[Mediekritik] Syriska tortyrbilder på löpet idag – men ”nyheten” publicerades redan ifjol!

Bästa läsare!

Detta har hänt: USA har via CIA och andra kanaler gett olika rebellgrupper i Syrien militärt och ekonomiskt stöd. Dessa grupper har sedan – alltjämt med Vita husets vetskap – gått upp i det som idag kallas för Islamska Staten (vars mål är att grunda ett nytt kalifat). För att förhindra att Islamska Staten vinner – med dolt militär stöd från USA och kanske också EU – har Syriens president Bashar al-Assad bett den ryska regeringen om hjälp att få stopp på terroristernas framfart. Och Ryssland har nu påbörjat attacker mot IS.

Samtidigt som de första rapporterna om ryska attackplan som angriper IS börjar flöda in hamnar en annan nyhet på löpsedlarna: ”Bilder från al-Assads tortyrcenter”. Främst på DN:s framsida.

Det är i sig ingen nyhet att familjen al-Assad behandlat sina värsta politiska motståndare utan nåd. Det rör sig i de flesta fall – om jag är korrekt underrättad – om islamister som vill förvandla det sekulära Syrien till en muslimsk teokrati.

Jag blev själv lite nyfiken på ämnet. Främst därför att nyheten om fotografierna kommer synnerligen påpassligt när Ryssland tagit initiativet i Syrienkrisen. Jag ville se om det fanns någon agenda bakom publiceringen av nyheten om att den syriske regimens fotograf träder fram med ”bevis om regimens omänskliga beteende”. Och mycket riktigt; nyheten är vältajmad hos västvärldens agendasatta redaktioner. Och nyheten är ingen nyhet!

Fotografen – vars täcknamn är ”Ceasar” – uppmärksammades redan i januari 2014 (år tjugohundrafjorton) och omständigheterna kring bilderna redogjordes bl.a. av CNN [länk]. Redan för mer än ett och ett halvt år sedan diskuterade experter, politiker och opinionsbildare nödvändigheten att använda detta bildmaterial som bevis vid ett eventuellt åtal för krigsbrott.

Ur ett mediekritiskt perspektiv frågar jag mig om dagens publicering om ”Ceasars” bildmaterial bara handlar om att öka misstroendet mot Ryssland som agerar fördelaktigt för al-Assad genom att angripa Islamska Staten? Det är sällan man ser svenska medier beskriva Rysslands agerande ur ett fördelaktigt perspektiv. Detta även om vi svenskar skulle tjäna på att inbördeskriget i Syrien tar slut (för att inte tala om de stackars syrier som plågas av dålig internetuppkoppling i svenska flyktingslott ute i landet).

Dock kan man notera att det går att skymta en liten beundran för Putin hos reportrarna. Idag lyckades en giftig kommentar komma de svenska läsarna tillhanda! Med anledning av anklagelserna om att de ryska attackerna skördat civila offer svarar Putin enligt DN:

Putin avvisade uppgifterna om civila offer i onsdagens attacker med att ”uppgifterna kom redan innan våra flygplan lyft”, i ett telegram från den statliga nyhetsbyrån Ria Novosti.

I övrigt bekräftar den neo-konservative politruken John McCain att de mål som träffades av de ryska stridsplanen var rebeller som stöds av USA. Och från andra nyhetsförmedlare än DN vet vi att USA stött flera rebellorganisationer som gått över till al-Qaida/Islamska Staten. USA har lekt med elden under det syriska inbördeskriget, och många oskyldiga människor har brunnit upp i denna lek som förlängts i åratal genom västvärldens och Saudiarabiens/Israels stöd till rebellsidan. Förhoppningsvis kommer de ryska insatserna sätta stopp för Islamska Statens framfart, och att islamisterna kan slås tillbaka även på marken av den reguljära syriska armén.

Vad man dock inte talar högt om är att Ryssland genom sitt agerande mycket väl kan utsätta sig självt hämndaktioner från muslimska organisationer. Det är mycket sannolikt att Saudiarabien umgås med sådana planer, och från amerikansk sida kan man mycket väl vilja stödja detta (i hemlighet naturligtvis). En serie terroristdåd i Ryssland skulle kunna utlösa kaos som leder till ett regimskifte i Moskwa. Vilket är precis det som Washington skulle vilja se.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Krig & fred. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till [Mediekritik] Syriska tortyrbilder på löpet idag – men ”nyheten” publicerades redan ifjol!

 1. Frank Hollywood skriver:

  Inte USA men väl zionisterna som styr landet. Varför inte kalla en spade för spade?

 2. Benny skriver:

  Jag tror att Saudiarabien noga passar sig för att finansiera terrordåd i Ryssland som kan spåras tillbaka till dem! I så fall är det via ett oändligt antal bulvaner man skulle ta den risken. Kom ihåg att Saudi ligger i krig med Jemen, som stöds av Iran, som mycket väl kan få köpa enorma mängder vapen billigt från Ryssland om det hettar till. Putin är inte speciellt imponerad (vem är det?) av vad USA ”lyckats” med i bekämpandet av IS och han har mycket riktigt sagt till USA och Nato att hålla sig undan när Ryssland attackerar IS, Al Nusra och andra islamister. SVT är fortsatt komiska med sina vinklade (läs lögnaktiga) ”reportage” från Syrien som går helt i makthavarnas linje. SVT orkar inte ens numera besvara mailen jag skickar där jag påpekar faktafel och framförallt utelämnande av fakta och relevanta uppgifter i sak. SVT-bedragarna har inte det lätt numera när internet finns he-he…

 3. Sofia skriver:

  Antingen har Ryssland ramlat ned i en fälla – de luras att göra smutsigt, giftigt städjobb åt dem som skapat eländet –
  eller så är Putin Räddaren i Nöden;

 4. Vauen skriver:

  Finns nog risk för att NATO/Israel et al flyttar sina aktiviteter in i EU när Ryssland gör motstånd i Syrien. Tyvärr så är de flesta européer för hjärntvättade för att haja vem dom skall alliera sig med.

 5. Cello Jr skriver:

  P.S. En fantastisk intervju med Arg Blatte/Angry Foreigner, på Alex Jones:

 6. Läsare skriver:

  Your suspicious reporter here turned the curious cat loose to do a bit of cyber-snooping and, pardon the cliche, ”look at what the cat dragged in” — from no less of an authority on U.S. foreign manipulation than the Council on Foreign Relations (CFR):

   

  *****

  Syria: Let Putin Bleed

  By Steven A Cook  /  September 24, 2015

  http://www.tomatobubble.com/id900.html

 7. baravarat skriver:

  Ja skrev och klagade på DN angående att nyheten var gammal men att vid den tidpunkten hade dom väl fullt upp med Ukraina…och gav dom länken oxå…
  Mycket bra läsning så här på morgonen..
  Har någon sett the forecaster?

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s