Förbud mot visselblåsare i ett frihandelsavtal…? (Det som inte visas upp i tidningen hamnar istället i lagboken)

Bästa läsare!

När pratade du senast med din familj och dina vänner om TPP? Inte pratat alls?

Jag kan förstå det. Det är sällan man diskuterar handelavtal vid frukostbordet. I vissa fall sker det faktiskt. Minns ni ACTA för något år sedan? Det handlade om att USA, EU och en rad andra länder skulle förbinda sig att bekämpa varumärkesförfalskning. ACTA fick faktiskt många ”vanliga” människor att reagera, och tycka att ”politikerna börjar gå för långt nu”. ACTA kom till utan insyn från andra instanser än de som förhandlade kring avtalet. Och till och med när avtalet behandlades i EU-parlamentet fick inte politikerna veta allt. Jag tror att Henrik Alexandersson kommer skriva om detta i sin bok ”Demokratifabriken” som han försöker crowdfunda. Genom ACTA skulle den icke namngivna eliten säkra storföretagens intressen på bekostnad av yttrandefrihet (bl.a. skulle länkning till vissa tjänster kriminaliseras). Förhandlingarna av ACTA-avtalet blev faktiskt allmänt känt först via visselblåsarsajten Wikileaks.

Nu är det dags för TPP. Trans-Pacific Partnership.

Det kallas officiellt för ett frihandelsavtal, men enligt sajten Expose The TPP så är det endast 5 av 29 kapitel i avtalsutkastet som faktiskt handlar om handel. Resten är – enligt organisationen – kopplat till daglig livsmedelshantering, läkemedelskostnader, utlandsarbete, bank- och finansregleringar, frihet på Internet, m.m.

Frihet på Internet är en nödvändighet för att sajter som visselblåsarna på Wikileaks skall kunna existera. Och det är därför inte förvånande att hundratals företag som är beroende av ett fritt Internet nu också gemensamt författat ett upprop till den amerikanska kongressens ledamöter där de uttrycker sin oro för de konsekvenser som den nya varianten av TPP-avtalet kan leda till. Framför allt efterlyser man en debatt om det avtal som varken de folkvalda eller allmänheten har insyn i.

I gammelmedierna framstår TPP-avtalet enbart som ett handelsavtal, och SvD noterar (efter att ha läst Bloombergs) att den välsignade Barack Obama är på väg att komma överens med Japans regering nu. Det handlar bara om att komma överens om att jänkarna skall få tillgång till den japanska spannmålsmarknaden mot att man köper japanernas bilar. Svenska journalister nöjer sig med att klippa och klistra. Ingen debatt eller ifrågasättande om vad som är i görningen. Allt är som vanligt.

Av det lilla som hittills är känt kan TPP-avtalet innebära kraftiga lagändringar utan att det finns politiskt inflytande. Genom avtalet kan ett land stämma ett annat land därför att land nr 2 har liberalare lagar för t.ex. produktion, vilket enligt avtalet innebär att land två ger sitt eget näringsliv marknadsfördelar. TPP-avtalet kan tvinga länder att ”harmonisera” sin lagstiftning i förhållande till de andra länderna, vad än de folkvalda eller väljarna tycker om saken. Bland mycket annat. Institutioner i ett land skall kunna tvinga internetleverantörer i ett annat land (som tillämpar TPP) att stänga ner hemsidor vid misstanke om att hemsidans innehavare bryter mot regelverket i avtalet, t.ex. att publicera intern information om ett företag som begår olagligheter eller ägnar sig åt oegentligheter (alltså s.k. whistleblowing).

Det borde finnas ett större intresse för debatt om detta än vad det gör idag.

Bara det faktum att en lögnhals som Barack Obama beskriver TPP som ett frihandelsavtal är en stor blinkande varningsskylt. Frågan är vad den osynliga makteliten planerar för ”frihandelsavtal” för Europa sedan de stötte på patrull under genomförandet av ACTA.

Fan, jag saknar när Henrik Alexandersson var vid frontlinjen. Det är så hånfullt att svenska Piratpartiet åkte ut ur Europaparlamentet. De gjorde i alla fall nytta.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Förbud mot visselblåsare i ett frihandelsavtal…? (Det som inte visas upp i tidningen hamnar istället i lagboken)

 1. Sofia skriver:

  Jag följde också Henrik Alexanderssons blogg när han rapporterade från EU. Det var den enda informationskällan.
  Svensk MSM var helt tyst.
  Tysk TV gjorde ett riktigt bra program om TPP. Om intresse finnes kan jag anstränga mig för att leta reda på det. (Det är på tyska, förstås).

  • Peter Harold skriver:

   Danke schön. Ich sprechen Deutch nich so gut. 😉

   Ja, HAX var en hjälte. Jag hoppas att han får stöd med sin bok. Och att han inte håller tillbaka bara för att han hoppas på nytt jobb i branschen.

 2. Sofia skriver:

  Himla bra föredrag om TTIP på engelska:

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s