Vi behöver yttrandefriheten mer än någonsin, bäste herr pressombudsman.

Bästa läsare!

Igår skämdes jag lite eftersom jag var bekväm när jag skrev mitt ganska långa blogginlägg om bl.a. hotet mot yttrandefriheten från vänster. Jag uppmanade läsarna att googla själva efter exempel.

Jag ber om ursäkt för min lättja, men min kapacitet att samla ihop referensmaterial var lite begränsad eftersom jag hade bråttom att få mina tankar på pränt igår kväll.

Förutom en ursäkt så ber jag att få plocka fram ett dylikt exempel på uttryckt hot mot yttrandefriheten. Jag hämtar exemplet från morgonens Fria Tider och artikeln ”Kommunistisk veteran: ‘Politiker ger oss rätten att yttra oss’ – flaggar för att ‘inskränka’ yttrandefriheten”. Det handlar om ett utspel som den allmänna pressombudsmannen Ola Sigvardsson gjort för Sveriges Television.

Fria Tider berättar:

Ola Sigvardsson, tidigare journalist på den kommunistiska tidningen Rödluvan, är enligt SVT ”bekymrad över att svenskar vänder sig till sajter som drivs av politiska motiv i stället för journalistiska ambitioner.”

– Traditionell journalistik präglas av en vilja att förutsättningslöst söka efter sanningen, säger den kommunistiske veteranen till SVT och fortsätter:

– De här andra sajterna kännetecknas av att de har en politisk agenda.

Ibland kan man undra vad sådana människor som pressombudsmannen går på för slags droger, inte minst med tanke på den uppenbara vänsterkantring som präglar t.ex. nämnda SVT, men likväl också kvällstidningar som Aftonbladet och dagstidningar som Dagens Nyheter.

Men på sätt och vis har han rätt. SVT och DN är inte uttalat partipolitiska. Fast man måste vara politisk analfabet för att inte se att journalistiken inom etablerade medier är partisk och vinklad. De alternativa medierna låtsas däremot inte vara opartiska och åsiktsneutrala. De döljer inte sitt propagandaarbete under det falska flagg som kallas för public service. Vilket är skönt eftersom det underlättar för mig som nyhetskonsument att värdera budskapet.

Det är dock lite allvarligt att pressombudsmannen resonerar i termer om att vi har yttrandefrihet tack vare politikernas nåder. Politikerna kan inte ge yttrandefrihet – politikerna har bara makt att begränsa den. Och dessa begränsningar skall kategoriskt bekämpas, enligt min och många andras mening. Häng gärna med i den kampen, min gode läsare!

Det pressombudsmannen är ute efter är att den alternativa mediescenen skall bli ”mer ansvarsfull”, annars kanske politikerna inskränker yttrandefriheten. Det är inte svårt att förstå innebörden av detta. Det betyder att den nyhetsfiltrering som präglat gammelmedierna kommer inte bara att vara praxis, utan det enda tillåtna. Och detta kommer att förbli så intill den dag då dagens journalistkår ersatts av andra människor som förhoppningsvis har en annan syn på sitt yrkesuppdrag.

Pressombudsmannens uttalanden kommer som en personlig reflektion på reaktionerna som följde efter den tragiska händelsen i Ikea-varuhuset i Västerås. Människor på web-forum och sociala medier efterfrågade information om gärningsmannen, och de alternativa medierna levererade detta till sina läsare.

PO Ola Sigurdsson menar att man inte skulle ha publicerat information om gärningsmannen eftersom man enligt de pressetiska reglerna inte skall nämna etnicitet, religion eller sexuell läggning om det inte finns någon betydelse i sammanhanget.

I fallet med morden i Västerås fanns det flera skäl till publicering som även var förenliga med de pressetiska reglerna. Eftersom det initialt spekulerades i huruvida dådet (med två misstänkta gärningsmän) var ett terroristdåd med islamistiska kännetecken kunde beskedet att åtminstone den ena misstänkte gärningsmannen tillhörde den koptiska bekännelsen. Detta besked minskade misstanken om att det rörde sig om en aktion av terrornätverket Islamska Staten (IS).

Sedan frågan om gärningsmännens etnicitet. I detta fall var den saken i högsta grad relevant eftersom den nu idag huvudmisstänkte gärningsmannen försökt att få asyl i Sverige (trots att han redan fått asyl i Italien). Mannens bakgrund är av vikt för att beskriva det inträffade och motivet till dådet. Och tro mig, av de få saker som hände under sommaren 2015 är nog Ikea-morden det som haft störst allmänintresse.

Jag har absolut ingenting emot att herr pressombudsmannen engagerar sig för de omtalade pressetiska reglerna och hur dessa efterlevs. Jag personligen skulle visserligen inte ha någonting emot att dessa upphävs, för jag anser att existensen av dessa kan leda till mer formella inskränkningar av yttrandefriheten. Men tills den dagen de avskaffas skulle PO med förtjänst titta lite på hur selektivt pressen bedömer ifall uppgiften om politisk tillhörighet har betydelse eller ej. Referensmaterial kan de alternativa medierna erbjuda där gammelmedierna mörkat att miljöpartister, sossar och vänsterpartister begått brott. Ställ detta mot att personer som är aktiva i SD kan hängas ut i gammelmedierna p.g.a. att de blivit fotograferade tillsammans med en sedermera brottsdömd person.

Varför vill jag ha bort de pressetiska reglerna? Ja, i grunden har jag ingenting emot att respektive medieorgan definierar sin egen etik, och att konsumenterna får säga sitt om detta genom att köpa medieorganets tjänster (eller avstå).

De pressetiska reglerna fungerar idag mest som en ursäkt för att filtrera innehållet i nyhetsflödet utifrån journalistkårens politiska idéer och redaktionernas egna agenda. De alternativa medierna har uppstått och utvecklats just på grund av denna filtrering som är en rest från den tid då Sverige hade en – eller högst två – TV-kanaler och inte särskilt många fler radiokanaler. De pressetiska reglerna är en rest från den tid då staten (socialdemokraterna) hade förmåga att styra det offentliga samtalet. Det arvet skall vi försöka resa oss bort från.

Den kanske viktigaste aspekten är att en konsekvensneutral och mångsidig nyhetsrapportering är A och O för ett samhälle som kallar sig för en demokrati. Om det stämmer att makten skall utgå från folket – i den betydelsen att folkets vilja anger hur dess folkvalda representanter skall fatta beslut, och inte att man berövat folket makten – så måste medborgarna ha information om vad som sker i samhället. Idag lever politiker och medierna i ett olämpligt symbiosförhållande. Istället för att göra som väljarna vill försöker politikerna att fostra väljarna. Och eftersom banden mellan politiker och medierna är starkare än bandet mellan väljarna och medierna så har vi den situation som råder i Sverige idag.

Det kan därför vara av stor vikt att rapportera om etnicitet, yrke, politisk tillhörighet, religiös åskådning, och så vidare, i allt större omfattning än vad vi gör idag.

Att ha en fullständig bild klar för sig om tingens ordning innebär att människor har en bättre beredskap innan de ställs inför oväntade eller kanske till och med obehagliga situationer. Det handlar om att öppenhjärtigt dela med sig av andras erfarenheter. Denna öppenhet kan gestalta sig i att man på ett rakt sätt berättar vad som händer om man som berusad kvinna bjuder fem unga afrikanska män att stiga in i sin hytt ombord på Finlandsfärjan. Det kan också ha betydelse för myndighetsutövningen om folk vet att den man som högg ihjäl två besökare på Ikea skulle avvisas från landet, men att Migrationsverket – kanske påverkat av opinionsarbete i vänstermedierna – valde att inte sätta personen i förvar.

Den fullständiga bilden är A och O i all samhällsplanering. Då måste väljarna, vilka röstar fram de människor som skall planera vårt samhälle, också ha en adekvat bild av vad som händer och sker.

Dödsfallen i Västerås på IKEA är därför sannolikt en konsekvens av det som pressombudsmannen Ola Sigurdsson kallar för ”en ansvarsfull journalistik som skall motverka fördomar”. Det vill säga att varken folk eller offentliga institutioner vågar agera korrekt av rädsla för att bli förföljda av den hatiska Twitter-pöbeln (vänsterpolitiker, vänsterjournalister, AFA-aktivister, etc.)

Men den konsekvensneutrala nyhetsrapporteringen behövs även på flera andra områden än de invandringsrelaterade frågorna, vilka idag dikteras av den journalistiska vänstern.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Medierna. Bokmärk permalänken.

33 kommentarer till Vi behöver yttrandefriheten mer än någonsin, bäste herr pressombudsman.

 1. Sofia skriver:

  Högsta betyg till skrivaren!

  Ola Sigurdsson är en inkarnation av
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Nikita_Chrusjtjov

 2. Läsare skriver:

  enligt de pressetiska reglerna

  Den där innehållslösa hjärndöda floskel, vet jag inte hur många gånger jag hört. Det är judiskt skitprat för idioter.

  Judar äger all ”media” i hela västvärlden. Svårare än så är det inte. Allt som skrivs i väst går igenom ett judisk filter. Judar ställer sig en enda fråga: Är det bra för judar?

  Judarnas plan är att utrota den vita rasen.

  En neger dödar två vita på Ikea. Är det bra för judar att vita fattar att neger dödar vita på löpande band? Nej, alltså berättar vi judar inte att en neger dödat två vita.

  Att negrer dödar, misshandlar och våldtar vita är i judens värld rasism. Allt som är dåligt och går emot judens utrotningsplan på vita är rasism.

  I judens värld är det inget problem att negrer dödar vita, men fan ta en vit som vägrar släppa i en flock negrer på dennes nattkrog. Då är det ett nationellt trauma som alla vita skall be negrerna om ursäkt och skadestånd. Men att negrer mördar vita skall vi bara ta.

  Alla så kallade ”journalister” är judarna som äger medias horor som säger eller gör vad som helst för att göra deras ägare nöjd. Jävla ”journalist”slödder.

  • Vauen skriver:

   En tidning i Jasper (Kanada) skriver nu om Dr. Kevin Barretts bokturne som ”Judisk frimmurarorder” B’Nai Brith försökte stoppa. Det är en riktigt trevlig liten artikel, följ länkarna här: http://www.truthjihad.com/news/?p=41

   Så all media kanske inte är helt ägd at judar. Gav mig lite hopp i alla fall!

   Sen så håller jag inte med om att ”alternativa medier” är så genomskinliga med sina avsikter. Eller ens speciellt ”alternativa” speciellt ofta…

  • Peter Harold skriver:

   Ja, man kan ju också göra en jämförelse med den berömda antisemitismen som växer i Sverige. Den tillväxten består av två delar; det ena är konfrontationen mellan judar och muslimer. Det andra är att den ökade medvetenheten om sionism också betraktas som ett utfall av antisemitism.

   • Läsare skriver:

    Judarnas hittepåord och judisk ”antisemitism”anklagelsen är inget annat än judiskt skitprat. Är är en jude som säger sanningen om ”antisemitism”anklagelsen.

    ”It’s a Trick, We Always Use It.” (calling people ”anti-Semitic”) —– 2:30

    • Peter Harold skriver:

     Japp, det är ett epitet som skapats för att kunna skapa ett brott (faktiskt eller moraliskt). Det som gör begreppet någorlunda legitimt är att den judiska sfären är starkt centrerad kring sin ras och sin kultur. Fast det får man inte säga eftersom att ge uttryck för denna sanning är… antisemitiskt, ha ha!

     • Läsare skriver:

      You nailed it Peter. Fantastisk one liner.

      det är ett epitet som skapats för att kunna skapa ett brott (faktiskt eller moraliskt).

      Vet du hur länge jag letat efter den onliner? Det judarna gör är att psyka deras motståndare till underkastelse genom att konstant anklaga alla ickejudar för att vilja gasa ihjäl alla judar. Antisemit eller nazist eller rasist eller reaktionär eller red neck eller homofob eller hatare i största allmänhet eller xonofob eller … alla är judiska kodord för judarnas fiender, dvs alla ickejudar, gojim.

     • Vauen skriver:

      Det som gör epitetet illegitimt är att det utesluter större delen av dem som är semitiska, dvs alla som talar Arabiska (och ett gäng med små språk). Sen kan man bråka om hur mycket dagens judar är av semitisk börd, men även om vi inkluderar alla europeiska judar så är araberna den största andelen av semiterna!

  • Motgift-gänget har gjort en ny kul låt.

 3. Läsare skriver:

  Peter, är detta din sida eller en namne?

  https://www.flashback.org/u289

 4. Sofia skriver:

  Yttrandefriheten skäller ut påven:

 5. Sofia skriver:

  Här är mer goodies fast av ett annat slag (intelligent kritik av invandringsvansinnet)

  • Vauen skriver:

   För att kritik ska var intelligent så måste den angripa roten av problemet tycker jag. I det han sade så ser jag inget som egentligen är fel. Problemet är det han aldrig troligen kommer säga – Tvivlar tex på att han angriper 9/11 (IX XI) på ett ärligt sätt och pekar med hela handen mot Israel!?

   När man gör som han gör här, vs bara pekar det uppenbara eländet som WOT för med sig så spär man bara på den civilisationskrock mellan de som flyr och de som ska betala för denna invandring. Det vi behöver är en enad front mot roten av problemet – lös 9/11!

   • Sofia skriver:

    Om man befinner sig i helvetet känns det bättre att gå mot paradiset än att sitta still där man är.
    Om huset brinner ringer man brandkåren direkt – inte går man runt och försöker klura ut brandorsaken först.
    Innan en människa är vuxen måste flera utvecklingsstadier erfaras och klaras av. Det finns få på toppen av intelligens och kunskap i historia, statsvetenskap, juridik och allt man behöver kunna för att göra en fullvärdig analys. Det samhällssystem vi nu har är mycket dåligt, enligt min mening, förändring är långt bortom horisonten.

    Det är i det ljuset man får se motståndet mot systemet.
    Sikta mot stjärnorna och nå trädtoppen…

    Analysen i klippet ovan, är genialisk jämfört med svensk MSM.

    • Sofia skriver:

     En mer teoretisk diskussion:

    • Vauen skriver:

     Du ser inte skogen för alla träden som står i vägen! Och det är precis det dom som skapat den apokalyptiska värld vi lever i har haft för avsikt (att du inte ska kunna se dem, eller avsikten med deras verk). MSM och vårt störda svenska samhälle är skapat av samma krafter som ger oss Counter Jihad rörelsen (SD tex). Och tro inte för en sekund att MSM i Kanada skulle vara friare än vår egen på något vis.

     DN och Avpixlat är två sidor av samma mynt! INGEN AV DEM TALAR SANNING OM 9/11. Och lösningen av 9/11 (IX XI) ÄR kärnan till fred!

     Jag rekommenderar du läser Cyntia McKinneys kapitel i ”We are not Charlie Hebdo”. Hon talar bla om ”the truth movement” och hur sökandet efter sanning kan fungera effektivt. Det är helt riktigt att ingen enskild troligen kan lista ut allt. Och det är kanske inte någon nyhet…

     • Sofia skriver:

      Käre Vauen,
      JAG vet hur läget är –
      min uppgift är att fler ska förstå.
      Fundera på om t. ex. Piratpartiet eller SvP hade rätt taktik.
      Jag har inte något emot något folk på denna jord, men…

   • Sofia skriver:

    VAUEN! Alex Jones Channel avslöjar 9/11!

    • Vauen skriver:

     Drake är en mycket modig visselblåsare, och extremt viktigt vittne till övervakningssamhällets övergrepp.

     Vill du se mer om detta så rekommenderar jag denna film, den ger lite mer djup åt ämnet. https://youtu.be/qJldun440Sk

     Om du vill ha en solid förståelse om 9/11 så är Ry Dawson den bästa, studera hans kanal så leder den dig till helheten! Han har många gånger intervjuat Drake!

  • Peter Harold skriver:

   He he, jag undrar när ”somalisering” kommer upp i SAOL…?!! 😉

 6. Sofia skriver:

  En del anser att PSYKIATRIN är den verkliga skuggregeringen;
  Ron Paul bekräftar dess stora inflytande över politiken:

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s