TTIP-förhandlande svensk EU-kommissionär öppen med att hon skiter i medborgarnas åsikter

Bästa läsare!

Jag ber om ursäkt för den något stötande med fullständigt uppriktigt formulerade rubriken i dagens blogginlägg. Häromdagen skrev jag om det byråkratiska handelsavtal för Stilla havsregionen som Barack Obama skall försöka driva genom innan han avgår efter fullbordad mandatperiod, och att en av kritikerna mot det avtalet är hjälporganisationen Läkare utan gränser som nyligen fick ett av sina sjukhus sönderbombat av amerikanskt attackflyg.

Idag vänder jag mig till det andra avtalet, det som USA vill tvinga på Europa.

Namnet är  ”Transatlantiskt partnerskap för handel och investeringar” och förkortas från engelskan till TTIP. Nu i dagarna har svenska medier uppmärksammat med en smula diskretion att omkring en kvarts miljon personer demonstrerade i Berlin mot TTIP (lokal polis uppskattade att det var knappt hälften så många, men gott nog ändå).

Varför går hundratusentalet tyskar omkring med plakat som säger ”Stoppen Sie TTIP!!!”? Jo, demonstranterna menar att detta avtal är ett hot mot miljön, demokratin och välfärden.

Finska YLE rapporterar:

Demonstranterna anser att avtalet skulle ge stora, multinationella bolag alltför mycket makt på bekostnad av konsumenter och arbetare. De anser att avtalet utgör ett hot mot miljön, demokratin och välfärden.

Många upprörs över USA:s krav på att storföretag genom det här avtalet skulle få möjlighet att med juridiska medel stoppa regeringsbeslut i Europa. Dessutom oroas kritikerna av att förhandlingarna om avtalet rätt långt har förts utan insyn från allmänheten.

Nu skulle man kunna avfärda detta med att det här bara är de sedvanliga vänstertomtarna och foliehattarna som mobiliserats, och att de sannolikt bussats dit av bussbolag som betalats ur diktatorn Vladimir Putins egna fickor. Fast det avfärdandet är att göra det lite för lätt för sig.

Sanningen är den att de avtal som USA vill ha med Stilla havs-regionen och Europa på riktigt arbetas fram under stort hemlighetsmakeri. Inget skall avslöjas förrän det är ”för sent” för opposition. Att förhandlingarna pågår är känt, och berörda politiker tar gärna tillfället i akt att prisa både avtalet som sådant och sina egna insatser för hur avtalen skall gagna både sysselsättning och miljön. Fast vad man smusslar med under dessa förhandlingar sägs inte.

Ron Paul Institute meddelade nyligen att amerikanska kongressledamöter och senatorer kan få ta del av vissa dokument i ett isolerat rum. Inga kopior eller anteckningar får tas. Läsningarna skall också genom en källa till mig också kräva förbokning.

Omkring 500 amerikanska storbolag och branschorganisationer har däremot fått deltaga i förhandlingarna. Ja, i ärlighetens namn har de faktiskt varit drivande för inriktningen på förhandlingsarbetet. Som Ron Paul beskrev det: ” – Det som ingen lobbyist förmått politikerna att få genom som enskilda förslag i kongressen tidigare bakas nu istället in av Barack Obama direkt in i avtalet; och kongressen har gett honom fria händer”. Ron Paul varnar för att kongressen kan komma att ställas inför situationen att rösta ja eller ja till avtalet i dess helhet. Underförstått att ett ”nej” inte kommer tillåtas p.g.a. partipiskan.

Det ser inte mycket bättre ut på den europeiska sidan. Här drivs TTIP av den svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström. Hon prisar givetvis TTIP. I en debattartikel (debatt??????) i Dagens Industri skriver hon och näringslivsminister Mikael Damberg att

Ett vanligt missförstånd i debatten om TTIP är att avtalet mest skulle gynna de stora företagen. Sanningen är att storföretagen ofta klarar sig bra även på marknader med krångliga regler i kraft av sin storlek, eftersom de har resurser att anpassa sin produktion till olika regelverk.

Små och medelstora företag stängs däremot ute. De mindre företagen svarar för merparten av alla nya jobb i Sverige, och har redan betydande exportvolymer till USA. Men situationen kan bli betydligt bättre.

Hela formuleringen är förrädisk. Malmström och Damberg hävdar att det är ett missförstånd att TTIP kommer mest gynna de stora företagen. Hur vet vi det? Vi får ju inte se avtalsunderlaget, annat än via läckor som publiceras av Wikileaks? De övriga påståendena är absolut sanna, och vi kritiker menar inget annat. Vad vi säger är att det nya avtalet kommer skapa genvägar för dessa storföretag att agera för sina egna intressen, även om Cecilia Malmström påstår att TTIP skall förenkla (och att ”förenklingarna” skulle vara mer gynnsamma för småföretagen än för storföretagen). Sorry, bruden. Vi går inte på den historien. I synnerhet inte efter det vi sett utifrån läckorna via Wikileaks. Det går inte att avfärda kritikernas budskap med att ” – De kommer med myter och missförstånd” som Carnegie skrev i sin propaganda. Vi kan er sort, Cecilia et cie!

Den öppenhet som Cecilia Malmström talar om yttrar sig definitivt inte i form av att lägga alla dokument på bordet och ge medborgarna full insyn. Istället är strategin att jobba med propag… budskapet. Därför bjuds handplockade journalister in till EU-kommissionen, förhoppningsvis för att dessa skall göra pysmysiga ”hemma-på-kontoret”-reportage och ge en förmänskligad bild av arbetet med avtalet. Ibland försöker man också få opinionsbildare på sin sida.

Ibland går den strategin inte hem. Som t.ex. under besöket som  antiglobalist-debattören John Hilary gjorde hos Cecilia Malmström. Rubriken till hans artikel i The Independent säger en hel del: ” – I didn’t think TTIP could get any scarier, but then I spoke to the EU official in charge of it.”

John Hilary mötte nämnda EU-kommissionär före den massiva demonstrationen i Berlin. Han påtalade för Cecilia Malmström att runt om i Europa finns en utbredd kritik mot avtalet och hur det arbetas fram.

In our meeting, I challenged Malmström over the huge opposition to TTIP across Europe. In the last year, a record three and a quarter million European citizens have signed the petition against it. Thousands of meetings and protests have been held across all 28 EU member states, including a spectacular 250,000-strong demonstration in Berlin this weekend.

When put to her, Malmström acknowledged that a trade deal has never inspired such passionate and widespread opposition. Yet when I asked the trade commissioner how she could continue her persistent promotion of the deal in the face of such massive public opposition, her response came back icy cold: “I do not take my mandate from the European people.”

Tekniskt sett är det rätt; det är EU:s medlemsländer som utser EU:s regering, inte medborgarna. Vi är inte betrodda den uppgiften, hur mycket än EU-folket prisar konceptet med demokrati. Cecilia Malmström är inte folkvald.

Även om det är regeringarna i EU:s medlemsländer som utser Cecilia Malmström så har dessa ingen större insyn. Som John Hilary påpekar lite längre ner i sin artikel så sker förhandlingarna för TTIP bakom lykta dörrar, och varken EU-parlamentsledamöter eller ministrar äga tillträde och kan påverka. Förhandlingarna med USA sker genom Cecilia Malmström. Cecilia Malmström är dessutom folkpartist, och Folkpartiet vill till nästa val göra NATO till sin valfråga… you do the math, sir!

Debatten om TTIP är komplicerad. Olika aktörer har olika intressen. Vid en sökning på Twingly verkar den svenska debatten mot TTIP vara helt dominerad av vänster- och miljöorganisationer. Debattörer som annars förbannar överstatlighet, som t.ex. HAX, håller låg profil och nämner inte den senaste jättemanifestationen (fastän han är i Berlin vareviga helg och pimplar vin och äter delikatesser i drivor, he he!). Samma sak med många andra frihetliga samhällsdebattörer. Största möjliga tysssssssss…..

Varför denna inaktivitet? Rädsla för att stå på samma sida som vänstern och miljömupparna? Så, men det finns andra skäl till att vara kritisk till TTIP, inte minst därför att det grundläggande kravet för ett frihandelsavtal inte uppfylls, nämligen att det skall möjliggöra fri handel av varor och tjänster. Här är TTIP ett monstrum med tiotusentals sidor av regler och regleringar, och framför allt ger avtalet storföretagen makt att tjäna sina egna intressen på medborgarnas och skattebetalarnas bekostnad. Och framför allt ger det storföretagarna makt att överträda andra länders lagstiftning (eller få ersättning för att man låter bli).

Det skulle vara kul om frihetliga debattörer hoppade in i matchen, för att bibringa oss nyfikna er syn på TTIP från ett frihetligt perspektiv, och framför allt kommentera det som t.ex. Cecilia Malmström inte vågar berätta, om som har med TTIP-avtalet att göra. Det är trots allt det som utelämnas i debatten nu som kommer bli till förtret när det väl trätt ikraft – och då kommer vi inte kunna göra någonting åt skadan.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till TTIP-förhandlande svensk EU-kommissionär öppen med att hon skiter i medborgarnas åsikter

 1. Läsare skriver:

  Det NYA Sverige
  _________________

  MÅNGKULTUR. 

  Ross Tensta gymnasium i västra Stockholm beslutade i torsdags att hålla stängt i två dagar. Detta på grund av en serie allvarliga konflikter som blossat upp kring skolans område. I nuläget är fem personer avstängda från skolan och polis finns närvarande i skolans lokaler.

  https://www.nordfront.se/konflikt-mellan-invandrare-tvingar-skola-att-halla-stangt.smr

  Kan inte du Peter H ge oss alla en direktrapport från Ghettot i Ståckhålm?
  __________
  __________

  MP:s förslag ska ses mot bakgrunden av att det kommer så många flyktingar med mycket låg utbildning till Sverige, människor som kanske riskerar att hamna utanför samhället. Svenskt Näringsliv och de borgerliga partierna har länge drivit på för att enklare jobb ska bli accepterade. Inrikes 101 Utrikes 104 In

  • Läsare skriver:

   Källan är SVT text 14 Oktober 2015.

   SVT text är Sveriges överlägst största ”media”. Ingen tidning eller TV-kanal är ens i närheten av SVT text. Har du en TV, då har du Svt texttv.

  • Peter Harold skriver:

   Senast jag var där kastade barnen sten på mig. Sorgligt men sant. Jag är rädd för att värre saker kan hända mig vid ett besök utan beväpnad vakt.

   • Sofia skriver:

    Berätta mer!

    • Läsare skriver:

     Säger samma som Sofia: Berätta mer.

     Peter Wahlbeck sammanfattar invandrare –Kort video.

    • Peter Harold skriver:

     Jag hade gjort ett ärende i Spånga och behövde motion, så jag tänkte vandra till Järvafältet. Tog vägen genom Tensta/Rinkeby. När jag passerade en skola (detta var nog under sommarlovet) så såg jag några ungar leka. När jag passerade några buskar så att de doldes började det flyga stenar mot mitt håll. Sen när jag kom fram till centrum blängde varenda snubbe på mig, utom kvinnorna som bara sneglade någon kort sekund. De skulle väl få stryk annars.

     • Anna skriver:

      Men så där gör de ju med alla, de där ungarna. Även mot mig. De är ju så fattiga rent andligt de där ungarna. Allt de vill är att ha interaktion med omvärlden. Men det får de ju inte pga att deras morsor och farsor och hela övriga släkten inte är interaktiva med övriga samhället som kallas för svenska samhället.

      När de frågar efter klockan när jag går på promenix brukar jag om jag har tid, stanna och prata. Deras stenkastning handlar egentligen bara om att de suktar efter att få vara med. Sen när de blir äldre, har de övergått till mer avancerade vapen.

      De får aldrig vara med. Även om de får gratis fotbullskurser osv. Varför? Jo, för att deras föräldrar hatar det svenska samhället. DE BORDE ALDRIG HA FÅTT KOMMA HIT. Det är ett hopplöst uppdrag. Och barnen får betala för sina föräldrars jävla skit och taskiga intellekt.

 2. Jared Forsgårdh skriver:

  Det är ju smärtsamt uppenbart att förstå att alla européer kommer förlora på TTIP bara genom att titta på hur det drivs igenom i smyg. Bara nått som man vet kommer göra folket förgrymmade måste man dölja, hade det inneburit guld och gröna skogar hade det ju varit tillgängligt för alla. USA har ju som uttalad doktrin att vara nummer ett och ALL konkurrens om den positionen skall bekämpas, vilket dem ju hela tiden gör. Men det är skrämmande att se hur dessa globalistäckel kommit i sin plan beröva folk sin frihet och medbestämmanderätt.

 3. Sofia skriver:

  New Word Order uppfattas av många som en ny ORDNING.
  DET ÄR DET INTE!!!
  Order = Orden
  De som är med i en Orden, är med i en HEMLIG KLUBB!!!
  Mörkrets gärningar i Mörkret …
  Allians mellan STORFINANS + STAT + MEDIA = FASCISM
  FASCISMENS TUMSKRUVAR DRAS ÅT ÄNNU FLERA VARV!!!

  Det är ett stort hot mot mänskligheten på alla plan – alla aspekter!

 4. Anna skriver:

  Fascism är bra om alla länder hade haft den styrelseformen. Varför? Jo, för då hade det inte funnits invandrare från andra jordklotet här.

 5. Anna skriver:

  Andra sidan jordklotet, förstås…hehe. Hade annars velat vara på det andra jordklotet.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s