Gammelmoderater jublar enligt kvällspesten… kvällspressen.

Bästa läsare!

Är moderaterna på väg att stänga sina hjärtan?

F.ö. känns det lite konstigt att jag inte skriver ”Är vi moderater på väg att stänga våra hjärtan?” eftersom jag tills hösten 2006 räknade mig till detta parti. Sedan visade Fredrik Reinfeldt att hans copy-and-paste av socialdemokratiska paradfrågor inte bara var ett trick för att fånga nya väljare, utan faktiskt var på riktigt. Dessutom gjorde han och hans parti bort sig något fundamentalt i FRA-frågan, och detta kommer jag bestraffa dem för evig tid.

Fastän den nytillträdda M-ledaren Anna Kindvall-Batra sade att moderaternas politik ligger fast tycks det som att det interna upproret börjar ge utdelning. Är det föresten inte underligt att det är lättare att komma ihåg hennes makes efternamn än hennes eget…? Kindberg heter hon ju. Jag ber om ursäkt.

Jag har inte läst kvällstidningen, och jag har inte heller läst många av moderaternas dokument heller. Inom mig känns det inte heller så nödvändigt. De må säga att de inte gjort någon kursändring p.g.a. (SD). Och de må säga att kursändringen bara är ett svar på ”de akuta utmaningar som Sverige ställs inför idag och i framtiden”.

Om ”utmaningen” är den massinvandring som pågår just nu så får jag dessvärre erkänna att (M):s omsvängning låter som när räven kacklar utanför hönshuset. Moderaterna svek sina gamla ideal om en restriktiv flyktingpolitik tillförmån för att låtsas välkomna alla (och få stöd av Miljöpartiet. Och nu vill man istället svika de stackars flyktingarna till förmån för sin kärnväljargrupp… Så här går det när man inte har koll på sitt ideologiska kompass.

Bortsett från att verkligheten har hunnit ifatt den moderat-miljöpartistiska migrationspolitiken och bitit Anna Kindstedt-Batra hårt i baken så är den moderata ”omsvängningen” sannolikt en anpassning för att kunna bli ett stabilt 15%-parti i framtiden. Till vilken nytta kan diskuteras, ty den politiska scenen i Sverige ser lite annorlunda ut idag än när (M) senast var ett så pass litet parti. Framför allt är socialdemokraterna också slaget i spillror, och därtill finns ett annat parti som ligger stadigt runt 15% och kommer utgöra vågmästare mellan blocken. Jag talar om (SD).

(M) kan mycket väl komma att behöva bli ett oppositionsparti som under nästa halva mansålder håller sig borta från regeringsmakten. Vilken relevans har (M) om man viker sig för ett opinionsläge som hittills gynnat (SD), inte minst med tanke på den förtroendeskuld man har till sina kärnväljare? Och vågar (M) ställas inför prövningen att samregera med ärkefiende (S) – vilket vore den ultimata kapitulationen för det som en gång var ett högerparti – eller med (SD)? Jag tror att svaret är nej på båda frågorna.

I den bästa av världar skulle (M) kunna bli ett ideologiskt parti.  Ett parti som börjar om från början och uppfinner sig självt. Ett parti som bygger sin politik på ett tankegods som har klara och uppenbara principer.

Det finns ju trots allt en förklaring till att (M) var ett parti som växte under 1970-talet med Palme som regerade med stöd av kommunister. Det är samma förklaring till att (SD) vuxit till vad man är idag, där (M) iklätt sig rollen som den nya tidens socialister med miljöpartiet som dagens destruktiva kommunister.

Men jag tror inte att vi befinner oss i den bästa av världar. Moderaterna skiftar inte politik av ideologiska skäl. Man vill ha tillbaka vad man förlorat till (SD) och slicka sina sår. Mer än så kan de nog inte få, annat än med Stefan Löfvéns hjälp. Moderaterna är lika pragmatiska nu, precis som de var under Fredrik Reinfeldt, och det bara för att inte raderas bort från den politiska scenen. Vad det handlar om är ren och skär krishantering. Sverige må vara i kris, men det är också moderaterna. Men man har målat in sig i ett hörn, och nu kommer inte det allmänborgerliga (M) längre.

Moderaterna är jag färdig med, så dess undergång begråter jag inte som övertygad libertarian. Men om Sverige går åt pipan, då kommer jag nog att känna mig ledsen. Ja, jag är faktiskt redan i sorg. Vi hade kunnat undvika allt elände med lite förnuft, hederlighet och en politik som inte utgått från statens intressen, utan istället från medborgarna.

Jag ser hellre ett nytt frihetligt parti än ett parti som vänder kappan efter vinden. Krishantera bäst du vill, fru Batra. Du var med och förstörde partiet, och hade du inte stake att opponera dig under Reinfeldts ledarskap (där du var riksdagsgruppens ledare, och chef för det moderata ”transportkompaniet”) har jag svårt att tro på ditt eget ledarskap.

Hälsar eder Peter Harold, genuint frihetlig ”gammelmoderat” med promenadkäpp som han hötter med i luften mot dagens kulturmarxistiska ungmoderater.

UPPDATERAT:
Mer läsning om moderat kursändring på Jan Millds blogg i pedagogisk punktform.

 

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Politik. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Gammelmoderater jublar enligt kvällspesten… kvällspressen.

 1. Sofia skriver:

  Moderaterna –
  det sminkade liket 😉

  (Efter DÖden)

 2. Rune skriver:

  Du har samma idé som jag. En käpp kan man hötta med och ropa ”Ungjävlar”. Men aldrig med en rullator.

  • Peter Harold skriver:

   Det finns för få ilskna gubbar med käpp. Det är därför som samhället ser ut som det gör idag.

  • Anna skriver:

   Haha- neh, för då ramlar man gärna omkull… Haha… Eller som tjejen som skulle sjunga låten ”piss on your grave” men kunde inte riktigt få till det i scenen där hon skulle kissa på någons grav. Blev mer att man tyckte synd om henne istället för den som låg begravd. Det är viktigt det där- med hur filmatiskt det blir. Rullatorn får nog bli det som får känneteckna Sverige anno 2000-talet. Rullator-tidsåldern. När rullatorerna rullade in rullade svenskarna ut, liksom. Den sista generationen svenskar. Våra äldre behövde rullatorer- de nya äldre har hela släkten som stöd och behöver ingen rullator!

   Du har rätt- jag saknar gamla gubbar och gummor som hötter med käppen.

 3. Pingback: Vad vilja Moderaterna? | Jan Millds blogg

 4. Majsan skriver:

  Jag tänker då avvakta vad M faktiskt *gör*, dvs börjar motionera om och utan femtioelva undantag, innan jag ens funderar på återgång. Antalet goda resultat överlag då det gäller migration/integration är så låga att nu måste det bli något som garanterat ger resultat. Så illa är det.

  Nu vet jag inte exakt vad SD ska ha motionerat om rätt nyligen i gränskontrollsfrågan, men jag vet att M röstade ned det. Jag ids inte söka upp om vad det handlade om, vad som var FEL på den (något speciellt eller att det kom från SD?), det fanns då inget på gammelmedia, men avvaktar den närmaste tiden.

  • Peter Harold skriver:

   Det jobbiga är att partierna ofta röstar ner egna och andras förslag av strategiska skäl. Det är ett av skälen till att jag anser att vi skall styra om till ett politikerlöst samhälle.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s