Det räcker nu, Annie Lööf. Annars kommer jag att spy…

Bästa läsare!

Annie Lööf har signerat en debattartikel i Expressen daterad 26 april, nådens år 2015. Man kan lika gärna tro att den är skriven och publicerad en vecka före senaste riksdagsvalet. Artikeln är en orgie i ”likes”-fiskande, och mycket riktigt har hon fått pussar och kramar – virtuella dito – av politiska konkurrenter för att ”hon säger det riktigt rätt”.

Och det är det som är problemet. Annie Lööf säger det så rätt att man blir illamående. Hon säger allting så rätt att jag börjar fundera på… vad är det hon inte säger egentligen?

Debattartikeln på Expressen kan du läsa här, och jag skall bara replikera mot några av textens stycken.

Alla retoriker vet att man skall inleda med ett eller fler påståenden som alla i publiken kan hålla med om. Så gör även Annie:

Det finns enligt min uppfattning en gräns för när vi som vill leva i en värld präglad av omtanke för våra medmänniskor inte längre kan stå vid sidlinjen och bara se på medan samhällsklimatet blir allt hårdare.

Gott. Men hur råda bot på problemet med att samhällsklimatet blir allt hårdare? Njae, tydligen finns det värre problem än att det är hårt i vårt samhälle här hemma i Svedala. Och här kommer ”Det finns de som har det ännu sämre än oss”-faktorn. Och det redan i följande stycket:

Den gränsen är passerad när röster höjs för att stänga gränserna samtidigt som hundratals människor i överbelamrade och sjöodugliga båtar drunknar på flykt över Medelhavet, för att det inte finns någon laglig väg in.

Ok, det handlar alltså om att hundratusentals afrikaner inte skall behöva riskera sina liv för att ta sig från sina hemländer och komma till Europa (brukar oftast bli Sverige av någon märklig anledning…). Visst, det är farligt att passera Medelhavet. Är det inte överfulla fiskebåtar som sjunker så är det muslimska medpassagerare som slänger av de kristna. Snacka om hårt samhällsklimat.

Sedan rabblar Annie – eller PR-strategen som skrev hennes text – upp fler ganska självklara och ganska riskfria påståenden, som att hon t.ex. ogillar att vi måste ha tungt beväpnad polis på vakt utanför judiska skolor; att människor blir ihjälskjutna med automatvapen i Göteborg; att vart tredje barn kränks på nätet och vaknar upp med sårande kommentarer; att människor irriterar sig på tiggare så att de vill sparka iväg pappmuggen med de skramlande mynten… ja, Annie Lööf blir förfärad över att det finns människor som kan bli provocerade ”av den människa som sitter där, invirad i smutsiga filtar, och ber om hjälp till ett bättre liv”.

Annie brer vidare på världens och all annan ondska, inklusive ”växande högerextrema krafter” och ”unga män som lämnar Sverige för att strida för IS”. IS är en förkortning för Islamska Staten. Islaaaamska staaaaaten. Iiiiiiiislamska staten. Ok, ingen missade det nu att det handlar om en islamistisk organisation, även om C-ledaren nöjer sig med bokstavsbeteckningar på terroristerna!?! Jag höll på att skriva ”bokstavsbetäckning”, men den nyheten är redan känd: C-ledaren AL är på tjocken. Grattis inom parentes.

Åter till ordningen: Världen är så ond och oförstående att den till och med drabbar Annie själv:

Det skrämmer, men de gånger jag får utstå som mest näthat, mest illvilliga och elaka kommentarer är när jag står upp för alla människors lika rätt och värde. Eller när jag presenterat förslag för hur integrationen ska förbättras.

Jag är inte bombis på att alla som skriver de kommentarer som Annie Lööf betraktar som illvilliga och elaka är illvilliga och elaka människor. Nej, jag tror att många människor är frustrerade över att våra politiker framställer sig som godhjärtade och medmänskliga, men att räkningen skickas till folket – det vill säga skattebetalarna.

Det Annie Lööf gör är att uppvisa ett retoriskt finlir, och det går uppenbarligen hem hos vissa av all den positiva respons hon fått. Hon beskriver ju problemen med hela sitt hjärta… Fast hon missar kapitalt att beskriva vad problemen beror på, och varför de genererat det ”allt hårdare samhällsklimatet” (kan någon checka av när samhällsklimatet blev allt mindre hårdare. Har det någonsin hänt?). Fru Lööf tar med fenomen som väcker allas sympati, och får oss att nicka instämmande, till och med på de punkter där vi egentligen är lite tveksamma.

Visst, ingen sund människa tycker att småflickor skall få hat-meddelanden i sin telefon. Och vi ogillar skarpt att invandrare far till sina hemländer för att tortera oskyldiga människor i Allahs namn. Men faktum är att Annie Lööf här inte bara fiskar efter sympatipoäng. Hon vill därtill i de avslutande raderna få oss att tro att problemen är enskildheter utan något sammanhang:

Det är hög tid att vi slutar dela upp människor i grupper och i stället börja betrakta dem som enskilda människor. Det är människor som förföljs, hatas och förtrycks. Av sina medmänniskor. Och det är inte genom att ställa grupper mot varandra vi kan åstadkomma förändring, mer tolerans och mindre extremism, utan genom att se varje människa för vem hen är.

Jag är libertarian, så jag är proffs på att betrakta människor som individer. Men vissa grupper av människor vill jag behandla kollektivt, och det är alla som kallar män och kvinnor för ”hen”. Dessa individer borde sättas i en flyktingbåt som åker tillbaka till Afrika för att hämta nästa lass. Jag önskar dem tuff sjögång på resan.

Det här med att se tiggaren, den muslimska terroristen, nätmobbaren eller den som flytt från ett krig som en enskild individ är faktiskt ett retoriskt knep för att slippa diskutera helheten. Jag har själv använt den under många år. Det är helt rätt – det är individer som gör gärningar och det är individer som utsätts för dessa. Och på denna makronivå kan saker och ting kännas lätta att hantera. ” – Se, där sitter en ensam stackars tiggare. Så synd. Folk borde inte behöva tigga, de borde få hjälp att klara sig själva. Men titta, där borta är det en till. Stackars dem. Samhället borde verkligen göra något… Oj, ännu en till tiggare. Och därborta. Och där. Och där. Och där – där – där… nej, jag håller inte räkningen.

Till slut handlar det inte längre om en enskild individ, eller ens ett enskilt människoöde. Nej, istället handlar det om ett mönster som formar hela vårt samhälle. Och förändrar vårt klimat.

Även om Annie Lööf var ovanligt välformulerad (hon borde ge vice statsministern en eller flera privatlektioner) så framgår det egentligen inte så mycket vad hon rent konkret vill, mer än att vi svenskar måste bli snällare och mindre fördömande och våldsamma.

Jag är väldigt rädd för att Annie Lööfs läsare kommer dra sina egna slutsatser, t.ex. om det intima förhållandet mellan massinvandring och allt som hör till hatet mot skoltjejer, tiggerier, muslimsk extremism, hoten mot judiska skolor, gänguppgörelserna med dagliga dödsskjutningar (fast idag blev väl ingen skjuten?), och så vidare. Ja, läsaren kan kanske till och med koppla migrationen till den påstått växande högerextremismen, fast med den kanske lite cyniska kommentaren att ”hade vi inte haft den massinvandring vi har kanske inte nassarna varit så jävla motiverade att trampa i takt”. Läsarna – åtminstone de som lever i verkligheten eller läser andra medier än de etablerade – ser ett mönster, och de delar inte Annie Lööfs bild av att det hårdare samhällsklimatet beror på dem själva. Nej, det är faktiskt politikerna som ställt till det. Sålunda måste jag tyvärr erkänna att Annie Lööf och andra politiker faktiskt förtjänar hårda ord. Och att bli bortröstade.

Vi behöver inte Annie Lööfs pekoral. Den vittnar bara om att hon ser problemen, men inte inser deras orsak. Och än mindre hur de skall lösas. Jag läste ett par rader i hennes text som jag tycker är väldigt avslöjande:

Ett hårdare samhällsklimat handlar inte om hur många miljoner som satsas i olika åtgärder, det handlar om hur vi beter oss mot våra medmänniskor.

Det är sant, för politiska satsningar ger sällan bra resultat. Men det handlar också om vilka förutsättningar som politikerna skapar genom skattefinansierade sociala experiment eller andra oansvariga åtgärder. Samhällsklimatet beror på den politiska styrningen. Förstör man ett hyfsat fungerande samhälle bara för att kunna framställa sig själv uppe på sin politiska piedestal som godhjärtad på skattebetalarnas bekostnad, då blir det konsekvenser för alla individer, i synnerhet för de fattigaste.

När Annie Lööf säger att det inte handlar om hur många miljoner som satsas i olika åtgärder så blir jag väldigt nervös. Det går att uttolka det som att det inte finns någon gräns för hur många miljoner politikerna är villiga att spendera av skattebetalarnas pengar i ”olika åtgärder” (som jag utläser skall handla om att ta emot nyanlända till Sverige). Och visst, ett par miljoner mer, vad gör det när staten redan använde uppskattningsvis 26 miljarder till migrationsindustrin under Alla Öppna Hjärtans År 2014…?

Annie Lööf må ha en euforisk försmak av mammalycka som får henne att brisera av kärlek till människosläktet, och jag gläds om hennes hormoner får henne att känna sig extra medmänsklig. Men vi behöver inga pekpinnar från henne om hur vi individer skall umgås sinsemellan ute i samhället. Eller hur vi skall tänka. Tvärtom. Annies jobb är att göra det vi säger åt henne. Och man kan med fördel framföra sina åsikter till just henne, även om hon inte gillar att man ifrågasätter att det blir väldigt kostsamt i längden för skattebetalarna när hon och hennes kollegor skall ”ställa upp för andras rätt och värde”.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

31 kommentarer till Det räcker nu, Annie Lööf. Annars kommer jag att spy…

 1. Läsare skriver:

  Det där ha hon INTE skrivit själv och skälet är enkelt och helt uppenbart för alla med en fungerande hjärna, Lööf saknar den intellektuella kapaciteten att skriva EN sammanhängande mening på över fem ord.

  Nu över till verkligheten.

  De är inga barn, de är bortskämda unga män”

  Annika arbetar sedan två år tillbaka som god man åt ”ensamkommande flyktingbarn”. Erfarenheterna hon skaffat sig som god man har gjort henne mycket skeptisk till hela flyktingindustrin, och hon vill nu dela med sig av sina upplevelser.

  http://www.exponerat.net/de-ar-inga-barn-de-ar-bortskamda-unga-man/

  – Det värsta är att de är så otacksamma, ingenting duger åt dem. Det var det första som fick mig att reagera, säger Annika.

  – När de startade boendet i [en svensk ort] så var det klagomål på precis allting. Ingenting dög åt dem. De ville ha teve på varje rum, och de skulle ha varsin laptop. De skulle ha nya mobiltelefoner. Personalen på boendet sade att ”men så har vi det inte här”. Det är nämligen upp till varje kommun hur man ska ha det. ”Men i Stockholm har alla teve på sina rum”, kom det då.

  LÖRDAG 2 MAJ, 2015

   

  STARTOM NYA TIDERTITTAKÖPVIDEOKONTAKTA

  EXKLUSIVT REPORTAGE”De är inga barn, de är bortskämda unga män”

  Annika arbetar sedan två år tillbaka som god man åt ”ensamkommande flyktingbarn”. Erfarenheterna hon skaffat sig som god man har gjort henne mycket skeptisk till hela flyktingindustrin, och hon vill nu dela med sig av sina upplevelser. – Det känns som att det är min plikt att berätta hur det verkligen ligger till, säger hon.

  Publicerad: 1 maj, 2015, 10:30

  Insyn i verksamheten har fått Annika att betrakta den svenska asylpolitiken som ett moraliskt och ekonomiskt totalhaveri. Hon menar att de flesta ljuger om både ålder och bakgrund, och i själva verket kommer från välbärgade familjer. Foto: NyT

  Annika, som är i 50-årsåldern och egentligen heter något annat, vill vara anonym. Hon förklarar att hon behöver pengarna som godmanskapet ger. Som ensamstående med två barn och utan heltidsarbete, är ersättningen för hennes godmanskap det enda som får familjeekonomin att gå runt. Nya Tider har kontrollerat Annikas identitet och att hon mycket riktigt har uppdrag från överförmyndarnämnden i en svensk kommun som god man åt ”ensamkommande flyktingbarn”. I övrigt låter vi hennes berättelse tala för sig själv.

  – Ja, jag jobbar alltså med ”stackars fattiga flyktingbarn”, inom citationstecken, säger Annika när vi träffar henne i köket hemma hos hennes syster.

  – När jag började med det här för två år sedan tyckte jag ju synd om alla flyktingarna, allra mest synd om barnen som flyr från krig och allt det där. Sedan började jag som god man och fick inblick i hur de fungerar, hur de är. Alla lögner, otacksamheten. Numera prenumererar jag på Nya Tider och röstar på Sverigedemokraterna, det säger väl allt, skrattar Annika.

  Det Annika reagerade mot var dels hur de ”ensamkommande flyktingbarnen” – i verkligheten oftast unga män – själva ljuger och manipulerar systemet, dels att svenska myndigheter är så naiva i sina kontakter med dem.

  – Jag gillar inte oärlighet, och nästan alla ljuger. De ljuger om sin ålder, de ljuger om sin bakgrund, de ljuger om att de är fattiga.

  – Jag gissar att 90 eller 95 procent av dem jag träffat ute på boendena är äldre än 18. Ofta betydligt äldre. Jag minns att jag en gång kom in på ett boende och spontant utbrast: ”Oj, ett barn!” Det slank bara ur mig, och personalen skrattade och sade ”ja, titta, ett barn”. Där satt en liten kille på kanske 12-13 år vid en dator. Det är enda gången jag sett någon på ett boende som jag är säker på att han verkligen är ett barn. Sedan finns det ju några som troligtvis är 16-17 som de påstår sig vara, men det är ett fåtal. Det är unga män som sitter på de här boendena. Sällan flickor, och sällan barn.

  Åldersbestämningen ”en ren fars”

  Migrationsverkets åldersutredningar beskriver Annika som ”en ren fars”. Det är sällan det ens görs någon åldersutredning, det sker bara i uppenbart tveksamma fall, och då kan det gå till så här:

  – Jag var på en åldersbestämning med Ahmed, som är gissningsvis 27-28 år. Då kommer vi till en söt liten tös som sitter bakom ett skrivbord. Ahmed är en jätteduktig skådespelare, ska väl sägas.

  Han krymper ihop och blir liksom ynklig i ansiktet och pratar med lite pojkaktig röst. När vi är ute och reser så är han stor och ståtlig och manlig, en helt annan människa. Men nu sitter vi då med den här unga tjänsteflickan på Migrationsverket. ”Ja, hur mår du då, Ahmed?”, härmar Annika med inställsam röst. ”Jo, jag längtar efter mamma”, svarar hon åt Ahmed med barnslig stämma.

  – Sedan är det då ett samtal, ”hur trivs du på boendet?” och så vidare. Och så förstås att hon frågar honom hur gammal han är. Efter en timme säger hon: ”Jag tror att du är 16 år som du utger dig för att vara.” Jag höll på att trilla av stolen.

  I de flesta fall kan Annika bara lita till sitt eget omdöme för att bedöma åldern på ett så kallat flyktingbarn, men i Ahmeds fall har hennes misstankar stärkts efterhand.

  – Ahmed har en kontaktman på boendet som kommer från samma land och pratar hans språk. Han kom hit för länge sedan och är väl närmare 50 år. Jättetrevlig. Och han är så förbannad på det här. Han och jag pratar mycket eftersom vi har hand om samma ”barn”. Så från honom får jag höra en hel del. Nyligen hade Ahmed då visat honom bilder som är tagna nere i Mellanöstern, där han står med ett gäng kompisar och håller om varandra. Under fotot hade han skrivit, om det nu var på Facebook eller vad det var: ”Det här var nostalgitider, killar”. Fotot är daterat 2005. Och han ser likadan ut som han gör i dag. Killen är alltså inte yngre än 27-28 år.

  – Jag fattar inte varför det inte görs ordentliga åldersbestämningar. Det finns ju metoder, tänder och handledsröntgen och så. Men det görs helt enkelt inte. Jag blir galen på det.

  Annika säger också att de asylsökande aldrig straffas ifall de blir påkomna med lögner.

  – När de börjar ett förhör med en asylsökande så säger de ”du har sanningsplikt, och om du inte säger sanningen så är det straffbart”. Sedan hittar ju Migrationsverket ofta handlingar ute i Europa, fingeravtryck från ett annat EU-land, papper som visar att den här personen är 23, inte 16 år till exempel. Så då kallas de till Migrationsverket som säger att ”vi har hittat de här dokumenten som visar att du är 23 år” och ”du har sökt asyl förut där och där”. Men något straff blir det inte, inga som helst påföljder. De går bara vidare med ärendet. Några blir utvisade, en hade till exempel redan fått asyl i Italien och blev skickad dit, väldigt snabbt och effektivt faktiskt. Men det är nästan det enda som leder till utvisning, att de redan sökt asyl i ett annat EU-land.

  Otacksamheten värst

  – Det värsta är att de är så otacksamma, ingenting duger åt dem. Det var det första som fick mig att reagera, säger Annika.

  – När de startade boendet i [en svensk ort] så var det klagomål på precis allting. Ingenting dög åt dem. De ville ha teve på varje rum, och de skulle ha varsin laptop. De skulle ha nya mobiltelefoner. Personalen på boendet sade att ”men så har vi det inte här”. Det är nämligen upp till varje kommun hur man ska ha det. ”Men i Stockholm har alla teve på sina rum”, kom det då.

  Boende för ensamkommande. Annika berättar att de ensamkommande männen har stora kunskaper om vilka förmåner man kan få på andra boenden runtom i landet, och använder det för att ställa krav på att exempelvis få egna laptop-datorer, tv-apparater på varje rum eller egen kock. På detta boende i Vimmerby kommun fanns det då bilden togs år 2010 bland annat två stora TV-apparater och ett Playstation 3 i de gemensamma utrymmena. Huruvida de ensamkommande hade tv-apparater även på rummen framgick inte. Foto: Rasmus Gårdebrink

  Annika berättar att hon och boendepersonalen ofta får höra från de ensamkommande männen att de har den ena eller andra förmånen på ett annat boende, åtföljt av krav på att få samma förmåner på det boende där de befinner sig.

  – De har koll, de har världens nätverk och vet precis hur det är på andra boenden.

  NyT: Men hur kan de ha sådana nätverk som ensamkommande? Om tjocka släkten hade bott här hade man ju förstått om de hade ett färdigt nätverk?

  – I en del fall har de ju tjocka släkten här. Men de får också många kontakter genom varandra. Ahmeds kontaktperson, han som pratar språket, säger att de hela tiden tipsar varandra om vad de ska säga och hur de ska bära sig åt för att få det och det. Det gör kontaktpersonen ganska upprörd, när han kom hit för en massa år sedan så var det ju inte alls så här. Han berättar för mig att de här ”barnen” vet precis vad de gör, de skrattar åt hur dumma och lättlurade svenskar är.

  – De ska ju vara fattiga, de här barnen. När jag får hand om ett barn så ska jag ju fylla i en massa blanketter åt dem och skicka till överförmyndaren. Men de har ju inga pengar, de är ju fattiga, så man skriver noll på alla papper och så får man ansöka om pengar till kläder och så vidare. Men alla de här små barnen har oftast väldigt nya telefoner, Iphones och Samsungs senaste modeller…

  NyT: Menar du att de har det redan när de kommer?

  – Ja, många av dem åtminstone. Det var inte lika vanligt för två år sedan, tror jag.

  – Det som irriterar mig är hur mycket de utnyttjar oss, de suger verkligen ut så mycket de kan. Och i många fall är detta människor som är allt annat än fattiga. Man märker det på deras kläder och deras sätt att de är vana vid att ha det gott ställt. De kan komma hit i märkeskläder och med Iphones och sedan har de mage att bara kräva mer och mer.

  ”Bortskämda unga män”

  – De som verkligen är fattiga har ju inte råd att ta sig till Sverige. Att anlita flyktingsmugglare som de flesta gör kostar mycket pengar, 5 000 Euro är en summa jag hört. Det är ingen summa som jag själv skulle kunna betala, om vi säger så, säger Annika.

  Annika berättar om mängder av upplevelser som går stick i stäv med den allmänna bilden av fattiga flyktingar. Upprepade gånger återkommer hon till hur de unga männen ger intrycket att vara vana vid välstånd, till och med lyx.

  – Jag har hand om en kille till exempel, Abdullah. Hans historia är att han sattes på en lastbil i Irak när han var sex år och den tog honom till Jordanien. Där bodde han hos släktingar tills han var tolv, sedan rymde han och ska ha levt som gatubarn tills han kom till Sverige då han var 16. Han kan inte visa några id-handlingar och han vägrar att säga någon i Jordanien som kan intyga att han är den han påstår sig vara. Han har sagt till mig att ”så länge de inte vet vem jag är kan de inte skicka mig någonstans”.

  – Men du skulle se hans kläder. Det är bara märkeskläder, inget annat duger. Direkt när han kommit hit så ville han att jag skulle hjälpa honom att handla. Han skulle ha en viss hårvårdsprodukt, rakpermanent. Han visade mig märket på en sida som säljer exklusiva produkter. Han ville också ha speciella märkesskor.

  – Alltså, skulle ett gatubarn från Jordanien ens känna till hårvårdsprodukter? Eller bry sig om vilka skor han har? Hur har den här killen haft råd att komma hit till att börja med?

  Händelserna staplas på varandra när Annika berättar: Ensamkommande unga män som skryter om fina bilar de haft i hemlandet – och som dessutom visar att de kan köra bil vid påstådda 16 års ålder. Ensamkommande unga män som vägrar att äta maten på boendet och kräver att få en egen kock som lagar maten åt dem. Ensamkommande unga män som blivit upprörda och aggressiva över att ha fått ”skitkläder” – det vill säga inte märkeskläder. Just märkeskläderna är något som återkommer flera gånger.

  – Alla ”barn” jag haft har varit väldigt intresserade av märkeskläder. Det ska vara det senaste, det är bara modeplagg som gäller. Det är prylar, prylar, prylar som de intresserar sig för, säger Annika.

  – De brukar skratta åt min bil också, för de tycker den är så sopig, tillägger hon.

  Hon berättar också om en annan god man som hamnade på en fest där han stötte ihop med ett av ”sina barn”.

  – Den ”lilla pojken” visade sig vara släkt med folk på festen – och de är snorrika allihopa. De kan alltså ha rika släktingar här och ändå komma hit som ”ensamkommande” och söka en massa bidrag.

  Ankarbarn

  Annika berättar att avsikten redan från början oftast är att få hit hela familjen. De ensamkommande kommer inte ensamma för att de måste, utan därför att det ökar chanserna att få asyl om en minderårig eller påstått minderårig kommer först.

  – Så fort de fått PUT så börjar de ju tjata om återförening, att få hit hela sin släkt. Ofta får de också en hemresa betald för att åka och hälsa på. En hemresa till det land de ”flytt” från.

  Förutom de ensamkommande unga männen har Annika också hand om några som faktiskt är barn.

  – Det är ju då ”ankarbarn” som skickas hit med mormor och hennes bror eller andra släktingar. Det tycker jag är grymt, jag tycker det är fruktansvärt hemskt. De skickar sitt lilla barn, fem år gammalt, med någon släkting. Då får ju barnet permanent uppehållstillstånd ganska snabbt eftersom det är ett litet barn…

  NyT: Men om de kommer med mormor eller någon annan släkting räknas det alltså som ”ensamkommande barn”?

  – Ja, det gör de. Mormor får betalt för att ta hand om sitt lilla barnbarn, 1 000 kronor i månaden för att barnet bor hos henne. Utöver det hon får för mat och kläder till barnet alltså.

  Det är dock inte alla som är nöjda med de pengarna, berättar Annika.

  – Sist jag var hos en familj så var de jätteförbannade för att de bara hade fått 7 800 kronor för de två barnen. ”Är det här allt vi ska leva på? Det här klarar vi inte av!” sade hon. ”Men vänta nu”, sade jag, ”det här är ju bara för barnen. Du får ju egna pengar för dig, ni får ju över 10 000 kronor.” Jag började ju ilskna till och berättade om min ekonomi. Som ensamstående mamma med två barn har jag aldrig varit i närheten av att ha 7 800 kronor kvar att leva på efter att ha betalat hyra och el. Då skrattar de åt mig och säger att det tror de inte på. De har ju mycket mer än så och de arbetar inte, så jag måste ju ljuga.

  Vet hur man får stanna

  Annika berättar att ”flyktingbarnen” och deras anhöriga i regel är mycket välinformerade om det svenska asylsystemet och hur man bär sig åt för att tillägna sig asyl och så stora förmåner som möjligt. Ofta tycks de ha fått dessa kunskaper redan i hemlandet.

  – De flesta skär sig, slår sönder saker eller annat för att visa hur ”dåligt de mår” och vilka ”trauman” de bär på. I väldigt få fall känns det äkta. De vet mycket väl att det ökar deras chanser att få uppehållstillstånd.

  NyT: Man kan ju tycka att det borde minska deras chanser till asyl om de slår sönder boendet?

  – Det kan man, men så är det inte. De slår sönder saker, kastar möbler, slår sönder kaffebryggare, glas, någon dörr… Det var en som var så vild att han blev skickad till barnpsyk, och hamnade på ett HVB-boende i Skåne. Det dröjer ett par-tre veckor efter det, sedan börjar även ”min pojke” på samma boende att bli så där jobbig och aggressiv, slår sönder saker och så vidare. Innan dess har han då nämnt för mig att hans kompis fick extra pengar nere på det där boendet. Eftersom han visat sig väldigt intresserad av pengar redan tidigare tror jag att han ville bli satt på det där andra boendet av just den orsaken. Och det fick han ju, han hamnade på ett HVB-hem.

  – Sedan har jag fått veta att på det nya boendet får han en belöning på fyra- eller femhundra kronor i veckan om han inte slår sönder inredningen eller hotar personalen. Visst är det fint?

  – Abdullah, han som påstår sig vara ett gatubarn från Jordanien, han fick ju nej på sin asylansökan till slut. Då gjorde han ett ”självmordsförsök” som jag har svårt att ta på allvar, om vi säger så. Så han hamnade också på barnpsyk och kan då inte utvisas. Gissa vad syftet är? Personalen på boendet ser ju igenom det där och blir ganska upprörda. Men det är så det är, om du vet hur systemet fungerar så finns det massor av sätt att utnyttja det.

  Annika avslutar intervjun med att berätta att hon fortfarande tycker att man ska ta hand om flyktingar – men inte genom massinvandring, utan genom att hjälpa dem i deras hemländer eller närliggande länder.

  – Mina värderingar har egentligen inte ändrats, trots allt får man väl säga. Jag skickar gärna ner pengar till det där barnhemmet i Katmandu som jag läste om i Nya Tider till exempel, jag tycker att det är fantastiskt att man hjälper verkligt utsatta barn på det sättet. Men man skulle kunna hjälpa så många fler och framförallt hjälpa rätt personer. De som kommer hit som ensamkommande är inte fattiga eller utsatta. De flesta av dem är bortskämda snorungar, eller rättare sagt unga män.

  MEN VAR ÄR BARNEN? frågade många i Stefan Löfvens kommentarsfält på Facebook efter att statsministern besökt ett boende för ensamkommande och lagt upp denna bild. ”Ett oerhört drivet gäng som har mycket att bidra med”, var hans omdöme om ”barnen”. De flesta av kommentarerna till inlägget var dock kritiska eller djupt sarkastiska. ”Jag ser bara ett enda barn på bilden och det är den i slipsen som leker i sandlådan med skattebetalarnas pengar”, löd en av många sarkastiska kommentarer.

  FAKTA: ENSAMKOMMANDE

  År 2014 sökte 7 049 ensamkommande asyl i Sverige.Tio år tidigare, år 2004, var antalet ensamkommande 388. Sedan dess har antalet ökat varje år. Ökningen är nu 1 700 procent på tio år. Under samma tid har det totala antalet asylansökningar ökat med 250 procent, från 23 161 till 81 300.

  Den faktiska kostnaden för en ensamkommande är enligt Riksrevisionens senaste uppskattning 3 000 till 6 000 kronor per dygn. Migrationsverket betalar 1 900 kronor per dygn för en boendeplats.Trots Migrationsverkets extremt generösa riktlinjer när det gäller åldersbestämning befanns 9 procent av de ensamkommande under 2013 ha ljugit om sin ålder.I Danmark visade rättsmedicinska undersökningar 2011-2012 att 51 procent av samtliga ”ensamkommande barn” var över 18 år. Motsvarande undersökningar i Norge och Finland har gett ännu högre siffror. Samtliga dessa undersökningar har gjorts med ”generösa” riktlinjer.Av de 7 049 ensamkommande asylanterna under 2014 påstod sig 89 procent vara tonåringar, och 81 procent var av manligt kön. 53 procent sade sig vara 16-17 år.Från 1 januari 2014 trädde en lagändring i kraft som gör att Migrationsverket kan anvisa ensamkommande till samtliga av Sveriges kommuner, oavsett om kommunen har kommit överens med Migrationsverket eller inte. Omkring 2 000 av de ensamkommande tvingades på så sätt in i kommuner runtom i landet.

  Källor: Migrationsverkets rapporter på http://www.migrationsverket.se, Riksrevisionen: ”Revisionsrapport 2012-02.13”, Copenhagen Post: ”Many asylum-seekers try to pass themselves off as children to gain entry”, Riksdag & Departement: ”Billström vill ha enade regler för flyktingbarn”.

  Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu)anges.
  Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

  DAN MALMQVIST

  dan.malmqvist@nyatider.nu

  0

  DELA

  FacebookTwitter

  Ändring av kommentarsfält

  På grund av misstanke om att det förekommit missbruk av kommentarsfältet kommer det tillfälligt att stängas av tills vidare. Vi jobbar på att lösa frågan med en långsiktigt hållbar lösning för möjligheten att kommentera och återkommer i ärendet.

  Sverige allt mer extremt

  Chefredaktören har ordet.”Det är inte konstigt att allt fler svenskar väljer att flytta till de finska svenskbygderna.” – Vávra Suk

  Från radikal till reaktionär

  Bokrecension:Blåsten av ett temperament av Svante Nordin, (Atlantis 2014)

  Den mångkulturella felsynen

  Stefan Torssell:– Mångkultur misslyckas alltid.

  Egyptiska antikviteter under ständigt hot

  Hotas av stölder och vandalism.Ofullständiga säkerhetssystem hotar sedan länge antikvariska föremål, gravar och tempel i Egypten. Värst utsatt är Cheopspyramiden.

  ”Obama den sämsta presidenten i min livstid”

  Dick Cheney gårt hårt mot Obama.Förre vicepresidenten går hårt åt Barack Obama i kommande bok.

  Islamiska Staten på terroroffensiv i Egypten

  Attackerna uppges vara ett svar på militärens hårda tag mot både oppositionen på fastlandet och islamisterna på Sinaihalvön.

  Inget vaccin – inget barnbidrag

  Föräldrar som inte låter vaccinera sina barn mister barnbidraget i Australien.

  Mellanöstern åt MENA-folket – Sverige åt svenskarna!

  Kenneth Sandberg:– Syrien åt syrierna, Mellanöstern åt MENA-folket – Sverige åt svenskarna!

  Turk dödade rom med samurajsvärd

  Fick ej prövningstillstånd i HD.Domen mot Deniz Taygan, 43, står fast. Sex års fängelse för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

  Stoppa kontanternas avskaffande

  Demonstration i Göteborg.Den 16 april höll Kontantuppropet.nu en demonstration i Göteborg.

  Svartenbrandt överklagar

  I överklagandet yrkar Svartenbrandts advokat i första hand att åtalet ska ogillas och i andra hand att han ska dömas till en icke frihetsberövande påföljd.

  Forskare i öppet brev om hotet från artificiell intelligens

  En artikel i Ny Teknik den 12 januari uppmärksammar att en rad internationellt kända forskare i ett öppet brev vädjar om en samsyn och etisk grund för forskningen kring Artificiell Intelligens (AI). Debattören Åke Blomdahl menar att det är en fara vi bör ta på allvar.

  Ukraina bygger ny järnridå mot Ryssland

  Finansieras av EU.Planen är att gränsen ska förses med taggtrådsstängsel, diken, minor och vakttorn.

  25 år sedan Scandinavian Star brann

  Fiffel med ”bekvämlighetsflagg” var bara början på katastrofen Scandinavian Star, som kom att kosta 159 människor livet. Den oerfarna besättningen förbjöds att göra livbåtsövning – det var för dyrt. När katastrofen var ett faktum övergav kaptenen fartyget och ljög om att passagerarna räddats. Han fick sex månaders fängelse i en rättsskandal som de anhöriga misstänker handlar om ett cyniskt försäkringsbedrägeri.

  Småskaligt jordbruk överlägset det storskaliga

  Ny avhandlingslår ett slag för småskaligt jordbruk.

  Bönderna revolterar på Facebook

  Åke Blomdahl:Det räcker inte med att få folk att klicka ”gilla” på Facebook.

  Just nu på Waldemarsudde

  Svenskt måleri av högsta klass.Med utställningen ”Prins Eugen 150 år – Facetter ur ett liv” hyllar Waldemarsudde prins Eugen som konstnär och samlare av sin tids konst.

  Situation Stockholm: Tiggeriet drabbar hemlösa svenskar

  Tiggare stör tidningsförsäljning.Svenska hemlösa tar nu bladet från munnen och berättar att tiggare trakasserar potentiella köpare.

  HemDoneraKontaktKöpTitta

  Brott och straffEkonomiHälsaInrikesKulturMiljöNotiserOpinionUtrikesVetenskap

  Kundtjänst
  Tel: 08-410 677 70
  kund[snabel-a]nyatider.nu
  Box 7029, 907 02 Umeå

  Redaktion
  redaktion[snabel-a]nyatider.nu
  Box 79, 195 22 Märsta

  Inlägg (RSS) | Kommentarer (RSS)

  © 2015 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

  Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

  • Sofia skriver:

   Håller med om att det är bra artiklar men
   det är inte schysst att publicera så stora textsjok på någon annans blogg.

   • Läsare skriver:

    Håller med om att det är bra artiklar men
    det är inte schysst att publicera så stora textsjok på någon annans blogg.
    ___________

    Jag tillåter själv inte att kommenterare kopierar och klistrar in stora textsjok på mina bloggar. För er som har en egen blogg kan jag berätta att med en riktig skärm är det väldigt enkelt att redigera kommentarer.

    Peter får mer än gärna korta ner min kommentar.

    Kommentarerna skall vara korta, kopierad text skall vara kort med en länk. Undantag är om skribenten själv skrivit texten.

    Skriver från mobil och det är ett jädra pill att redigera längre texter.

    • Anna skriver:

     Har du ingen dator, Läsare- eller är du bara rastlös ”mobil” eller har du ingen fast lina hemma? Har 3 stationära datorer hemma om du vill låna…

     • Läsare skriver:

      Jag hade 10 meg nerlänk fiber år 2000. Enligt datakillen var det troligtvis snabbaste internet i hela Sverige. 19″ skärm, p500, senaste grafikkort, snabbaste HD som fanns då.

      Jag har en Mac och en liten laptop, ett kilo. En S4.

      Jag har postat en kommentar på nätet från en helikopter – hundra meter upp i luften – för åtta år sedan.

      Frågor på det?

      • Anna skriver:

       Vafaan? Asgarv. Jag tolkar ditt svar som att du är en rastlös själ. Skjut mig om jag har tolkat fel. Skjuter du mig har jag ändå fått ett hjärtligt skratt på köpet… Får jag filma det hela från en helikopter i så fall?

     • Läsare skriver:

      Har 3 stationära datorer hemma om du vill låna…

      Hur gammal är du och var bor du Anna?

      😉

      • Anna skriver:

       Jaja, jag tänkte bara att du kanske var 307 år gammal och du behövde låna en dator så att du inte behövde sitta och vänta i 3 dygn på att posta ett svar på någons blogg… Hahaha du är ju så skön att jag nästan svimmar. Nästan.

       • Läsare skriver:

        Jag har haft en fickdator I bröstfickan på skjortan sedan 2006. Nokia 9300.

        Fungerar mobilen då är jag uppkopplad på nätet. Dygnet runt och var jag än är har jag internet.

  • Anna skriver:

   Av just den här anledningen har kommunerna tagit itu med hur hanteringen av de här skäggbarnen ska ske: Endast de med redan bra ekonomi ska kunna ta uppdragen. För att kunna undvika situationer som den här mamman med 2 barn, som kan relatera till hur hon själv har det ekonomiskt.

   Tro mig- det är sånt här som de flesta möten handlar om numera, i kommunala verksamheter. Skolor, socialtjänst, LSS boenden, familjehem… Allt handlar om hur man använder rätt sorts människor. För att undvika såna här ifrågasättande människor man anställt.

   De ska vara precis som min syrras granne (f.d grannen som jobbar inom media båda 2) som är anhängare av piratpartiet och även talesman och som har ett stort hus på Ekerö : ”Det är ju så här det ser ut, vad man än tycker om det- och då tänker jag tjäna lite pengar på det. Jag ska ta lån för att bygga ett hus på tomten för att ta emot flyktingar. Gör inte jag det gör ju någon annan det”.

   Och så undrar svenskar varför man börjat avsky varandra?

 2. Sofia skriver:

  Till Peter:
  håller med dig helt och hållet.
  Ditt skrivande är unikt och du behövs.
  Hoppas att du kommer att vara frisk och stark till kropp och själ!

 3. Hjalmar Ochhulda skriver:

  Enligt Lööfets resonemang om individer kontra grupper var det inte Wehrmacht som invaderade Danmark och Norge 1941, utan ett antal tyska individer som vid samma tidpunkt gjorde samma val i livet.

 4. Anna skriver:

  ”Ett hårdare samhällsklimat handlar inte om hur många miljoner som satsas i olika åtgärder, det handlar om hur vi beter oss mot våra medmänniskor.”

  Japp- Annie Löv! Fundera på en sak nu Annie; Föd ditt barn, flytta till förorten som ensamstående morsa och försök ge ditt barn en bra framtid i ett område där du ses som ett patrask av grannarna för att du inte lever med pappan till barnet och försök att smälta in med ditt barns föräldrar som inte kan kommunicera med dig och som är föga intresserad av att bjuda in ditt barn hem till sig. Det enda föräldraparet du kan prata med, gillar inte dig för att du har uttryckt frustration över hur det fungerar i skolan. Det går säkert jättebra, Annie!

  Det handlar om hur vi beter oss mot våra medmänniskor, ja. Du behöver inte leva i den verklighet du skapat för oss och våra barn, därför är det lönlöst att försöka förklara för såna som du- hur det är att försöka leva i den här världen. Du har liksom de andra i maktposition- möjlighet att undvika de här skolorna, de här områdena och de här människorna som skyr dig som pesten. Du, Annie Löv- lever i en skyddad värld- en privilegierad värld. KOm ihåg samtidigt att det är DU bland andra- som är barnmisshandlare. Det är såna som DU, Annie Löv- som skapar misär för familjer som vår.

  Jag söker just nu efter något mindre samhälle som du ännu inte hunnit förstöra- där min son kan få 10 år av sin uppväxt i en bra miljö och mindre skola. Hittar jag ett sånt samhälle byter jag gärna Stockholm mot detta. Det hårda samhällsklimatet har du tillsammans med dina kumpaner i riksdagen- själva skapat. Min son tackar för 8 år av förlorad barndom, Annie. Tack så mycket!

 5. Anna skriver:

  Sorry- skrivfel. Menar förstås att försök smälta in med ditt barns klasskompisars föräldrar… Hehehe. Komisk slarvskrivning…

 6. cfr skriver:

  ”IV. Som en nationell uppgift framstår den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement samt motverkandet av invandring till Sverige av icke önskvärda främlingar.

  Folkmaterialets bevarande och stärkande är en livsfråga för vår nationella utveckling.”

  En lite annorlunda syn på ”människors lika värde”, denna tröttsamma floskel.

  Detta är ett extrakt från text som producerats av Lööfs företrädare, närmare bestämt från 1933 års partiprogram för Bondeförbundet. Skall bli intressant att se Skavlan när han ställer Lööf till ansvar för dessa förgripligheter.

  http://snd.gu.se/sv/vivill/party/c/program/1933

 7. Bara varat skriver:

  Mycket bra Peter du gör ett otroligt jobb med dina texter och ser vad folk vill se oxch ger en nyans på de olika inläggen du gör! Enligt många är man rasist eller dylikt om man ställer grupper mot varandra men i själva verket görs det hela tiden i samhället….

  i min håla har det kläckts en massa ensamkommande nu när våren kommit nya märkeskläder, nya telefoner, nya cyklar ja allt som alla Svenska barn här har!? Nej mina vänner och familjemedlemmar har inte det nyaste cyklar telefoner mm går i arv eller köps på loppis även fast båda föräldrar har jobb hur kan det få fungera på det här visset man blir bara arg sen alla tiggare samma där har nya lurar och sitter i fina bilar mycket märkligt dessutom finns inga bostäder för någon här i närheten men de ensamkommande m fl får lägenheter….
  Att inte fler gör något åt situationen röstar med hjärnan och inte med någon gammal inbiten tradition eller vana….

  Man måste förstå atti ett land så hänger allt ihop vare sig man vill eller inte, de sjuka, arbetare, alkisar/narkomaner ja alla hänger ihop och för att de ska fungera kan inte en ensam grupp våra kära ny-Svenskar få ta en sådan enorm del av våran gemensamma kassa, de tar upp 25% av alla våra tillgångar bara de som staten delar ut för att inte räkna in våra kommuner, försäkringskassor, akassor, landsting….

  Hur mycket allas lika värde man kör med måste väl de våra i detta land ha det lika bra som de andra i samhället vårt gemensamma samhälle….

  Politiker sluta splittra upp vårt land och gemenskap…..

  • Anna skriver:

   Bra rutet! Sätt gärna en punkt ibland bara- kippar efter andan efter din text…

   • J skriver:

    Jo man blir lite less på hur vårat samälle börjar urarta….
    De var däför jag hade extra lärare engång i tiden i skolan när man fick sådant när man hade probs 🙂 verkar inte som det funkgerade, tyvärr..
    Men Peters texter är så välskriva så även den mest pk dotrerade människan skulle börja säga umn hmm…

 8. Anna skriver:

  Ursäkta, känns som att jag snor åt mig alltför mycket utrymme här, liksom läsaren- jag vill bara säga en sak eftersom det här är ett ämne som ligger väldigt nära mig. Alltför fokus ligger på ekonomiska värden i dag: Mät inte ”folks” rättigheter genom hur mycket de får i bidrag hit och dit. Granngemenskapen, barnens pedagoger, din arbetsgivares attityd gentemot dig, dina medresenärers attityd- det är SÅNT som är ovärderligt. Den allmänna trivseln i allmänhet- det är sånt som avgör hur länge du lever och hur frisk du är genom åren- själva livskvaliteten!

  Det som hänt i vårt land de senaste åren genom den förda politiken som gått ut på att synliggöra de brister på materiella behov som folk utomlands lider av – utgör en skarp kontrast till det lilla faktumet att vi undvikit krig så pass länge att vi tappat fokus på vårt eget folk och vårt eget folks behov. Vi har genom staten- skapat ett enormt gap mellan vårt eget folk där vi helt saknar forum. Det materiella lidandet hos andra folk har skapat en länk till den svenska medelklassens hjärtan och plånböcker.

  Är verkligen folk så dumma att de egentligen tror att pengar kan köpa allt? Ja. I Sverige mäts allt enligt kostnadstariffer. Eftersom vi har tabeller för allt. Hur mycket kostar en gemenskap? Hur mycket är en bra granne värd?

  Kan någon kalkylera detta? Hur många har dött av dåligt samvete och brist på gemenskap? I stockholms förorter? Det känns som att i dessa tider behövs verkligen en kostnadskalkyl på vad det svenska utanförskapet kostar i kronor och ören. Eftersom att vi inte räknas annars. Nu tänker jag inte på invandrares utanförskap. Jag tänker på svenskars utanförskap. Varför ökar utanförskapet hos oss utan att det noteras någonstans? Jo- för att vi inte är medräknade i kronor och ören.

 9. Anna skriver:

  Och framför allt- Bofors vinster är INTE DET SVENSKA FOLKETS VINSTER! Det dåliga samvetet TILLHÖR Bofors- inte det svenska folket!

  • J skriver:

   Jo det Svenska folket måste vakna upp och börja ja demonstreara vissa att vi oxå finns det gör vi faktiskt vi och våra förfäder som gjort detta land till vad det är idag eller för 10 år sedan iallafall vi hade en unik gemenskap i hela landet från trestensröset till Ystad inte många länder som har det så!
   Ett litet skämt om en 08 eller skåning är bara kul, 🙂
   De här brukar ja köra mot min skånske vän:
   När skulle vi återuppta SFI utbildningen för dig, haha

 10. Läsare skriver:

  IV. Som en nationell uppgift framstår den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement samt motverkandet av invandring till Sverige av icke önskvärda främlingar.

  Folkmaterialets bevarande och stärkande är en livsfråga för vår nationella utveckling.

  Ett energiskt arbete måste bedrivas för folkhälsans höjande och vårt folk skyddas mot degenererande inflytelser.

  http://snd.gu.se/sv/vivill/party/c/program/1933

 11. Peter Harold skriver:

  Tackar för alla kommentarer, kära ni! 🙂 P.g.a. seg dator kan jag inte besvara alla, men jag läser den livliga diskussionen. Och jag mår lite bättre nu också.

 12. Anna skriver:

  Jag tycker du ska passa dig jävligt noga för att gå och dö nu, Peter! Det finns en LAG på sånt vettdu… Jaja, du fattar att det är skämt. Skriver en påminnelse mest för dina andra fans…

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s