Amerikanska soldater är awesome – även om de mer än andra soldater skickas runt i världen för att deltaga i krig.

Jag ber om ursäkt för en lång och icke korrekturläst bloggtext, men jag lider av akut hjärtesorg utöver de vanliga plågorna och tänker gå och lägga mig direkt ikväll.

Bästa läsare!

Jag klipper här den sedvanliga deklarationen om att jag under hela min uppväxt och fram till 2001 betraktade USA som det främsta landet i världen. När 11 september inträffade kände jag att även undertecknad – bildligt talat – också hade attackerats av terroristerna. Men efter den 12 september började min vurm för USA att gradvis minska. Och nu är vi inne i maj, år 2015. Och jag är faktiskt lika bekymrad över dagens USA som jag var som ung över kommunistdiktaturen i Sovjetunionen. Det känns som att världen råkat ut för en politisk pol-vändning. Jag känner mig bazingad.

Jag är väl medveten om att alla inte delar min syn på saken. Vissa skulle nog säga att jag överdriver min rädsla för USA – landet är ju världens största demokrati och har flest TV-kanaler att zappa mellan – medan andra skulle vilja hävda att USA ägnat sig åt klandervärda dåd under större delen av… sin existens. Men med skillnaden att Sovjetunionen med sin diktatur fick USA att framstå som bättre än vad man var. Ok, man lär så länge man lever…

Nå, till dagens ämne.

Häromdagen firade Ryssland 70-årsminnet av landets seger över Nazi-Tyskland. Det var ett firande som sannerligen blev en rysk angelägenhet; Barack Obama hade den goda smaken att inte vilja stjäla glansen från Vladimir Putin och stannade hemma i USA. Samma sak för de europeiska stats- och regeringscheferna.

Och man får faktiskt erkänna att det ryska folket förtjänar lite fest över segern, ty deras kamp mot Nazi-Tyskland skördare fler egna offer än något annat land. Mellan 1941-1945 förlorade över 26 miljoner ryssar och andra medborgare som kämpade på Sovjetunionens sida mot Nazi-Tyskland sina liv. USA offrade mindre än 140’000 av sina söner i Europa under kampen mot Adolf Hitler (det dog fler i trafikolyckor hemma i USA under krigsåren än på europeiska slagfält). Washington gjorde egentligen inget förrän tyskarna började få bensinstopp. Först då vågade man trippa över Engelska kanalen, om den icke alltför vördsamma kommentaren medges.

Smolket i bägaren under jubileumskalaset i Moskwa skulle kunna vara att det nu också är 70 år sedan som Röda armén begick fasansfulla övergrepp mot den tyska civilbefolkningen. Deras soldater resonerade som så att allt över elva är töjbart, och de som var yngre högg man ihjäl. Fast jag tror inte att det ämnet berörs särskilt djupt just nu, vare sig i Ryssland eller annorstädes. Det är liksom inte riktigt politiskt korrekt att tycka synd om tyskar.

Det har däremot talats högt och irriterat om de ryska militärparaderna i Ryssland med anledning av 70-årsdagen. Ifrån väst menar man att det hela är ett PR-jippo för Vladimir Putin och att uppvisandet av alla nya vapen som han skaffat sig är ett illa dolt hot mot grannländerna. Ett och annat hån inföll sig också, emedan en av de nya stridsvagnarna råkade gå sönder under repetitionen inför paraden.

Nu förhåller det sig som så att nedkämpandet av Nazi-Tyskland onekligen är en militär angelägenhet. Så det finns en logik i att putsa tyget och rulla det över torg och på boulevarden. Och det finns en logik i att visa upp att man faktiskt inte lagt ner sitt försvar. Taktfasta stöveltramp och högt lyfta fötter hör till när man firar militära segrar.

Fast om man irriterar sig över militär närvaro vid offentliga evenemang så är faktiskt USA inte heller något alternativ. Nyhetssajten NJ.Com i New Jersey publicerade nyligen uppgifter om att den federala regeringen sponsrar idrottslag för att dessa skall hylla landets soldater! Alltså skattefinansierad PR för statens soldater!!!

Det handlar i detta fall om laget Jets (ursäkta min totala okunnighet i övrigt om detta idrottslag och idrottsslag) som vid varje hemmamatch under de senaste fyra åren hyllade soldaterna i New Jersey Army National Guard, alltså den federala reservkåren i delstaten. Nu skall man veta att i USA är patriotismen synnerligen levande och intensiv, och det är alltså inte alls ovanligt att man släpar in både aktiva soldater liksom veteraner som får mottaga publikens hyllningar som tack för att soldaterna är/har varit villiga att offra liv och hälsa för deras fantastiska nation.

Man kan säga att USA är i det här fallet raka motsatsen till Sverige där Försvarsmakten nekas deltaga i firandet av den svenska nationaldagen. Ok, nu har ju i o f s inte en enda svensk soldat behövt offra sitt liv för fosterlandet sedan fälttåget mot Norge 1814 då vi tvingade norrmännen att bilda union med oss (Vaffan, vad blev det av 200-årskalaset för att fira segern över norrbaggarna?!?). Men anledningen till att svenska soldater inte får visa upp sig på offentliga tillställningar är att utrikesfödda kan ta illa upp. Nä, det är inte ett Norgeskämt – det är Sverigeallvar.

Men nu avslöjar NJ.Com att det inte bara är för att ge hemmapubliken en chans att visa sin uppskattning till nationalgardets soldater som de är med och paraderar på spelplanen under pauserna. Nej, det förhåller sig som så att idrottslaget Jets under fyra år fått 377’000 dollar för att låta New Jersey Army National Guard bära det amerikanska stjärnbaneret och truppens flagga. Och bara för att göra det hela både sliskigt patriotiskt visas två namngivna soldater upp i storbildsskärmen och idrottslagets representant ber sina supporters att hylla soldaterna i sann patriotisk anda. Ja, det fattar vem som helst att detta är alltså ett sätt för den federala regeringen i USA att hjärntvätta sina medborgare att älska sina krigare, fastän inget annat land hotar dem.

Fram till 1903 var Army National Guard en milis baserad på respektive delstats vapenföra befolkning, och som agerade i enlighet med landets konstitution. USA:s försvar baserades på att befolkningen skulle vara beväpnad och vid ofred kunna samla sig i sin milis. Men efter 1903 överfördes denna reservkår till den federala regeringen, och presidenten kan rekrytera soldaterna för krig i andra länder (som presidentens sponsorer beställer). Med detta följde också möjligheten att använda nationalgardet mot eventuella uppror, fastän de s.k. ”founding fathers” av nationen ansåg att just existensen av miliser var en garanti för att den federala regeringen skulle hålla sig till konstitutionen, och förhindra att regeringen införde totalitarism.

Att USA är på väg i denna riktning – där staten bygger upp ett försvarsverk för sig själv men samtidigt betraktar sina medborgare med total misstänksamhet och till och med gör våld på deras frihet – är ganska uppenbart. Och det är så pass uppenbart att t.o.m. Texas guvernör Greg Abbott nu beordrat sin delstats soldater att bevaka Navy SEAL som tillsammans med andra styrkor ämnar genomföra storövningen JADE HELM i denna delstat och i ytterligare sju andra under två månader. Och till sina medborgare säger han: ” – It is important that Texans know their safety, constitutional rights, private property rights and civil liberties will not be infringed upon.” Detta späder ytterligare på rykten om att USA kanske håller på att falla sönder igen, på samma sätt som när flera delstater lämnade unionen under president Abraham Lincoln, och att övningen är en repetition inför ett nytt inbördeskrig.

De få uppgifter som finns om JADE HELM gör gällande att man inte kommer öva sig på ett scenario som inbegriper ett traditionellt invasionsförsvar, utan på ”asymmetrisk krigföring”, d.v.s. bekämpa gerillor (eller miliser som försvarar delstater som bestämt sig för att lämna federationen USA, vilket många i Texas och Californien verkar för).

Det finns en tradition i USA där krigs- och krisövningar föregår eller till och med smälter samman med verkliga incidenter. Ett känt exempel: Den 11 september 2001 ägde en övning rum där scenariot var att ett antal trafikflygplan kapats av terrorister. Det var en övning som var både bordsövning (för krisledning) och operativ (för flygtrafikledning). Någon timma senare hade tre jetplan kraschat i World Trade Center, Pentagon och ett fjärde i marken.

Vi lever i en spännande tid. Alltför spännande. Jag undrar om Jets supporters kommer vara lika lyckliga om deras soldater måste slåss mot sina egna landsmän? Hur mycket kommer Pentagon bli tvungen att betala för att bli hyllad av landets idrottsstjärnor under brinnande inbördeskrig? Lär nog bli ett högt pris.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Krig & fred. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Amerikanska soldater är awesome – även om de mer än andra soldater skickas runt i världen för att deltaga i krig.

 1. anonym skriver:

  ”Mellan 1941-1945 förlorade över 26 miljoner ryssar och andra medborgare som kämpade på Sovjetunionens sida mot Nazi-Tyskland sina liv.”
  – Denna höga siffra beror isåfall på att Sovjetunionen mördade sina egna i miljontal.

 2. Hjalmar Ochhulda skriver:

  Det verkar som om vi drabbats av den kinesiska förbannelsen att leva i intressanta tider.

 3. Syster skriver:

  Krisövningar utövades precis innan Londonbombningarna 2005, Madriddådet 2004 och innan Utöjamassakern. Givetvis inga tillfälligheter. Frågan är vad de egentligen betyder.

 4. J skriver:

  Hej Peter hoppas allt är bra för jag ser framemot mer intressant läsning:)

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s