Decemberöverenskommelsen är inte död än.

Bästa läsare!

Under ett förvirrat riksting har ombuden för medlemmarna i Kristdemokraterna röstat för att partiet inte skall fortsätta medverka i 7-partiklövern (förvirrat genom att det fanns fler röster än röstande). Åtminstone inte vad gäller budgetpolitik. Vissa har korkat upp champagneflaskorna, och jag själv sitter här med en take away-sushi i min ensamhet så här en fredag kväll. Utan champagne.

Nu är jag nykterist, men jag ser ändå ingen möjlighet att svensk politik skulle erbjuda några skäl till att skåla i champagne. Möjligtvis kan åsynen av svenska politiker få en att vilja tröstdricka och bli alkoholist på heltid, men det innebär bara att man gynnar dessa jävla gycklare som tar extra skatt på alkoholen för att försörja sig själva och sina kumpaner.

Om någon skulle fråga mig vad som skulle vara ett gott skäl till att korka upp en flarra torr Ernest Rapenau så måste jag tänka till. Förr nöjde jag mig med att sossarna förlorade makten (även om jag inte heller då drack). Efter åtta år med Reinfeldt kom jag till insikt om att det kommer alltid vara en strid mellan skattebetalarna och politikerna, mer än att det skulle vara en strid mellan politikerna själva. Och det är aldrig skattebetalarna som vinner. Aldrig. Aldrig.

Nästan all glädje jag känner för svensk politik handlar om skadeglädje. Jag njöt när folkmassorna i Partille bad statsminister Staffan Löfvén fara åt fanders, då han av PR-skäl kom dit för att lägga blommor på gatan utanför en pizzeria där en smågangster samt någon oskyldig gäst blivit nerskjuten. Vänta, han heter Stefan. Å andra sidan kunde statsministern inte namnet på något av dödsoffrena heller…

Det var kul när vice statsministern försökte förklara bort sin giftiga bottenfärg och sitt bajsvatten i skärgården. Fast skrattet fastnar i halsen när man tänker på att människan är vår vice statsminister. F-n, man skäms ju, och hoppas att inga andra länder får veta detta. Sen åkte mungiporna upp igen när det blev känt att vår vice hon aldrig kan bli statsminister p.g.a. en ganska smart teknikalitet som statsrådsberedningen arrangerade. Oj, vad sur hon blev. Då njöt jag igen.

Att fröken Gustav Frigolit är en värdig arvtagare till idioten Ibrahim Baylan är ett understatement. Här vet jag inte om man skall skratta eller gråta. Jag tror att Fridolins karriär byggt på att han var ung och att han ser ut som en oförarglig gosse. Men människor med kompetensbrist – och ett sinne för lögner och manipulation – är faktiskt farligare än människor som ser ut som Frankensteins monster. I alla fall inom politiken.

Hur är underhållningsvärdet på den blåa sidan av den blågula politiken? Trögt, tyvärr, även om Anna Kindben-Buttra är en parodi av politisk parodi (ett skämt av ett skämt). Inget humoristiskt har hänt där sedan centerledaren Annie Lööf försökte trycka ner en pamflett i halsen på Stellan Löfvén under en direktsänd TV-debatt. Har ni sett klippet där de spelar upp ”käbel-scenen” i reducerad uppspelningshastighet så att det låter som två fyllon som snackar? Jisses, det klippet fick mig att garva så att jag tappade andan. Nope, jag ljuger inte som en politiker nu. Jag skrattade och folk sprang in på mitt kontor för att se vad som hänt. Det var sanslöst. Och andlöst.

Vaffan, jag lägger upp den här… det är fredag kväll. Klippet är lika roligt när man är nykter som om man inte är det. 🙂

Tillbaka till allvaret.

KD:s riksting har beslutat att be partistyrelsen att låta partiet träda ur ”Decemberöverenskommelsen”. Det tråkiga är att partiledningen nu vill undersöka på vilket sätt man kan kringgå medlemmarnas önskemål. Medlemmarna har bestämt partiet skall lämna DÖ. Men det står också att partistyrelsen skall ”påbörja ett arbete för att avveckla decemberöverenskommelsen”. I klartext betyder detta att KD:s medlemmar vill att även de andra partierna skall gå ur DÖ. Med andra ord skall partiledarinnan Buske (sorry, jag har inte lärt mig hennes namn ännu; skall först se om hon blir kvar en längre tid så att det är värt besväret att lagra namnet på minnet) förmå de borgerliga partiledarkollegorna att göra samma sak. Fastän partiledarinnan Buske i själ och hjärta inte vill detta.

Detta betyder att ingenting hänt, mer än att en demokratisk men oönskad meningsyttring kommit till stånd. Det är givetvis problematiskt för partiledarinnan Buske nu när hon möter partiledarkollegorna Lövet, Reserv-majoren och Anna Hårfager; Buske har misslyckats att hålla styr på sitt parti och sina medlemmar. Genom sin oförmåga som ledare (jag säger detta med en blodisande röst) äventyrar hon den politiska stabiliteten i Sverige. Och den politiska stabiliteten är fan i mig viktigare än allting annat (den blodisande rösten hörs nu med ett ödesmättat eko i bakgrunden)…

Ok, det här är i vart fall värt en Carlsberg Non Alcoholic. Skål på er, kådisar! Det här gjorde ni bra i Västerås. Tumme upp från mig.

Hälsar eder Peter Harold

UPPDATERAT:

Nu tar jag fram en till Carlsberg Non Alcoholic. Anna Kindman-Butter meddelar att Decemberöverenskommelsen är upplöst:

http://www.moderat.se/nyhetsartikel/decemberoverenskommelsen-upphavd

Wow, det gick snabbare än vad jag väntat mig. Men å andra sidan, det enda de övriga partiledarna kan förvänta sig i detta läge är protester från de egna leden. Snabbheten med detta beslut tyder på att de borgerliga partiledningarna befinner sig ljusår från sina medlemmar. Och nu gäller det för dem att krishantera. Tro mig, de gjorde inte detta med vilja.

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Humor, Politik. Bokmärk permalänken.

27 kommentarer till Decemberöverenskommelsen är inte död än.

 1. Sofia skriver:

  🙂 🙂 🙂

 2. syster skriver:

  Ha ha!!! Riktigt roligt fyllekäbbel en fredagkväll!!! Jag blir riktigt sugen på en drink!! Vi måste få ha de här små stunderna av skratt när vi annars bara gråter över tokerierna i vårt land!! Skål på dig Peter! Önskar dig en trevlig kväll!

 3. Cello Jr skriver:

  Anna Kindben Batra va bra. Nej, jag tror inte heller att DÖ är över. De hittar säkert på nått nytt för Prio 1 är ju, som alla vet, att hålla SD utanför. ”Himmel och jord må brinna, Höjder och berg försvinna,” Inget är viktigare än att hålla SD utanför. ”Men den som tror skal finna, Löftena de stå kvar”, som Staffan Löfven sa.

 4. Martin skriver:

  Jag är betydligt mer konspiratorisk än Harold. Jag tror att alla inom alliansen hade insett att DÖ var ett misstag. Men de var osäkra på hur de skulle ta sig ur DÖ. Alliansen leds ju som bekant inte av några karlakarlar, Thatcher lyser med sin frånvaro, så att säga.
  Jag kan mycket väl tänka mig att Busch var införstådd med det som skulle hända, och även andra alliansledare. De har riktigt kastat sig över resultaten av de här omröstningarna och gjot det mesta möjliga av det. Alltså, det är politiskt bekvämt för Busch att krossa DÖ genom att bli överkörd av medlemmarna. Och det är politiskt bekvämt för de övriga högersocialistiska(eller, who am i kidding, socialisterna, höger got nothing to do with it) DÖingarna att ett litet parti som inte har nåot att förlora krossar DÖ.

  • Peter Harold skriver:

   Om jag får vara riktigt konspiratorisk så tror jag att det borgerliga laget egentligen inte alls är sugna på att regera. Efter fyra år behövde man en paus, och man vet att vi befinner oss i en period med flera skitår (tills folk vant sig vid att ligga på botten).

 5. Arkitekten bakom kulisserna till sagda DÖ lär ju vara ingen mindre än Frank Rainfeldt eller vad han nu heter. Undrar var han håller hus och vad han tänker nu. Mindre än ett år tog det för DÖ att döoch större delen av den tiden har DÖ ändå varit halv-dött om inte annat. Är Fridolf Ruinfeldt ute och flyger och far igen? Då kan han ju passa på att flyga åt fanders eller åtminstone till Blåkulla. Kanske kan Frippe få politisk asyl hos Hin Onde själv?

 6. Läsare skriver:

  Öhhh… det är till att ha god lokalkännedom om Göteborg ser jag – Not!

  Skottlossningen var på Hisingen, dvs fel sida älven, Göta Älv.
  Partille ligger på rätt sida älven.

  Så fröken fräken gav Vår Käre Ledare en paoperlapp att läsa på. Visste inte den. Zigenarson (rÅmson) däremot kletar tuggummi under bänken i dårarna sal, riksdagen.

  Åsa Romson kletar tuggummi under riksdagsbänken

  Rolig tecknad film.

  ORMIE THE PIG – ANIMATION (HD)

  Alkoholfri öl! ~~~ryser~~~ Brrrr..

  Sofiero 7,5. Skål skål.

  Antalet asylshoppare till Sverige är idag över 2.000 — i dygnet. Det blir över 700.000 på årsbasis. Asyltsunamin har bara börjat.

  • Peter Harold skriver:

   Absolut, jag har faktiskt hemskt dålig koll på Göteborg. Någon gång skall jag åka till den stan och vandra genom något som heter Slottsskgen (jag är ju en promenadmänniska). Jag trodde dock att det var i Partille för jag hade en bekant där som gnällde på statsministern när det begav sig.

   Ha ha, den där grisflmen är min favorit! 🙂

 7. Läsare skriver:

  SVT Text Fredag 09 okt 2015 INRIKES PUBLICERAD 9 OKTOBER

  EU:s kvotflyktingar i Sverige En grupp unga eritreaner, de första flyktingarna som omfattas av EU:s nya program för fördelning av asylsökande mellan medlemsländerna, landade i Luleå sent på fredagseftermiddagen.

  De 19 flyktingarna log och vinkade när de inför ett medieuppbåd och representanter från Röda korset och FN klev på planet på Roms flygplats Ciampino, enligt AFP. På flygplatsen i Luleå mötte Migrationsverket flyktingarna som klev av planet med glada miner och gester, rapporterar TT:s fotograf på plats..
  ________

  Som om vi inte har nog asylshoppare innan. Klart som fan att Italien skickar hit negrer. Dom här 19 negrerna är bara början. Sverige kommer att ta emot desamma asylturister i 10.000-tal. Humanitär supermakt osv …

 8. Anna skriver:

  Va? Så där låter jag jämt när jag pratar. Helt normalt! (Nä, inte jämt) Får jag fråga om en helt annan, men samma sak ändå? Gör det ändå: Ska elever i skolan vara tvungna att sjunga en sång på FN-dagen (eller dagen innan eftersom FN-dagen infaller på en lördag) där barnen sjunger att alla är välkomna hit? Sonen frågade mig om han var tvungen att vara med på den eftersom han vet att jag inte tycker att alla ska komma hit utan istället borde alla som styr i världen, se till att ingen ska behöva fly. Jag frågade rektorn om texten, men han svamlade bara något om barnkonventionen, FN och läroplanen. Det vore väl lätt att bara formulera om en textrad från välkomna hit till att ingen ska behöva fly, liten som stor. Eller något sånt. Usch. Hur man än försöker att tänka positivt och undvika politiska ämnen så stöter man på det flera gånger om dagen ändå. Det är omöjligt att bara få ha en skön dag utan moraliska dilemman. Tack och lov för alkohol!

  • Sofia skriver:

   Skrämmande att hjärntvätten i skolorna gått så långt!
   Det är ändå skattefinansierad tvångsskola!

   När min familj bodde utomlands var mina barn med i American Scouts, frivilligt.
   Varje större möte inleddes med en ceremoni som hyllade den amerikanska flaggan med att alla barnen svor en livslång trohetsed. Mina barn ställdes inför ett för dem svårt dilemma. Jag rådde dem till att hålla munnen stängd under eden.

   • Anna skriver:

    Ja, var det inte Greta Garbo som amerikanerna bråkade med för att hon bodde där utan att vilja svära sig amerikansk? I Sverige har det blivit sed att svära sig otrogen. Jag känner en sån olust när jag inte kan diskutera en sån sak utan att praktiskt taget bli jämställd med en nynazist. Det är en sån otrolig svartvit värld vi lever i. Finns inget utrymme för diskussion alls.

  • Peter Harold skriver:

   Vad sjutton är det för en FN-sång barnen måste sjunga? Jag var själv stum under musiken i skolan. Håller med dig om att en textrad med att ingens kall behöva fly måste vara bättre än att alla skall tvångsvälkomnas.

  • Vauen skriver:

   Vad är det för sång de ska sjunga?

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s