”Ryssland i kris” – ändå ökade exporten under Q1 2015

Bästa läsare!

Vi har under året hört att Ryssland befinner sig i en djup ekonomisk kris. Förklaringsmodellerna låter lite olika beroende på vem man frågar. Vissa hävdar att den ryska krisen beror på att Vladimir Putin är en galning som kört sitt land i botten. Andra menar att den ryska nedgången beror på bl.a. ett slumpmässigt lågt råoljepris som driver ner Rysslands intäkter. Denna åsikt får sällskap av den allmänna meningen att den ryska krisen är resultatet av västvärldens berättigade och effektiva ekonomiska sanktioner.

Allt detta är en sanning med modifikation. Putin är ingen galning. Trots häftiga angrepp mot honom uttalade av amerikanska och europeiska politiker så envisas han med att tala om USA som en ”partner”. Jag har själv tvingats kolla datumet på Putins uttalanden, ehuru den amerikanska retoriken är sådan att jag själv för länge sedan skulle ha tröttnat på att uttrycka mig ödmjukt. Men Putin håller fast vid benämningen. Paul Craig Roberts beskriver Putins ihärdiga lugn: ” – He politely complains of the provocations, but continues to refer to Washington and the pseudo-governments of Washington’s vassal states as Russia’s “partners,” even though he knows that they are Russia’s enemies.”

Råoljepriset har inte sjunkit slumpmässigt. Saudiarabien med flera oljenationer vet att petrodollarn är under attack. Och det är ett hot mot dessa stater som flyter på det svarta guldet. Därför har de för en period gått med på att agera i en prisattack som skall hota den ryska oljeexporten. Som bonus får amerikanska (och saudiska?) storbolag möjlighet att köpa små och oberoende oljekällor som går omkull hemma i USA. Eftersom bensinpriset är på väg uppåt igen kan vi notera att de Washington-associerade arabnationerna inte vill hålla på hur länge som helst med priskriget.

Vad gäller de ekonomiska och politiska sanktionerna mot Ryssland har dessa onekligen varit en käpp i hjulet, men Putin och hans regim har redan varit förutseende och förstått vilket håll utvecklingen går åt. Därför har man sedan flera år vänt sig mot Kina, och precis när Washington skruvade upp sin attityd mot Moskva med sanktionerna rullade en rad redan i förväg planerade aktiviteter igång som integrerar Ryssland och Kina. Till Washingtons förtret. Den ryska krisen var nämligen tänkt att sänka Putin, precis som man lyckades få Sovjetunionen på fall (sjunkande råoljepriser och sviterna efter Afghanistankriget) under 1980-talet och dess upplösning kort därefter.

Om man läser andra nyhetskällor än de vanliga drakarna och kvällstidningarna (samt de svenska etermedierna) inser man att Putin-regimen agerat med ett förnuft som är ovanligt för dagens politiker. Det finns en återhållsamhet som ger intryck av rationalitet och sans. För dem som inte har denna sida av Ryssland tillgänglig får man nöja sig med ”scoop” om att Ryssland planerar för invasion av Gotland. Well, får jag föreslå i så fall att det sker under nästa vecka då svenska politiker och lobbyister ockuperar Almedalen…! En ljudbang så att de skiter på sig skulle sitta fint. 😉

När den ryska rubeln störtdök hoppades strategerna i Washington och London att detta skulle leda till en så djup ekonomisk kris att det ryska folket skulle revoltera mot Putin. Men ryssarna uppfattade vad som skedde, och även om man blev djupt oroade för sin egen privatekonomi så fanns det en insikt om att nationen var utsatt för en ekonomisk attack (som straff för att Putin-regimen förhindrat en NATO-invasion i Syrien och för att man förhindrade folkmord på etniska ryssar i delar av Ukraina). Till och med när en avdankad oppositionspolitiker mördades i Moskva och Washington insinuerade att Kreml bar ansvar slöt man upp bakom Putin. Ryssland har under 2014 och 2015 varit extremt utsatt både politiskt och ekonomiskt. Ser man ur ett historiskt perspektiv hade det kunnat pågå ett storkrig vid detta laget. Att så inte sker får vi nog – motvilligt kanske – tanka Vladimir Putin för.

Trots sanktionerna och den ekonomiska krigföringen mot Ryssland så kan den ryska versionen av statistiska centralbyrån rapportera att exporten av råvaror och producerade artiklar ökat under första kvartalet 2015. Anledningen är att den ryska regeringen ”väntat ut” och låtit rubeln falla och kurserna sjunka, väl medvetna om att marknaden kommer att förr eller senare finna det värt att hoppa på och börja köpa igen. Tack vare den låga rubeln ökar sålunda exporten. Och tack vare att man i förväg från rysk sida etablerat nya distributionsvägar till Kina så kan man också leverera. Omvänt har Ryssland och Kina kommit överens om att använda egna valutor för handeln, och på detta vis göra sig finansiellt oberoende av US-dollar.

Faran är dock inte helt över. Rysk ekonomi har aldrig varit bra. Fast det kan man inte påstå att särskilt många ekonomier i världen är över huvud taget.

Ett område där Ryssland ligger efter är den inhemska produktionen. Under Sovjetunionens tid hade man en omfattande industri, men i samband med att man tvingades till ett system där kriminella oligarker (ex-partibossar) kunde sko sig raserades både anläggningar och annan infrastruktur. Ryssland har fortfarande inte repat sig efter det, och utvecklingen hämmas av korruption. Men det faktum att det blivit billigt att investera i Ryssland gör landet intressant. Och nya industrier skapas (om än att detta tas som bevis för att ”Ryssland isolerar sig från den fria omvärlden” enligt ”experter” i Washington).

När man talar om att ”rysk ekonomi inte är bra” så bör man också inkludera att landet också har problem med att finansiera sina välfärdssystem. Men med tanke på att ryssar är långt ifrån lika bortklemade som t.ex. vi svenskar så verkar det går trögt med att piska upp ett sådant missnöje att man begår en ny revolution, hundra år efter den senaste. Fast CIA kan kanske hjälpa till…?

Hälsar eder Peter Harold

MER ATT LÄSA:
http://en.kremlin.ru/events/president/transcripts/49733
http://www.globalresearch.ca/propaganda-reigns-in-the-west/5457894

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till ”Ryssland i kris” – ändå ökade exporten under Q1 2015

 1. Benny skriver:

  ”Roligast” är nog ändå Obama som verkligen tror att Ryssland är i en djup ekonomisk kris pga USA:s och EU:s sanktioner vilket visar på hans brist på kontakt med verkligheten. Att Obama själv sitter i ett konkursbo med en ofattbart stor statsskuld och en ekonomi som totalt hänger på värdet av petrodollarn verkar han inte begripa eller bekymra sig om. Putin är sannolikt ingen stor anhängare av demokrati av europeisk sort men det är man inte i Bryssel/Washington heller så kritiken för demokratiska brister i Ryssland tar han nog lätt på om den kommer från EU/USA. Obama har jag svårt att placera, antingen är han stendum eller spelar han ett dubbelspel (IS och hans vurm för islam indikerar detta) då han kanske inser att han måste spela med i de verkliga makthavarnas spel i USA. Det mesta tyder väl på att konflikten i Ukraina kommer att utvecklas som en pyspunka som till slut inte blir våldsammare än en normal tisdag i East L.A inom snar framtid.

  • Peter Harold skriver:

   Ja, det var ju i vintras som Barack Obama gjorde någon intervju för en tidning eller nyhetskanal, och nästan hånfullt sade att ”många trodde att Vladimir Putin var ett geni, men nu har han visat att han inte var så smart”.

   Jag tycker mig bli ganska säker på var vi har Barack Obama. Han är socialist. Han är uppvuxen och uppfostrad och upplärd i socialistiska kretsar (på den tiden kommunistiska). Barack Obama blev president av exakt samma anledning som det fortfarande finns s.k. Nigeriabrev.

 2. J skriver:

  Mycket bra text blev en massa energi rikare här på morgonen känns bra när andra landsmän gör samma analys som jag själv, synd Svensken eller mannen från väst som du skrev om i annat inlägg är ”för dumad” typ….
  Tack för en bra start på dagen!

  • Peter Harold skriver:

   Jättebra artikel, Sofia! Jag gillade särskilt denna rad i texten:

   Att massmedia hyllar en historiestudent som brännmärker meningsmotståndare som fascister, och publicerar en mängd artiklar där skribenterna tycker sig höra stöveltramp från det bruna 30-talet, är exempel på en pågående desinformationskampanj i Sverige.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s