Neo-konservativa kallar ryska attacker mot IS för ”invasion”. Nu sänder Barack Obama marktrupper till Kamerun!

Bästa läsare!

Det är tragiskt, men det kan inte förnekas längre att USA numera är en supermakt som gör anspråk på att agera militärt i alla länder man själv önskar.

Hur man agerar kan dock diskuteras, i synnerhet i fallet med Syrien. Det sägs att amerikansk militär ägnat 14 månader åt att bekämpa Islamska Staten i Syrien och Irak. Vad som hänt under tiden är att terroristerna de facto etablerat en stat i regionen, som störst av Storbritanniens storlek om jag inte är felunderrättad. Som stat har man tagit ut skatt av befolkningen och även strukturerat en ordningsmakt och infört shariastyrt rättsväsende. Den amerikanska strategin har varit att förse ”moderata” rebeller i Syrien med utrustning och komptetens; bistånd som sedermera fallit i händerna på Islamska Staten och liknande organisationer.

Under vägen har USA förlorat mycket av sin trovärdighet som världspolitik. Kampen mot IS har inte visat resultat.

Under denna månad har Ryssland tagit ett steg in i storpolitiken. Anledningen är att den amerikanska strategin varit kontraproduktiv. Ja, det är det snällaste man kan säga – det mesta tyder på att USA:s regering medvetet och aktivt supporterat Islamska staten och de radikala militanta islamisterna. Eller snarare, det är bevisat att det är på detta vis.

Sedan Ryssland gick till handling och började attackera mål tillhörande rebellerna och Islamska staten har företrädare för USA:s regering samt en rad andra politiker gnölat i det oändliga över Rysslands agerande. Man har till och med använt beskrivningar som att ”Efter Krim är det Syriens tur att invaderas av Ryssland”. Och USA svarar med att skicka hundratals ton med krigsmateriel till sina allierade i Syrien, vilka har som mål att störta den sekulära president al-Assad. Det är en vansinnig politik. Men Barack Obama väljer att gasa rakt in i kaklet.

Samtidigt som amerikanska neo-konservativa politiker (och de sedvanliga lakejerna i Sverige och EU, typ Carl Bildt) klagar över att ryskt attackflyg jagar IS-soldaterna ur sina gömmor meddelar Barack Obama att han kommer låta sända trupp till den västafrikanska staten Kamerun. Och fastän denna trupp sänds dit utan någon tidsgräns väljer den amerikanska kongressen att inte ens rösta om saken, vilket är ett brott mot konstitutionen (presidenten kan själv ge order om militär aktion mot annat land, men måste få stöd av kongressen ifall aktionen skall vara längre än ett visst antal månader).

Sålunda är normalläget att USA kan sända militära trupper varhelst man vill i världen, och detta sker så rutinmässigt att representanterna för de amerikanska inte behöver diskutera saken. ” – Var så god och bomba var helst ni vill, herr president!” tycks man säga.

Vad skall de amerikanska soldaterna göra? Officiellt är de där för att observera den islamistiska terrorgruppen Boko Haram. Boko Haram skall enligt vittnesmål ha försetts med vapen som USA förde till Libyen då man – på president Barack Obamas order utan stöd från kongressen – attackerade Khadaffi som bestämt sig för att ersätta US-dollar som reservvaluta med guld. Boko Haram har numera även ett samerbete med Islamska Staten i Mellersta östern (sedan man brutit med det stagnerande al-Qaida i Afrika), och har expanderat från Nigera in i Tchad och Kamerun; det sistnämnda landet har drabbats av en serie självmordsbombare och andra attentat under året.

Det blir intressant att se ifall Boko Harams attacker kommer att eskalera nu när amerikanerna är på plats i Kamerun.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Krig & fred. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Neo-konservativa kallar ryska attacker mot IS för ”invasion”. Nu sänder Barack Obama marktrupper till Kamerun!

  1. Sofia skriver:

    Det pågående vansinnet sammanfattat på en kvart:

  2. Cello Jr skriver:

    Patrik Engellau kanske formulerar Peters och min belägenhet: http://patrikengellau.com/2015/10/11/en-usa-alskares-bekymmer/

  3. ELJ skriver:

    Må Gud bevara oss för ondskans imperium USA. Jag lägger dock ingen kritik på amerikanerna i allmänhet utan helt och hållet på deras sionistiska frimurarregering och finanselit.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s