Läkare utan gränser – den bombade förloraren när Barack Obama driver genom ”frihandelsavtal”

Bästa läsare!

För en vecka sedan bloggade jag om det handelsavtal som ett antal storföretag vill att USA:s president Barack Obama skall kunna fastställa utan insyn från beslutsfattande politiker [länk]. Förutom det faktum att det inte alls rör sig om någon frihandel så vänder jag mig emot på vilket sätt detta avtal förhandlas fram, och att samma sak gäller även för det avtal som USA vill teckna med EU.

Bara någon timma efter att jag publicerade texten snubblade jag över uppgifter om att organisationen Läkare utan gränser har varit en av de största kritikerna mot frihandelsavtalet. I detta – vilket man vet genom läckor – vill storföretagen att staterna skall stoppa alla aktörer som kan kopplas till någon form av patentintrång. Idag tillverkas mycket av medicin på den internationella marknaden av ”pirater”, i regel seriösa tillverkare i Kina, men som av olika skäl inte vill betala licenser till bl.a. amerikanska och europeiska läkemedelsföretag. Storföretagens lobbyinggrupper vill att detta skall angripas på olika sätt, bl.a. genom att tvinga medlemsstater att stänga ner dessa fabriker, liksom att privata domstolar skall tvinga stater att kompensera storbolag för förluster i försäljning. En annan komponent är att staten skall kunna förbjuda företagens marknadsföring ifall de misstänks för patentolydnad.

Läkare utan gränser har kritiserat det av Barack Obama bejublade avtalet därför att en fullständig efterlevnad av det – och någonting annat är inte att förvänta sig – kommer dramatiskt driva upp läkemedelspriserna för organisationen.

Även om det finns en förståelse för att läkemedelsindustrin vill ha igen pengar för sina investeringar (som de gör genom forskning och framtagning av läkemedel), så har organisationens budskap möts med en hel del sympati. Det finns även aktörer inom branschen som anser att det är oetiskt att stater medverkar till att bevara läkemedelsmonopol, där drakonisk tolkning av immateriell rätt omöjliggör för u-länder att själva ta fram mediciner till lågt pris.

Tidigare denna månad bombade amerikansk militär ett sjukhus i Afghanistan som tillhörde Läkare utan gränser, fastän organisationen uppgett sjukhusets koordinatorer för att vara fredade. USA har svarat med att först hävda att det var en olyckshändelse, och sedan påstått att det amerikanska planet besköts från sjuhuset. Med det senare har Pentagon friskrivit sig från ansvar om de kommer förnya sina attacker mot Läkare utan gränser.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Hälsa, Krig & fred. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Läkare utan gränser – den bombade förloraren när Barack Obama driver genom ”frihandelsavtal”

 1. Peter L skriver:

  Jag blir med åren alltmer cynisk och är nu böjd att tro du har hittat orsaken till att USA bombar sjukhus. Tragiskt.
  USA slåss nu med blanka vapen för att kunna behålla världsherraväldet och The American Way of Life.
  Ett levnadssätt som förutsätter rovdrift på resten av världen, eftersom USA förbrukar oerhört mycket större resurser än de producerar.
  Om man med -frihandelsavtal- kan legitimera denna rovdrift kan man sedan med militärmakt lagligt upprätthålla sin dominerande ställning inom världshandeln.

  • Peter Harold skriver:

   Njae, jag formulerade mig som de brukar göra på amerikanska UD när de skuldbelägger Ryssland. Jag säger inte uttryckligen att USA gjorde detta p.g.a. protesterna. Men jag skall villigt erkänna att insinuationen är avsiktlig… 😉

 2. Sofia skriver:

  Svindlande tanke men inte omöjlig.
  LUG intygade inför världspressen att ingen skjutning skett från sjukhuset.

 3. Vauen skriver:

  Läkemedelsindustrin är lika dålig för oss som militärindustriella komplexet, eller rent av en del av det. Det flyter även över i jordbruksindustrin, dvs mattillverkningsmonopolet, då dom tillverkar de kemikalier som dom dödar jorden med så bönder blir beroende av deras kemikalier och tom utsäde (Monasanto). Kan man kontrollera matförsörjningen så kontrollerar man individernas liv. Det är således inte alls en långsökt tanke du framför enligt mig. Ry Dawson brukar tala om detta ibland. Läkemedelsindustrin är f ö bara en legal knarklangare som konkurrerar med alla andra knarklangare som staten gjort olagliga.

  Och allt styrs av vårt sätt att producera pengar genom skuld.

 4. Vauen skriver:

  Bra film från Corbett:

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s