Jag tror att vi klarar oss utan ”Liberalerna”.

Bästa läsare!

Folkpartiet samlas för att byta namn och kanske också byta politik. Det sistnämnda är lite svårt att vara helt säker på därför att Folkpartiet har aldrig varit ideologiskt stadigt. Jag tror inte den kommande eran är något undantag, utan man kommer fortsätta med sin labila samhällsåskådning. Det visar inte minst den artikel som DN publicerat inför partiets landsmöte.

I denna artikel, som snarare är en notis än en djupare analys om vad som komma skall, beskrivs att Folkpartiet – eller Liberalerna – inte kommer satsa på konfrontationspolitik mot den sittande regeringen och socialdemokraterna, samtidigt som man behåller sin plats i det borgerliga fyrpartisamarbetet Alliansen.

Vad betyder detta?

Det kan betyda minst två saker. Det ena att Folkpartiet gör sig mentalt förberedda på att ta Miljöpartiets plats i en framtida koalition med Socialdemokraterna (och kanske Centern?). Detta scenario är mer troligt i teorin än i praktiken, men man skall vara ödmjuk och veta att de mest osannolika saker kan hända inom svensk politik i framtiden i och med att vi rusar mot en ny nationell kris. Det ”politiska ansvaret” tar sig i uttryck att man emellanåt möblerar om hos det gäng som skall rövkn*lla skattebetalarna. Men ingen kommer undan politikernas rovgiriga fingrar.

Den andra synvinkeln på Folkpartiets modulation är att man frigör högersfären åt Moderaterna som nu med desperation vill ha tillbaka de väljare man förlorat till bl.a. Sverigedemokraterna. Folkpartiet kan därmed gå tillbaka till sin gamla roll som inropare från vänster till det borgerliga blocket. Räkna med att vänstern på nytt kommer damma av sitt gamla högerspöke när de talar om Moderaterna. Partiledaren Jan Björklund har inga problem med omställningen; allt han behövt göra är att skaffa sig skägg. Borta är den gamla ”Major Björklund”; länge leve ”Hipster-Björkan”.

Detta ovan sagt är min reflektion över Folkpartiets strategi. Sedan tillkommer ju frågan om vi över huvud taget behöver Folkpartiet/Liberalerna?

Folkpartiet har en tendens att samtycka med socialdemokraterna när det gäller att inskränka den individuella friheten, som t.ex. att tvinga föräldrarna att dela upp sin barnledighet efter ett av staten dikterat fördelningsmönster (Hur fungerar detta om det är en HBTQ-familj, eller en ”stjärnfamilj” med tre pappor och två mammor?).

Folkpartiet/Liberalerna har hittills inte uppvisat några tecken på liberalt tänkande inom frågor som hemskolning, sexköpslagen, bruk av lättare droger, systembolagsmonopol, åsiktscensur, statlig indoktrinering, och så vidare. Folkpartiet/Liberalerna har också en oförmåga att befinna sig i otakt med utrikespolitiken; i regeringsställning har man avrustat det svenska försvaret i tron på evig fred, och när NATO provocerar fram en upprustning hos det ryska försvaret vill Folkpartiet/Liberalerna att vi skall stå på NATO:s sida och bli en del av en eventuell konflikt mellan USA och Ryssland. Dessutom skall staten kunna tvinga medborgarna att bli kanonmat igen genom kravet på återinförd värnplikt.

Folkpartiet/Liberalerna är inte socialdemokrater eller moderater. De anser sig istället vara en gyllene medelväg. Men detta är inte ett dugg bättre än att vara just socialdemokrat eller moderat. I alla dessa fall handlar det om en politisk gruppering (ett parti) som anser att just deras val av parametarar – de som man väljer att lägga i sitt partiprogram här och nu – är bättre än andra partiers val av politiska parametrar. Folkpartiet/Liberalerna har alltså samma grundsyn som de andra partierna om att ”just vår mix” av politiska lösningar ”som skall styra över folket” är bättre än om medborgarna får välja själva vilka lösningar de önskar. Detta kallas för kollektivism.

Folkpartiet/Liberalerna har precis som alla andra partier en åsikt om hur undervisning skall bedrivas i alla svenska skolor enligt formeln same knowledge fits all minds. Folkpartiet/Liberalerna anser sig veta bäst hur våra städer skall byggas och hur folk skall få sätta upp hus ute på landsbygden; ibland med samsyn med andra partier, ibland inte. Folkpartiet/Liberalerna anser sig också veta bäst hur man skall bota sjuka, och att politikerna är de som skall styra läkarvården, inte patienterna. Och denna övertro på sin politiska förmåga delar Folkpartiet/Liberalerna med alla andra partier när de samhällsplanerar å skattebetalarnas vägnar.

Vi behöver inte den folkpartistiska liberalismen. Den är bara en schattering av de övriga sju varianterna av kollektivism i den svenska riksdagen. Vill man på allvar ha en politik som baseras på frihetliga principer så är Jan Björklunds parti fel val. Jag kan inte rekommendera några andra riksdagspartier heller. Det bästa som kan hända är att Folkpartiet/Liberalerna dör ut och ersätts av en ny frihetlig rörelse, t.ex. den libertarianska.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Jag tror att vi klarar oss utan ”Liberalerna”.

 1. Sofia skriver:

  LIBERAL till kropp och själ;

 2. Risto Matinen skriver:

  Bra skrivet, som vanligt! Liberala har de aldrig varit, så vitt jag vet.

  Undrar hur länge Hipster-Björkan” varar? Kanske snart skaffar sig ett islamistskägg, för att locka nya väljare som kastats åt svenskt medborgarskap? Se hur svenska kyrkan snarare så muhammedaner dyrka Satan än Gud, transformerats från kristendom till islamofili.

  Ja, FP & C kan nog tänka sig att gå i säng med S, dock räcker väl inte det, om det inte ska bli en nya DÖ-statskupp? Eller så bildar ”Alliansen” och S regering? Kanske minst dåligt, kortsiktigt sett. Kan krystas fram efter ett eller flera muhammedanska terrordåd i landet?

  Tveksamt om det ens finns något som kan kallas högersfär i kampen om köttgrytorna i detta land. Alla är socialister, och av den sämre sorten; kulturmarxister. Frågan är om inte även SD numera kan räknas dit, åtminstone till 98 %. För att nämna något: ”Öppen svenskhet” och vill bli/vara ”antirasistisk”, vilket är ett kodord för antivit.

  Kan bekänna en ungdomsförsyndelse. Hände troligen 1968, ev. 1970. En kompis och jag sågade eller rev ner valskyltar. Motiven var främst att vi var emot staten som anarkister, partierna var allt för lika och skyltarna förfulade landskapet. Vi diskriminerade inget parti, utan rev ner alla sorter. Inget jag skulle göra idag, annat än om det skulle dyka upp allt för provocerande antivita, -svenska eller manshatande skyltar, så lede FI ligger åtminstone risigt till. Numera och sedan >35 år är jag libertarian, och inte anarkist.

  Har mest röstat blankt eller inte röstat alls. Taktikröstat har jag gjort några gånger för att försöka bidra till att bryta toksossarnas maktmonopol. Även om man avskyr statlig makt, kan man medverka till rotation vid makten, att inte samma jävlar sitter och slevar för evigt. I höstas proteströstade jag på SD dock, och det gjorde även många vänner och bekanta, t.om. sådana som förr röstat på VPK/V.

  • Peter Harold skriver:

   Att valskyltarna förfular landskapet är ju sant. jag blir förargad när jag ser klotter på väggarna, och de infantila budskap som partierna försöker sälja in med sina affischer och plakat känns som ett hån mot en tänkande människa.

   Det anarkistiska samhället lär tyvärr inte uppstå genom röstskolk. Men hur röstar man på någon som inte vill ha politisk makt? Den kandidaten finns ju inte…! 😉

   • Risto Matinen skriver:

    Tja, kontamineringen av landskapet såg vi/jag då som det minst problematiska i sammanhanget. Föroreningen av sinnet är värre…

    Vi hade lite skämtidéer på den tiden också. Om vi skulle starta ett nytt parti; SVEP (Sveriges Värsta ExtremistParti). Minns bara två av våra paroller:

    Allt i ett svep! Fri sprit till norska bönder!

    Inte kommer vi/man att kunna rösta bort staten/packet! Vet inte som behövs/utlöser att gå till frihet. Slutade bry mig om politik för ca 35vår sedan, då jag insåg att medel-IQ behöver vara ca 120 för att nå ett fritt samhälle. Numera bryr jag mig igen, då ondskan tagit politikerna till att försöka utplåna oss…

    Inte ens UZA:s konstitution kunde hindra federationen och delstaterna att gå mot socialism/neofaschism. NWO = Sovjetunionen 2.0.

 3. Herr Flick skriver:

  Liberopartiet blöjmarxisterna.

 4. Sofia skriver:

  När f.d.Folkvettpartiet blev totalt samhällsförstörande genom att pådriva en invandring som var kravlös till alla Jordens utländska invånare och oändligt kravfull gentemot svenskar –
  då ledde majoren en marsch mot avgrunden.

  http://www.infowars.com/european-civilisation-is-doomed/

  ”JAG ÄR LIBERAL” proklamerade DN-Woodooski högt och stolt som om hela världen höll andan för att höra vad han sa.
  Suck….

  • Peter Harold skriver:

   Var det Bengt Westerberg som förde in (FP) in i denna riktning? Jag minns att han reagerade på Ny demokrati som Reinfeldt reagerat på (SD). Eller började det ännu längre tillbaka?

   Jag önskar att Woldoraaski var den som höll andan. Länge. Mycket länge. Gärna utförandes ett Houdini-spektakel. Helst med vattnet utbytt mot svavelsyra. Han kan få sitta i en ekologiskt nedbrytningsbar sopsäck medan han försöker utföra sitt stunt. Som det är nu kommer han bara med strunt.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s