Bertie snubblar på Lars Gustafsson

Bästa läsare!

Ursäkta mitt fortsatta ego-bloggande, men som världen ser ut just nu har jag ingen lust att tala om den. Så håll till godo med lite Haroldskt navelskåderi. Ja, det kommer bli lite luddigt…

För att parafrasera Bertie Wooster så tog jag min femsitsiga ut i provinserna. Inte för att möta eller fly från någon faster, utan bara för att komma ut lite. Och för att svänga in på avtagsvägar som jag bara passerat förbi i hundra knyck under alla år. I Hörnsjöfors (på vägen till den ifjol ödelagda skogen öster om Engelsberg) stannade jag till vid ett gårdsloppis som hade väldigt facila priser (och passa på att kolla in de stickade persedlarna som herrn i huset tillverkar!). Men mest iögonfallande var att försäljningen bedrevs i den år 1952 år nedlagda skolan, där man fortfarande kunde se frökens och några barns skönt ritade sommarhälsning för allra sista gången på svarta tavlan. Snacka om tidskapsel!

Mindre facila priser fann jag i Norbergs antikvariat. Prissättningen var som om denna boksamling var den absolut sista på jordklotet, och att det ej annorstädes skulle stå att finna fler böcker baserade på cellulosa. Däremot hörde jag ett välbekant knarrande på andra sidan bokhyllan. Det var min forne partikamrat Lars Gustafsson. Ja, under en period har han och jag faktiskt varit medlemmar i Piratpartiet under ett och samma år.

Jag minns inte detaljerna kring varför herr Gustafsson lämnade Piratpartiet, men det var en något förvirrad sorti där den dåvarande partiledaren ryckte ut och försökte reda ut missförstånden. Men mitt råd från en person som försökt tala vett med en äldre stofil: det är inte värt besväret. Varken logik eller fotografiska bevis (eller som i det här fallet diverse punkter i det då ännu inte av HBTQ-feminism intoxikerade partiprogrammet) kan förändra den världsbild som en gubbe 70+ har intalat sig själv. Intresseklubben kan säkert hitta material i arkivet på herr Gustafssons egen blogg om hur han upptäckte att (PP) stod för något han själv inte gillade.

Det slog mig att jag också varit partikamrat med herr Gustafsson senior. Jag vill minnas att senior var något år från 100, eller i vart fall väldigt nära 90 när våra vägar korsades. Han var moderat ledamot i biblioteksnämnden i Västerås vill jag minnas. Och jag befann mig själv i vägskälet mellan att välja två yrkesbanor; antingen busschaufför eller bibliotekarie. Jag blev varken eller, men jag var med i MUF på den tiden. F.ö. den ende nykteristen i det förbundet, kan tilläggas. Någon borde studera fyllekulturens fördelar inom den politiska karriären. Ja, jag blev ju inte politiker heller.

Den yngre herr Gustafsson, författaren till ”Yllet” som i mina tonårsögon hade några pornografiska höjdpunkter mellan allt trist som hör till det skildrade bruksbygdslivet, hade sällskap av några yngre engelskspråkiga damer med en i mina öron ganska tydlig amerikansk accent.

Japp, jag vet – det här börjar likna ”Jag mötte Lassie”-spalten i Expressen. Men just nu har det känts välbehövligt att avskärma sig från den onda världen runt omkring oss. Och samtidigt njuta av sommaren under min hälsomässigt förhållandevis besvärsfria period. Jag har nästan känt mig frisk de senaste veckorna. Det i sig skulle ha varit värt en egen post i ego-bloggandets tecken. Men jag håller mig innanför gränsen. Världen måste räddas/bekämpas, så nog med navelskådande. Bertie åker hem…!

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Privat. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Bertie snubblar på Lars Gustafsson

 1. Sofia skriver:

  På 1980-talet ryktades det att författaren Lars Gustafsson hade mindervärdighetskomplex för att hans far var kylskåpsförsäljare…
  detta måste redas ut!
  Vad jobbade hans far med egentligen?
  Det är svårt att föreställa sig att författaren LG kände sig underlägsen någon –
  snarare var det motsatsen som gällde –
  den slutsatsen drog jag när jag sett LG kräkas ut en jättestor föraktfull spya över Per Garton i en ”debatt” mellan dem i TV.

  • Peter Harold skriver:

   Hm, det skulle jag kanske kunna fråga honom nästa gång jag ser honom. Pappa Einar dog någon gång i början av 1990-talet, och när jag var i den där sfären var han redan en pensionär. Men det finns beskrivet i en av Lars Gustafssons romaner en karaktär som var ambulerande försäljare av hushållsmaskiner.

 2. Cello Jr skriver:

  L G:s akilleshäl är det judiska. Han misstänkte Palme för antisemitism när denne använt ordet ”häpp”.
  Brukar bli så när goyer äktar judinnor (Martin Amis är ett ex., men han är engelsman och har åtminstone humor nog att kalla sina döttrar ”the jews”, när han frågar
  hustrun var de är). Sedan är L G neocon i fråga om invandring precis som han katoliken ”Poitier” Martinsson. Urk. Jag kan bara gissa var han står i Ukrainafrågan. Dock bra (kritisk) i abortdito och djurskyddsdito.
  Drogdito vet jag inte. Inte heller vapendito, men är optimist med tanke på den långa sejouren
  i Austin.

  • Peter Harold skriver:

   Jag uppfattar det som att herr Gustafsson medvetet lämnar en del ämnen utan något större personligt engagemang, men helt klart finns det en risk att han nog har hela neocon-konceptet taget till sitt hjärta. Men har man en sionistisk läggning så torde det inte råda några tvivel om var han har sina outtalade sympatier. Däremot tror jag att han skulle ha intressanta argument ifall han var EMOT vissa av de neokonservativas mest uttryckta idéer.

 3. Cello Jr skriver:

  Neocon = invade the world, invite the world!

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s