Senator John McCain – den falske krigshjälten som verkar för storkrig i Europa.

Bästa läsare!

Steget från Carl Bildt som jag nämnde i mitt förra blogginlägg och till den neo-konservativa krigshöken John McCain som år 2006 försökte bli amerikansk president med ”Brunett-Bella” Palin som vicepresidentkandidat är inte alls långt. I dagens bloggtext är ankaret mellan Bildt och McCain den ökände Karl Rove, men det finns en ännu enklare och mer allmänt känd koppling, och det är att både Bildt och McCain var Vita husets och CFR:s agenter i Kiev när den sittande regimen störtades av västsponsrade aktivister och huliganer. Ursäkta att jag inte lindar in beskrivningen mer omsorgsfullt, men det var just detta som hände i Ukraina ifjol. Sedan kan man diskutera om det var rätt eller fel gjort.

Nå, jag tar ändå den omständiga berättelsen för att beskriva en annan koppling mellan Bildt och McCain via Karl Rove. Till de som inte vet om det så är Bildt och Rove nära vänner sedan Bildt blev CI…, jag menar, ordnade så att den dåvarande ordföranden för Republikanernas Studentförbund i USA – alltså Rove – fick medverka vid en europisk studentkongress i Helsingfors 1975. Två år tidigare hade det amerikanska utrikesdepartementet förordat att Bildt skulle få ett ledarskapsstipendium…[länk]

Nå, till den egentliga tråden i dagens post. Nog med Bildt-bashing för den här gången.

Jag läste en text av Ron Unz i The Unz Review, där denne berättade om hur den i Los Angeles födda japansk-amerikanska kvinnan Iva Ikuko Toguri fastnade i Japan under 2:a Världskriget [länk], och försörjde sig som radiopresentatör för Japans engelskspråkiga sändningar. Efter kriget så betraktades hon som en landsförrädare och berövades sitt amerikanska medborgarskap. (Fast flera år senare benådades hon av president Gerald Ford eftersom anklagelserna mot henne bevisades vara falska.)

Därefter berättar Ron Unz att han runt år 2000 varit en varm anhängare av senator John McCain, f.d. krigshjälte från Vietnam, som meddelat att han ville försöka vinna den republikanska presidentnomineringen. Det blev George W Bush som vann nomineringen, trots att McCain inledde bra. Ron Unz beskriver att anledningen till att McCains kampanj tappade fart berodde på att Karl Rove och dennes stab spred ut rykten som fick McCains gloria som krigshjälte att hamna snett. Det dröjde flera år innan Ron Unz bemödade sig att försöka se om dessa elaka rykten om hans politiske idol stämde; Unz hann till och med tappa lusten för McCain av politiska skäl innan han började undersöka ifall ryktena stämde. Och…

Ron Unz artikel är läsvärd för den som är förtjust i amerikansk politik (eller ogillar amerikansk politik starkt), men för den som inte har tid att läsa eller ens ögna genom hans text skall jag summera några viktiga punkter. Ron Unz kunde konstatera att amerikanska medier inte varit särskilt sugna på att exponera de uppgifter som visar att John McCain varit med om att mörklägga att det fanns (”bortglömda”) fångläger i Vietnam som Vita huset inte brydde sig om, och att McCain som senator tycks vara inblandad i denna mörkläggning. Vidare har medieetablissemanget aldrig besvärat McCain med att upplysa väljarna om några iögonfallande omständigheter kring hans egen tid som krigsfånge i Vietnam.

Ett av huvudargumenten för John McCain som senator och sedermera presidentkandidat var att han suttit fem år i fångläger i Vietnam under kriget och utstått tortyr, men ändå aldrig brutit ihop, och gjort sitt yttersta för att hålla sina medfångar vid gott mod. Som sagt, en äkta krigshjälte och helylleamerikan.

År 2008 publicerade journalisten Sidney Schanberg bestyrkta uppgifter om att John McCain i själva verket under sin fångenskap nyttjats till att sända pro-kommunistisk propaganda i Vietnamesisk radio på engelska, alltså något som man berövat Iva Ikuko Toguri sitt amerikanska medborgarskap för (hon hade aldrig medverkat med propagandatexter, utan mest sysslat med underhållning, och radiostationen drevs av andra kommenderade krigsfångar). Men bortsett från Sidney Schanbergs dokument så noterar Ron Unz att medierna i USA inte alls nappar på denna skandal. John McCain tycks ha etablissemangets frikort.

Ron Unz har på egen hand intervjuat personer inom den akademiska sfären av USA:s militär, och man instämmer i hans observation att det är märkligt att det material som finns om John McCain – och som verkligen skulle sänka hans status som krigshjälte – inte får genomslag i medierna.

Ett annat exempel är påståendena om att han satt fem år i fångläger och utsattes för tortyr. I september 2008 reste en amerikansk reporter till Vietnam för att höra vad John McCains fångvaktare tyckte om att deras fånge nu hade en chans att bli USA:s näste president. Journalisten möttes av en oväntad reaktion; de som pekats ut som hans torterare och misshandlare tyckte att det var mycket positivt ifall McCain blev president. De var närmast entusiastiska och förklarade att de blivit personliga vänner med honom under kriget och att de arbetat mycket nära varandra under tiden han var frihetsberövad. Journalisten såg nog ut som en fågelholk. Är tortyr vad man kallar för att ”arbeta nära varandra”? Vaktchefen avfärdade det påståendet: ” – Det där är historier som alla politiker, vare sig de är från USA eller Vietnam måste spotta ur sig för att vinna populäritet.”

Även en BBC-journalist sökte upp vaktchefen som tjänstgjort vid Hoa Lo-fängelset, och fick veta att ” – I can confirm to you that we never tortured him. We never tortured any prisoners. He did not tell the truth.”  Ron Unz noterar att tortyr förekom i Vietnam under kriget, men att det inte går att med säkerhet bevisa att McCain var en av dem som torterades. Två andra fångar i samma läger, Ted Guy och Gordon ”Swede” Larson bekräftar den vietnamesiske vaktchefens påstående [länk] att tortyr inte praktiserades i det aktuella fängelset.

Ron Unz fortsatte sina efterforskningar. Hur kan John McCain tillåtas att framstå som en krigshjälte, när han de facto samarbetat med sina fienden (dels varit radiopratare och sänt pro-kommunistiska sändningar, och dels uppenbarligen stått på god fot med sina fångväktare)?

Unz får en teori av en samhällsforskare med militär bakgrund. Etablissemanget skyddar John McCain därför att hans far – på sin tid amiral vid den amerikanska flottan – spelade en mycket viktig roll vid mörkläggningen av omständigheterna kring attacken mot USS Liberty som befann sig i området för att bedriva signalspaning. Detta fartyg besköts 1967 av israeliskt flyg och torpedbåtar på internationellt vatten (än idag har Israel svårt att se var nationsgränsen går i vattnet, men det är en annan historia som mest upprör svenska rödgröna politiker som kramar allt som är arabiskt) och 35 man ombord dödades. Rapporten om händelsen var klar på 10 dagar, fastän en fullständig utredning borde ha krävt omkring 6 månader för att utvärdera alla faktorer. I rapporten fastställdes att Israel trots föregående observationer uppfattat att USS Liberty var ett egyptiskt fartyg och därför attackerade det. En teori om varför Israel skulle ha medvetet oskadliggjort USS Liberty är att dess vidaresändning av signalspaningen skulle avslöja att Israel förberedde ytterligare militära utvidgningar på land (vilket skulle snappas upp av Sovjetunionens signalspaning som sedan skulle skvallra till Egypten).

John McCains far bidrog enligt kritikerna till att möjliggöra en snabb ”mörkläggning” av de obesvarade frågor som man inte brydde sig om att omhänderta i de första utredningarna. Och etablissemanget ville inte ha en skandal kring amiralens son. President Richard Nixon hyllade den hemkomne John McCain som en hjälte.

När John McCain sedermera valde att slå sig in på den politiska karriären, utan någon större risk att obekväma uppgifter så var det givetvis krigsveterantemat som var hans starka kort, och tortyren och alla dagar inlåst i en bur gav sympatiröster. Och så valdes han in i senaten efter Barry Goldwater. Därefter har myten och legenden om den torterade krigsfången McCain blivit en orubblig sanning som inte enstaka artiklar kan rå på. Men sanningen kan användas mot dessa politiker, och det var nog detta som skedde när Carl Bildts ungdomsvän Karl Rove satte stopp för John McCain i primärvalen för att George W Bush skulle komma fram och bli president istället.

Ron Unz avslutar sin långa artikel med en intressant analys, som jag återger i originalspråket:

[Let] us step back and consider recent American history. Just a few years ago an individual came very close to reaching the White House almost entirely on the strength of his war record, a war record that considerable evidence suggests was actually the sort that would normally get a military man hanged for treason at the close of hostilities. I have studied many historical eras and many countries and no parallel examples come to mind.

Perhaps the cause of this bizarre situation merely lies in the remarkable incompetence and cowardice of our major media organs, their herd mentality and their insouciant unwillingness to notice evidence that is staring them in the face. But we should also at least consider the possibility of a darker explanation. If Tokyo Rose had nearly been elected president in the 1980s, we would assume that the American political system had taken a very peculiar turn.

Resultatet är, säger Ron Unz, att USA:s frontfigurer, samt i flera andra västländer länder, är personer som är nationellt uppskattade bara för att de framstår som attraktiva, men att de valts ut för att de är politiskt formbara. Vilket betyder att de ikläder sig rollen som ledare, men i själva verket är marionetter som styrs av osynliga händer. Och just det temat kommer jag återkomma till i senare bloggposter.

Det är numera ganska begripligt att John McCain kan föra en så krigshetsande retorik som han gör gentemot Ryssland, och anklagar EU för att gå för försiktigt fram mot grannen i öst, när han suttit större delen av sitt eget krig och druckit kaffe med lägerchefen och skrivit radiomanus… Ett riktigt krig i Europa lär ju aldrig drabba honom personligen. Men han kan alltid stå och kasta bensin på brasan och njuta av lågorna.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Krig & fred, Politik. Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Senator John McCain – den falske krigshjälten som verkar för storkrig i Europa.

 1. Cello Jr skriver:

  Stängde åter av SVT för att man i boktipsen talar om Thomas Mann och Hans Fallada och (blink, blink) ”åter mörka krafter” som gör deras böcker ”högaktuella”. Av temperamentsskäl är jag inte
  förtjust i ”konspirationsteorier”, men när jag läser din text ovan om mörkläggningen runt Insane
  McCain (hans kritiker menar att han är en manchurian candidate), så är det uppenbart av
  amerikanska massmedier liksom svenska har en politisk agenda. Förmodligen under förevändningen att deras genomslagskraft fordrar försiktighet i fråga om vad man informerar om. T ex inte sån’t som kan skada USA:s stöd för Israel. Som beskjutningen av USS Liberty. På Bildts och Roves machiavelliska nivå – fast förmodligen utan den öppna cynismen, istället ser man sig
  i en tradition av utilistiska välgörare med mänsklighetens bästa för ögonen – – – oops, här tappar jag tråden. 😩 Jag har avskytt McCain sen han tillsammans med Edward Kennedy lobbade för
  amnesti för illegala invandrare. På tal om Kennedy. Vilken källa till utpressning kan inte Chappaquidick ha varit? Och FBI-chefen Hoovers filer om samtliga bröders amorösa eskapader.
  Formbarhet?

  • Peter Harold skriver:

   Ja, jag stod faktiskt framför badrumsspegeln i morse och funderade på detta med konspirationer och vem som gör vad och så vidare. Ifråga om Carl Bildt, och förmodligen också Karl Rove, tror jag att det är som så att dessa två herrar var konservativa i sin ungdom, och förmodligen ser sig som konservativa än i denna dag, om än att det finns en affärsvärld som distraherar de gamla grubblerierna om ideologier. Så jag vill inte säga rent ut att Carl Bildt är en Machiavelli (Reinfeldt passar bättre i den beskrivningen), men låt säga så här att både Rove och Bildt har varit pragmatiska och anpassat sig till de neo-konservativa influenser som etablerade sig i USA under 1980-talet (och här igen handlar det om att vissa intressesfärer med kopplingar till både mediebranschen och krigsmaterielindustrin styrde republikanerna med donationer som fick Ronald Reagan att välja George H Bush till vicepresident). De neo-konservativa med sitt uttryckta hat mot Sovjetunionen passade in bra i Reagan-administrationen, men i och med detta etablerade de sig på flera viktiga positioner inom det republikanska partiet, och under George H Bush’ presidentskap tog de kontroll över dessa positioner. Och eftersom samma intressesfär som tagit kontroll över Republikanerna också hade samma strategi med Demokraterna så kom Bill Clintons administration att viktiga rådgivare som formade landets utrikes- och säkerhetspolitik utan att den verkliga ledaren begrep vad man gjorde (alternativt att Clinton var medveten och trodde sig se en möjlighet att gå till historien som presidenten som regerade när USA blev ensam supermakt, och inte bara Kalla krigets segrare). Dock skall man ha i åtanke att de doktriner som de neo-konservaiva pläderar för idag har sin grund i ideal som CFR formulerade redan på 1960- och 1970-talet (där jag hänger upp mig på Zbig Brezinsky gång på gång).

   Men tillbaka till Bildt… ja, det blev cynism av hans medverkan i Ukrainakrisen. Det var så tydligt att han inte var Sveriges utrikesminister, utan enbart talade för Vita husets räkning. Jag fattar bara inte varför medierna i Sverige inte reagerade? Jag är bara en vanlig medborgare; varför ser jag det som inte hundra heltidsanställda journalister och korrespondenter missat? Och under året som gått har jag upptäckt fler personer som dragit samma slutsats som jag. Kanske borde vi ha samverkat och försökt påverka medierna?

 2. Cello Jr skriver:

  Anledningarna att försöka påverka medierna lär inte minska. Så samverkan (en motkonspiration?) är värd att diskutera. Liksom om det finns en strävan att skapa ett nordamerikanskt EU.
  Många ”konspirationsteorier” om detta. Säkert har du hört om ”Ameron”, dess motsvarighet till
  euron. Om dollarn ”faller”, så kommer Ameron att introduceras som ett alternativ. Långsiktigt är
  tanken att skapa ett nätverk globala EU som sedan sammanlänkas till ett globalt EU. Hur är det
  som ”konspirationsteori”? 😊

  • Peter Harold skriver:

   Japp, jag tror att den gode gamle Alex Jones har haft AMERON som tema vid flera olika tillfällen. För min egen del har jag mest haft G Edward Griffin som informationskälla eftersom han är extremt påläst vad gäller Federal Reserve Systems.

 3. Cello Jr skriver:

  OT men viktigt. Varför det finns judehat:https://m.youtube.com/watch?v=yfXhKY-ybA8

  • Peter Harold skriver:

   Jisses, skall man skratta eller gråta…? Well, jag promenerade omkring ikväll och funderade på vilken nya den globala världsregeringen har av att västerlandet degenereras till ett nytt Sudan och Darfur eller Pakistan? Jag kommer inte på något.

  • Peter Harold skriver:

   He he, jag läser Broder Nathanel regelbundet. Han brukar ha många intressanta analyser. Och så gillar jag det icke politiskt korrekta anslaget. Men det är ironiskt att världens coolaste antisemit är av judisk börd, ha ha!

   • Sofia skriver:

    Jag tror jag förstår precis hur broder Nathaniel tänker/känner.
    Hans mor är kristen ryska och hans far rysk jude.
    Nathaniel upplevde under hela sin barndom att hans mor stod för kärlek och hans far för en djup mörk ondska. N. har berört detta förhållande flera gånger när det är adekvat i det ämne han behandlar.

    • Peter Harold skriver:

     Jag har hört några intervjuer med honom, där han inte är lika speedad, så att säga, och jag tycker han resonerar ganska rationellt. Helt klart en person som jag skulle se som underhållande på en middag (även om jag har social fobi för att äta middag med folk).

 4. Hoff skriver:

  John McCain är en idiot som ljuger om vad som helst för att bli ”president”. Här är hans judiska handledare, Joe Lieberman.

  Joe Lieberman Endorses John McCain II

  http://m.youtube.com/watch?v=OeM7WI6snR8

  Do ZIONISTS/ISRAEL Control the U.S. Government ? —–2 min

  http://m.youtube.com/watch?v=JhS6B9U13aY

  Brunett-Bella, den var bra. Tack för den Peter, dagens leende 🙂

  Palin är en Milf. Jädra vacker kvinna men helt blåst i huvudet.

  Sarah Palin Discusses Russia With Katie Couric —–Se från 30 sec.

  http://m.youtube.com/watch?v=gk8moOxzlGQ

  • Peter Harold skriver:

   Hur lyckades Sarah Palin ens bli guvernör i Alaska…? :-0

   • Läsare skriver:

    Palin är känd för sina ”grodor”, som avslöjat en stor okunnighet om världen. Som utrikespolitisk merit anförde hon att man kunde se över till Ryssland från hennes hemstat Alaska. Två gånger har hon påstått att Nordkorea är en viktig allierad till USA. [2] 

    Det påstods i valrörelsen 2008 att hon trodde att Afrika var ett land. I en TV-intervju tillfrågades hon vilka tidningar hon läser och svarade allmänt utan att kunna namnge en enda. Vilket kunskaper som behövs för att ta en amerikansk ”kandidatexamen” i journalistik är en fråga allmänheten kanske undrar.

    https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Sarah_Palin

    • Peter Harold skriver:

     Man blir lite mörkrädd när en sådan människa som hon lyckas bli nominerad till en vicepresidentpost i världens mäktigaste land. Å andra sidan har vi ju Åsa Romson här i Sverige. Romson är inte ett dugg bättre än Pallin, fast värdelös på ett annat sätt bara…. 😉

 5. Sofia skriver:

  Sarahs man är judisk, pojken som befruktade hennes dotter heter Levi +

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s