 25–30 % sparades som foder, och resten disponerade de själva.
  –Kollektivisering av bönderna (kulakerna) 1930–1931 genomfördes med tvångsåtgärder av så kallade avkulakiseringsbrigader, enligt en plan utarbetad av Vjatjeslav Molotov.
  –Staten ökade sin uttagskvot till 33–38 %, och under missväxten 1931 till 40–47 % (beroende på markens bördighet)
  –När bönderna försökte undanhålla sina jordbruksprodukter deporterades de till GULAG: enligt lägerrapporter ökade antalet fångar med 71 236 under 1931 och 1932 med 268 091 personer (enligt Nicolas Werth i Kommunismens svarta bok).
  –I augusti 1932 rapporterade Molotov till politbyrån att ”det förelåg en verklig fara för hungersnöd även i sådana distrikt där skörden hade varit utmärkt”.
  –För att förhindra att bönderna sökte sig till städerna infördes 27 december 1932 inrikespass och obligatorisk registrering av alla stadsbor. Försäljningen av tågbiljetter stoppades i de regioner som var drabbade av hungersnöden.

  Från vissa håll, bland annat ukrainska historiker och publicister, hävdas att hungersnöden var ett medvetet ”folkmord på det ukrainska folket” (S. Merl), men svälten slog till lika hårt mot Kuban- och Donkosackerna, samt mot Kazakstan.”
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Hungersn%C3%B6den_i_Sovjetunionen_1932%E2%80%931933

  Förutom dokument och fakta från arkiv finns många vittnesmål som bekräftar dessa slutsatser. Faktiskt det räcker bara läsa några romaner och berättelser av sovjetiska fortfattare t.ex Michail Sjolochov som levde under denna period. Som sagt det drabbade flera område av Sovjet och finns inget bevis att Stalin vill ”bara utrota en vis folkgrupp”.Patriot har rätt på den tiden alla brukade kallas ”sovjetiska människor”. Jag tror Stalin körde helt fel politik och hade dåliga kunskaper om jordbruk.

 9. Natali Stockholm skriver:

  Aftonbladet idag:
  ”Den ukrainske journalisten Oles Buzina har skjutits till döds av två maskerade män i Kiev, enligt ett uttalande från inrikesdepartementet.
  45-årige Buzina, som stödde den förre presidenten Viktor Janukovitj, sköts på gatan nära stadens centrum.
  Journalisten är den senaste som dött under märkliga omständigheter av flera allierade till de förre proryske ledarna.”

  Han var en av de få journalister som vågade uttala sig fritt om dagens situation i Ukraina, stödde öppet Donbass och Krim (aldrig stödde Janukovitj ). Förstår inte varför han inte lämnade Kiev. Såna journalister kommer att mördas i Ukraina såsmåningom. Vad sorligt! Han var en riktig modig journalist och författare.

  • Peter Harold skriver:

   Och Porochenko skall visst enligt RPI ha sagt att det är något annat land som ligger bakom mordet för att skapa oro. Fast när en regimkritisk journalist blev skjuten i Moskwa slog man fast att Putin måste ligga bakom eftersom mordet skedde några stenkast från Kreml…

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s