Har alla jävlar blivit helt krigstokiga? (Göteborgs-posten vill att svenska soldater skall dö i Litauen)

Bästa läsare!

Göteborgs-Posten låter som om de hade Bonniersfamiljen till ägare. I en färsk ledarspalt utropar redaktionen: ”Baltikums sak är vår”. Japp, Göteborgs-Posten citerar mig. Om än 30 år senare.

Ok, tillbaka till 1985. Kommunistdiktaturen i Sovjetunionen var fortfarande ett hotfullt faktum, och denna antidemokrati behärskade hela Östeuropa genom Warszawapakten. De baltiska staterna Estland, Lettland och Litauen var ockuperade av kommunisterna sedan slutet av Andra Världskriget. Det fanns en god anledning att säga att Baltikums sak var vår. De tre länderna offrades av väst för att bli av med de tyska nationalsocialisterna. And now playing fast forward…

Warszawapakten är ett minne blott. Hur gick det till? Ronald Reagan och Michail Gorbatjov ansåg att det var dags att sluta dela upp Europa mellan sig och börja göra business istället för att hota varandra med förintelse. Sovjetunionen stod ekonomiskt sett inför ruinens brant, och Reagan hade – emot sina principer – fördubblat USA:s statsskuld. Det var dags att satsa på en fredlig epok, och nu skulle pengar styras om från det militärindustriella komplexet till mer nyttiga saker. Reagans efterträdare George H Bush förklarade för Gorbatjov att ”lägger du ner Warzsawapakten så lägger jag ner NATO”.

Historieböckerna vet att det blev inte så. Warzsawapakten upplöstes och de forna medlemsländerna i Östeuropa fick ta över ansvaret att försvara sig själva. Men vid denna tid hade de neokonservativa nätverken lyckats nästla sig in överallt där viktiga beslut fattades. Flertalet av de forna öststaternas regeringar övertalades att ansluta sig till NATO. För säkerhets skull. Jag återkommer till detta längre ner.

Svenska medier har varit mycket tongivande och ganska enahanda i analysen av svensk och europeisk säkerhetspolitik. Göteborgs-Posten skriver:

Varför skulle man vilja invadera Gotland? Lockar kalkbrotten? Kanske de dyra sommarhusen som stockholmare köper? Nej, Gotland må vara en vacker ö men det är inte dess innehåll som är åtråvärt, snarare dess strategiska läge. Gotland, tillsammans med Åland och den danska ön Bornholm har alla varit föremål för offensiva ryska övningar. Under den danska motsvarigheten till Almedalsveckan i Bornholm tränade ryska styrkor ett anfall mot ön. Man använde sig av bombflyg beväpnat med skarpladdade missiler mot ön.

Ok, jag får tyvärr citera mig själv. I januari 2009 skrev jag med anledning av att Gazprom tilläts komma i närheten av Gotland med sin gasledning till Tyskland:

[…] tveksamt om svenska politiker vågar satsa på att göra svenska försvaret kapabelt att skydda landets territorium mot invasion av främmande makt. Inte minst nu när staten gör minus igen.

Från politiskt håll kan man ju hävda att det inte finns någon risk. Sverige har ju inget otalt med Ryssland. Sant. Men det beror på:
a) Sverige har varit oerhört lågmäld i sin kritik mot den antidemokratiska utvecklingen i Ryssland som gjort premiärminister Putin till en envåldshärskare […]

Med andra ord, Sverige är inte ett hot mot Ryssland. Inte i dagsläget. Men situationen kan förändras, och det är Ryssland som skaffar sig tolkningsföreträde när konflikt uppstår.

Mitt inlägg från 2009 handlade om att den svenska försvarspolitiken – som då under Reinfeldtsk styre handlade om att ställa om försvarsväsendet till att bara utföra vaktmästartjänst åt NATO (kallat FN) – riskerar att göra den svenska tigern tandlös i händelse av ett angrepp.

Nu sex år senare har jag svårt att tro att Vladimir Putin skulle bry sig om någon i den svenska regeringen kallade honom för ”envåldshärskare”. Våra politiker tror inte på demokrati i hemlandet, så varför skulle de värna om demokrati i Ryssland!?! Putin är nog medveten om sin position (fast minns också att medierna tidigare i år spekulerade i vilka som avsatt Putin medan han var hemma med sin snuva i över en vecka…!). Som ett vittnesmål om att jag föddes med navelsträngen hårt runt halsen så föreslog jag i januari 2009 att man kunde hyra ut delar av Gotland till NATO som kunde bygga upp en militär buffertzon i händelse över att Gazprom skulle bli en rysk militär angelägenhet. Ok, jag tillade cyniskt att huvudskälet till en NATO-bas är att det skulle ge arbetstillfällen. Icke visste jag att jag egentligen beskrev de neo-konservativas våta dröm! En NATO-bas på Gotland!!! Jag hör hur Zbig Brezinski får utlösning i sina pösiga byxor…!

Göteborgs-Posten utgår från att det är en tidsfråga innan Ryssland attackerar de tre baltiska staterna och återockuperar dem. Beviset för detta är att ryskt flyg övat attacker mot öar i Östersjön så att inte NATO skall kunna försvara de tre baltiska länderna.

Vad betyder då i så fall att NATO (USA) övar krig i Norden just nu? Vad betyder det att USA inför de känsliga förhandlingarna om Ukraina som resulterade i Minsk II-avtalet förde mängder av pansarfordon till Littauen och övade mindre än 200 meter från gränsen mot Ryssland? Vad betyder det att NATO – mot folkviljan – tredubblar sina styrkor i Tyskland just nu? Ointressant, tycker Göteborgs-Posten…

Det har i medierna talats om att Ryssland övat en invasion av Gotland. Uppgifterna kommer från en ”expert” med intima kopplingar till NATO, och andra bedömare talar om att det var en generell styrkedemonstration från rysk sida som svarar mot de övningar som NATO (och Sverige) ägnar sig åt under året. Och det är egentligen inte styrka som det ryska försvarsväsendet demonstrerar, utan snarare snabbhet. De ryska storövningarna planeras och utannonseras i mycket kort tid i förväg. NATO-ledningen menar att detta beteende visar den ryska aggressiviteten; i själva verket är Jens Stoltenberg grön av avund att det ryska försvaret fungerar snabbt och effektivt.

GP:s Adam Cwejman dundrar att ”Krim och Ukraina är sannolikt inga engångsföreteelser”, allt för att ge sken av att baltstaterna befinner sig under ett hot om en snar rysk invasion.

Då kan man fråga sig vad Cwejman är ute efter? Han skriver:

Sveriges församlade politiska elit, som befinner sig på Gotland just nu, bör fundera på hur det skulle se ut där om det värsta tänkbara skulle hända i Östersjön. På egen hand kan Sverige varken freda sin egen eller närstående grannars suveränitet, det borde stå högst upp på den politiska dagordningen att förändra den svenska säkerhetsdoktrinen.

Betyder detta att Sverige skall söka medlemskap i NATO? Cwejman kan alltid säga ” – Näää, det har jag inte sagt”, men ingen tror väl att han menar någonting annat. Jag är positiv till tanken att Sverige på egen hand skall kunna freda sin egen suveränitet (och det är faktiskt det enda åtagande som ”Sveriges församlade politiska elit” har rätt att utföra på skattebetalarnas vägnar!!!!!!), men säkerhetspolitik handlar inte bara om att göda ett militärindustriellt komplex, utan också om att föra en förnuftig politik.

Den som läser andra texter än de alster som Adam Cwejmans likar publicerar på uppdrag av Council on Foreign Relations och motsvarande tankesmedjor för ”Världs-förenarna” vet att Ryssland inte har för avsikt att återskapa Sovjetunionen, vare sig geografiskt eller politiskt.

Vad vi däremot skulle behöva diskutera är vad dessa opinionsbildare har för agenda. Vi bör också kritiskt granska det alternativ som t.ex. Cwejman låtsas att han inte har, nämligen ett medlemskap i NATO. Vad som sällan nämns i medierna är att frustrationen växer bland de mindre medlemsnationerna eftersom USA dominerar, domderar och dikterar. Men de är tyvärr gisslan. Sveriges riksdag och regering bör inte gå in för en utveckling i denna ödesdigra riktning. Ryssland uppskattar säkerligen en fredlig granne som är villig att ha handelsförbindelser och kulturellt utbyte. För det är precis vad vi borde be Ryssland om.

Sverige bör skyndsamt säga upp avtalet med NATO om att upplåta landets territorium för NATO:s operationer i freds- och krigstid. Och samarbeta med våra nordiska grannländer, om någon form av militärt samarbete skall utföras.

Hälsar eder Peter Harold

 

Krig mellan Sverige och Ryssland:

Stora ryska kriget 1554-1557 (Sverige anföll Ryssland)

Nordiska tjugoårskriget 1570-1595 (Ryssland anföll svenska Estland)

De la Gardieska fälttåget 1609-1610 (Sverige skickar trupp för att utse ny rysk tsar)

Ingermanländska kriget 1610-1617 (Sverige skickar fler trupper att härja runt i Ryssland)

Karl X Gustavs ryska krig 1656-1661 (Den ryske tsaren uppmanas av den tysk-romerske kejsaren att slänga ut svenskarna)

Stora Nordiska kriget 1700-1721 (Svenskt fälttåg i Ryssland 1707-1709; ryska härjningar i Sverige 1719-1721)

Hattarnas ryska krig 1741-1743 (Sverige attackerar Ryssland)

Svensk-ryska kriget 1788-1790 (Gustav III anfaller Ryssland)

Finska kriget 1808-1809 (Napoleon ber Ryssland att ta Finland från Sverige, och skickar en viss marskalk Jean Baptiste Bernadotte att attackera Sverige från Danmark, vilket förhindras av engelsmännen)

LÄSTIPS:

Patrick L Smith analyserar hur den amerikanska (och tyvärr också europeiska) utrikespolitiken leder oss in i ett nytt kallt krig. En sansad och korrekt sammanställning som bör läsas av den som är övertygad om att det enbart är Vladimir Putin som är skurken i nuvarande drama. Adam Cweyman i synnerhet.

 

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Har alla jävlar blivit helt krigstokiga? (Göteborgs-posten vill att svenska soldater skall dö i Litauen)

 1. Kevin skriver:

  Alexander Solzenitzyn, nobelpristagare. Notera speciellt den sista meningen.
  Från boken ”200 år tillsammans”, av ”någon anledning” inte översatt till svenska och vad jag förstår inte heller i sin helhet till engelska eller utgiven av ”våra” bokförlag.
  Det är så smärtsamt att det kan vara omöjligt för många att ta in att vi blivit totalt lurade av den mest ondskefulla stam som någonsin härskat jorden och fortfarande gör.

  ”You must understand. The leading Bolsheviks who took over Russia were not Russians. They hated Russians. They hated Christians. Driven by ethnic hatred they tortured and slaughtered millions of Russians without a shred of human remorse. The October Revolution was not what you call in America the “Russian Revolution.” It was an invasion and conquest over the Russian people. More of my countrymen suffered horrific crimes at their bloodstained hands than any people or nation ever suffered in the entirety of human history. It cannot be understated. Bolshevism was the greatest human slaughter of all time. The fact that most of the world is ignorant of this reality is proof that the global media itself is in the hands of the perpetrators.”

 2. Klarsynt skriver:

  Nu attackerar ryskt flyg med defensiva vapen. DI anser att det är en aggression:
  http://www.di.se/artiklar/2015/6/29/ryska-flygplan-skot-facklor-mot-svenska-plan/

  Det börjar ju bli löjligt, men tyvärr så köper hela min bekantskapskrets den svenska propagandan.

 3. Sofia skriver:

  Jag såg precis ”The fog of war” SVT1 från R. Mac Namaras synpunkt.
  Det känns hopplöst…

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s