För 30 år sedan föraktade vi CCCP därför att de förvägrade sina medborgare att resa ut ur sitt land. Nu följer USA…

”Bästa läsare!

Om jag skall vara ”pride” över någonting i mitt förflutna så är det att jag redan i min ungdom var en starkt uttalad anti-kommunist. Till viss del var denna reaktion sprungen ur den omständigheten att delar av min släkt flydde från Estland när landet ockuperades av Sovjetunionen under 2:a Världskriget, men också därför att jag kunde följa nyheterna på TV och i den på denna tid läsbara Expressen om hur fackförbundet Solidaritet i Gdansk (Danzig) och den spirande demokratirörelsen i Polen slogs ner av kommunisterna. Jag hade dessutom personligt bekanta som lämnat Östtyskland och som kunde vittna om att deras anhöriga inte hade det alltför muntert.

Jag var omkring 11-13 år gammal och kunde läsa om det ena avhoppet efter det andra. Det var idrottsutövare och forskare som när de väl lämnat Sovjetunionen bestämde sig för att inte återvända; löften som de inte alltid fullföljde därför att familj och släkt där hemma straffades, varför vederbörande återvände tillbaka till en osäker framtid – eventuellt till ett långvarigt fängelsestraff för sitt ”förräderi”.

Någonting som jag i den åldern tyckte var oerhört osympatiskt var just detta faktum att den kommuniststyrda staten betraktade sina undersåtar som sin egendom och därför gjorde det svårt/omöjligt/olagligt att lämna landet. Detta var tveklöst ett uttryck för förtryck. När Berlinmuren föll och Sovjetunionen upplöstes tycktes mänskligheten äntligen förstått att denna typ av politik inte hör hemma i ett civiliserat händelse.

Gott så långt. Men historien har inte upphört med att den ena av de två kommunistdiktaturerna upphört att existera. Och härnäst vill jag använda det bevingade uttrycket att ”vägen till helvetet är kantad av goda intentioner”. Ty de flesta väljare/skattebetalare uppfattar det nog som en god intention när staten bestämmer sig för att förhindra att terrorister skall kunna röra sig fritt.

Jag talar nu om det förslag som framlagts i USA där utrikesdepartementet skall kunna efter eget beslut ha mandat att förvägra folk från att resa ut ur landet om vederbörande misstänks för att ha bistått en organisation som staten associerar till terrorverksamhet. Jag vet inte detaljerna kring rutinen för detta, men det handlar om att staten drar in personens resepass.

Låt oss leka lite med tanken kring vad detta kan få för konsekvenser.

Tidigare denna månad hölls en utfrågning av Barack Obamas nya försvarschef, Joseph Dunford jr, som förklarade att Ryssland är det största hotet mot USA:s säkerhet. Och tidigare i år sade hans företrädare Martin E Dempsey ungefär samma sak, men anklagade Ryssland för att ägna sig åt statsterrorism. Dessa hårda ord passar Vita husets säkerhetspolitik som handen i handsken sedan man ägnat flera år åt att demonisera Vladimir Putin och peka på Ryssland som en revanschsugen militärstat.

Både i USA och Europa talas det om att stänga ner den av ryska staten finansierade nyhetskanalen Russia Today (RT Network). Huvudargumenten har varit att kanalen ”inte förmedlar objektiva nyheter”, och andra kritiker kopplar RT som en del i det propagandakrig som Vladimir Putin bedriver mot västvärlden. I vissa situationer har man kritiserat RT för att försvara terrorister (i detta fall med perspektivet att den styrande regimen i Kiev kallar soldaterna i fribrytarrepublikerna i östra Ukraina för ”terrorister”…).

Jag hoppas att läsaren förstår min tankegång här, och med risk för att lagen verkställs och tillämpas godtyckligt, skulle den amerikanska staten kunna dra in passet för t.ex. Daniel McAdams, utrikesexpert på Ron Paul Institute, eftersom han förmedlar politiska analyser för RT Network som är sakliga men kritiska mot Vita husets interventionistiska politik. Denna åtgärd är tänkbar i händelse av att Vita huset och det amerikanska medieetablissemanget vill eskalera informationskriget och officiellt ge Russia Network status av associerad till terrorism och ett hot mot USA:s säkerhet. För en sak är klar, och det är att RT är ett hot mot Vita husets trovärdighet.

Om läsaren nu tycker att min teori känns lite långsökt så ber jag att få komma med nästa exempel. Ett annat lagförslag som just nu bereds av finansutskottet i senaten är att staten skall kunna spärra resehandlingar för medborgare som har en skatteskuld på USD 50’000 eller mer. Dock skall staten kunna utfärda ett tillfälligt respass som gäller enbart för hemresa, i händelse av att skattemyndigheten bestämmer sig för att ”slå till” när offret är utomlands.

Det krävs inte mycket fantasi för att kunna föreställa sig vilket effektivt verktyg detta skulle kunna bli för regimen att ställa till med besvär för oppositionella. Det skulle kunna vara en smal sak för den amerikanska skattemyndigheten att öppna ett ärende mot t.ex. Info-Wars programledare Alex Jones dagen innan han skall flyga iväg och bevaka Bilderberggruppens nästa konferens.

Det finns många exempel på att regeringarna i USA använt skattemyndigheten som verktyg för att besvära sina opponenter. Jag har i ett blogginlägg från ifjol nämnt att under Barack Obamas regeringstid har skattemyndigheten haft riktade skattekontroller mot organisationer som varit kopplade till Tea Party-rörelsen, förespråkat legalisering av droger, kritiserat den federala inkomstskatten eller utmärk sig som konstitutionalister (här har bl.a. en av Ron Pauls organisationer drabbats, C4L, om jag minns rätt, där myndigheten ville ha namn på bidragsgivarna).

Nu kanske någon kollektivist invända med att ”som medborgare skall man göra rätt för sig, och man skall varken ägna sig åt att stödja terrorism eller smita från den skatt man är skyldig att betala”. Så? Kan vi inte börja med en motprestation från statens sida? Staten kan börja göra rätt för sig. T.ex. sluta involvera sig i folks privatliv. Sluta bidraga till krig och förintelse. Staten har varit, är och kommer att förbli en större bov än jag och de flesta av mina medmänniskor. Med det track-record staten har – räkna allt från egendomsstöld, tvångssteriliseringar, krigföring, massövervakning/spionage, folkutbyte, med mycket mera – så inser man att en anarko-kapitalistisk utopi börjar bli allt mer attraktiv att sätta i provdrift.

Och anledningen till att jag bloggar om USA:s Sovjetinspirerade idéer om att hindra medborgarna från att resa från hemlandet är att nästan alla dumheter som lagstiftas där kommer förr eller senare i version av EU-lag och därmed svensk lag. Så låt oss börja opponera oss redan nu.

Hälsar eder Peter Harold

 

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till För 30 år sedan föraktade vi CCCP därför att de förvägrade sina medborgare att resa ut ur sitt land. Nu följer USA…

 1. Kevin skriver:

  Det är ju samma etniska grupp som har makten i USA idag som hade den då i Sovjet.

  ”You must understand. The leading Bolsheviks who took over Russia were not Russians. They hated Russians. They hated Christians. Driven by ethnic hatred they tortured and slaughtered millions of Russians without a shred of human remorse. The October Revolution was not what you call in America the “Russian Revolution.” It was an invasion and conquest over the Russian people. More of my countrymen suffered horrific crimes at their bloodstained hands than any people or nation ever suffered in the entirety of human history. It cannot be understated. Bolshevism was the greatest human slaughter of all time. The fact that most of the world is ignorant of this reality is proof that the global media itself is in the hands of the perpetrators.”

  – Alexandr Solzenytzyn, nobelpristagare.

 2. Sofia skriver:

  Lagen ruttnar i det land som styrs av rövarband.

  • Peter Harold skriver:

   Ja, det finns många poänger där, framför allt att medierna spelar på våra känslor, och gör sitt yttersta att bekämpa förnuft. Och så har de mage att påstå att folk som är oppositionella ”bara förenklar”. Bah!

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s