Är det demokrati att storföretag skall ha underlaget till ”fri”-handelsavtalet TPP men förhandlande regeringar skall förvägras samma insyn?

Bästa läsare!

Jag önskar att det vore uppror nu. Barack Obama försöker få genom en snabbehandling av det s.k. frihandelsavtalet TPP, som på sedvanligt manér inte har någonting med ”fri” att göra, och som innehåller avtalstexter som skall kunna åsidosätta nationella lagar hos avtalsländerna. Utkasten till de olika avtalen är hemligstämplade men har distribuerats till en rad olika större företag som skapat lobbyinggrupper som skall påverka de slutgiltiga versionerna, SAMTIDIGT som flera regeringar som berörs av avtalet inte får ta del av detta.

Det borde vara stora rubriker om ämnet, men nyheten om TPP skvalpar nätt och jämt på botten av nyhetsflödet. Det till vänster ideologiskt anknutna Tidningarnas Telegrambyrå beskriver TPP som ”ett enormt ekonomiskt samarbetsavtal över Stilla havet” som ”handlade om att ersätta amerikanska arbetare som förlorar jobbet till följd av USA:s utrikeshandel”. Tro mig, a-kassa till amerikanska arbetare är ett av de minsta problemen med avtalet.

Bonnier-ägda Dagens Nyheter beskriver att med TPP ”ska handelshinder rivas, handeln med jordbruksprodukter underlättas och skyddet av varumärken och rättigheter stärkas.” Alltså ungefär samma fina formuleringar som president Barack Obama brukar komma med när han försöker sälja in Big Business of America till utlandet. Det finns inga vettiga analyser i medierna, och sannolikt därför att de som ligger bakom TPP inte vill att vanligt folk skall få reda på vad som är på gång.

Tvärtom, Dagens Nyheter snarare hyllar TPP oproblematiskt när TPP nämndes i en artikel om den nye japanske premiärministern Shinzo Abe som skall stimulera sitt lands ekonomi med samma slags politik som förstört mången annat land förr:

Världen har väntat på Japan i över 20 år. […] Men sedan den nye premiärministern Shinzo Abe vann ­valet i december har solen faktiskt verkat gå upp i öster. […] Abe har en klok ambition att delta i USA:s frihandelsprojekt TPP, eftersom det skulle driva på radikala förändringar.

TPP förändrar de demokratiska systemen. Enligt avtalen skall företag (vi kan räkna med att det är i första hand de största drakarna) skall ha rätt att på förhand ta del av lagstiftningsförslag som kan påverka deras försäljning. Parlamenten skall bli väktare åt lobbyingorganisationerna – detta är ju absurt!

Att verkligen skapa frihandelsavtal borde vara lätt, och det borde vara möjligt att göra det utan hemlighetsmakeri. Tag bort tullar och straffskatter. Öppna gränserna för fri rörlighet av varor och tjänster. TPP är motsatsen till frihandel; man skapar ett regelverk som kommer vara oåtkomligt för de nationella rättssystemen. Tvister under avtalet skall inte avgöras av riktiga domstolar, utan av små kommittéer vars verksamhet skall vara hemlig och fri från utomstående insyn. De advokatbyråer som skall kontrakteras kan förvänta sig en gyllene framtid.

TPP är komplext och svåråtkomligt p.g.a. allt hemlighetsmakeri, men konceptet går tvärt emot idéer om en fri handel som inte styrs av Big Business, Big Banking och Big Government. Det borde finnas utrymme för en bred partipolitiskt obunden kamp mot allt som har totalitära drag.

Hälsar eder Peter Harold

Lästips:
http://www.prisonplanet.com/tpp-emails-show-ceo-joked-about-making-royalty-payment-to-us-officials.html

Uppdaterat.:
http://detopaverkadesinnet.blogspot.se/2015/06/anteckningar-fran-bilderberg-2015-dag-4.html

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Är det demokrati att storföretag skall ha underlaget till ”fri”-handelsavtalet TPP men förhandlande regeringar skall förvägras samma insyn?

 1. Jared skriver:

  Ja dessa avtal TPP, TTIP, TISA o allt vad dem heter är bara sätt för de som redan styr världen att få ännu mer oinskränkt makt att dra åt tumskruvarna på folket, som dem innerligt föraktar. Men eftersom Sveriges styrande politiker är som en lydig byracka gentemot USA och ivrigt viftar på svansen och vill vara till lags och bäst i klassen kommer Sverige gå mot ruinens brant snabbast av alla.

  • Peter Harold skriver:

   Vore intressant att se vad man skulle kunna göra för att få en hejd på denna utveckling.

   • Jared Forsgårdh skriver:

    Ja verkligen! Tror inte det går förrän det gått ordentligt långt här i Sverige, när människors levnadsstandard raserats och man inser att att vi är som en failed state i Afrika. Tror inte att den stora massan får upp ögonen innan dess, tyvärr. Har ju tagit årtionden att indoktrinera folket, och byta ut alla personer i maktpositioner inom alla samhällets delar, media, politik, utbildning m.m.
    Om du inte Sett Yuri Bezmenov från 80-talet så gör det, närmast profetisk beskrivning av Sverige idag. https://www.youtube.com/watch?v=SZnkULuWFDg

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s