Har Centern tänkt genom sin NATO-politik riktigt ordentligt?

Bästa läsare!

Centerpartiets partistämma har enligt uppgift beslutat sig för att partiet skall verka för en svensk anslutning till den politiska och militära alliansen NATO. Sannolikt har beslutet kommit till i skenet av de senaste årens utbredda skräck för Ryssland i västeuropeiska gammelmedier i allmänhet och svenska gammelmedier i synnerhet.

Att Centerpartiet hoppar på NATO-tåget är inte alls förvånande. Man behöver fånga upp frågor som man tror ligger i tiden. Sedan är jag inte heller förvånad att centern hoppar på en idéströmning av helt fel anledning.

Inför centerstämman har C-ledaren Annie Lööf och två andra C-toppar – om det nu kan sägas att ett parti på väg ut ur riksdagen har någon topp – formulerat en debattartikel i SvD. Artikeln är avslöjande. Den visar att partitopparna inte har en förståelse för vad NATO är idag – d.v.s. den farligaste militära rörelsen någonsin sedan Warszawapaktens upplösning.

Inledningen på debattartikeln är skrattretande:

I en värld i ständig förändring är samarbete och transparens en styrka.

Detta säger Annie Lööf som själv ingick i den borgerliga regering som slet ut sekretss-stämplarna i en aldrig tidigare skådad hastighet. Sedan är det rätt att samarbete är en styrka. Men NATO…?

Är Annie Lööf medveten om att NATO används som en genväg för USA:s president att gå in i krig… nej, jag omformulerar mig: …att NATO används av USA:s president för att attackera andra länder utan att behöva fråga sitt eget folk (de folkvalda i kongressen) om lov?

Insikten att en stat som Sverige stärker sin egen säkerhet genom att lita och förlita sig på andra är viktig i en tid då Europa står inför såväl ekonomiska som säkerhetspolitiska utmaningar.

Sverige är medlem i EU. Vilket man kan beklaga. EU påstås vara världens bästa fredsprojekt (minns att EU fick Nobels fredspris för ett par år sedan), så när Annie Lööf talar om att Sverige måste gå med i NATO för att stärka sin egen säkerhet så underkänner hon EU som den påstådda garanten för fred.

Samtidigt är Annie Lööf utan närminne. Hon borde veta att USA försökt dra in flera medlemsländer i krig som förs enbart i Washingtons intresse. Och Washington gör det på uppriktigt sagt kriminella grunder, som t.ex. invasionen av Irak där man påstod att Saddam Husseins regering hade massförstörelsevapen.

Allt fler uttrycker sitt beklagande över att man lät sig luras, men alltjämt kan man inte inse att USA ljuger sig fram för att skapa konflikter runt om i världen (läs gärna Peter van Burens utmärkta artikel om hur USA:s regering ljuger sig till krig och ofred). Ett aktuellt exempel på amerikanska lögner är Washingtons kamp mot den globala terrorismen, där man idag – fjorton år efter Nine Eleven – gör allt för att skydda terrornätverket Islamska Staten som försöker avsätta den syriske presidenten Assad med USA:s och Israels goda minne.

NATO har gått från att vara en motvikt till det militärt storslagna Sovjetunionen, till att idag vara ett måttligt kamouflerat stridsorgan för amerikanska regeringen de amerikanska storbankerna (Federal Reserve i första hand) och den amerikanska krigsmaterielindustrin. Och NATO har dessutom blivit USA:s främsta verktyg för att provocera fram en europeisk konflikt med Ryssland, inte minst genom det senaste exemplet där NATO tvingar Tyskland att ta emot atomstridsspetsar, trots tysk motvilja.

Är Annie Lööf medveten om att NATO kan – mot den svenska folkopinionens vilja – bestämma sig för att placera sina kärnvapenmissiler på svensk mark (Gotland och övre Norrland)? Njae, Annie Lööf tror att om Sverige blir medlemmar kan vi ändå äta kakan och ha den kvar:

Vårt tydliga mål vid ett scenario där samtliga nordiska länder är Natomedlemmar är att Norden ska förklaras som kärnvapenfri zon. Center­partiet anser även att Sverige, likt Norge, ska sätta upp villkoret om att kärnvapen och stationär utländsk trupp inte får finnas på svensk mark när vi ansluter oss till Nato.

Läs början av meningen igen: ”Vårt tydliga mål…”. Det där är en politisk friskrivning. Ni vet vad formuleringen är värd. Ingenting. Absolut ingenting. Ja, faktum är att den formulerats av en centerpartist borgar för att motsatsen kommer att hända. Eller törs Annie Lööf garantera att hon aldrig kommer dagtinga sin övertygelse om kärnvapenfrihet i Norden, likt hennes föregångare Fälldin lovade att aldrig bli statsråd i en regering som godkände kärnkraft…? Mu-ha-ha-ha!

I avslutningen av debattartikeln skriver Annie Lööf et cie:

Centerpartiet vill bidra till att utveckla ett Nato som bygger fred.

Hybris. Centerpartiet klarar nätt och jämt av att ta hand om sig själva. Utan de mångmiljonbelopp som de tjänade på att avyttra sina gamla landsortstidningar skulle C inte haft resurser att existera idag. Centern är det parti näst efter Miljöpartiet som fortast borde slängas ut från risdagen av väljarna.

Min mening är att Sverige bör lämna EU och FN, och inte för en sekund överväga om medlemskap i NATO. Vi kan absolut teckna avtal med andra stater om samarbete – ett militärt samarbete med Norge, Finland och Danmark kan absolut vara en aktuell fråga – men vi skall göra det på våra egna villkor.

Sverige bör bli ett föregångsland där vi på den internationella arenan tar ställning för fredligt språk istället för att köpa oss falsk trygghet av den mest krigiska kraften på jordklotet. Med förstånd kan konflikter undvikas. Sverige måste tala med förståndets röst, inte med medlöparens.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Har Centern tänkt genom sin NATO-politik riktigt ordentligt?

 1. minnesdagen skriver:

  ”EU påstås vara världens bästa fredsprojekt (minns att EU fick Nobels fredspris för ett par år sedan), så när Annie Lööf talar om att Sverige måste gå med i NATO …”

  Väl påpekat.
  Hotet mot Sverige är hursomhelst minimalt, och det var ju något som C och andra partier hade som ursäkt för att montera ned det svenska försvaret för några år sedan.
  Att Ryssland hotar Sverige, är inte annat än ren och skär propaganda.
  Att gå med i NATO skulle öka hotbilden, inte minska den.

  • Peter Harold skriver:

   Ja, de ryska flygövningarna (kallade ”attacker” av svenska medier när planen flög halvvägs över Östersjön och vände) inträffade när Sveriges regering (den förra) beslutade sig för att upplåta svenskt territorium åt NATO i både freds- och krigstid.

 2. Benny skriver:

  Delar helt din uppfattning! Centern är ett parti som tänkt färdigt för länge sedan och styrs nu av en politikerbroiler utan kontakt med verkligheten t o m värre än Carl Bildt på sin tid. Man undrar vart Sverige är på väg med pajasar som Löfven, Lööv, Batra, Björklund m.m. Det är som ett skräckkabinett i inkompetens och brist på mental kapacitet. Vad f-n händer i Sverige egentligen när politikerna inte ens vågar prata om de bakomliggande orsakerna till krigen i Mellanöstern dvs USA utan man vrider sig som maskar och mumlar om IS, Assad blabla. Man har tydligen ”glömt” att folk i Mellanöstern flydde TILL Syrien från kringliggande länder för att slippa krig och islamisk förföljelse fram till 2011 dvs innan Israel, Turkiet, USA med flera fick för sig att Assad måste bort. Kan det vara så illa att USA via NSA och andra spionorganisationer skaffat sig hållhakar på i stort sett alla ledare i EU förutom Orban och Zeman? Putin är det ingen som rår på och jag börjar faktiskt bli uppriktigt rädd för vad som händer med världen den dag han inte finns på scenen längre och kan stoppa det värsta vanvettet från att bryta ut.

  • Peter Harold skriver:

   Jag håller med. Men det är ju så att om man börjar resonera kring fakta så blir man automatiskt anklagad för att vara en konspirationsteoretiker. Jag lyssnade på radion härom veckan och hörde ett reportage där Barack Obamas strategi om att utbilda 5’000 rebeller till att bekämpa IS var ett misstag eftersom man bara fått 5-6 personer i tjänst. MISSTAG??? Medierna säger ” – Oupps, det var ju synd. Kanske Barack Obama lyckas bättre nästa gång så han får tyst på de elaka republikanerna…”. Fan, det är ju så att man vill befria Behring Breivik från sitt fängelse och be honom göra om och göra rätt på Gärdet istället med hjälp av ett par ton konstgödsel.

   Och våra politier sen… *suck*

   En person i min bekantskapskrets som ondgör sig över mitt oförstående gentemot SD skickade mig några länkar till YouTube-klipp där Jimmie Åkesson debatterar mot Sjöstedt, Lööf och Sjöstedt. Mitt svar är att jag inte ändrat uppfattning om SD och partiets ideologi. Jag skulle vilja se någonting annat än det jag ser hos dem. Men trots det, det är så helvetes pinsamt att höra de andra partiledarna. Åkesson är absolut inte en lansett. Men han framstår som en när man jämför honom med en människa som Annie Lööf. Lööf är lika skarp som ett durkslag. Hennes argument tar stor plats, men det rinner bara igenom.

   Fan vad jag ogillar mitt fosterland numera… 😦

 3. Vauen skriver:

  Sverige är Ukraina 2.0 snart…

  • Peter Harold skriver:

   Teoretiskt sett… ja, det år ju att arrangera. Det är knappast våra politikers förtjänst ifall vi lyckas undvika att bli indragna i ett nytt storkrig. Och om man betänker att tyskarna hyser en genuin ovilja till att låta nästa storkrig äga rum där så är det ju inte otänkbart att man låter menlösa Sverige ta rollen.

 4. Läsare skriver:

  NATO = North Atlantic Terrorist Organization

  NATO styrs av samma judar som styr AIPAC, dvs de judar som styr Amerika. Förra NATO ”ledaren” var förre danske statsministern Fogh Rasmussen, en krigshetsare och shabbat goj som gör som hans judiska herrar säger.

  Stoltenberg däremot borde lida alla helvete kval. Självutnämnd pacifist och nu ”ledare” för en global terroristorganisation som flygbombar civila över hela världen.

  • Läsare skriver:

   Anni Lööf blev utvald av judar med juden Silberstein i spetsen som ”ledare” för Centern.
   ————–

   Vi fick då en länk till småbrukaren Rune Lanestrands blogg. Så här skriver Lanestrand i ett blogginägg den 28 augusti 2011 angående tillsättandet av Annie Lööf som ny partiledare:

   Media utser ny centerledare

   ”Utfrågningen i Göteborg leddes av den mångårige politiske journalisten Willy Silberstein medan medlemmarna inte fick ställa frågor direkt till kandidaterna utan frågorna skulle gå genom Silberstein. Inte ett kritiskt ord om att dessa tre kandidater, som media utvalt, är högst delaktiga i centerpartiets kräftgång och på väg att ramla ur riksdagen.”

   https://gotiskaklubben.wordpress.com/2012/12/17/centerpartiet-kapat-av-judisk-lobby-vilken-roll-hade-willy-silberstein-pa-centerstamman/

   Det är exakt så här judar väljer vilka ”ledare” vi icke-judar skall ha att välja mellan. Dum, dummare eller dummast.

   Anni Lööf är helt blåst i huvudet, vilket utan undantag gäller för alla kvinnliga ”ledare” som hyllas i jude”media”.

   Vilka är de största krigshetsarna mot Putins Ryssland i Sverige? Utan undantag Bonnierjudarna och juden Wolodarskit.

   Judar har startat varenda krig de senaste 250 åren.

   Och det är samma judiska MO varje gång. Först global boycott och judiskt sinnessjukt krigshetsande och innan du vet vad som hände är kriget igång. Här är juden som leder krigshetsen mot judarnas fiender.

   LIKE A DOG WITH HIS TAIL between his legs, Netanyahu walked away from his recent meeting with Putin empty-handed.

   http://www.realjewnews.com/?p=1063

  • Peter Harold skriver:

   Ja, gudomlig rättvisa vore att herr Stoltenberg fick dras med kroniska prostatabesvär.

 5. Sofia skriver:

  Pinsamt att lyssna på Sveriges politiska ”elits” schizofrena konspirationsteorier om Ryssland.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s