Jag stoppade till vid Katrineholm idag. Det dröjer nog länge till nästa gång.

Bästa läsare!

Jag var ute på biltur idag. Målet var ravinlandskapet vid Stjärnorps slottsruin på motsatt sida av sjön Roxen sett från Linköping. Men upprepade trafikvarningar i bilradion om ett blockerande husvagnsekipage på motorvägen från Nyköping fick mig att vingla av på riksväg 52 i riktning mot Katrineholm istället.

Se, jag har nämligen aldrig varit där. Jo, jag har åkt genom Katrineholm flera gånger, men aldrig stannat till där. Jag minns en åktur som barn. Familjen bilade från Västmanland och var på väg söderut. Något som utmärker Katrineholm är de två udda rondellkorsningarna, vilka fram tills för några år sedan skiljde och förenade de två större trafiklederna som numera leds runt staden. Dessa rondeller är för evigt etsade i mitt minne (dels för att far körde ofta fel där, och en gång åkte hans dörr upp), och jag minns att jag förmodligen inte var mer än 10 år gammal och funderade på hur jag skulle klara av att köra bil som vuxen genom dessa komplicerade trafikarrangemang. Spoiler alert: det har gått bra för mig att köra där.

Ett annat minne från barndomen då vi åkte genom Katrineholm var att min mamma ville ha något handlat, och vi barn ville gärna ha glass. Kunde vi inte stanna till här? frågade vi. Min far sa: ” – Aldrig i livet!”.

Nu är jag själv i min fars ålder på den tiden. Kanske till och med lite äldre. Eftersom det inte blev någonting av med Stjärnorps slott och den vackra ravinen där så bestämde jag mig för att åka till Katrineholm och göra ett besök där under lördagseftermiddagen.

Jag stannade vid den gamla kyrkogården. Visserligen kan man parkera gratis inne i ”city” med p-skiva, men kyrkogårdsparkeringen var förträfflig och jag mår bra av motion. Kyrkogårdsmuren på ena sidan och en rejäl… eh, var det en ek? …på den andra sidan till skydd för pärlan. Perfekt för mig som anser att min bil är alltför ung för att bucklas sönder.

Jag började min vandring mot ”city”. Jag noterade att även Katrineholm har sina tomburkssamlare. Men denna gjorde även en minutiös kontroll i den behållare invid trottoaren som var avsedd för husdjursexkrementer. Alltså hundskit. Mannen ifråga hade sydländskt utseende, om jag får säga det utan att bli kallad för rasist.

Promenaden gick vidare längs den långa kurvan av Vingåkersvägen. Nästa levande människa som uppenbarade sig hade också ett sydländskt utseende. Vederbörande var bl.a klädd i mjukisbyxor. Förmodligen av acceptabel storlek på någon smalare person. Fast på denna herre satt de åt tajt runt skinkorna, men förblev pösiga längs benen. Jag är absolut ingen klädsnobb, men jag kände mig så överklassig där jag gick på trottoaren och stirrade mot Tekniska verkens byggnader för att slippa se den svängande mansröven framför mig.

Härnäst kom dock en vacker syn. En gammal villa, placerad på diagonalen över tomten, hade en vacker rosenhäck och en lummig trädgård som isolerades från den övriga anskrämliga staden med rejäla häckar. Alltså häckar av buskar; inte såna som beklädes bristfälligt med mjukisbyxor. Hur kan Göran Persson ha missat att förstöra denna byggnad? funderade jag lite spydigt.

Ja, Sveriges forne statsminister har en gång i tiden varit socialdemokratiskt kommunalråd i Katrineholm. Det var mellan 1985-1989. Han lär ha sagt att ” – Världen är som Katrineholm, fast något större”. Jag skall strax kommentera det citatet.

Den tredje person jag såg (exklusive bilister) under min vandring var en ung man som kom från ett land söder om de sydliga länder som jag refererat till i mina två tidigare exempel. Jag vågar inte säga att det var en neger jag såg, för vissa läsare kan ta anstöt av det uttrycket. Därför måste jag lämna er i okunskap om vad det var för slags människa jag såg. Men han såg inte ut att heta vare sig Andersson, Pettersson eller Lundström.

Utan vetskap om var man finner vad i Katrineholm, och än mindre ägandes någon karta styrde jag mina steg på måfå. Jag vandrade förbi polisstationen och såg ingen polis men gott och väl en parkerad polisbil. Mitt minne sviker mig här ifråga om vilka människor jag mötte i vilken ordning, men jag vill minnas att jag såg en man med en liten son komma promenerande förbi byggarbetsplatsen på Drottninggatan. Jag förstod inte vad de sa, och de talade inte skånska (vilket är ett språk som jag har svårt att uppfatta).

Härnäst kom en ung dam med latinskt utseende, om än att hennes breda höfter och korta ben var mer iögonfallande än hennes anletsdrag. Och här mötte jag två cigarettrökande män som säkert hade platsat in i Skärholmens centrum utan att bli uttittade. Men se där, där är en rödhårig pappa med en son som har lite problem med sin lilla cykel; de första svenskar jag ser i Katrineholm.

Nå, vad är det som är så sensationellt med detta? Störs jag över att en mellansvensk (får man säga ”mellansvenskt” om en tätort i Sörmland, eller blir ni Sundsvallsbor lack på mig då?) stad som Katrineholm befolkas av folk som har lika stor rätt som jag att vara där (eller hur det humanistiska argumentet låter från mina liberala meddebattörers sida)? Är jag en ”Jag-är-inte-rasist-men…”-person? Vänta; jag skall strax förklara. Först fler miljöbilder.

Vid Stortorget blev jag återigen ensam svensk. Några förmodat somaliska mammor lekte med sina barn, och något av barnen lekte ”fylla-fontänens-bassäng-med-sten” på egen hand. Leken var högljudd. Ja, jag avskyr barn, men det visste ni nog redan. Synen av ”slå-lillasyster-med-handflatan”-leken gjorde mig inte ett dugg mer positivt inställd.

Nej, mitt resonemang handlade inte om vem som har rätt att vara här, infödd eller invandrad. Det mina tankar handlade om var att jag under större delen av min promenad utgjorde en minoritet i denna mellansvenska stad. Åtminstone skenbart.

Jag var högljudd som barn. Jag lekte krig med mina vänner och vi skapade sannerligen ödeläggelse i rum, stuga och trädgård till många grannars fasa. Kasta sten i ån var en av mina favoritsysselsättningar. Och mina småsyskon har åkt på rejält med (välförtjänt) stryk när vi var unga. Fast jag blev tillsagd. Och oftast respekterade jag tillsägelserna, fastän jag rent generellt kan beskrivas som ett trotsigt barn (jag var envis, dock utan att lägga mig ner på golvet och skrika). Jag anpassade mig för att kunna fungera socialt i det ungefär 2000 personer stora samhälle som jag och min familj levde i.

Katrineholm är tio gånger så stort som den byhåla jag växte upp i. Den sociala kontrollen måste därför logiskt sett vara betydligt mindre i Katrineholm. Om min tankegång inte är helt felaktig så är det den sociala funktionen i Katrineholm som kommer anpassa sig till den nya kultur som tagit över och influerar stadens vardagsliv istället för tvärtom. Jag kan bara gissa vad det kommer leda till. Men anledningen till att just denna frågeställning dök upp berodde nog mest på att Katrineholms kommun satt upp informationsskyltar här och var med fotografier av hur respektive plats såg ut förr i tiden. Skillnaden mellan förr och nu var tankeväckande.

Visst, till slut såg jag fler etniska svenskar. De flesta var lite äldre (såsom gänget i övre medelåldern vid pizzerian San Marino där de i sitt överförfriskade(?) tillstånd kom i luven på varandra).

Mina tankebanor kring den etniska mångfalden i denna stad kunde ändå inte skingras.

Ännu en ung man med icke-nordligt utseende (av den generationsnedärvda solbrännan att döma) kom cyklande på en hyfsat ny men ändock rasslande cykel. Och han stannade till vid busshållplatsen och hejade på en annan ung man med klart österländskt utseende, men inte så österländskt att man kan kalla vederbörande för asiat. Ja, det är så jäkla svårt att kalla folk för vad de är i Sverige. Alla blir lätt kränkta för ord, och är det inte riktade mot vederbörande så blir de kränkta å andras vägnar. Men observationen var tydlig: unga/yngre utlänningar, gamla/äldre svenskar. Katrineholm 2015.

Hur kommer Katrineholm att se ut när jag – teoretiskt sett om jag lever – är i min fars nuvarande ålder? Kommer fontänen vid Stortorget vara fylld med småsten? Vilka sociala regler kommer råda i denna stad om tjugofem år?

Jag tror att Göran Persson har fel. Världen är inte som Katrineholm fast större. Jag tror mer att Sverige är som Katrineholm. Fast större.

Är det därför som Göran Persson och hans hustru byggt sig en herrgård ett par mil från Katrineholm, för att kunna leva som man levde i Sverige förr i tiden, då fotografierna på kommunens historiska skyltar var nytagna? Jag tror det. Vi alla vill att alla människor i världen skall må bra, men vi vill hemskt gärna slippa umgås med dem. Dock verkar vi inte ha något val, utan politikerna anser att vi skall homogeniseras till en ny kultur där ingen längre skall ha några rötter – än mindre skall det finnas någonting att anpassa sig till.

Jag tror att jag gått och blivit konservativ… Eller också är det bara att Katrineholm är en ordinär sossekommun, och att jag ändå har minst lika många goda skäl som min far hade för att vilja avsky den här typen av samhällen.

Och så till mitt humanistiska alibi för denna text. Nej, den handlar inte om att jag såg negrer och araber på precis varenda gata i Katrineholm (vilket jag gjorde, utom vid den vackra kyrkogården). Min text handlar om den atmosfär som skapas när ett samhälle som Katrineholm berikas med kulturer som inte har sitt ursprung i vare sig uråldrig kristendom, kollektivistisk folkhemssocialism eller humanistisk sekulärism, och vad som sker med denna utveckling när det numerära förhållandet mellan majoritet och minoritet förändras.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Stadsliv. Bokmärk permalänken.

35 kommentarer till Jag stoppade till vid Katrineholm idag. Det dröjer nog länge till nästa gång.

 1. highcoastbeds skriver:

  så välda rätt du har och även din far. jag känner bara större och större avoghet att besöka tätorten för att handla. svenska jordgubbar från trollhättan säljs av ”hej”. Blixtlås på flickorna och börsen i kalsongerna. Vägrar att fara till vissa sol-områden ;).

  • Peter Harold skriver:

   Jag antar att blixtlåsen skall vara på ”fickorna” och inte flickorna. För flickorna behöver idag larmade kyskhetsbälten i dessa gruppvåldtäkters tidevarv… 😉

 2. Peter skriver:

  En vinterdag för något år sedan åkte jag buss i centrala Kristianstad. Två tredjedelar av passagerarna var mycket solbrända. (Nåja, några av de solbrända kvinnorna hade gömt sina ansikten i sjalar o dylikt, så det var lite svårt att se om de verkligen var solbrända i ansiktet om jag ska vara riktigt ärlig.) Bland den andra, icke solbrända tredjedelen, var det ingen som var under 65 år (kanske inte ens under 70 år). Välkommen till framtiden!

  I den lilla staden där jag just nu bor har den demografiska uppsättningen förändrats ganska kraftigt bara under de senaste tio åren, där alltfler kvinnor av någon underlig anledning inte längre verkar gilla att gå lättklädda mitt i sommarvärmen.

  • Peter Harold skriver:

   Jag tror att vi ganska lugnt kan utgå från att de välklädda damerna inte var födda här. Men deras barn kan bli det, liksom deras barnbarn. Och barnbarnsbarn. Och jag är ganska säker på att flickorna i den generationen kommer att klä sig som sin mormor och mormors mor.

  • Läsare skriver:

   Såg två högpigmenterade kärringar med en flock ungar på lekplats i en park. Det enda som fattades var ett svart galler för det lilla som syntes av deras ansikten.

   Jag kan bara inte fatta att så många svenskar accepterar detta.

 3. judaspainkiller skriver:

  Som vägunderhållare kan man ju inte komma förbi gatubilden.
  Tyvärr tror jag inte Annika,Magnus och Lars har en aning om hur mörkt det är när de är inne i sina grottekvarnar.

  • Peter Harold skriver:

   Tills vidare får den officiella förklaringen vara att svenskar bara är inomhus. Den inlåsta majoriteten. Där de sitter i sin väntan på att bli en inlåst minoritet. Fast då med nyckeln på utsidan så att de inte skall komma ut.

 4. Larry Hogman skriver:

  Byt gärna ut Stjärntorp mot det korrekta Stjärnorp i krönikan.

  Jag tackar för en intressant krönika. Du är alltid läsvärd.

  • Peter Harold skriver:

   Bra påpekat. Jag behöver nya glasögon. Har googlat på Stjärntorp, och eftersom google är så intelligent att det vet vad jag egentligen letar efter så har jag inte märkt att jag oavbrutet skrivit namnet på platsen fel. Tack för påpekandet, jag skall rätta.

 5. Sofia skriver:

  Det är nog exempel på det som kallas BEFOLKNINGSBYTE.

 6. Marita skriver:

  Så jävla bra skrivit…. Och så sant!

 7. Vauen skriver:

  En dag finns inte den bekväma ”välfärd” som dessa kom hit för. Vad gör dom då? Jag gissar många kommer åka hem, andra blir kvar som samhällets underklass. Det enda vi kommer ha kvar är skuldberget och anarkin.

  • Frasse skriver:

   Dessvärre ett mycket troligt scenario. Och var befinner sig då herrar av typ Reinfeldt, Fridolin och Löfven? Förhoppningsvis landsförvisade.

   • Vauen skriver:

    Landsförvisade…!? tja det kommer finnas en hel samhällsklass med människor som kommer känna att dom inte smälter in längre. En del av dem är de politiker som direkt varit kriminella/omoraliska, typ Reinfeldt. Dom kommer nog kunna få fina jobb på nått ”Goldman Sachs” kontor någonstans. Men sen har vi ju all dessa jubelpuckon typ alla journalister. Dessa kommer vara allmänt och innerligt hatade av folk, som vid den här tiden lever i ett fattigare land med höga skatter och usel service. Framtidens Sverige kommer vara motsatsen till vad det en gång varit om vi inte gör något åt det.

    • Peter Harold skriver:

     Om jag får vara ärlig så tror jag att våra politiker kommer att låna upp för det underskott som invandringspolitiken genererar, allt under det falska mottot att ”invandringen är en investering som kommer betala sig rikligt om några år”. Vi skulle kunna komma upp i grekiska nivåer med de politiker vi har idag.

 8. Pingback: Två förlorade decennier | Jan Millds blogg

 9. Läsare skriver:

  Resa i Talmudvision, TV just nu Söndag 12 Juli 2o15, StasiTV, SVT och TV4, klockan 12:50.

  SVT 1, sport: En vit kvinna och en neger, fotboll.

  TV4, fyra neger och en vit. Nån allsång och hysteriska vita i publiken judlar överlyckliga

  Watch African migrants destroy southern Italy

  https://m.youtube.com/watch?v=fX73ggsMNEI

  • Läsare skriver:

   The Lesson Of Haiti – Dr William Luther Pierce —-10 min

   http://m.youtube.com/watch?v=hmJLh3QCNgM

   Samma video fast på Vimo

  • Peter Harold skriver:

   Ja, jag såg det där reportaget på SVT, TV4 och i web-TV hos Aftonbladet och Expressen. Nä, jag skojar. Finns inte en chans att de skulle visa ett så avslöjande klipp. Och dessa skeppar den svenska kustbevakningen över Medelhavet till Europa (på svenska skattebetalares bekostnad?).

   • Läsare skriver:

    StasiTV text berättar stolt att nu har svenska flottan i Medelhavet landat ett nytt lass med ”flyktingar” i Italien. Det bor 800 miljoner söder om Sahara, och alla vill hit.

    • Peter Harold skriver:

     Att den svenska kustbevakningen opererar som flyktingfärja i Medelhavet visar hur snett politiken bedrivs i vårt kungarike, och att en revolution vore önskvärd inom en inte alltför avlägsen framtid.

     • Vauen skriver:

      Ja just detta är väl faktiskt motsatsen till vad dom borde göra!? Släpa hit folk som vi har dålig koll på vem dom är, och som kommer att vara en börda för skattebetalare. Försvaret förstör ju för sig själva ännu mer, dom ska ju ta del av kakan dom med.

      Fast det enda dom är intresserade av är ju att spionera på folks epost…så vi hajar ju vem dom verkligen tycker är fienden, och vem dom jobbar åt…

  • Peter Harold skriver:

   Fanns väl inte ett enda ord i den där krönikan som var felaktigt, inte sant. Ja, jag hoppas innerligt att någonting skall ske med medierna. Helst att de försvinner och att någonting vettigt kommer i deras ställe.

 10. Tack för ett roande söndagskåseri om äventyret/utflykten till Katrineholm. En ort jag aldrig har besökt och nu aldrig lär göra det heller. Blir det nån uppdatering om själva slottsbesöket? fanns det några solbrända ”svenskar” där också? Eller hade dom gjort om det till boende för orakade små bebisar? För rent allmänt brukar dom ju inte vara intresserade av vår historia och besöker inte dylika platser om inte landsförrädarna har gjort om dem till asylboenden först. Vilken tur att jag inte skorrar när jag skriver också. Annars hade detta inlägg blivit fullkomligt obegripligt.

  • Peter Harold skriver:

   Njae, slottet är redan en ruin. Jag var där tidigt i våras, och gjorde äntligen en utflykt dit efter att ha läst om slottet som barn (dock utan att lära mig hur det stavades). Ruinen var inte alls särskilt intressant (det såg ut som en f.d. flyktingförläggning, he he), men däremot var den en enormt vacker ravin på baksidan av slottsträdgården som jag kan rekommendera ett besök i. Jag kom dit när ormbunkarna hade precis börjat växa upp med sina knorrliknande stjälkar. Väldigt vackert.

   • Läsare skriver:

    Såg ett avsnitt av Lyxfällan idag. Paret hade skött sig en månad och som belöning vann de en weekend på hotel – i KATRINEHOLM.

    Har varit runt en del i Skåne denna ”sommar” och får SD i Skåne inte minst 30 procent i nästa val, då är Sverige kört.

 11. Läsare skriver:

  Judiska raslagar i Sverige. Samma som i det judestyrda Palestina alltså.

  http://nationell.nu/2015/07/12/goteborgs-synagoga-forbjuder-rasblandning/

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s