Vad är det för fel på den norska Nobelkommittén? Jo, den är politisk. Och inkompetent.

Bästa läsare!

Egentligen skulle jag kunna nöja mig med rubriken. Den säger allt och den säger sanningen. Men jag tar mig ändå friheten att utvidga det hela till ett resonemang.

Anledningen till att jag kan skriva som jag gör i rubriken är att påståendet bestyrks av en intervju som den förre direktören för Norska Nobelinstitutet, historieprofessorn Geir Lundestad, gav den likaledes norska tidningen Aftenposten. I denna framförde han tre punkter som han anser att man måste säkerställa i den norska Nobelkommittén som årligen utser fredspristagaren till Alfred Nobels minne:

1) Ingen utländsk ledamot i kommittén. I händelse av ett ”kallt krig” på global nivå blir det svårt för kommittén att balansera sitt arbete om den ena sidan är representerad, och arbetet kan bli ogenomförbart om båda sidorna skall vara representerade. Idag är kommittén helnorsk.

2) Kommittén skall framställas som mindre politisk. Lundestad vill att man upphör med att välja in f.d. stats- och utrikesministrar som ledamöter (år 2014 var 4 av kommittén 5 ledamöter f.d. eller aktiva rikspolitiker).

3) Ett minimikrav är att ledamöterna skall ha varit intresserade och engagerade i internationell politik innan de utses, samt kunna tala god engelska. Lundestad säger att det under åren varit alltför mycket av ”vuxenutbildning” av nya ledamöter och att detta varit tidskrävande. Han menar att det borde vara självklart att en ledamot ska kunna kommunicera med sin pristagare på engelska.

Medierna beskriver Lundestad som kritisk till den nu avsatte kommittéordföranden Thorbjörn Jagland som skall ha varit drivande för att Barack Obama och EU skulle tilldelas Nobels fredspris, och att folk därför betraktar priset som alltför politiserat. Men professor Lundestad är långt ifrån en ängel i sammanhanget. Han utgör en av experterna och medlemmarna i Wilson Center som har målet att genom sin forskning påverka den amerikanska kongressen inom globala frågor. På sin hemsida anger de ett citat från den forne presidenten Wodrow Wilson som sitt motto: ”We are not put into the world to sit still and know, we are put in it to act.” Woodrow Wilson är mest känd för att ha gått till val 1916 med löftet att hålla USA utanför det rådande världskriget: ” – It is a war with which we have nothing to do, whose causes cannot touch us.” Men det löftet höll han lika bra som Barack Obamas löfte om en fredligare värld. Woodrow Wilson hade tidigare medverkat till att införa det storbankskontrollerade Federal Reserve som medgav att USA skuldsatte sig för att leka världspolis (för att tillvarata storbankernas intressen). Han ansåg att det var naturligt att presidenten skulle ha mer makt än tidigare.

I och med att politiker styr urvalet av mottagare har fredspriset blivit ett propagandaverktyg för olika intressenter. Medan priset i fysik och kemi bygger på emperisk forskning eller teoribildning med dokumenterad forskning så är tilldelningen av fredspriset grundat på betydligt lösare boliner. När de forne vicepresidenten Al Gore fick sitt Nobelpris fanns det ingen formell koppling till vad Alfred Nobel stipulerat i sitt testamente, men detta bortsåg den norska Nobelkommittén ifrån eftersom man numera fungerade som världsregeringens reklambyrå. Anledningen till att Al Gore fick Nobelpriset var för att ge hans propaganda auktoritet inom den politiska sfären. Barack Obama fick sitt Nobelpris för att maskera att han skulle följa samma neokonservativa utrikespolitik som sin företrädare George W Bush.

Samma sak med EU; fredspriset delades ut till den överstatliga regeringen mitt under ett av de kritiska stunderna i unionens historia. Sedan dess har principen för dess sammanhållning varit att centralisera och öka toppstyrningen. Nobelkommittén gav sitt fredspris till en maktorganisation som strävar efter att gå i samma riktning som Sovjetunionen. Detta är obehagligt. Jag tror inte att Geir Lundestads kritik räcker till i detta fall.

Jag vet att det är svårt att välja ut en värdig fredspristagare till Nobels minne. Det är säkert lika svårt som att välja ut en värdig litteraturpristagare. Vad gör den ena författaren mer värd ett Nobelpris än den andra? Då kan man tänka sig hur svårt det är att värdera vad som är en fredlig gärning, eller ens förenlig med Alfred Nobels avsikt i hans testamente.

Alfred Nobel sade att hans litteraturpris skulle gå till ”den som inom litteraturen har producerat det utmärktaste i idealisk riktning”. Det utesluter ju Jan Guillou i alla fall. För fredspriset skall mottagaren bli ”den som har verkat mest eller bäst för folkens förbrödrande och avskaffande eller minskning av stående armeer samt bildande och spridande av fredskongresser”. Här kan jag bara komma på namnet Ron Paul som värdig mottagare.  Världen hade sannolikt varit mycket fredligare idag ifall hans idéer vunnit gehör, om än att han säkerligen motarbetats intensivt ifall han vunnit presidentvalet.

Läser man Alfred Nobels testamente så inser man att den norska Nobelkommittén borde ha tvekat över att utse Al Gore, Barack Obama och EU till mottagare. Att tvivlet inte uppstod är tecken på att kommittén är politiskt korrumperad, eller att ledamöterna är inkompteneta. Det ena utesluter inte det andra heller.

Hälsar eder Peter Harold

Mer om Woodrow Wilson:
https://conservativecolloquium.wordpress.com/2008/05/29/woodrow-wilson-americas-worst-and-first-fascist-president/

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till Vad är det för fel på den norska Nobelkommittén? Jo, den är politisk. Och inkompetent.

 1. Sofia skriver:

  Jag håller med dig.
  Finner intet att tillägga just nu.

  • Peter Harold skriver:

   Inom sinom tid kommer det finnas att tillägga. Det skall delas ut fredspris igen i december. Det blir spännande att se ifall den norska Nobelkommittén skärper till sig och utser en pristagare som är värd både check och medalj. 😉

   • Läsare skriver:

    Skulle inte förvåna mig om judarnas ”demokratiskt” valde ledare Nuthanayooo får Nobelpriset. Börja vid 25 minutes. Den största lögnaren och värsta krigshetsaren.

    Israel PM Benjamin (Bibi) Netanyahu Address to United Nations on Iran and Radical Islam by 5WPR

    http://m.youtube.com/watch?v=FhaUVmYBXD0

    Den här juden är så full av skitprat att inte ens morsa tror honom. Alltså en helt perfekt kandidat för butteriksbutiken Norska Nobelkommitten.

 2. Anna skriver:

  Ja, fick jag bestämma hade du vunnit nobels fredspris. Du är den enda länken jag åtminstone, funnit till att öppna min vilja till att öppna upp till fred. Genom att länka dina liberalistiska förklaringar till aktuella ämnen /fenomen som dyker upp. Genom förklaringsmodeller finner människor fred istället för krig! Genom egna grubblerier och brist på analyser från omvärlden och därmed någon som inte kommer med andra förklaringsmodeller, skapas krig och motsättningar. Jag tycker verkligen att du borde utnämnas till Sveriges fredspris- åtminstone. Du är som den moderna tidens hippie.

 3. Benny skriver:

  En som alltid slagfärdig rubrik och bra artikel, Peter!
  Det märktes på Obama redan när han fick priset att han visste att den utökade krigspolitik som de verkliga makthavarna i USA planerat redan fanns på hans bord. Obama är en ömklig ”onkel Tom” och hade han haft ryggrad så hade han avböjt priset! Han borde skickat ett brev till norska Nobelkommiten och förklarat hur det ligger till i praktiken! Dessutom så pågick mördandet med drönare, med presidentens välsignelse och påskrift samtidigt som han var i Oslo! Snacka om dubbelmoral…att belöna en massmördare med fredspris! Snacka om inkompetens!

 4. Läsare skriver:

  Här är Obamas handledare, juden Rahm Emanuel. Han blev den första Obama utnämnde, han blev Cheif of Staff White House.

  Barack Obama, Rahm Emanuel @ AIPAC

  http://m.youtube.com/watch?v=U_yA8J-oGQk

 5. Läsare skriver:

  Nobelpriset är ett judiskt skämt på de korkade gojernas bekostnad. Goj, gojim är vad judarna kallar oss icke-judar. Betyder boskap.

  Kolla på Snillen spekulerar efter de fått Nobelpriset. Det är alltid minst två judar. Judarna framställs som om de är 25 procent av världens största tänkare, när sanningen är att många av dessa judar har stulit deras pris från gojer.

  Juden Einstein framställs som världshistoriens största geni när sanningen är att han är en simpel plagitör.

  Sök på: einstein the plagiarist

  • Peter Harold skriver:

   Åtminstone vet jag att hans första hustru satt och räknade åt honom eftersom han inte hade lust att göra det själv. Jag tvivlar inte så mycket på att det finns judiska snillen, men däremot har jag misstankar om att marknadsföringen av dessa snillen kan vara betingat vilken etnisk härkomst man har. Sen kan det också vara så att judar ofta (nästan alltid) behärskar engelska, vilket underlättar genomslag i västvärlden.

 6. Läsare skriver:

  Zionism är judisk nazism. Det är i lag förbjudet för en jude att gifta sig med en ickejude i det så kallade ”israel”. Judarna har alltså raslagar. ”israel” är helt och hållet byggt på zionism.

  Den här lilla boken ger dig basic kunskap om det judiska bedrägeriet zionism. Läs den!

  The Hidden History of Zionism

  http://www.marxists.de/middleast/schoenman/

 7. Läsare skriver:

  JEWS BLACKMAILED
  WOODROW WILSON INTO WW I
  By Brother Nathanael Kapner

  http://www.realjewnews.com/?p=189

  WOODROW WILSON PAWN OF THE JEWS
  By Brother Nathanael Kapner

  http://www.realjewnews.com/?p=537

 8. Läsare skriver:

  En skjuten med automatvapen i Stockholm (2015-04-22)

  https://www.flashback.org/t2558211

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s