Vill Svenska Kyrkan göra Sverige till en multikulturell teokrati?

Bästa läsare!

I mitt tidigare blogginlägg om att vi inte skall förvänta oss någon reformerad islam när muslimerna i Sverige får en mer glupande aptit på det politiska livet. Visserligen kan jag mycket väl tänka mig att man kommer tala högt och ljudligt om ”reformerad islam” när steget tas, men jag ser inga skäl att tro på en större ärlighet från detta håll än vad man kan begära av politiker i allmänhet.

Dock vill jag understryka att jag inte talar om någonting som kommer uppstå spontant i framtiden. Nej, tvärtom, bollen är redan satt i rullning. Processen har börjat. De islamska samfunden i Sverige är redan aktiva spelare på den politiska scenen. Tror ni att Mehmet Kaplan är stadsbyggnadminister i regeringen därför att han nästan höll på att ta en examen på KTH:s lantmäterilinje? Nope, knappast. Det är Miljöpartiet som släpat in honom, och detta sannolikt som tack för att muslimska församlingar ordnar röster till partiet. Mehmet Kaplan har under flera år haft ett antal tunga förtroendeuppdrag inom det muslimska civilsamhället i Sverige (Sveriges Unga Muslimer, Sveriges Muslimers Centralråd, Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa, m.m.).

Bloggen Project Morpheus har gjort en genomgång  om hur motsägelsefullt Miljöpartiet är på en rad punkter. Där finns en historik om hur Miljöpartiet plötsligt blev ett parti som ivrade för invandring sedan Svenska Kyrkan gått ut med sitt beryktade Påskuppropet, där man vädjade till riksdagspartierna om amnesti till personer som vistades i landet trots att de fått avslag på sina asylansökningar. Miljöpartiet ansåg sig kunna plocka poäng genom att framställa sig som humanister, och inledde också en svartmålningskampanj av de som opponerade sig mot en flyktingamnesti.

Det är intressant att Svenska Kyrkan har varit ett av de institutioner som styrt landet mot den politik som vi ser idag, med en kraft i den offentliga debatten som vi inte sett på länge från denna sfär. Och fastän migranter anländer till Sverige i en aldrig tidigare skådad ström så anser kyrkan fortfarande att vi måste öppna fler dörrar.

Svenska Kyrkan kan inte vara omedveten om vilka som kommer. Tvärtom. Att man verkligen vet att Sverige får ett kraftigt influx av muslimer visas genom att kyrkan tar islam i försvar i sina egna lokaler och med sina egna teologer.

Nu är kyrkans tolerans för islam ingen nyhet. När jag själv var involverad i kyrkopolitiken (icke valbar kandidat på Samlingslistan eftersom jag är en hedning…) på 1980- och 1990-talet så var kyrkan mycket tacksam över att de då inkommande flyktingarna kom för att be, fastän de lade sig på mattor med ansiktet i ett givet väderstreck.

Enligt min mening så har den svenska kyrkan som organisation mycket gemensamt med det islamska samfundet. Jag skall inte göra det så enkelt att jag påstår att de säger sig ha en och samma gud, även om det tycks ligga till på det viset enligt dem själva vid gemensamma uppträdanden. Nej, det måste finnas någonting ytterligare i denna oheliga allians som gör det lönsamt för kyrkan att ”sälja ut” sina lokaler och sitt namn till islam.

I min föregående bloggpost var jag kanske väldigt rättfram med min misstanke om att islam inom politiken kan leda till en teokratisk utveckling. Vågar verkligen Svenska kyrkan medverka till detta?

I all hast skulle man säga att det är ett oerhört oförståndigt val av kyrkan, inte minst i skenet av vad som sker där terrornätverket Islamska Staten drar fram i Syrien och Irak, med massmord på kristna (massmord på kristna sker lite varstans i världen i muslimska länder, men jag försöker hålla ett lättbegripligt resonemang här). Men i själva verket gör kyrkan – kanske på berättigade grunder enligt dem själva – bedömningen att man inte hotas av islamister i Sverige.

Om nu inte islam är ett hot mot kyrkan i Sverige, då måste det betyda att Svenska Kyrkan tjänar på att andelen troende ökar i landet, oavsett att det just nu är muslimerna som ökar till antal.

Jag har en teori. Muslimer i gemen har en tendens till andlighet på en nivå som få svenskar ägnar sig åt. Även i vardagsspråket ger man uttryck för religiös underdånighet. Händelser förklaras med att ”det är Guds vilja”, och så vidare. Eftersom staten bestämt att arbetsplatserna måste ha en mångfaldspolicy så kommer vi att få fler och fler som förklarar sakernas ordning med att det är Guds vilja.

” – Ahmed, varför stängde du inte av gasen till svetsen? Nu har verkstan brunnit upp!”
” – Ah, det var Guds vilja…!”

Arbetsgivaren kan säkert stämma Ahmed för oaktsamhet och vållande till skada på egendom, men om de säger ” – Ditt jävla kretin, det du som satte eld på huset med din svets, inte gud” kommer Ahmed att säga att arbetsgivaren kränker hans tro. Och han kommer få mer i ersättning än vad verkstan kommer få i ersättning för eldsvådan. Jag vill definitivt inte kalla det för gudomlig rättvisa, men Ahmed kanske gör det…

Att Sverige redan nått sin peak som innovativt samhälle med ett folk som är välutbildat och kreativt även i de breda lagren är ganska uppenbart. Vårt samhälle verkar ha nått sin kulturella höjdpunkt, och nu går det utför. Vidskeplighet och enkla förklaringar är lättare att ta till sig – eller att ta till – när situationen blir svår.

Jag är säker på att för den enskilde troende kan det kännas skönt att i bön be Gud om hjälp. Men om vi bygger samhället som baseras på guds försyn istället för våra egna handlingar, då kommer vi inom en inte avlägsen framtid att falla raskt i levnadsstandard. Och framför allt kommer vår frihet att bli ordentligt inskränkt. Vi kommer att se en uppsjö av nya morallagar – lagar som går tvärtemot den frihet som gängse miljöpartist påstår sig värna om. Men miljöpartiet är motsägelsernas parti. De kan mycket väl trycka bort frihet och rättigheter i riksdagskammaren, utan att begripa vilken skada de gör. Huvudsaken är att de får vara med och trycka på röstknapparna, det är det viktigaste för dem.

Vänner, låt oss utmana kollektivisterna i åttaklövern, i det islamska civilsamhället och i den svenska kyrkan, och annorstädes hos etablissemanget där man godtar inskränkningar i individens frihet. Låt oss utmana dem genom att predika frihetliga ideal istället för deras falska godhet.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Politik, Religion. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Vill Svenska Kyrkan göra Sverige till en multikulturell teokrati?

 1. Hans Jonsson skriver:

  Ja det är sorgligt att se, vi har kämpat ner svartkappornas makt. Gudsmännen med sina husförhör och annat otrevligt. Nu kommer nya gudsmän av betydligt otrevligare slag, som tycker att för de som inte böjer sig för religösa påfund är döden en lämplig påföljd.
  Det är påfallande ofta som samhällen kämpar sig upp till en storhetstid för att falla tillbaka till obetydlighet.
  Sverige verkar att hamna på det sluttande planet, arma land!

 2. Sofia skriver:

  Dönmehjuden Mehmet Kaplan
  Född 1971 i Turkiet
  Studium: KTH Lantmäteriprogram, avbröts efter något år
  Har hela sitt vuxna liv varit aktiv i flera muslimska organisationer i Sverige

  Enligt kurdiskan Nalin Pekgul har MK en dold agenda;
  http://www.svd.se/pekgul-anklagar-kaplan-for-dold-agenda_4007689

  • Peter Harold skriver:

   Det intressanta är att vad Mehmet Kaplan än säger så betraktar medieetablissemanget det som fullgott, utan att resa krav på hans avgång. Jag säger inte att Mona Sahlin var en kompetent politiker, men en Toblerone på jobbkortet är fan i mig en bagatell mot den förstörelse det innebär med att ha Kaplan som minister. Det är omdömeslöst av Miljöpartiet att ö h t sätta honom i riksdagen.

 3. Jag tror att islam har fått sådant genomslag för att svenskarna blivit så ateistiska och sekulära. Vilket i sin tur är ett resultat av kyrkans förtryck av vanliga människor under århundraden. Så under 1900-talet frigjorde man sig successivt från det kristna oket. Från mitten av århundradet började kyrkorna gapa allt tommare. Utom vid speciella högtider, dop, bröllop och begravningar. Så nu har kyrkan sett sin chans att få in fler troende. Att dom inte är kristna spelar ingen roll. Dom tror i alla fall på gud om än inte samma. Så nu har dom fått in en trojan som kommer att ta över och bygga om våra kyrkor till moskéer om dom får chansen.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s