Första dagen i frihet för Israels spion Jonathan Pollard

Bästa läsare!

Edward J Snowden i all ära, men han var inte först med att medelst stulna dokument avslöja hur USA:s massövervakningsbyrå National Security Agencey (NSA) bedriver sin verksamhet. Nej, redan i mitten av 1980-talet började Jonathan Pollard att plocka ut information om den amerikanska säkerhetstjänsten. Fast han gav inte informationen till medierna för att avslöja det systematiska spioneriet mot landets egna medborgare som strider mot den landets konstitution. I själva verket var Jonathan Pollard spion åt staten Israel.

Pollard ville helst av allt bli CIA-agent, men hamnade på US Navy där han arbetade med ärenden som berörde dåvarande Sovjetunionen. P.g.a. hans mytomani råkade han i problem, men inte värre än att han flyttades omkring i organisationen. Efter en tid träffade han en tjänstledig israelisk arméöverste och förklarade att han visste att man på US Navy hade väldigt mycket information som berörde Israel, men som USA inte delade med sig av. Via den israeliska översten kom Jonathan Pollard att bli en aktiv spion för Israel. Bland annat skickade han till Israel den tio volymer tjocka handboken som beskrev NSA:s signalspaningsverksamhet. Så det faktum att Israel idag anses som en av de främsta signalspaningsländerna torde ha sin uppkomst i Jonathan Pollards insats.

Det var ingen slump att Jonathan Pollard vände sig till Israel. Det var inte så mycket för pengarnas skull som han sålde amerikanska Top Secret-dokument till den israeliska staten. Pollard växte upp i en judisk familj som ansåg att deras härkomst förpliktigade till stöd för staten Israel. Jonathan Pollard kom själv att med stor hängivenhet gå in för sionismen, bl.a. företrädesvis med Förintelsen som utgångspunkt.

Trots att många varningslampor lyste under de år som Jonathan Pollard arbetade för US Navys underrättelsetjänst så var det först när en arbetskollega till honom som slog larm. Jonathan Pollard ägnade sig under fredagseftermiddagarna åt att arbeta, vilket bestod av att som annars föra olika dokument och handlingar mellan avdelningarna. Pollard arbetade lika intensivt som annars under de sena fredagstimmarna, men inga andra gjorde det. Arbetskollegan blev misstänksam och undrade varför Pollard hämtade ut dokument som sannolikt ingen skulle arbeta med eftersom de flesta – likt många andra statliga byråkrater – från lunchtid redan mentalt sett börjat fira helg.

När man började utreda Pollards förehavande var misstanken enbart att han hanterat dokumenten på ett klandervärt sätt, företrädesvis oaktsamt. Därför kom han aldrig att frihetsberövas. Plötsligt for Pollard och hans hustru till Israels ambassad i Washington för att begära asyl. Men väktarna slängde ut paret, och kort därpå kom FBI och arresterade honom. Pollards hustru lyckades komma i kontakt med den israeliska agenten och hans stab, och inom 24 timmar hade de lämnat USA och tagit med sig allt material som förvarats i en lägenhet. När de israeliska agenterna lämnat USA arresterades Pollards hustru. Hon dömdes till fem års fängelse och Jonathan Pollard dömdes till livstid.

Under åren har Jonathan Pollard blivit en hjältefigur i Israel. Redan under de närmast följande åren erbjöd sig Israel att utväxla spioner med USA (och i ett tre-partsutbyte med Sovjetunionen också) mot att Pollard blev deporterad till Israel.

En bekant till familjen Pollard, styrelseordföranden i Notre Dame-universitetet, föreslog att Jonathan Pollard skulle berövas sitt amerikanska medborgarskap, och som ”straff” banlysas i USA och ”tvingas” bli förvisad till Israel.

1995 hemställde den dåvarande israeliska premiärministern Rabin att Pollard måste benådas. 1998 involverade sig premiärministern Netanyahu i affären och regeringen anlitade ett antal advokater för Pollards räkning för att bestrida hans tidigare erkännande om brott. Netanyahu uppvaktade även dåvarande presidenten Bill Clinton.

Under valkampanjen 1999 tävlade Netanyahu mot utmanaren Barak om vilken av dem två som engagerat sig mest för att få Pollard ut ur fängelset i USA; med andra ord var Jonathan Pollard en nationell angelägenhet för hela det judiska folket. 2011 sändes en skrivelse från det israeliska parlamentet Knesset med en begäran om att president Barack Obama skulle få permission för att besöka sin döende far, och därefter krävde Netanyahu att Pollard skulle få medverka vid faderns begravning, men båda önskemålen avslogs.

Förutom de olika israeliska regeringarna under åren har även en rad judiska organisationer både i USA och i Israel bedrivit kampanjer för frigivande av Jonathan Pollard. Men under alla år har den amerikanska säkerhetstjänsten menat att Pollard förtjänar sitt straff, även om det aldrig blivit offentligt hela vidden av den skada som Pollard vållade genom sitt spionage. Analytiker menar att Israel haft stor nytta av det material de fick genom sin spion, och kunnat flytta fram sin position företrädesvis inom signalspaning.

Tidigare i somras bestämdes att Jonathan Pollard kan släppas, och idag fredag lämnade han efter 30 år sitt fängelse. Enligt en lobbyist som varit aktiv i kampanjerna för att få Pollard frigiven upplyser att Pollard förväntas flytta till Jerusalem nu. Aktivisten ge rockså uttryck för den frustration som Pollards supporters känner över att det tagit så lång tid för USA att benåda den israeliska hjälten.

Det beskrivs också som att frigivandet av Jonathan Pollard är en eftergift till Israel som varit mycket kritiska mot USA i samband med atomförhandlingarna med Iran som resulterade i att man lyfter sanktionerna mot det landet.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Brott & straff. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Första dagen i frihet för Israels spion Jonathan Pollard

  1. Vad hette nu han som avslöjade Israels kärnvapenprogram? Vanunu eller nåt ditåt? han sitter väl fortfarande inne?

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s