En gång är ingen gång när Stig Fredriksson ljuger om Ukraina. Två gånger är en gong-gong.

I all hast, med reservation för skrivfel.

Bästa läsare!

Bonnier-ägda Expressen lyfter fram ”experten” Stig Fredriksson att uttala sig om Vladimir Putin och Ukraina. Igen. Det gick dåligt förra gången. Jag kan varmt rekommendera denna intervju som Erik Johansson på sajten Granskning Sverige gjorde med Stig Fredriksson, en intervju som borde ha fått den av Expressen anlitade experten att tänka om. Men icke.

Så huka er, ryska gubbar och ryska gummor, nu laddar Stig Fredriksson om och siktar på er president igen.

Rubriken är ”Europas öde avgörs av Ryssland ledare”. Där har vi första faktafelet. Europas öde avgörs faktiskt i huvudsak av en elit som kontrollerar USA:s Federal Reserve System, Internationella Valutafonden samt har möjlighet att diktera de flesta centralbanker i Europa – ECB i synnerhet. Ingen makthavare i världen går säker för denna osynliga men alltjämt påtagliga elit. Det ser den grekiska regeringen nu.

”Experten” Stig Fredriksson utgår från en intressant intervju som Vladimir Putin gav i tidskriften Corriere della Sera. Intervjuen är publicerad på engelska och kan läsas här (så ingen tror att det är Fredriksson som ansträngt sig att översätta någonting från ryska eller italienska). Om innehållet i denna intervju skriver Stig Fredriksson:

[I Corriere della Sera] talade Putin om Ryssland som ett offer för ett ondskefullt agerande från väst. Det var inte vi som införde sanktioner, vi har bara svarat med motåtgärder för att skydda oss själva, sa Putin. Det var inte Ryssland som tog Krim från Ukraina och införlivade det med Ryssland. Det var folket på Krim som nästan enhälligt röstade för att återförenas med Ryssland, sa Putin. Inget om att någon sådan önskan knappast hade hörts alls innan Ryssland ingrep, att övertagandet skedde med militärt våld eller att den i all hast genomförda omröstningens resultat med största sannolikhet var förfalskat.

Den här slutsatsen kan vara logisk om man – som Stig Fredriksson har som utgångsläge att allt som Vladimir Putin säger måste vara osant.

Jag är övertygad om att Stig Fredriksson kommer inspirera andra debattörer som granskat honom kritiskt tidigare. Just det faktum att han fortsätter i samma stil som tidigare visar att han måste drivas av en ideologisk övertygelse i sitt resonemang. Eller att han inte har komptens inom sitt ämnesområde. Den senare misstanken väckte sig väldigt stark i samband med Granskning Sveriges intervju med honom. Kanske är det en kombination av inkomptens (Stig Fredriksson) och agenda (Expressen/Bonnier)? Svaret på den frågan är nog ”ja”.

Jag skall lämna fältet öppet för andra att dissekera Stig Fredrikssons senaste alster, men bara för att ingen läsare här skall tro att jag å min sida far med dåliga argument ber jag att få lyfta fram Fredrikssons påstående om att resultatet av folkomröstningen i delstaten Krim om att lämna den ukrainska federationen ”med största sannolikhet var förfalskat”.

Om man söker bland svenska nyhetsmedier så finner man inte någon rapportering om själva valresultatet i folkomröstningen. De flesta artiklar handlar om att västliga politiker, institutioner, m.fl. underkänner folkomröstningen och menar att den saknar legitimitet. Några siffror presenteras inte, utan man gör istället referenser till andra folkomröstningar som olika diktatorer genomfört i historien.

Jag kan däremot berätta resultatet. 96,77 röstade i Krim för en anslutning till den ryska federationen. 2,51% röstade för att behålla den ursprungliga konstitutionen.

Visst, man kan med en sådan skillnad i valresultat få det till att folket i Krim tvingades till valurnorna med bara tillgång till en enda sorts valsedel, sannolikt under hot från rysk militär. Låt oss granska detta lite.

I samband med genomförandet av denna folkomröstning som ägde rum den 16 mars 2014 bjöd den tjänstgörande premiärministern i provinsen Krim in den regionala FN-organisationen OSSE (Organisationen för Säkerhet och samarbete i Europa) för att övervaka valproceduren. OSSE svarade att premiärministern inte hade mandat att bjuda in OSSE, varför man ignorerade begäran om vallokalsövervakning. I medierna har det sagts att rysk militär försökt att stoppa OSSE, men detta rör sig om militära observatörer som försökt passera gränsen och möts av milis som saknade beteckningar. Det framgår inte om det var folk från Krim som hindrade militärobservatörerna från att komma in, eller om det var folk från den ukrainska sidan som hindrade observatörerna från att ta sig ut. Tillhörighet kan ej styrkas, än mindre om det var militär eller polis.

Ryska medier beskriver att oberoende valobservatörer bemannade lokalerna. Att det fanns valobservatörer på plats bekräftas av västmedier, men dessa ifrågasätter observatörernas opartiskhet, och menar att de tillhörde nationalistiska eller högerextrema organisationer. Att militanta högerextremister från Ukraina hotade med attacker mot etniska ryssar i Ukraina talade man tyst om (och detta var en av huvudanledningarna till att Krim ville ansluta sig till Ryssland istället).

BBC rapporterade under valdagen om vallokalsundersökningar där utfallet talade för att 93% skulle rösta för en anslutning till Ryssland. Vad är vitsen med valfusk om det finns ett sådant stort stöd när 50% skulle räcka?

Av ovan angivna orsaker har vi ingen 100%-ig säkerhet på att folkomröstningen genomfördes på ett helt klanderfritt sätt (och vi kan notera att även det svenska valsystemet med synligt val av valsedlar kritiseras av omvärlden). Men avviker valresultatet från folkviljan?

I april 2014 genomfördes en opinionsundersökning i Krim (Gallup). Man intervjuade  1400 personer. Man delade in the intervjuade i två grupper, etniska ryssar och etniska ukrainare. Det var då 93,6 respektive 68,4% som biföll anslutningen till den ryska federationen. Det är alltså detta som västmedier, västpolitiker och annat löst folk kallar för ”en rysk invasion av Ukraina”. Undersökningen redovisas här. Notera också att den ryska etniciteten dominerar på Krim (eftersom Krim tillhörde Ryssland tidigare).

I februari 2015 presenterade tyska GfK en ny opinionsmätning, och här fann man att 82% av de tillfrågade i undersökningen fortfarande biföll anslutningen. Detta beskrevs i vissa västmedier som ”sjunkande stöd för rysk annektering” utan att gå in på siffror. Man skall då ha i åtanke att fastlands-Ukraina då isolerat Krim, och att transporter måste ta sjövägen, samt att Kiev låst ukrainska företags och medborgares tillgångar.

Även om ett valresultat på över 90% vore betingat av hot och valfusk så kommer man inte ifrån att de två opinionsundersökningarna visar på ett massivt stöd hos befolkningen på Krim för en återförening med Ryssland. Detta är fakta. Hur kan Stig Fredriksson få det hela till någonting annat, om det nu inte är så att han bestämt sig för att Ryssland är den onda makten, och väst är den goda? Detta diskvalificerar Stig Fredriksson att uttala sig i egenskap av expert. Och detta påverkar också förtroendet för Expressen som en objektiv nyhetsförmedlare.

Jag säger inte detta för att jag skulle hysa någon särskild förkärlek till Vladimir Putin. Men när varken Stig Fredriksson eller Expressen kan visa upp ett uns av intellektuell hederlighet, då måste jag säga ifrån.

Sedan var det där med om legitimitet för en folkomröstning om utträde ur Ukraina. Sett ur ett konstitutionellt perspektiv var omröstningen illegitim; den ukrainska konstitutionen säger att hela Ukraina skall folkomrösta om någon delstat vill lämna. Vi vet alla vad den typen av skrivning betyder. Det är en konserverande lagstiftning.

Å andra sidan var det ingen som protesterade att Ukraina lämnade Sovjetunionen utan något formellt godkännande i enlighet med den sovjetiska konstitutionen. Vladimir Putin har påpekat detta för att relativisera Krims agerande, och även sagt att samma förhållande gällde likaledes när Estland lämnade Sovjetunionen utan ett formellt godkännande av de andra medlemsländerna. Just denna akademiska observation har västmedierna gjort spinn på, och tolkar som att Vladimir Putin nu vill återannektera Estland!

Varför finns det så många idioter som jobbar med medier och politik…?

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till En gång är ingen gång när Stig Fredriksson ljuger om Ukraina. Två gånger är en gong-gong.

 1. thomasajackson skriver:

  Bra skrivet!
  mvh
  TJ på http://www.jajj.se

 2. Benny skriver:

  Peter, det är propagandister som jobbar med medier och ”journalistik” numera! För dessa människor är det mycket mer lönsamt att sälja ut sig till den som betalar bäst eller göra ägarna till viljes. Stig Fredriksson är en lögnaktig nolla utan ett uns av heder och borde fråntas alla uppdrag…

  • Peter Harold skriver:

   Det är bara att fortsätta att missionera bland vanligt folk. Jag vet inte hur mycket jobb det krävs, men det brådskar att öppna ögonen på våra skattebetalande bröder och systrar.

 3. Vauen skriver:

  Hear, hear! Man tycker ju att det borde vara enkelt att förstå, men folk föredrar att behandla politik som om det vore en sport. Dom väljer ett team (det egna landet, eller den stormakt som dom blivit itutade är deras beskyddare). Sen kör dom på det rakt ner i avgrunden. Folk i grupp är inte speciellt smarta helt enkelt!

 4. Läsare skriver:

  Hur vet du att en så kallad ”journalist” ljuger?

  Läpparna rör sig

  Svårare än så är det inte. Alla ”journalist”slödder ljuga alltid, tills motsatsen är bevisad.

 5. Sofia skriver:

  2 juli Alex Jones Channel: ”Libertarianerna slår tillbaka”:

 6. Ping: SvD:s Ivar Arpi klagar på ”rysk propaganda” – men vad är det han själv håller på med? | Peter Harold – Skrivarens blogg

 7. Ping: Oväntat? Politiker gör politik av Eurovision. | Peter Harold – Skrivarens blogg

 8. Anonym skriver:

  Han heter Stig Fredrikson.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s