Skattedebatt på 1600-talet ledde till murade fönster

Bästa läsare!

Jag satt och tittade i min intimaste väns fotoalbum från England. Dylika studier brukar ge mig ett tillskott av allmänbildning, så jag är djupt tacksam över hennes nästan journalistiska nit när hon kommenterar sina egna fotografier.

Ett foto föreställde en vanlig gata i en normalstor stad i England. Ett av husen hade ett par fönster igenmurade. Förklaringen var att ägaren inte öppnat fönstret sedan den s.k. fönsterskatten avskaffades. Jag tappade hakan: ” – What? Window taxes…?!!

Men det var alldeles sant. Britterna hade från slutet av 1600-talet en fönsterskatt. Även skottarna och fransmännen införde samma typ av beskattning. Ju fler fönster det fanns på en fastighet, desto mer fick ägaren betala i skatt.

Detta var resultatet av en debatt som föregick beslutet. När jag läser på Wikipedia hittar jag ett stycke – som ryckt ur sitt sammanhang – låter väldigt sympatiskt i mina öron:

At that time, many people in Britain opposed income tax, on principle, because they believed that the disclosure of personal income represented an unacceptable governmental intrusion into private matters, and a potential threat to personal liberty.

Ah, vilken insikt! Folk jobbar och sliter för sitt levebröd, och försvarar rätten att behålla vad de tjänat! De var inte så dumma på 1600-talet. Dessutom baserades deras ståndpunkt på en princip om att inkomstskatt är ett ingrepp mot den personliga friheten av staten. Jämför med hur skatter diskuterades trehundra år senare. Här är Mona Sahlins citat om att det är häftigt att betala skatt:

Om man är socialdemokrat, då tycker man att det är häftigt att betala skatt. För mig är skatt det finaste uttrycket för vad politik är.

Fönsterskatten var vad vi skulle kalla progressiv. Den hängde ihop med en mer generell fastighetskatt (2 shillings per byggnad), och för byggnader som hade 10 eller fler fönster tillkom en skatt på ytterligare 2 shillings upp till 20 fönster, och 6 shillings för den som hade fler än så. Skatten levde kvar under lång tid, och justerades så att fönsterskatten drabbade den som hade sju fönster under andra halvan av 1700-talet.

Med tiden växte motståndet mot beskattningen av ”ljus och luft”, och 1851 avskaffades den. Den brittiska staten hade då redan börjat beskatta folket genom att införa en inkomstskatt – alltjämt mot medborgarnas vilja – samt införde en fastighetsskatt för bostadshus.

Staten tycks alltid ha varit kreativ när det gäller att rycka åt sig folks pengar. I vår egen tid handlar det om att skapa system där staten alltid har access till våra pengar, t.ex. genom det kontantlösa samhället. Vilket borgar för att staten i framtiden kan agera allt mer godtyckligt i hur man konfiskerar privat egendom. För vi lever ju i en tid ”där skatt är det finaste uttrycket för vad politik är”…

Bah!

Ah, apropå Mona Sahlin och socialdemokrati. En annan skatt som infördes under 1700-talet med den brittiska fönsterskatten var en skatt på betjänter. Medelst en lista över olika kategorier av betjänttjänster så tog den brittiska staten ut en guinea för varje ”manservant” som föll inför den beskattningsbara kategorin. Ett exempel var tjänaren som stod bakpå slottsherrens fina landaulette under färd. Resultatet av denna skatt blev att åtskilliga tjänare skickades ut i arbetslöshet…! Skatt är ett uttryck för politikens vansinne – förr som nu!

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Skattedebatt på 1600-talet ledde till murade fönster

 1. Original General Snus Stock skriver:

  Javisst, allt som inte är lös egendom eller på ett eller annat sätt livsnödvändigt kommer förr eller senare att bli föremål för beskattning, speciellt i mellanmjölkens förlovade land. Fönsterskatten är ett ovanligt illustrativt exempel.

  Själv trivs jag med att bo nära ekvatorn, gnälla lite lagom över 17% i skattesats (ungefär vad en pensionerad svensk bankman i ett alpland tar i arvode för penningtvätt) samt känna tillfredsställelse över att Skatteverket aldrig mer kommer att få se så mkt som en spänn från mitt håll, någonsin.

  • Peter Harold skriver:

   He he! Jag har funderat på att göra samma resa, men jag har långt ifrån de besparingar som krävs. Skulle dock kunna tänka mig att arbeta där, dock i de nordligare provinserna.

 2. Lisa skriver:

  Vi alla betalar moms på elskatt och ingen reagerar…

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s