Det går faktiskt att välja fred före krig (ang. den militära upptrappningen i Europa under 2015)

I all hast utan korrekturläsning…

Bästa läsare!

När man bläddrar i valfri dagstidning – låt oss ta dagens SvD som ett exempel – så ser man hur tidningarna genom sina notiser, reportage och ledarstick försöker plantera en acceptans hos svenska folket att vi måste rusta oss för att möta ett hot från öst, samtidigt som läget riskerar att bli så kärvt att vi måste påskynda en anslutning till NATO.

Ibland undrar jag ifall dessa texter är författade av tänkande människor? SvD basunerar ut med bild på ett amerikanskt B52-bombplan eskorterat av fyra stycken svenska JAS Gripen att ”B52:or skickar en signal: ‘Sverige ger inte efter'”. Och sedan citerar man Jacob Westberg, lektor med inriktning på säkerhetspolitik och strategi vid Försvarshögskolan, som säger att signalen är att Sverige inte viker efter för den form av skrämseldiplomati som Ryssland står för, t.ex. kränkningar av svenskt luftrum.

Det är möjligt att lektor Westberg har en mer nyanserad ståndpunkt i verkligheten, men i medierna väljer redaktionerna att kategoriskt peka ut Ryssland som busen i klassrummet. Och man grundar den ståndpunkten på bl.a. den ryska ”invasionen” av Ukraina.

Den som till äventyrs försöker förklara vad som skedde i Ukraina – och påpekar att parlamentet i Krim utlyste en folkomröstning om att lämna den ukrainska federationen (vilket omkring 90% av väljarna biföll) och att man efter folkomröstningen anslöt sig till den ryska federationen (och Ryssland accepterade detta, inklusive oppositionspartierna om jag inte missminner mig, eftersom man har basen för sin Svarta havs-flotta i Krim) – kommer ganska snart pekas ut som Putin-älskare eller ett av Putin-regimen finansierat internet-troll som sprider desinformation.

I medierna ställer man sig frågan ”Vad händer i Sverige om det blir krig?”. Lektor Westberg svarar att ”det beror på vilken attack som riktas mot Sverige”, vilket är helt korrekt. Men detta är helt fel fråga. Man bör istället fråga sig ”Varför skulle Sverige bli indraget i ett krig?”. Och här är svaren betydligt mer avslöjande och intressanta.

I dagsläget är Sverige alliansfritt i fred och neutralt i krig. Det har varit vår doktrin sedan mycket länge, och det har hållit tillsammans med egen försvarsmakt hållit oss utanför krig. Många försöker påstå att denna regel inte gäller längre, och att vi redan nu måste välja att gå med i en allians för att försäkra oss om skydd. Denna syn förutsätter att man utgår från att annat land vill eller kommer att överväga en invasion av Sverige.

Vilka länder kan tänkas utgöra ett hot mot Sverige?

USA? Sverige har synnerligen goda politiska förbindelser med USA. Svenska regeringar samarbetar med Vita huset och dess myndigheter i alla säkerhetspolitiska discipliner. Sverige signalspanar åt USA. Sverige deltar i militärövningar med USA. Sverige upplåter flygplatser och territorium enligt avtal (som gäller i både freds- och krigstid) med USA. USA har ingen anledning att invadera Sverige eftersom svenska staten inte utgör ett hot mot USA eller besitter resurser som man förvägrar USA. Vi är nästan en delstat.

Storbritannien? Sverige har synnerligen goda politiska förbindelser med Storbritannien. Och Storbritannien är politiskt sett så gott som en delstat i USA, om än med en gammaldrottning och trafik på fel sida om vägen. Amerikanska hangarfartyg och brittiska jagare i samma farvatten är inte en ovanlig syn, och som redan fastslagits så är USA Sveriges vän.

Tyskland? Njae, historieböckerna kan ju väcka en viss misstänksamhet, men notera att Tyskland inte angrep Sverige under vare sig första eller andra världskriget. Tyskland har inte haft anspråk på svenskt territorium. Tyska turister till trots så känns inte det landet som ett hot. Samma sak för Polen och dess trafikfarliga hantverkare. Risken att Frankrike eller Italien förklarar krig mot Sverige är inte ens en tanke.

Med Ryssland tycks allt vara annorlunda. Här talar vi om ”galningen Vladimir Putin”. Vi talar om ”rysk aggression”. Om rysk ”skrämseldiplomati”. Om ryska kränkningar av luftrummet (vilket tycks gälla även när ryska attackplan flyger utanför sin egen kust i riktning mot Sverige, likväl ute över internationellt vatten). Vi talar om ”ett Ryssland med expansionslust som först drabbat Tjetjenien, Georgien och Ukraina, och härnäst kommer drabba Baltstaterna”.

Och detta säger vi samtidigt som amerikanska bombplan flyger över Sverige och övar krig…! Vi talar om rysk aggression (0 eller 1 döda under ”den ryska invasionen av Krim”) samtidigt som USA för krig eller utför attacker i Afghanistan, Irak, Libyen, Jemen, Syrien, Mali och Pakistan, och har militärbaser på alla kontinenter.

Under 2014 dog enligt UCDP över 100’000 människor i c:a 40 olika väpnade konflikter, varav 11 kategoriseras som formella krig. I Syrien dog 50’000 människor, där USA (och EU) stödjer rebellsidan. I Irak dog 12’000 människor i oroligheter som följt av USA:s invasion av landet 2003. I Afghanistan dog lika många, och där är USA också en av parterna i ”fredsarbetet” med soldater på mark och i luften. 2’000 människor uppskatas ha dött i Donetsk sedan IMF tvingade den av USA utvalda presidenten för Ukraina att föra krig mot den del av befolkningen som ville bryta sig loss.

Jag är ledsen, men jag kan inte enögt se Ryssland som en aggressor när jag betraktar vad som sker. Och jag är säker på att fler vanliga människor också börjar inse detta. Visserligen har vi väldigt många emot oss, och som betraktar skribenter som undertecknad som ett Putin-älskande nättroll. Jag får bita ihop och ta denna harm. Men mitt samvete tvingar mig att protestera mot den ensidiga bild som svenska medier ger oss. Och det är även min överlevnadsinstinkt som gör sig hörd: vi har inget att tjäna på att stå på NATO:s och USA:s sida i den organisations iver att föra proxykrig mot deras ”fienden”. Om Ryssland är ett hot mot väst så är det definitivt inte ett militärt hot, utan ett ekonomiskt. Och det är i så fall vi som provocerat fram det.

Den enda anledningen för Ryssland att attackera Sverige är att vi ställer oss på USA:s sida, med allt vad det hör gällande deltagande i krig och”spridande av demokrati” som översatt till svenska betyder att försvara petro-dollarn och bana vägen för amerikansk ”exceptionalism” (big business, big banking och big government). Eller som andra kallar det; One World Order.

Sverige skulle kunna agera föredömligt och växla till en sansad säkerhetspolitik som bygger på en dialog och fri handel med vår granne i öst. Det ger fred. Det andra alternativet – som t.ex. att låta NATO använda Sverige som bas – är en snitslad bana till slagfältet.

Hälsar eder Peter Harold

 

 

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Krig & fred. Bokmärk permalänken.

27 kommentarer till Det går faktiskt att välja fred före krig (ang. den militära upptrappningen i Europa under 2015)

 1. Jared Forsgårdh skriver:

  Tycker denna video är mycket upplysande, om just Ukraina o Ryssland.

  I övrigt så är krig är Big business, och USA älskar Big business, direkt eller indirekt är dem nyckelspelare i princip alla militära konflikter i modern tid. Åstadkomma mänskligt lidande och fylla fickorna med pengar, och sen skicka räkningen till skattebetalarna, ”Leve Federal Reserve” ropar dem i kör. 😦

 2. Benny skriver:

  Alla som har något som helst förnuft inser att USA lever på krig och oroligheter runt om i världen! Utan detta skulle petrodollarn rasa som ett korthus och därmed USA som stormakt. Nu är USA redan på väg utför med skrämmande hastighet och varför man i Europa envisas att hålla detta i praktiken bankrutta land som partner trots att det kostar oss enorma summor är en gåta. Nå, nu är ju EU också i praktiken bankrutt så kanske tror politikerna att man tillsammans med USA ska hitta på ett sätt att slippa ifrån skuldberget till resten av världen.

 3. stefan skriver:

  Det känns som att ett gäng rövare som åker runt och rånar,våldtar och dom gör det inte för att vara snälla utan dom har en baktanke som är makt och pengar. Man kan väl se på vilka som fått ledande roller i Ukraina?? Det är väl USA och EU positiva clowner precis som här i Sverige och alla som är kritiska utmålas som Putinister, Rasister,Fascister,Nazister och ändå så tränar dom och utrustar Swoboda,Högra sektorn, IS mm med vapen
  Skrämmande

  • Peter Harold skriver:

   Ja, att Ukraina utser en amerikansk medborgare från Obamas administration till finansminister borde i alla andra sammanhang väcka uppmärksamhet och ifrågasättas. Men medierna ligger lågt. Väldigt lågt. Lägre än ett nedgrävt strutshuvud.

 4. Läsare skriver:

  Dn och aftonbladet-journalisten , syndikalisten med mera, polare med Robert Aschberg knivhögg den 21-årige Magnus Nordenmark till döds utanför Berns 1982.

  En utförlig artikel finns på Nationell idag. 

  http://www.nationellidag.se/visa/default.asp?dokID=1756

  Uppenbarligen hade Wallner redan vid tiden för mordet goda kontakter inom Vänsterextrema kretsar på Aftonbladet eftersom de anhöriga uppfattade att det från AB;S sida drevs en kampanj mot OFFRET Bland annat ombad en journalist på AB som skrivit om mordet en anhörig som kontaktade journalisten denne att ”dra åt helvete”

   
  https://www.flashback.org/t1803341

  • Peter Harold skriver:

   Jag är väl medveten om vem denne Jacques Wallner är. För flera år sedan var jag aktiv i hans bransch, och i samband med en pressvisning av en ny bil skulle han vara med. När jag fick veta det ringde jag generalagenten och förklarade demonstrativt att jag vägrar att deltaga i ett evenemang med hans närvaro. Förhoppningsvis funderade de på varför.

 5. Läsare skriver:

  Jan Milld går till attack på agendajudarna.

  https://janmilld.wordpress.com/2015/06/17/judisk-rasism/#comments

  Judisk rasism i Sverige. Denna juden har stulit 40, fyra-noll miljoner från svenska folket. Efter beslut i riksdagen betalade riksbanken ut 40 miljoner till denna jude som inte ens kan prata svenska. All info om detta finns på riksdagens hemsida.

  Barbara Lerner Spectre calls for destruction of Christian European ethnic societies — One minute

  http://m.youtube.com/watch?v=MFE0qAiofMQ

 6. Läsare skriver:

  Det Nya Sverige, bild.

 7. Läsare skriver:

  En fin liten visa.

  Idas Sommarvisa (Text)

  http://m.youtube.com/watch?v=Fm8W2SuKyA8

 8. Läsare skriver:

  Kort Video: Misshandlad av invandrare på svenska nationaldagen

  Enligt BRÅ ökade antalet rån i Värmland med cirka 35 % mellan 2013 och 2014. Polisen vågar inte berätta varför. Kan de nya asylboendena i regionen ha något med saken att göra?

  http://www.exponerat.net/video-misshandlad-av-invandrare-pa-svenska-nationaldagen/#sthash.NQCizuxa.dpuf

  Det har placerats en jävla massa asylsökande i Värmland och jag har för mig att Filipstad är extra drabbat.

 9. bernys skriver:

  ”Den enda anledningen för Ryssland att attackera Sverige är att vi ställer oss på USA:s sida, med allt vad det hör gällande deltagande i krig ,,, ”

  Jovisst, att vi upplåter svenska baser för NATO-anfall mot Ryssland är ju riktigt hål i huvet. Klart ryssarna då måste fundera över hur dessa baser skall oskadliggöras.

  • Peter Harold skriver:

   Det jag skulle vilja se är hur detta beslut kom till. Jag tycker att de politiker som beredde detta beslut borde konfronteras och ställas till svars för att äventyra rikets säkerhet.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s