Magna Carta Libertatum – 800 år av motstånd mot enväldig makt

Bästa läsare!

Jag skall erkänna att under mina skolår lärde jag mig mer om historia via tecknad film och diverse Asterix-album. Skall sanningen fram är det Asterix-albumen som fört mig närmast den faktiska historien om jag skall jämföra med den kunskap som t.ex. Disney förmedlade. Men dagens blogginlägg skall inte handla om en gallisk by 500 år före vår tidräkning, utan om Storbritannien anno 2015, idag exakt 800 år sedan.

En av aktörerna i dagens bloggpost är känd från Disneys film om Robin Hood – prins John.

sb prins john

När jag började fundera på denna bloggpost för en månad sedan var jag väldigt nyfiken på hur det kan komma att den syn på demokrati som vi har idag grundades under den föraktade prins Johns regentskap. Och tämligen snart blev jag varse hur stort genomslag som TV och film har på hur man uppfattar de historiska personer som skildras i medierna. Säg ”Prins John” och du tänker genast på den penninggalna prinsen som under sin broders frånvaro – kung Rickard Lejonhjärta – sög ut sitt stackars folk på sista uns av skatt, och som bara kunde hejdas genom att Robin Hood dök upp.

Jag nästan skäms nu när jag inser hur denna bild kommer helt på skam. Nej, jag säger inte att verklighetens prins John var en ängel. Men han verkar inte värre än andra kungar under hans samtid, samt före och efter. Han var inte helt älskad av adeln, sannolikt därför att han misslyckades att hålla Normandie som föll i erövrarnas händer och för att han tog ut skatt för att kunna finansiera krigen. Sålunda reste sig ett motstånd mot honom, och rebellerna började gruppera sig.

Det är här jag ser en annan prins John än den som Disney berättade om (och det finns inte heller någon Robin Hood i denna historiskt korrekta redovisning). Prins John såg att hans opponenter grupperade sig och bildade rebellstyrkor som kunde hota hans makt. Prins John lät rusta upp sin armé, men skickade den till en annan del av landet för att inte rebellerna skulle känna sig provocerade. Sedan skickade han bud om att han ville förhandla med rebellerna, och sände dem budskapet att han hade påvens välsignelse (prins John hade gjort om England till ett län som lydde under påvedömet!). Och förhandlingar skedde. Och prins John kom inte att sända efter sin armé för att slakta rebellerna såsom dagens makthavare gör.

Förhandlingarna med rebellerna ledde till att man den 15 juni 1215 framställde ett dokument som gått till historien som ”Magna Carta Libertatum”, eller Den stora stadgan om Fri- och Rättigheter. Här delade landets monark – prins John – med sig av skatterätten till kyrkan och adeln, och man reglerade även kommande pålagor i det att dessa måste godkännas av ett råd med 25 ledamöter. Man kan säga att detta var embryot till den brittiska parlamentarismen och den moderna statens uppdelning mellan olika maktinstitutioner. Även skyddet av personlig egendom reglerades här.

Magna Carta Libertatum har genom den mytbildning som är kopplad till dess tillkomst och innehåll egentligen störst värde för oss som lever idag än för dess samtida, om än blott som en symbol. Ty fördraget efterlevdes lika troget som de flesta andra överenskommelser, och blev tämligen snart inte värt mer än pappret det var skrivet på. Ja, alltså på den tiden. En dåtida kopia av Magna Carta Libertatum lär visst ha sålts för flera miljoner på auktion för några år sedan. Trots detta grävde de upproriska baronerna ner stridsyxan och svår sin trohet till prins John.

Idag – åttahundra år efter dokumentets tillkomst – lever begreppet Magna Charta i högsta grad. Många debattörer refererar till dokumentet i kontexten som att ”de förstod vikten av mänskliga rättigheter för åtta hundra år sedan, och därför borde världen respektera även våra [namn på valfri etnisk grupp/kulturell minoritet] krav och önskemål”. Homosexaktivister har åberopat Magna Charta (utan exakta referenser om vad i innehållet som stödjer samkönade äktenskap; uttalandet gjordes under en Pride-vecka), och det har även motståndare till homosexlobbyn också gjort i det att de hävdar att ”homosexuella kommer förinta de rättigheter de västerländska demokratierna fått genom Magna Charta”. Und so weiter.

För den som är intresserad av att läsa om Magna Carta Libertatum och dess inflytande och tillämpning rekommenderar jag följande intressanta faktafyllda resonemang på Online Library of Liberty. Själva texten i Magna Carta Libertatum finns att läsa på British Librarys hemsida. Och benämningen på dokumentet har även ändrats under tidens gång. Bäst att påpeka det innan någon annan gör det…! 😉

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Magna Carta Libertatum – 800 år av motstånd mot enväldig makt

 1. Disneyrevisionist skriver:

  Mgna Carta gällde bara individer med titel inte kreti och pleti, blir nån förvånad ? En kul grej om Parlament, Parle= att tala, Liament= att ljuga, så de som diggar Parlamentarism får ju nu en chans att fundera lite, politik har väl alltid handlat om att hindra vanligt folk från att engagera sig i sånt som angår dom.

  • Peter Harold skriver:

   Så är det. Man blir förvånad över hur förhållandevis enkelt det går att komma politikernas lögner på spåren, men tyvärr är medierna djärva nog att ge sig på viktiga frågor, utan fokuserar sig på att förstora trivialiteter och irrelevanta spörsmål.

 2. Läsare skriver:

  Rappare sjunger om att alla svennar skall dö

  https://www.flashback.org/t2582744

  Aftonbladet skriver artiklar på arabiska och engelska

  https://www.flashback.org/t2582750

 3. Läsare skriver:

  Mordhotar 11 åring – mamman postar på facebook

  https://www.flashback.org/t2582749

 4. Sofia skriver:

  Som av en händelse postades denna nyss. (Himla bra!)

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s