Enligt Tony Blairs logik borde han själv bli hängd (för lögnerna som ledde till det andra Irakkriget)

sb blair

Bästa läsare!

Världen ryckte på axlarna när den forne brittiske premiärministern Tony Blair beklagade sig över att man litat blint på USA:s uppgifter om att den irakiske diktatorn Saddam Hussein hade massförstörelsevapen som han ämnade att använda mot Israel. Fast han ångrar inte kriget som han och hans allierade George W Bush gav sig hän åt – i strid mot FN:s vilja.

Enligt Tony Blair var Saddam Hussein en fruktansvärd människa som hade massor av blod på sina händer, och världen blev bättre utan honom. Ja, kanske inte Irak, där hundratusentals irakier dog i kriget, och där miljoner dött sedan dess i terrordåd, klanstrider, sjukdom och fattigdom. De enda som tjänat på Irakkriget är de vanliga misstänkta; storbankerna/Federal Reserve Systems som fick tillbaka dollarn som ensam handelsvaluta för olja i regionen; Israel som blev av med en ”fiende” som stödde israels närmsta fienden; Saudiarabien som fick mer betalt för sin olja sedan de irakiska oljefälten bombats sönder; och terrornätverken al-Qaida och Islamska Staten; und so weiter.

Om Saddam Hussein förtjänades att störtas och bli hängd för att han har blod på sina händer, vad skulle man inte kunna göra med Tony Blair som är medskyldig till irakiernas elände som bara fortsätter och fortsätter, och nu sprids utanför Iraks gränser?

När Tony Blair försöker ge sken av att man var i händerna på USA så ljuger han som en häst galopperar. Det var hans egen regering som fabricerade bevisen mot Irak!

Den 24 september 2002 släppte den brittiska regeringen sin rapport om påstådda massförstörelsevapen i Irak (Iraq’s Weapons of Mass Destruction: The Assessment of the British Government). Samma dag skulle det brittiska parlamentet ta ställning till rapporten. Enligt rapporten förfogade Saddam Husseins regim över såväl kemiska som biologiska stridsmedel, samt att landet återupptagit sitt kärnvapenprogram.

Innehållet baserades på material från premiärministerns egen underrättelseorganisation – Joint Intelligence Committee. De flesta uppgifter som presenterades för parlamentet saknade namngivna källor, enligt Blair-regeringen får att skydda uppgiftslämnarna.

I rapporten uppgavs att Irak hade uran från Afrika som kunde användas till att bygga en atombomb. Tony Blair hade själv skrivit i förordet till stycket i rapporten att Saddam Hussein planerar att skapa ett vapen som på 45 minuter kan aktiveras och användas mot Storbritannien. En uppgift som återgavs på tidningarnas löpsedlar följande dag. Men något vapenuran hade Irak inte köpt, och Internationella Atomenergikommissionen konstaterade omedelbart att uppgifterna var förfalskade.

I USA använde det amerikanska utrikesdepartementet ändå denna brittiska information. Vid en kärv utfrågning i medierna svarade statssekreteraren Condoleezza Rice att ” – Vi har inte tid att vänta på bevisen; det kommer i så fall bli i form av ett svampmoln över en amerikansk storstad”.

President George W Bush gick i januari 2002 i sitt tal till nationen ut med att ”brittisk underrättelsetjänst vet att Irak har uran från Afrika”, och den 5 februari satt utrikesminister Colin Powell – f.d. befälhavare för de amerikanska styrkorna under första Irakkriget – i FN och sade att Irak förfogar över massförstörelsevapen och systematiskt förhindrar att FN:s vapeninspektörer kan utföra sitt uppdrag i landet.

sb colin powell
Bilden är ej från nämnt tillfälle i denna text.

Colin Powell påstod med hänvisning till icke namngivna ögonvittnen och spaningsfotografier att Irak hade mellan 100-500 ton ämnen för att skapa kemiska stridsmedel. Dessutom hade Saddam Husseins regim ett antal mobila fabriker för tillverkning av biologiska stridsmedel, enligt den amerikanske utrikesministern som visade upp olika fotografier och ritade skisser. New York Times skrev dagen därpå att Colin Powells presentation visade att det inte rådde någon tvekan om allvaret, inte minst därför att Powell hållit en sansad och saklig ton i sitt framförande.

Storbritannien var naturligtvis inte den enda leverantören av underrättelser till den amerikanska regeringen som propagerade för ett krig mot Irak. Även Tyskland, Frankrike, Jordanien och Israel kom med information som – enligt en av dem som bearbetade materialet innan det lades fram till Colin Powell – var helt klart politiskt färgat. CIA raderade allt som talade mot hypoteserna om att Irak inte hade de massförstörelsevapen som Storbritannien pekat ut. FN:s vapeninspektörer framförde avvikande meningar om hur sakförhållandena låg till, men medierna lade locket på och spekulerade istället om vilken dag anfallet mot Saddam Husseins Irak skulle inledas.

Några år senare kunde Colin Powell konstatera att han gått till FN och medierna med en bluff. Och det grämde honom att den tyska underrättelsetjänsten redan flera år innan visste att ”ögonvittnet” som påstod sig ha arbetat med Saddam Husseins kemiska vapenfabrik var en lögnare, men att CIA inte hade vetskap om saken. ”Ögonvittnet” – vars bror i lever i Sverige – förblev trots sina lögner ändå avlönad av den tyska underrättelsetjänsten i flera år efteråt. Den som gav CIA i uppdrag att sammanställa bluff-materialet till Colin Powell var vicepresidenten Dick Cheney.

USA hade dock genuina uppgifter om ABC-stridsmedel i Irak. Det var de enheter som kontrollerades av FN:s vapeninspektörer. Det var de stridsmedel som USA:s regering kände till eftersom man levererade väderprognoser till Irak när armén släppte ut senapsgas mot den iranska fronten under kriget 1983-1988. Västtyskland och Storbritannien exporterade kemikalierna till Iran. I samband med att hans svärsöner flydde landet lämnade Saddam Hussein en förteckning till FN över sitt lager av kemiska stridsmedel samt uran som ännu inte anrikats, vilka en stor del belades med hanteringsförbud eftersom innehållet var instabilt och myndigheterna fruktade för läckage.

I november 2002 kom FN och Iraks regering överens om nya inspektioner. Iraks regering överlämnade en matrikel över forskare och tjänstemän som varit aktiva i de gamla programmen, eller ansvariga för förvaring av de gamla ABC-medlen. FN:s inspektörer for till Irak och utförde sitt uppdrag under svensken Hans Blix ledning. Man fann dokument som innehöll upplysningar om hur en atombomb skulle kunna tillverkas, och man fann även några lösa raketmotorer samt ett hölje som varit tänkt att användas till en stridsspets med kemiskt vapen. Fast om detta var mer än gamla överblivna delar från tidigare projekt fick inte Hans Blix och hans personal studera eftersom de kallades hem; George W Bush och Tony Blair hade bestämt sig för att gå in i Irak med sina arméer.

Hans Blix syn på det brittiska och amerikanska underrättelsearbetet summeras så bra med kommentaren att ” – Man tog bort alla frågetecken i sitt material och ersatte dem med utropstecken” och på så vis byggde upp en falsk bild av att det var absolut nödvändigt att invadera Irak.

Saddam Hussein störtades den 9 april 2003 när amerikanska trupper gick in i Bagdad. Han flydde och höll sig gömd fram till 13 december då han hittades. Den 30 december 2006 avrättades han genom hängning. Han hade då dömts till döden för massaken i Dujail 1982 på 148 shiaaraber. Därmed lämnades hans övriga gärningar utan utredning, inklusive de som hade kopplingar till västvärlden. Och framför allt behövde USA:s regering inte leda i bevis för sitt falska påstående om att Saddam Hussein var allierad med al-Qaida – vilket var ett av argumenten som medierna villigt framförde när vicepresidenten och ondskans genius Dick Cheney mobiliserade sitt land till krig.

Än idag används samma metoder med lögner och halvsanningar för att sälja in nya krig och väpnade insatser runt om i världen. Det finns inte längre någon ond eller god sida att heja på i kampen; alla företräder ondskan i varierande hög grad. Enda räddningen är en folklig medvetenhet om hur politikerna bedriver detta spel i maskopi med mediehusen, den militära industrin och centralbankerna och de större bankhusen.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Krig & fred. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Enligt Tony Blairs logik borde han själv bli hängd (för lögnerna som ledde till det andra Irakkriget)

  1. Det är många fler som borde få dingla. Inte bara Blair. Ingen nämnd, ingen glömd.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s