Hur illa är det att Erik Ullenhags myt inte är en myt? Det är allt från en katastrof till en välsignelse, sa libertarianen.

Bästa läsare!

Någon – enligt uppgifte en viss forskare vid namn Gabriel Heller Sahlgren – har upplyst Dagens Nyheters läsare om att invandringen påverkat den svenska skolans resultat i de omtalade PISA-undersökningarna, och att denna faktor är den enda vetenskapligt säkerställda orsaken.

Det betyder att Sahlgren kan påvisa att ungefär en tredjedel av det försämrade resultatet i PISA beror på att svenska skolor tar emot stora mängder elever som inte behärskar svenska, eller saknar andra grundläggande kunskaper.

Detta betyder att resten av den svenska skolans försämrade resultat därmed måste förklaras med andra faktorer, men att man utifrån forskningsnorm inte kan säkerställa dessa med 100% korrekthet. Det betyder att man får fylla i med kvalificerade gissningar.

För ett år sedan var invandringens betydelse för försämrade resultat inte ens en kvalificerad gissning. Det var en myt. Sveriges regering deklarerade följande ståndpunkt under rubriken ”Fakta mot fördomar”:

19. ”Allt fler invandrare är orsaken till att skolresultaten sjunker”

Flera undersökningar visar på att utvecklingen i stort sett är identisk för inrikes födda elever som för den totala gruppen av elever. I den senaste PISA-rapporten konstaterar Skolverket att även om andelen elever med utländsk bakgrund ökat har detta totalt sett endast mycket marginellt bidragit till resultatnedgången. Resultatnedgången för inrikes födda elever mellan 2003 och 2012 är i stort sett lika stor som för hela elevpopulationen.

Även för den internationella undersökningen TIMSS konstaterar Skolverket att det inte går att hänvisa nedgången till elever med utländsk bakgrund. Så här skriver de i huvudrapporten från TIMSS 2011: ”Men den generella nedgången sedan 1995 kan inte hänföras till elever med utländsk bakgrund, utan omfattar hela årskullen i årskurs 8.”

Detta var en av fyra punkter som tillkom på integrationsminister Erik Ullenhags omtalade lista över myter under sommaren 2014, alltså för bara ett år sedan. Erik Ullenhag försvarar sig idag med att den kunskap som Sahlgren lagt fram nu inte fanns när regeringen formulerade sin text som skulle slå hål på fördomen om invandringens betydelse för svenskt skolväsende.

Vad Sahlgrens rapport visar är att PISA-resultatet sänks dramatiskt inom kategorierna naturkunskap, läsförståelse och matematik när man använder data för utrikesfödda/barn av utrikesfödda föräldrar, vilket är ganska logiskt eftersom naturkunskap och matematik kräver en hel del studieförmåga och kommunikativ förmåga för att kunna ta till sig. De utrikesfödda barnen missar ungefär 20-50% av den kunskap de borde ha, i jämförelse med svenska barn (vars resultat också sjunker i PISA, och det var väl Ullenhags ”försvar”, om än inte i samma dramatiska takt).

Nu gör jag ett litet hopp, och ni får ta de följande styckena för vad det är – d.v.s. kamratlig krogkonversion libertarianer emellan…

Hur illa är det att Erik Ullenhags myt inte är en myt sett ur ett libertarianskt perspektiv?

Ja, det är allt mellan en katastrof och en välsignelse, skulle vi libertarianer säga. En välsignelse därför att skolan försöker proppa upp barnen med en massa strunt. Kidsen programmeras till att bli lydiga sossar som uppmanas till kritiskt tänkande, men bara på selektiva grunder. Det fröken säger är en självklarhet på lektionerna i livskunskap, och får inte ifrågasättas, men om man hör någon som kritiserar det fina goda samhället eller ”de utsatta grupperna” (som numera består av alla människor utom svenska medelålders vita heterosexuella män) skall man vara jättekritisk. Till och med sånt som mamma och pappa berättar att ”de hört” måste också ifrågasättas. ” – Och glöm inte allas lika värde!” och så vidare.

Vissa av mina libertarianska vänner skulle gärna se att skolan återspeglade nattväktarstatens ideal. D.v.s. se till att barnen lär sig läsa, skriva och räkna. Sedan… ja, det är väl föräldrarnas ansvar att se till att barnen inte gör något dumt….

Vi libertarianer upplever att den svenska skolan – vars innehåll styrs av lag och förordning av staten – har den bekymmersamma egenskapen att den försöker stöpa alla sina elever på ett och samma vis, oavsett barnets förmåga, intresse, ursprung eller ambition. Alla barn skall hoppa bock. Alla barn skall lära sig om alla religioner. Alla barn måste läsa engelska. Alla barn måste lära sig den av staten fastställda värdegrunden. Alla barn måste gå lika länge i skolan. Alla barn måste lära sig att lösa division på just det sätt som är fastställt under innevarande läsår. Och inget barn får stanna hemma och lära sig något av egen lärare.

Det finns en till sak som vi libertarianer har lite problem med; vi predikar om individuell frihet och kroppslig autonomi. Hur rimmar det ihop med… tadaa…! …skolplikt?

Nä, det rimmar inte alls. Säkert anser 99% av alla libertarianer (en okvalificerad gissning från min sida; jag kan få äta upp det här) att det är bra att ens barn får lära sig saker. Och att någon form av skola är en bra undervisningsmetod. Men varför skulle inte barn och föräldrar få kunna göra det avgörandet själva? Varför måste staten via lag tvinga folk att göra det som kanske är väldigt bra även utan tvång?

Ok, det här kanske inte var så tokigt resonerat trots allt, trots krogmiljö och sen timma på dygnet. Låt mig därför gå tillbaka till jönseriet, d.v.s. återvända till mannen, myten och legenden Erik Ullenhag…

Jämte försöket till punktering av myten om att invandrare sänker svenska skolresultat – vilket nu bevisats vara mer än en myt; det är till och med en vetenskapligt fastställd verklighet – kan man fråga sig hur är det ställt med de andra myterna som den dåvarande integrationsministerns sade sig bekämpa med fakta?

Vi talar här om Almedalen 2014, och budskapet att det är fel att påstå att ”de som tigger är kriminella och utsatta för organiserad människohandel”.

Enligt Erik Ullenhag är tiggarna inte kriminella eftersom tiggeri inte är olagligt (vilket faktiskt kan diskuteras eftersom det ofta finns en lokal förordning som just förbjuder tiggeri på allmän plats). Och det är också enligt regeringen en fördom att påstå att tiggarna är offer för organiserad människohandel eftersom Rikspolisstyrelsen bara är intresserad av att hålla reda på dylika siffror om det handlar som sexköp (en gammal socialdemokratisk paradfråga som de borgerliga kollektivisterna gjort till sin egen med bl.a. extrema idéer om gredelina kuvert). Jag själv skulle vilja påstå att integrationsministern i det här fallet inte bekämpar en fördom med fakta, utan snarare bekämpar den med sin monumentala brist på fakta…!

Sedan är det också en fråga om hur man formulerar en myt. Erik Ullenhag menade att det är en myt att ”svenska skattepengar som kunde gått till pensioner går istället till invandrare” och menar att pensionspengarna inte hanteras inom statsbudgeten.

Det är förvisso sant. Men jag tror inte att det är detta påstående som folk fäller när de läser i medierna när vissa kommuner drar ner på äldrevård samtidigt som de skapar logi och institutioner åt ensamkommande flyktingbarn, eller stänger ner sjukhem för att göra om anläggningen till flyktingsmottagning.

Många svenskar tänker att de 250 miljarder som invandringen kostar (snabbgooglad siffra för 2013) kanske skulle kunna användas till den egna befolkningen, i synnerhet de äldre som ju av ålder inte direkt kan påverka sin utkomst särskilt mycket längre.

Folk ser politikernas provokativa beslut som ställer olika grupper mot varandra, men får en hurril av minister Ullenhag för att de ifrågasätter den nya ordningen. Som t.ex. beslutet om gratis sjuk- och tandvård till de ovan nämnda tiggarna (som faktiskt har fri sjukvård i sina hemländer), medan gammelmormor ligger bortglömd i sin kissiga långvårdssäng och spottar ut sina gamla ruttna tänder. Eller att svenska kustbevakningen befinner sig i Medelhavet och transporterar afrikaner till Europa på skattebetalarnas bekostnad.

Anar ni en missunnsamhet från min sida? Njae, ni kan i vart fall vara säkra på att jag själv ser ett missutnyttjande av skattemedel. Jag vill gärna resonera kring grundläggande principer, som t.ex. ”vem har rätt till mina pengar?” och ”hur gör pengarna bäst nytta?”. När staten involverar sig – och det gör den alltid och på alla sätt – då kan vi konstatera att den gör dumma saker med pengar som den stulit av folket. Det är inte dumt att kustbevakningen räddar liv, men det är dumt när staten sitter på sitt kontor och predikar vad jag skall tro och tycka, i synnerhet som staten emotsäger både fakta och förnuft.

Vad var det för slags brist på föreställningsförmåga och brist på kritiskt tänkande som präglade Erik Ullenhags arbetsdag då han satt där och plitade ner sin mytlista? Fanns det inte en liten självkritisk röst i hans huvud som sade: ” – Ejjik, ä’ du verkligen helt säjkej på de hä’j..?” (Erik Ullenhags inre röst lider av ett talfel, till skillnad från Erik själv som lider av tankefel).

Det stora problemet är dock inte att Erik Ullenhag gör sig till en pajas. Det stora problemet är att hans propaganda ligger till grund för en politik som folket får betala för, med både sina pengar, sitt liv och sin hälsa.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Hur illa är det att Erik Ullenhags myt inte är en myt? Det är allt från en katastrof till en välsignelse, sa libertarianen.

 1. Martin skriver:

  Jag tycker det värsta är att lögnen har normaliserats. De här asen skäms inte ens när de blir avslöjade. De blir inte dragna i smutsen i de allmänna fora. Lögn har blivit normalt.

  • Peter Harold skriver:

   Till den då folkopinionen svänger. Då kommer deras fega urskuldande. Jag ogillar inte politikernas attityd som går ut på att ”så länge ni inte kan motbevisa mig har jag alltid rätt, även om jag inte kan bestyrka mina argument”.

 2. Anonym skriver:

  Ullenhag är pappa till reformerna om nystartsjobb resp jobbcoacher. Tillsammans kostade reformerna 100 miljarder. Resultatet blev marginellt, dessutom omgärdat av betydande kriminalitet. Ullenhag beklagar att man kanske var lite naiva. Så bortförklaras 100 miljarder. Makalös arrogans.
  Se intervju i magasinet Neo.

  • Peter Harold skriver:

   Nystartsjobben och jobbcoacherna blev ju sämre än ens värsta farhågor. Fast det är ju klart, de statliga pengarna gav ju sysselsättning åt bedragarna. Alltid något. De är glasmästarna som Frederic Bastiat talade om.

 3. Aha skriver:

  När det gäller jobbcoachingen så var det värdelös sysselsättning för jobbcoacharna då det i stort sett inte gav något resultat. Coacherna hade lika gärna kunnat gå hemma på bidrag. När det gäller nystartsjobben får man som du skriver trösta sig med att det gav sysselsättning – minus det fusk som fanns i systemet som att kusinen var nystartare på kebaben, dock utan vara där.

 4. Sofia skriver:

  En kille som tidigt insåg att Sverige styrdes av destruktiva krafter; Han tänkte utnyttja gratis utbildningssystem och sedan lämna:
  http://www.returnofkings.com/67984/sweden-imports-foreign-contractors-to-finalize-its-own-collapse

  • Sofia skriver:

   Observera bilden av en svensk politiker 😉

  • Peter Harold skriver:

   Man ser allt oftare nu att utländska sajter skriver om den svenska galenskapen, och till och med politiskt korrekta människor som jag talar med känner sig besvärade. Än så länge är de mest besvärade över att de börjar tveka, men snart kommer det mer påtagliga besvär i deras tillvaro. Tack för länken, Sofia!

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s