Privatisera biblioteken (och avskaffa kulturpolitikerna)

Bästa läsare!

För ett par år sedan fastställde Stockholms stad en ”strategisk plan” för de kommunala biblioteken 2012-2015. Det dåvarande kulturborgarrådet formulerade i ett av styckena sin syn på nödvändigheten med biblioteksverksamheten:

Bibliotek är en oumbärlig del av Sveriges bildningshistoria och böcker och bibliotek är en av hörnstenarna i Stockholms stads kulturpolitik.

Oppositionspartiet socialdemokraterna reserverade sig mot strategiplanen – som en ren ryggmärgsreflex kan jag förmoda eftersom sossar alltid är motvalls när de förlorat makten – med följande ord:

Det står högtidligt i inledningen i utlåtandet om en ny strategiplan för biblioteken i Stockholms stad att biblioteken är en av hörnstenarna i Stockholms stads kulturpolitik. Det räcker inte med en strategisk plan, med välskrivna stycken om vikten av denna hörnsten. Utan verkligt innehåll och ekonomiska resurser bär hörnstenen inte i verklighetens Stockholm.

Vi socialdemokrater vill investera i stadens bibliotek med fokus på att nå stockholmarna  i deras vardag.

Och Miljöpartiet ville inte vara sämre, och bad att få notera sin uppfattning:

Biblioteken är en mycket viktig grundpelare i ett demokratiskt samhälle där alla har tillgång till kunskap och lärande. Dessa ickekommersiella, offentliga miljöer ger alla individer möjlighet att lära, vidareutbilda sig och uppleva utifrån sina egna förutsättningar. De lokala biblioteken är dessutom värdefulla knutpunkter i stadsdelarnas kulturliv. Genom biblioteken stimuleras människors kreativitet och personliga utveckling. Olika bibliotek ska kunna utveckla olika profiler utifrån lokala förutsättningar och önskemål.

Så där, nu har de med makten fått säga sitt om biblioteken inom den kungliga huvudstadens hank och stör. Nu några rader från mig…

På flera håll och kanter har ordningen på de i förorterna belägna kommunala biblioteken uppmärksammats under senare tid. Mest i fokus har Hässelbys bibliotek varit där man ändrat öppettiderna, från att ha öppet på eftermiddag och kväll när de flesta boende förmodligen är lediga och har tid att besöka, till att bara ha öppet under förmiddag. Skälet skall officiellt ha varit att kunna erbjuda en bättre service till skolor och föräldralediga (Varför de föräldralediga inte skulle kunna gå till biblioteket på kvällen förtäljer inte resonemanget).

I själva verket skall det ha varit barn mellan 10-24 års ålder som levt rövare, och tvingat biblioteksledningen till denna åtgärd (och uppmanat sin personal att ljuga om det verkliga skälet).

Det äldsta av dessa barn skall enligt uppgift ha intervjuats av det statskontrollerade mediebolaget Sveriges Radio, där denne fått beklaga sig över sex års arbetslöshet och ingenting att göra om dagarna, vilket enligt honom och de medsympatiserande journalisterna skulle förklara motivet till att hans kamrater kastade omkring saker och eldade i papperskorgar samt uppträdde så hotfullt mot bibliotekspersonalen att kulturförvaltningen måste anlita en ordningsvakt (vilket tydligen inte hjälpte).

Det är möjligt att politikerna har en ganska godhjärtad bild av vad ett bibliotek skall vara, men det har gått med dessa institutioner som med flera andra offentliga inrättningar runt om i Sverige; jag kan t.ex. nämna badhus och biografer som stängt periodvis eller för gott p.g.a. ett olämpligt klientel. Som en liten anekdot kan jag nämna att första gången jag hörde en flicka tilltala en annan flicka med orden ”Din jävla hora” var faktiskt på ett bibliotek här i Stockholm. Det var för övrigt ett av mina sista besök på det stället.

Flashback resoneras det kring hur samhället agerar (eller inte agerar) för att råda bot problemet (tack för länktipset ”Läsare”). Många av skribenterna har identifierat detta som en konsekvens av massinvandring och allmän kulturell degenerering. Medan folk med det politiska hjärtat till vänster betraktar biblioteksbusandet som en konsekvens av social segregering och utanförskap, har vänsterns meningsmotståndare istället efterfrågat hårdare batonger och vattenkanoner. Därför skall jag ta mig friheten att sprida lite andra filosofier kring ämnet.

Vi kan konstatera att staten (och till ”staten” räknar jag in såväl kommun som landsting) är inte superbra på det som staten tar sig frihet att göra på skattebetalarnas bekostnad. När någonting fungerar dåligt hos staten så heter lösningen mer pengar (eller ”ökade satsningar”). I fråga om biblioteksbuset så befinner vi oss i slutet av en lång och destruktiv händelsekedja. Den är så lång så att det är omöjligt att backa tillbaka. Alltså är lösningen att hitta en annan väg än den som staten förespråkar.

Privatisera biblioteken.

När biblioteket drabbas av tvåbent ohyra i sina lokaler är ”statens” lösning att göra det svårt för alla att komma dit att busa. Telemontören Fredrik och bankkassörskan Anna skall ha lika svårt att komma in i biblioteket som 24-årige Wasam som varit arbetslös i sex år och vars kamrater därför måste härja mellan bokhyllorna för att bestraffa samhället. Att bara stänga ute dem p.g.a. deras beteende går inte enligt statens politiskt korrekta logik. Fredrik måste först göra Anna på tjocken så att de får ett barn och kan ta ut föräldraledighet (som staten insisterar på skall tas ut i lika andel mellan dem två eftersom staten vet bättre än Fredrik och Anna om hur man är förälder); först när Fredrik eller Anna är föräldralediga har de tid att gå på besök i det blott förmiddagsöppna biblioteket och låna böcker.

Som staten (d.v.s. kommunerna) bedriver bibliotek idag så kommer dessa att gå under. Visserligen kommer folkpensionärerna moster Agda och farbror Bruno att ha tid att gå mitt på dagen. Men vem vet vad de skulle tycka om att möta den alltid tillgänglige 24-årige Wasam och hans skolkande lekkamrater på biblioteket? Säkert inte lycka, såvida inte moster Agda varit heltidsanställd som batixhäxa vars rutor aldrig kan tvättas ur ens med den kärvaste verlighetskontakt. Och även om detta pensionärspar inte möter ortens ungdomsgäng kommer farbror Bruno snart ha läst ut sitt urval av de fåtal 500 böcker som biblioteksfilialen bantats ner till för att få plats med medborgarkontor och multimediaterminaler (dataspel).

I min libertarianska utopi – en föreställningsvärld som mina vänner och bekanta erkänner som inte alltför spekulativ när de tänkt efter – så skall staten inte bedriva bibliotek. Först ut med publika bibliotek var socknarna, men även nykterhets- och arbetarrörelserna hängde på snart och bildade föreningsdrivna bibliotek, ofta drivna av eldsjälar, innan staten (politikerna) kom på att man måste ta över kommandot.

Istället för att politikerna äger och förvaltar biblioteken skulle ett spektrum av andra aktörer kunna etablera sig. Jag föreställer mig ett privatägt bolag som köper in böcker från förlag, hyr lokal av ett fastighetsbolag och anställer sina egna bibliotekarier. Bolaget skulle kunna till och med äga och driva flera bibliotek. Men det finns fler former.

Biblioteken skulle också – som de redan gör på vissa platser runt om i landet – drivas av föreningar eller kooperationer. Detta är en sympatisk lösning för dem som anser att kapitalism (d.v.s. privat ägo med långsiktig avkastning) är av ondo.

Det finns också en möjlighet att ett bibliotek drivs av en annan lokal näringsidkare, kanske en livsmedelsbutik, eller varför inte ett bostadsbolag som vill ge sin stadsdel ett mervärde? Vissa bostadsbolag anlägger badbassänger; varför skulle de inte vilja satsa på kultur också för att locka till sig trevliga hyresgäster?

Många lämpliga koncept som skulle kunna drivas av enskilda människor får inte chansen eftersom de konkurreras ut av de politikerstyrda biblioteken (som finansieras av skattebetalarna istället för av de som vill nyttja tjänsterna). Detta gäller även andra näringar där kommunen tagit för sig och blockerat medborgarnas möjligheter till engagemang.

Det gemensamma för dessa ickestatliga former av biblioteksdrift som jag föreställer mig i min vision är att de finansierar sin egen verksamhet, antingen genom att ta betalt för lånekort och utlåningsavgifter, genom sponsorer eller insamlingar. Privata bibliotek som drivs av enskilda medborgare finns redan idag [länk]. Mycket nytta kan göras med små medel.

Om jag mot all förmodan suttit i den kommunala biblioteksnämnden – och mot mina principer tvingats förvalta de kommunala biblioteken – skulle jag ha vidtagit åtgärder skulle leda till bokvänligare bibliotek:

1: Anställa bastanta bibliotekarier som kan väsa ”Schhhhh!” så att det känns som att man dömts till livstids fängelse.
2: Sluta göra om biblioteken till ungdomsgårdar. Det gör inget om mer än hälften av besökarna är mellan 60 och döden. Dessa människor har tid att läsa böcker.
3: Bort med dataspelen. Kidsen har spel i sina mobiltelefoner.
4: Ordna föreläsningar. Typ med en gammal farbror som pratar med monoton röst i 1½ timma om färgpigment på tre olika fjärilsarter.
5: Öppna magasinen. Jag blir så in i helvete trött på att de mest intressanta böckerna är de som står i magasinen. Vill jag läsa Jan Gullejo eller Liza Marklund går jag till bokrean eller Myrorna. Eller gräver i pappersinsamlingen. De litterära guldkornen – skrivna av författare som älskar sitt språk – är förvisade till de mörka magasinen. Sorg.
6: Kunddisken skall stå vid entrén. Här skall huvudbibliotekarien sitta i mäktig varelse och skilja agnarna från vetet, d.v.s. släppa in Fredrik, Anna, Agda, Bruno och lilla Fatima med sin läxväska, men sätta stopp för pojkar med bokstaven ”y” på slutet av förnamnet (*blink, blink*) samt eldfängda barn i 24-årsåldern.

Om boken är hotad så beror det på att biblioteken har utarmats som en källa för läsning och bildning. Istället är fokus på lättillgänglig förströelse. Biblioteken skall inte medverka till att skapa dumma människor. De får sitt stöd på andra sätt av staten.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Litteratur, Stadsliv. Bokmärk permalänken.

30 kommentarer till Privatisera biblioteken (och avskaffa kulturpolitikerna)

 1. Anonym skriver:

  Har sagt det förr och säger det igen..vaktbolag är Sveriges framtid. 😦

 2. Paco skriver:

  Har sagt det förr och säger det igen, vaktbolag är Sveriges framtid. Beväpnade vakter på bibliotek och beväpnade vakter som patrullerar våra villa kvarter så att våra kvinnor ska våga lägga sig och sola och bättra på solbrännan..

 3. Majsan skriver:

  ”De lokala biblioteken är dessutom värdefulla knutpunkter i stadsdelarnas kulturliv”

  GARV!!!! Jag har läst tillräckligt mycket för att veta vilka områden som har ‘stökiga’ bibliotek och därmed vilken kultur som kan anses vara den dominanta.

  Än så länge finns inga diskussioner kring tysthetsnormer eller problem med ‘stök’ eller om man ens behöver väktare där en viss annan dominant kultur håller till. Har inte ens funnits dylika diskussioner angående bibliotek i typiskt gammelsvenska sk utanförskapsområden i obygden. Så det är skillnad på kultur och kultur ….

 4. Lisa skriver:

  Senast när på bibblan blev jag erbjuden att köpa sprit. När inte var intresserad, malde killen på broken Swedish: ”Var bor du? Berätta! Jag kan komma hem till dig! (Här några ögonblinck) Jag tar flaskan med mig. Helt gratis. Säg bara vilken sprit du tycker om!”
  Även om killen inte var så oäven att titta på och förmodligen hälften så gammal som jag gick jag ändå ensam hem. Har aldrig ångrat det beslutet.

 5. Rune skriver:

  Ska det vara så jävla svårt att slänga ut busar som stör?

 6. Original General Snus Stock 2000THB skriver:

  Vi kan väl iaf trösta oss med att det är ytterst osannolikt att Fredrik och Anna stannar kvar i Hässelby när ungen är på väg.

  • Anna skriver:

   Sant; de stannar sannolikt inte kvar OM ingen av de har en bet.anmärkning för då kan de tyvärr, trots fasta jobb- få avslag på banklåneansökan och får bo kvar bittert tills att pricken försvunnit. I det här skitlandet kan det tyvärr ta sådär 5 år innan en prick försvunnit och det innebär ju att ungens första år, ändå måste spenderas i den här hålan. Om vi ponerar att livet blev så trist i den här förorten att Anna och Fredrik skiljer sig och går skilda vägar med delad vårdnad om barnet, innebär det att ingen av de kommer att kunna gå vidare med flyttplanerna eftersom ingen vill byta deras hyreslya mot 2 mindre och inte heller får de köpa sig en bostadsrätt för att de inte får ta lån som ensamstående med barn. Hepp! Stockholm är underbart- visst?

   • Anna skriver:

    Av den här anledningen ”väljer” alltfler ensamstående föräldrar eller par som inte har så god ekonomi- att flytta till mindre städer och till ”obygder” där de faktiskt är välkomna eftersom kommunerna skriker efter arbetskraft och barn utanför Stockholm. I skärgårn exempelvis, står skolorna tomma och ”vilande” eftersom inga barn går i de skolorna. Stockholm säger sig välkomna alltfler att bo där, undrar vilka de menar då, för jag har ju inte direkt känt mig välkommen i min egna stad? Stockholm är öronmärkt åt ubermensch svensken och nyanlända. Det andra packet vill vi inte ha här. Exakt så lyder maktens framtida agenda för Stockholm.

  • Anna skriver:

   Lyssna på logiken i det här då: Hässelbyhem som är den största hyresvärden i Hässelby, godkänner INGEN som ny hyresgäst om den ene av bytesparet har en betalningsanmärkning. Med andra ord kan ett par med fast inkomst där den ena av de har en prick, glömma att få byta TILL sig en lgh i Hässelby om de nu hade velat det. Detta i ett område som vimlar av hyresgäster som inte ens betalar sin egen hyra, utan hyr av kommunerna för att de inte godkänns för förstahandskontrakt. Slutsatsen blir väl att hässelbyhem hellre hyr ut åt kommunerna för att de garanteras att hyran blir betald samt inte helt oävet, kunna ta ut dubbla hyran av kommunen. Visst är Stockholms utkanter ett fullkomligt bedårande ställa att bo i såsom hyresgäst i dessa tider? Helt fantastiskt!

 7. cfr skriver:

  Den socioekonomiskt svage ges ALLTID ett frikort av de goda då de godas förväntningar uppenbarligen är väldigt lågt ställda.

  • Anna skriver:

   Njae… Det borde väl i så fall innebära att jag såsom ensamstående med barn också ska få ”frikort” till att få det enda som fattas mig och sonen, nämligen rätt till en bra lägenhet nära jobb och skola så att vi också kan få ”livspusslet” att fungera. Men det är bara invandrare och missbrukare som får det här frikortet. Folk som kämpar och som fortfarande håller sig flytande, skiter man i eller tom motarbetas. Hade vi alla som behövt, fått byta lgh med varandra precis som vi vill så hade det varit en enorm samhällsvinst. Jag har haft 3 byten klara det senaste året, där alla inblandade varit helt nöjda men fått avslag från värdar. Man har ”bott för kort tid” en har bet. anmärkning eller så har värden bara nekat utan att enes behöva ge ett skäl. Det här samhället är en socioekonomisk FABRIK som producerar bidragsberoende i en aldrig så snabb takt. Att man inte HITTAR bra bytesalternativ eller inte finns ngt att få på hyresmarknaden är EN sak, detta med att värdarna direkt skapar social misär genom sin illvilja- DET är en helt annan. Det här systemet är direkt folkfientligt och helt förkastligt.

 8. Anna skriver:

  Och min poäng var här att det här fenomenet med Åkermyntans bibliotek som nedlusades av andra generationens invandrarbarn/ungdomar (fast 24-åringen tycker väl jag egentligen inte borde klassas som barn, men mentalt är han ju ändå det, stackarn?) till den milda grad att kommunen beslutar att stänga det- har sin grund i JUST det här systemet som Hässelbyhem tillåts upprätthålla. HADE nämligen den största hyresvärden i Hässelby villastad inte fått den här uppbackningen av kommunen så hade nämligen fler hyresgäster bott där vid det här laget- som INTE består av invandrarfamiljer som fått lägenheten tillskansad sig och sina 8 barn. Då hade även svenska ensamstående mammor och pappor OCKSÅ kunnat bo där OCH även helt vanliga par med barn och även deras barn i sin tur- kunnat bo där när de flyttar hemifrån. Men se, kommunerna har ju redan BESTÄMT vilka som ska få bo i ett område. Så då kör man med kollektiv bestraffning och stänger ett helt bibiotek, istället för att krypa till korsat och erkänna att man gjort fel och satsat helt fel. Det ÄR liksom dömt att misslyckas med den här politiken. Alla jävla bibliotek i hela Stockholm, kommer förr eller senare att behöva stängas. Min gissning är att det sker innan 2025. Hässelbyhem tog över allmännyttans bestånd i Hässelby villastad 2007. Det tog de alltså inte ens 8 år att förgöra det samhället.

 9. Anna skriver:

  Borde väl egentligen ha skrivit andra generationens invandrarbarn, utan mer att området bebos av andra generationens invandrarbarn av en särskild grupp invandrare, dvs det började redan på allmännyttans tid i Hässelby villastad, men den utlösande faktorn till bomben var hässelbyhems övertagande av hyreshusen vilket i sin tur medför att de familjer eller vanligt folk som försöker byta lgh med folk som fått sina kontrakt i hässelby villstad INNAN det här avtalet inträdde- nekas byte. Av den anledningen att hässelbyhem vill ha snabba cash. Avtal med kommunen ger snabba cash. Ett sätt att legitimera sitt agerande på är just att blint hänvisa till företagets policy.

  Det som upprör mig är att inte kommunens politiker agerar när de vetat om det här problemet sedan 2007. Kommunens politiker har väl kanske aktier i hässelbyhem? Verkar jävligt skumt hursomhelst. Sorry- ska inte lusa ner din blogg med det här längre, käre Peter. Men jag blir så in i bängen upprörd!

 10. Lisa skriver:

  Livet är som schlager. Svenskarna, när de dansar, lyfter upp och ner fötterna, de stampar på samma ställe. Finnarna dansar tango, de glider över dansgolvet.
  Kanske därför, jag, skild och ensamstående mamma till två, med provanställning, med betalningsanmärkning, blev erbjuden av Swedbank ett lån för att köpa ett hus. Hade ju inget att förlora så väntade ett par månader, köpte huset och tog lån i en annan bank. Mitt lön har alltid varit uselt, men vad gör det, barnen var nöjda, nu är de utflugna, har sina egna bostäder.
  Till Anna: du skriker hit och dit utan att någon lyssnar på dig. Är det inte dags att styra skutan åt nåt annat håll? Du fick jobb på Gotland och tog inte det. Varför tänker du inte för ditt barn? Är det han som vill bo som ni gör nu? Vill han inte bo i ett litet gemenskap där alla känner alla och trygghet råder? Bara för att morsan är avig för allt.
  Eller du får börja med en annan strategi för att nå ditt mål. Sluta stampa på golvet och börja glida fram.

  • Anna skriver:

   Tvivlar på att du är den du utgör dig för att vara, men svarar ändå. För att oavsett ”titel” är du dig själv svaret skyldig. Man är den man är oavsett om det är Fru, mamma, eller singel man titulerar sig som. Vad är det för jävla fråga egentligen? Sluta stampa på frågan själv. Kom med lite faktapålägg istället, annars kan du väl dra tillbaks till ditt flashbackshorande? Var det du som myntade White trash, måhända?

   • Anna skriver:

    Borde inte ens svara när jag blivit bjuden på mojitos… Jag skriver ju som en kråka själv. Men står fast vid annat – Lisa är en jävla hora. Hick och god natt alla äckliga landsförrädare som tror sig vara landsvänner och nationalister. Må ni brinna i helvetet före mig! Sieg fucking jävla heil på er!

  • Anna skriver:

   Fat troligare är väl att du är en ”nordisk front”-anhängare- som påstår att du är ensamstående morsa? Det är faktiskt såna som du som har tillverkat det här landet såsom det är nu. Tro det eller ej. Du är bara hämndlysten på såna som jag som har skaffat barn med fel killar. Sorry, Peter. Är medveten om att din blogg nedlusats av dräggen som den varit så härligt förskonad av förut.

  • Anna skriver:

   Jävla ryssfitta.

  • Anna skriver:

   Lär sig svenska innan du gör anspråk på att förstå dig på svenska samhället! Att köpa hus går inte till på det här viset. Man tar väl för faan lån INNAN man köper huset. Gud vad du ljuger! Bor du i Hässelby eller vad faan är det du dristar dig till att ljuga om?

 11. Lisa skriver:

  Bibblan hos oss i stan verkar ha blivit temmelplats för invandrarungdomar från sydliga breddgrader. Lika med mycket dyr fritidsgård som vi skattebetalare pröjsar. PRIVATISERA!
  Jag besöker den aldrig mer. Tidningar och tidskrifter kan jag läsa hemma på nätet, i vilket språk som helst. En gång i månaden köper jag en kasse full pocketböcker i en second-hand butik för 1 eller 2 kr styck. Månaden efter skänker jag böckerna tillbaka och köper nya. De är tydligen många som gör likadant, utbud av nya och fräscha böcker är mycket stort.

 12. Läsare skriver:

  SVT Text Lördag 13 jun 2015 INRIKES PUBLICERAD 13 JUNI

  Fler skadade vid skottlossning i Malmö Flera personer har skadats vid en skottlossning på Rasmusgatan i området Seved i Malmö.

  • Original General Snus Stock 2000THB skriver:

   Nu ska vi se, bomb på Rosengård, bomb vid Rättscentrum, bomb på Seved, mord på Möllan samt en hel del skjutningar både här o där.
   Gissar att pannorna kommer ligga i djupa veck när Sydvenskans propagandateam sammanträder måndag morgon för att ”vända bilden”.

 13. Läsare skriver:

  These are illegal work infiltrators, and we are determined to fully bring them to justice,” he said. Netanyahu said that in 2013, the government deported 2,600 illegal migrants, six times as many as in 2012, and that he plans to remove even more in 2014.

  A few dozen Eritrean migrants have relocated to Sweden in recent weeks following an agreement reached between Jerusalem and Stockholm,

  https://www.flashback.org/sp53688222

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s