Varför talar medierna tyst om att 500 st. ”Pride”-deltagare står i ljusan låga i Taiwan?

Bästa läsare!

Från flera håll, men framför allt hos sajten Natural News, uppmärksammas att mainstream media inte nämner att det var under ett s.k. Pride-event som den tragiska olyckan inträffade i Taiwan häromdagen då glitterfyllda aerosoler fattade eld och förvandlade den stora festlokalen till ett eldhav. Natural News skribent påtalade att beskrivningen av vad som hänt i andra medier talar för att man mörkat att det var en festival för HBTQ-folk. Och överraskande nog har Natural News bestämt sig för att komma med  ett förtydligande i efterhand.

Först ett par ord om olyckan. Brittiska Daily Mail beskrev att en eldstorm uppstod i en taiwanesisk nöjespark och att 200 personer skadades svårt. (Sedan publiceringen har det framkommit att upp mot 500 personer drabbades, och att några nu avlidit).

Natural News tog snart upp nyheten och skribenten ifrågasatte varför man inte kunde tala öppet om att allting tyder på att det var ett evenemang för homo- och bisexuella när det rör sig om en händelse som gått helt på tok? Skribenten skrev också att detta är en av flera olyckor där allmänhetens säkerhet inte tas på allvar av taiwanesiska myndigheter. Bl.a. nämnde han brinnande skolbussar där barnen dött för att de inte hittat ut genom nödevakueringen.

Here at Natural News, we pray for those youth who took part in this event and were injured by the hellstorm of fire that rained down upon them. We hope they will heal and recover as quickly as possible, and we are publishing this story in the hope that the international community will come to the aid of these victimized youth.

More importantly, I also hope that Taiwan will recognize the need for far greater public safety regulations regarding staged events. For decades, Taiwan has lagged on commonsense public safety regulations that could have saved lives. I remember that even when I lived in Taiwan, there were regular reports of school busses burning children alive because they couldn’t find the exit, or entire restaurants full of people being killed in tragic fires because the exits were blocked.

Skribenten påpekade att allt tyder på att evenemanget var en s.k. Pride-tillställning, bl.a. med en sponsors logotyp utformad som en stiliserad spermie, samt att en Facebook-sida annonserade om evenemanget med diverse provokativa fotografier. Alltså, det råder ingen tvekan om vad det var för ett evenemang. Ändå skriver mainstream media inte sanningen vilka som var på plats. Varför denna medieblackout?

Senare under dagen levererade Natural News’ redaktion en ny ingress och en ny inledning till artikeln som besvarar denna fråga:

Taiwan is not yet a society that has embraced people coming out of the closet. While in America, reporting on a group as being gay is considered routine and in no way offensive — because being gay is openly accepted almost everywhere — the designation of ”gay” is still considered highly offensive in Taiwan, and even insulting in the minds of some.

As a result, there has been extreme social pressure applied to the sources we originally cited in our story, and one of them related to the South China Morning Post (Nanzao) has already backed off its original online report which linked the rainbow party to a global gay rights celebration, altering their text and now disclaiming any such link ever existed.

Homosexualitet är inte accepterat i den asiatiska kulturen, och av denna anledning vill medierna inte strö salt i såren hos de drabbade och deras anhöriga. Det kan man förvisso förstå; förutom tragedin följer här också skam.

Med andra ord, man har frivilligt avstått från konsekvensneutral återrapportering. Något som svenska medier innehar ett världsmästerskap i. Det offentliga Sverige – jag tänker här på både pressen och myndigheterna – undviker att belysa att invandrare är överrepresenterade i statistiken över olika brott. Men det finns en väsentlig skillnad mellan att förtiga att några olycksoffer har en särskild sexuell läggning jämfört med att förleda en nation att förstå den omdaning som äger rum i det egna landet. Sverige är också extremt i att det offentliga Sverige kategoriserar homo- och bisexuella som offer, och att varje person som är heterosexuell utövar ett förtryck genom någonting som kallas för normativitet.

Å andra sidan, borde inte olyckan i Taiwan kunna vara en händelse som resulterar i ökad tolerans för pojkar som gillar att leka med andra pojkar? Skulle inte medlidandet inför tragedin kunna räcka till, fastän offren var homo- eller bisexuella? Och skulle inte svenska RFSL kunna lära lite av de taiwanesiska ”homofilerna” som håller sin sexkult inomhus istället för att tävla om att vara snaskigast på Götgatan? Eller låta oss straighta få vara med. Jag kan torrjucka på lastbilsflaket mot nån blond 20-årig tös om det är det som krävs. Se så, RFSL, visa nu att ni är inkluderande.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Sex. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Varför talar medierna tyst om att 500 st. ”Pride”-deltagare står i ljusan låga i Taiwan?

  1. Rune skriver:

    Detta hörde jag om på lunchekot. Men att det var ett Pride-upptåg sades inte. Däremot att det var en konsert och att det ströddes ut ett rött pulver från scenen som fattade eld.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s