Svårt att se skillnad på ett pungdjur och en gris under den muslimska fastemånaden

Bästa läsare!

Det är inte bara i Sverige man måste be om ursäkt ifall man inte begått något fel. IT-företaget Servcorp från Australien bedriver verksamhet i Malaysia, och med anledning av muslimernas pågående fastemånad i landet lät Servcorp sin maskot Sidney framföra en hälsning till dem.

Sidney är ett virtuellt pungdjur; enligt företagets utsago en vombat. Vombaten är på håll släkt med björndjuret, och på närmare håll släkt med koalan, men bildar en egen familj under det latinska namnet vombatidae. Vombaten lever i Australien och är det största däggdjur som gräver gångar i marken som de lever inuti i. Förutom att den är gullig och väcker ahhhh-känslor hos unga kvinnor som tittar på YouTube så har alltså Servcorp låtit detta djur stå som förebild till maskoten Sidney.

sb servcorp wombat

Nu har det tagit hus i helvete. Några människor i Malaysia som inte kände till den virtuella Sidneys biologiska härkomst kände sig provocerade av att Servcorp önskar muslimerna i landet en trevlig ramdan genom att ”visa upp en utklädd gris” iförd huvudbonaden songkok och den malaysiska dräkten baju Melayu som brukas av män, uttalandes hälsningsfrasen ” – Selamat Hari Raya” på storbildskärmar i Kuala Lumpur. En skärmdump på ”förolämpningen” spreds som en löpeld på sociala medier…

Det offentliga Malaysia valde att inte ställa sig på Servcorps sida, och företaget plockade ner annonsen och gjorde avbön genom en offentlig ursäkt. På sociala medier fortsatte kritiken, och man menade att vombaten inte är naturligt förekommande i Malaysia, och att företaget borde ha valt ett inhemskt djur istället…

Dessbättre följde strax därpå en våg av kritik mot kritikerna. Vissa skribenter kände sig besvikna över att deras landsmän inte kan se skillnad på en gris och en vombat. Några skribenter ansåg att detta var ett utmärkt tillfälle för okunniga att lära sig någonting nytt, t.ex. att det finns ett djur som vombaten.

I några fall riktades hård kritik mot Servcorps igen; inte för att man visat en vombat klädd som malaysier, utan därför att man tagit ner annonsen efter kritikstormen, vilket enligt kritikerna är företagets försåtliga sätt att påskina att muslimer skulle vara lättkränkta och oresonliga. ” – Det var fel av Servcorp att be om ursäkt”, menar dessa kritiker som nu är kränkta över företagets agerande som ”bara gagnar folks fördomar om muslimer som oerhört känsliga för religiösa kommentarer”.

Känns inte det här så oerhört bekant, kära läsare?!? Vad man än gör när ”drevet går” så blir det bara fel. I synnerhet när de lättkränktas samfund och deras anhängare går på steroider på Twitter.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Gör det med djur, Religion, Stadsliv. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Svårt att se skillnad på ett pungdjur och en gris under den muslimska fastemånaden

  1. Vauen skriver:

    Förväntar mig snart YT klipp med några maskerade muslimer som avrättar en vombat i orange pyjamas…

  2. Cello Jr skriver:

    Lite OT: I Tyskland har en judisk organisation kommit på den bisarra idén att motverka nästa Förintelse med att låta tyskar hyra en jude. På det sättet skulle deras fördomar övervinnas. Till exempel den att judar bara tänker på pengar.

    http://www.rentajew.org/

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s