RPI:s Daniel McAdams misstänker att Armenien är nästa land att följa i Ukrainas fotspår.

Bästa läsare!

Jay Taylor har just lagt upp ett nytt avsnitt i hans Foreign Policy Week in Review med den återkommande gästen Daniel McAdams från Ron Paul Institute. Och denna gång handlar det om Armenien. Enligt McAdams sker det saker i det landet som påminner om upptakten till EuroMaidan i Ukraina. Plötsligt samlas en stor skara ungdomar på torg i protest mot den planerade 16%-iga höjningen av el-priset, och marscherar mot presidentpalatset där de möttes av vattenkanoner. Nu ockuperar demonstranterna ett torg i huvudstaden Yerevan, aktiviteterna är snart inne på den andra veckan.

Daniel McAdams har själv varit i Armenien på 1990-talet då en tidigare ”orange revolution” var på väg att inträffa, om än att begreppet på den tiden inte var etablerat. Konceptet bakom dessa ”bleka” varianter av revolutioner är att de koordineras av organisationer som finansieras till stor del av utländska intressenter och aktörer. McAdams påpekar att man ser den amerikanske miljardären George Soros fingeravtryck i dessa sammanhang varje gång. Protesterna är välorganiserade, och de stöds av medieorganisationer som finansieras och styrs från väst.

Daniel McAdams säger att det finns all anledning att ge akt på utvecklingen i Armenien, för den bär samma slags drag som uppkomsten av krisen i Ukraina. För att väcka sympati spelar demonstranterna på nationalistiska känslor, och man har en anti-rysk hållning. Det kände man igen ifrån Euro-Maidan också.

Ryssland är nämligen militär och till viss del ekonomisk bundsförvant med Armenien. Armenien har tidigare förklarat sig vara intresserade av ett medlemskap EU. Men på senare år – varse om den utveckling unionen tagit – svängde man och beslutade sig för att istället fokusera sig på ett Euro-asiatiskt samarbete, vilket också innebar att man vände sig till Ryssland för att få ekonomiskt stöd. Två av Rysslands få utländska militärbaser ligger i Armenien; en för armén och en för flygvapnet. Båda utgör en förstärkning till det armeniska försvaret då landet är granne med Georgien och de muslimska länderna Turkiet, Azerbaijan samt Iran. Armenien var det första landet som antog kristendomen.

sb armenia old map
En tok på alldeles föråldrad karta över Armenien med omgivning.
Men kul att titta på ändå.
(Klicka för större bild)

De ryska baserna i Armenien existerar där på landets begären. Så sent som igår dödades en armenisk soldat (framgår ej av klippet här nedan) vid gränsen till Azerbaijan, och den armeniska regeringen uppger att det var Azerbaijan som inledde skottväxlingen.

Det ryska engagemanget i Armenien är inte enbart militärt utan även ekonomiskt. Den armeniska regeringen har låtit Ryssland investera i verksamhet som privatiserats. Ett av dessa är CJSC som äger och driver det armeniska el-nätet via ett statligt monopol. Och CJSC har privatiserats och ägs av ryska energikoncernen Inter RAO UES. Nyligen meddelade CJSC att man skulle behöva höja elpriset med upp till 40% för att undvika en konkurs eftersom bolagets kärnkraftverk behöver renoveras och produktionen av vattenkraft minskat. Priserna regleras dock av den armeniska staten, och man har gått med på en höjning i augusti med 16%. Trots det har opinionsbildare lyckats mobilisera aktivister att protestera mot regeringen.

Aktivisterna påhejas av utländska aktörer. Ukrainas nye energiminister, som är född i Armenien, skickade en hälsning till Facebook-gruppen ”Electric Yerevan” efter att demonstranterna blivit blöta av vatten från vattenkanonerna framför presidentpalatset:
” – There was a day when we were beaten up and dispersed, and our barricades were cleared from Krepostnoy Lane in Kiev. It seemed our hopes had been trampled.” Ge inte upp, är hans budskap till demonstranterna.

Den ryske statsvetaren Sergei Markov menar att det finns på plats i huvudstaden Yerevan flera personer som var i Kiev under Euro-Maidan för att organisera aktiviteterna mot regeringen. Markov uppger att detta är föranlett som hämnd för att Armenien under 2013 beslutade sig för att inte fullborda planerna på att ansöka om ett inträde i EU, utan istället valde att ansluta sig till Euro-Asiatiska ekonomiska unionen EEU (Ryssland, Vitryssland och Kazakhstan), vilket skedde 2 januari i år.

Den eventuellt växande krisen i Armenien diskuteras under de första 12 minuterna i följande klipp på Jay Taylors podcast:

Det återstår att se hur långt det går. George Soros är som bekant inblandad i liknande aktiviteter i Ungern (hans födelseland). Och sonen Jonathan är mer än väl intresserad av att fortsätta sin faders värv för att skapa en enhetlig global styrning, det som allmänt kallas One World Order.

Just nu står Ryssland och Kina i vägen för Soros. George Soros svär inte över detta; han njuter av kampen. Och dessvärre går han alltsomoftast ut som segrare. Kanske även denna gång också?

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

22 kommentarer till RPI:s Daniel McAdams misstänker att Armenien är nästa land att följa i Ukrainas fotspår.

 1. Sofia skriver:

  Troligt kommande scenario.

 2. Läsare skriver:

  McAdams påpekar att man ser den JUDISKA miljardären George Soros fingeravtryck i dessa sammanhang varje gång. Protesterna är välorganiserade, och de stöds av JUDISKA ”medie”organisationer som finansieras och styrs från JUDAR i väst.

  • Peter Harold skriver:

   Oupps, McAdams glömde den detaljen… 😉 Skämt åsido, det skulle vara dödsstöten för Ron Paul Institute om Daniel McAdams var mer vokal om detta än vad han och Ron Paul redan är. Men faktum är att de vid vissa tillfällen nämnt en del personers religiösa/etniska tillhörighet, och varit väldigt tuffa mot Israels politiska ledning, samt belyst kasino-miljardären Adelsohns förehavanden inom politiken.

 3. cark1 skriver:

  Det var visst Soros spekulationer som till viss del låg bakom att den svenska kronan blev flytande i början av 1990-talet. Nån som kan kasta mer ljus över detta?

  • Sofia skriver:

   Allt hänger ihop –
   det finns en rik och mäktig internationell grupp som inte känner någon samhörighet och lojalitet gentemot det svenska folket. Dessa verkar bakom kulissen enligt principen ”kliar du min rygg så kliar jag din”. Dessa personer är ofta tillhörande ”det utvalda folket”. Erik Åsbrink t.ex. är av ”utvald” släkt och han belönades efter sina politiska insatser i Sverige med toppjobb i toppbankerna i USA.
   Att det fanns en allvarlig valutasvaghet i Sverige i början på 90-talet, kände alla insatta ekonomer till. Detta utnyttjade SOROS till att göra det svenska folket flera miljarder fattigare. Ingen försvarade det svenska folket.

   Trixandet med Riksbanken i början av 90-talet och ”Novemberrevolutionen” hör ihop.

   • Peter Harold skriver:

    Visst, jag är ingen vän av regleringar, och regleringar skapar nya problem som uppstår när man försökt lösa tidigare. Men en sak har verkligen missats, och det är att varken beslutsfattare, politiker eller andra som stått i position att påverka utvecklingen (ekonomijournalister), har förstått konsekvenserna av vad Riksbanken gjorde. Och grundproblemet är alltså att bankerna tillåts skapa pengar ur tom luft, och att staten går in som garant för detta system.

    Av denna anledning har jag blivit allt mer vän av att vi måste skaffa ett monetärt system som är mer robust. Guldmynt är det första jag tänker på. 😉

  • Benny skriver:

   Jadå, visst var det Soros då också med sin hantlangare Carl Bildt som händelsevis var statsminister i Sverige, för övrigt den sämsta någonsin ur ekonomiskt och politiskt perspektiv. Göken Carl Bildt har kostat svenska folket otroligt många miljarder med sin inkompetens och att han är agent åt främmande makt dvs USA gör ju inte saken bättre. Det finns dessvärre en politisk elit i Sverige som är beredda att sälja ut allt och via huvudlös invandringspolitik se till att Sverige blir ett låglöneland på nytt till gagn för storföretag och nomenklaturen.

   • Peter Harold skriver:

    Och vi röstar ständigt på denna elit. Och det spelar tydligen ingen roll vilka vi röstar på. Vi får dem igen och igen och igen… (nja, kanske inte du och jag, men dessvärre är det alltför många som röstar på dem)

  • Peter Harold skriver:

   Jag skall försöka minnas hur det gick till, men till mitt försvar måste jag säga att jag på den tiden mest ägnade mig åt vanlig plakatpolitik. Tänkandet och analyserandet kom senare i mitt liv…

   Bra att betona att han ”till viss del” låg bakom att den svenska kronan blev flytande i början av 1990-talet. Verkligheten var att i riskdagen var det nog främst Ny Demokrati:s Ian Wachtmeister som talade sig för att man skulle lämna den fasta växelkursen och låta den svenska kronan bli flytande (helt enligt marknadsekonomiska principer som borde vara självklara för en moderat statsminister och till viss del även för en folkpartistisk finansminister som var dotter till den berömde Bertil Ohlin). Men regeringen höll fast vid att kronan skulle vara reglerad eftersom man ville att den skulle ha kvar sitt värde i en fast nivå inför det att man skulle koppla kronan till den fiktiva europeiska valutan ECU. Om kronan tilläts att flyta skulle den få ett lägre värde i ECU-systemet (som om jag tolkar det rätt skulle bli EMU/Euro).

   Vad som skedde var att den svenska kronan började stressas i och med att många bankers kortfristiga lån gick ut, och svenska pengar försvann ut ur landet. George Soros och hans bolag tog lån i svenska kronor, växlade dessa pengar till andra valutor och väntade in att kronan skulle sjunka. Om kronan sjönk skulle mellanskillnaden vi återbetalningen bli vinst för George Soros. Svenska staten försökte hålla upp priset på den svenska kronan genom att köpa tillbaka den från den internationella marknaden genom att använda reservvaluta. Detta innebar att svenska staten förmodligen köpte pengar (kronor) som George Soros och andra spekulanter lånat från Sverige. När staten inte längre kunde fortsätta stödköpa sin valuta valde man att höja räntan till 500%. Jag minns själv att många människor var ganska sorgsna när de plötsligt fick räkningar på femsiffriga belopp istället för fyrsiffriga från banken.

  • Läsare skriver:

   För kanske 12-14 år sedan läste jag en kommentar där det påstods att DN hade hyllat Soros till skyarna när Soros var i Sverige 5-6 år efter Bengt Räntan är nu 500 procent Dennis.

   Den här jävla Soros hade stulit miljarder från svenska folket. Själv blev jag av med 35% av min NETTO-sjukpeng, jag var långtidssjukskriven efter en olycka.

   Jag fattade ingenting. Vem fan vill hylla denna stortjuv och bedragare?

   Sedan vaknade jag upp till juden och alla pusselbitar föll på plats. Soros är JUDE och det är BONNIER-JUDARNA som äger DN och alltså enväldigt bestämmer vad som skrivs i det judiska reklambladet Dagens Judelögner, DN.

   Juden Soros hade stulit miljarder från svenska folket, judar beundrar andra judar som stjäl och ljuger för gojim, icke-judar. Bonnier-judarna hånade svenska folket därför att en jude hade lyckats lura svenska folket på miljarder.

   Det enda juden och stortjuven Soros & Co förtjänar är en stadig lyktstolpe och ett bra rep med en ögla i ena änden .

   • Peter Harold skriver:

    Svensk press brukar rent generellt ha ett erotiskt Stockholmsdrama med de flesta kriminella. Utom de som döms för åsiktsbrott mo den heliga politiskt korrekta enda tillåtna läran.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s