När en enda person är effektivare än en hel stat – nu flyr tiggarna från Kista!

Bästa läsare!

Jag har skrivit lite om tiggeriet utanför våra butiker. Jag har till och med vågat använda mig av termen ”tiggarplåga”, även om jag anser att fenomenet har en viss komplexitet som ger upphov till handlingsförlamande resonemang. Även från min sida.

Ur ett libertarianskt perspektiv vill jag inte förbjuda folk att be om pengar. Det vore en inskränkning i individens frihet och rätt. Samtidigt så är det uppenbart att tiggeriet är besvärande, liksom allt det som följer med tiggarna, såsom bajs i parker, sovande människor i tunnlar, tjatiga individer på tunnelbanan, etc. Så ur en ideologisk princip har jag bara en lösning: vill man inte ha tiggare så låter man bli att ge dem pengar.

Andra är mindre nogräknade när det gäller frihetliga principer. Vissa anser att staten skall ta pengar av mig och andra skattebetalare för att sedan dela ut till tiggarna. Denna grupp kallar agerandet för ”rättvisa”. Andra grupper anser att det skall skapas speciella jobb för tiggarna så att de kan försörja sig själva. Även i detta fall med inslag av statlig finansiering. Båda modellerna kan bli en framgång under förutsättning att inga nya tiggare tar de gamla tiggarnas platser, medan de första avlönas av staten.

Det finns också grupper som vill förbjuda tiggeriet. Till dessa kan vi räkna bl.a. kommunfullmäktigeledamöterna i en rad kommuner som redan fått godkänt av respektive länsstyrelse att få angivet i den lokala ordningsstadgan att insamlingsverksamhet kräver förhandsgodkännande (tillstånd). Och detta saknar nog de flesta tiggare som vi ser ligga utanför butiksentréer eller utföra sitt ambulerande muggskramlande från ena tunnelbanevagnen till den andra.

Vad jag kan konstatera är utifrån statens engagemang i tiggarfrågan så har inget vettigt skett.

Däremot tycks vissa områden numera vara rensade från tiggare. Kista sägs visst vara förhållandevis fritt från tiggare, trots att området tidigare i år hade en hög koncentration av dessa (och det fanns visst ett tiggarläger där). Orsaken? Jo, en ”ensam galning” jagar och hotar tiggarna.

Det rör sig om en 25-årig man som cyklar omkring och sätter eld på tiggarnas tillhörigheter och uppträder i övrigt hotfullt mot dessa. Enligt uppgifter i medierna är tiggarna så rädda att de reser hem till Rumänien…

Detta är kvittot som kommer när staten inte har en lösning på ett extremt fenomen (för man måste ändå säga att det är extremt med romska tiggare utanför varje större livsmedelsbutik eller köpcentra i större delen av landet jämfört med hur det sett ut tidigare). Och det är också ett kvitto på att svenska folket inte ser konsekvensen av det egna agerandet.

Händelsekedjan är komplicerad. Det börjar med romernas egen kultur där de inte vill assimilera sig till den stat de själva bor i (med inslag av en viss ömsesidig motvilja även från statsapparaten i Rumänien, Bulgarien och Moldavien). Det fortsätter vidare med ett svensk folk med stor empati för människor i nöd, och eskalerar till en nivå där problemet blir föremål för en handlingsförlamad statsapparat som bara kan leverera varm luft, och vars eventuella åtgärder hindras av politiska aktivister på vänsterkanten som ser tiggarna som en resurs för att vinna folkets kärlek(?) i kampen mot de ondskefulla kapitalisterna (”kampen mellan de som har och de som har inget”).

Som Sverige är konstruerat, och på det sätt som svenskar tänker, torde vi aldrig kunna bli av med de hitresta tiggarna så länge som inte andra länder börjar bli lika generösa och toleranta mot tiggarnas närvaro. Vilket jag inte tror kommer att hända.

Därför är det inte förvånande att någon enskild person bestämmer sig för att på egen hand ”rensa upp” och vilja återställa ordningen när en situation blivit så här påfrestande. Detta är dock ett tecken på att fascism kan skapas i ett land som ändå är genomsocialiserat. Detta är mer än att en enskild hatisk medborgare tar lagen i egna händer; det som sker nu är att någon skapar lagen ur ett vakuum där folk trott att staten skulle ha kunnat göra någonting.

Jag säger inte att det är den cyklande 25-åringen som etablerar en framtida våg av fascism; det kan lika gärna ske genom en motreaktion av sådana som kallar sig för ”anti-fascister”, men som dessvärre i handling har mer med det förstnämnda exemplet att göra (vilket vi nu blev varse i Östermalm där aktivister saboterade en felstavad SD-reklam om just tiggeriet i huvudstaden). Det är alltså på sin plats att vara vaksam nu.

När olag visar sig starkare än lag, då raseras förtroendet för samhällsmaskineriet. Hur väl detta än kan låta för mig som statsfientlige libertarian så är jag ändå medveten om att många andra inte delar mina ideal om individuell frihet och ömsesidig respekt mellan människor. Och det kan öppna för otäckheter.

Hälsar eder Peter Harold

 

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Brott & straff. Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till När en enda person är effektivare än en hel stat – nu flyr tiggarna från Kista!

  • Vauen skriver:

   Tack för att du la upp den Sofia. Jag läste själv artikeln i pappers NyT igår. Och jag blev ännu mer övertygad om att vi går mot anarki! Det är stora summor på spel när dom ockuperar hus. Vad är det för mening med att ringa snuten eller Kronofogden om man inte får hjälp?! Snart försvinner väl ziggarna som vargar i Värmland; skjut, gräv, tig! Samhället måste skärpa sig rejält och väldigt fort innan det urartar! Iraniern som åker och hotar ziggar måste sändas ur landet. Konstigt nog har denne galning blivit omtyckt bland många ”heja Jimmie typer”. Dom brukar ju annars säga att kriminella invandrare ska utvisas. Med det gäller inte denne iranier… eller bröderna Ekerots skattefifflande morsa.

  • Peter Harold skriver:

   Det är så jäkla tragiskt ironiskt… Jag brukar åka genom Kopparberg ett par gånger per år, och jag har haft en fantasi om att skaffa mig ett sommarhus med året-runt-standard där för att vila upp mina stackars lungor. För det är fint i Ljusnarsbergstrakterna, och sedan är det långt från Stockholm. Men så händer det här…

   Dock hade jag nog föredragit Hörken eller kanske rent av Stjärnfors i mina fantasier.

  • Peter Harold skriver:

   Japp, och jag har även i mina hemtrakter en ”sopsorterare” som sliter mina glasflaskor ur händerna på mig. Jag skulle vilja ha en äkta knölpåk i handen för att freda mig, men då blir man väl mobilfilmad av någon batikhäxa som ruvar i sitt köksfönster och bara väntar på att någon skall tappa tålamodet.

 1. Sofia skriver:

  Mycket intressant film om tiggarna i Sverige: (undertext på engelska)
  http://vbox7.com/play:6469f1344f

  • Peter Harold skriver:

   Det är underligt att en så – av PK-iterna – föraktad och kritiserad person kan ha så mycket faktiskt kunskap om det ämne han talar om. Inte undra på att de avskyr honom. Tack för länken!

  • Läsare skriver:

   Detta är obligatorisk läsning för alla. Det sinnessjuka svenska humanitära stormaktvansinnet. Importera kriminella zigenare.

   Stormakteri på sjuttiotalet

   På initiativ av ett antal riksdagsmän från flera partier bildades hösten 1969 en expertgrupp för zigenarfrågor (begreppet romer fanns ännu inte). Denna expertgrupp levererade en snabb första utredning, som ledde till att riksdagen 1970 bestämde att Sverige skulle ta emot ett antal utomnordiska romer.

   https://morklaggning.wordpress.com/2014/10/01/stormakteri-pa-sjuttiotalet/

 2. Majsan skriver:

  Pja flashback mfl nosade reda på vem 25-åringen är. Ännu en person som ger vänstern syntax error. Vilket är rätt vanligt vad jag förstått. Alltså, attentat mot romer, där det finns signalement, och begångna av infödda svenskar är i minoritet.

  • Peter Harold skriver:

   Jag läste om attackerna i en lokaltidning där ”gärningsmannen” var ordentligt anonymiserad. Jag kunde inte låta bli att fundera på ifall den här killen vara allt annat än blond och blåögd. Magkänslan, du vet. Ja, och sen vet man ju att hade killen hetat Lundberg så hade det varit på löpsedeln med passfoto och klassfotot i mittuppslaget tillsammans med kortintervjuer av hans f.d. lärare och klasskamrater som beklagar sig över den nazistiske forne eleven, typ.

   • Läsare skriver:

    Jude”media” i sverige är helt förutsägbart när du lärt dig att läsa mellan raderna vad som INTE sägs. Vit gärningsman, foto, namn och adress. Mörk hudfärg, inte ett ord om GM. Världens snällaste kille, säger hans mamma.

 3. Läsare skriver:

  Sverige, bögarnas land. 40 sekunder.

  Gay Police at Stockholm Pride!

  PolisBögar och tiggande zigenare, det finaste Sverige har.

  Varför är jag inte stolt över Sverige längre?

 4. Anna skriver:

  Receptet för att svt media ska ta oss på allvar är: Allmän looks, vi ska motionera ihop, se fräscha ut, dra till oss en massa credability och fixa en fan club. Så som svenska partivänner sett ut. Nationalistvänner. Man kan inte vara så här utspridda och enstaka och tro att man ska vinna ngn form av framgång. I Sverige är det helt kört. I övriga norden är det tillräckligt svårt som norsk eller dansk. Clownskola finns det inte tillräckligt underlag för. Eftersom inte tillräckligt många anmält sig.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s