Nu blir jag arg gnällig gubbe: Hur bär ni er åt egentligen, Stockholmsbrudar???

Bästa läsare!

Övergången från ung man till arg gnällig gubbe gick snabbt och smärtfritt för mig. Eller rättare sagt; så jävla många idioter man ser omkring sig numera. Var befann de sig häromåret medan jag fortfarande var ung och vacker…?

Ok, jag skall skippa min primära och mest uppenbara irritationskälla i vardagen, tunnelbanetiggarna. Jag tror det mesta har sagts om dem, och jag tvivlar på att det sagts någonting gott. Möjligtvis kan jag tillägga att jag börjar få hörselskador av att jag måste vrida upp volymen på mina hörlurar för att utestänga rasslet av mynt kaffeburkar och de kvicka trudelutterna som följs av tack-så-micke. Fast arga gnälliga gubbar får höra illa; vi har redan hört så mycket skitsnack att vi kan allt.

Nej, istället skall jag göra någonting som är högst ovanligt i dessa dagar då till och med mormödrar och tandläkare länkar till Avpixlat och Fria Tider på sina FB-statusuppdateringar och frågar sig varför vi har så många utlänningar i vårt land. Jag skall nämligen ge mig på vår nationella stolthet, nämligen de urbana svenska kvinnorna i 25-årsåldern, de som är etablerade i sitt liv och fortfarande har kvar lite av sin ungdoms skönhet. Mitt meddelande till denna grupp: För helvete, skärp er!

Sedan jag förvandlades till en arg gnällig gubbe – vilket är en omställning som kan jämföras med när en kattunge börjar se; den förvandlas från en patient till ett väsen som iakttar sin omgivning, och som inte drar sig för att visa sitt missnöje med en hes väsning – har jag iakttagit någonting synnerligen oangenämt. Stockholms unga damer bär sig åt som om de vore prinsessor. Man märker detta i synnerhet på platser där många människor rör sig; de unga damerna tränger sig före, och de skäms inte över det.

Jag har iakttagit detta vid flera tillfällen. Ett exempel där jag går genom en tunnel och passerar en Pressbyråkiosk. En ung stockholmsk dam kommer från andra hållet och får ett infall och svänger av vid kiosken. Och sneddar precis framför mig och förväntar sig utan skam att jag skall stanna. Det gör jag, plus uttalar ett irriterat ” – Men vad i helvete…” av samma slag som vi erfarna bilister yttrar till de vimsigaste dito ute på vägarna. Obs, detta är inte en engångshändelse.

Värst är deras uppträdande vid tunnelbanan. Jag upprepar att det är stockholmska kvinnor i 25-årsåldern. Äldre och yngre verkar sköta sig bättre, åtminstone de äldre. Fjortisarna har också vissa olater, men de blir i alla fall rädda när man blänger på dem…

Det börjar redan i tunnelbanetrappan på väg ner till Hades som jag numera kallar detta tågsystem. De ställer sig till vänster i trappan, både om de är ensamma eller har en kompis de skall prata med. Ställer sig till vänster och sätter ner väskan till höger för att blockera.

Nere på perrongen finner de en bänk att sitta på. Och att lägga upp väska och kassar på så att färre medresenärer skall få plats att sitta medan man väntar på nästa överfulla tåg.

Ja, det mest iögonfallande exemplet såg jag på en hållplats för tvärbanan där en tjej lade upp sin stora sportbag på bänken och stod och läste busstidtabellen. Varför inte ställa väskan på marken istället så att trötta människor kan slå sig ner och vila? Din väska tål säkert att stå på den torra marken.

Vet ni hur det går till när tunnelbanevagnen kommer? Ja, självklart. Vagnen slutar rulla och vi som inte är stockholmska tjejer i 25-årsåldern går fram och ställer oss vid sidan av skjutdörrarna så att de avstigande får plats att gå ut. Den stockholmska 25-årstjejen ser detta för stunden tomma utrymme innan vagnsdörrarna går upp, och ställer sig där som en annan jävla 1700-talsprinsessa och stirrar rakt fram.

Vad beror detta på? Snabbaste teorin kan vara att dessa damer hör hemma i FI-nästet Södermalm (är egentligen inte större delen av Stockholm ett feministnäste, minus ”ytterstaden” där feminism inte är möjlig ens i tanken…?) och som omvandlat slagordet ”Tjejer måste lära sig att ta plats i samhället” till praktisk handling.

Men eftersom detta beteende inte gäller alla stockholmska unga kvinnor så måste det finnas fler faktorer som skapar dessa trängselmarodörer. Jag är inte heller säker på att feministspåret är helt giltigt, för granskar man de tjejer som trängs så kan man inte påstå att de har ett fult utseende. Och som bekant är feminister fula, antingen från födseln, eller också gör de sig fula.

Nej, istället tror jag att dessa till det yttre välvårdade kvinnorna har fått en fostran på krogen som går igen när de rör sig på övriga offentliga ytorna. De har fått alldeles för många gratisdrinkar på uteställena, och med tiden har de utvecklat en självsäkerhet och självkärlek som yttrar sig i oförmågan att dela på markytan med andra mer hederliga människor. En tröst är att detta kommer gå över med tiden. De kommer trilla ner från sian piedestaler. Gratisdrinkarna kommer bli allt sällsyntare i takt med rynkor, ögonlockshäng och hårtoppar som splittras allt högre upp. Och till slut kommer de finna att de trängs åt sidan av en ny generation 25-åriga stockholmsbrudar.

Ha-ha-ha! (Elakt skratt)

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Stadsliv. Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Nu blir jag arg gnällig gubbe: Hur bär ni er åt egentligen, Stockholmsbrudar???

 1. Rune skriver:

  Strunta i dem!
  Men något märkligt som man ser vid stockholmsbesök är ju att man springer i tunnelbanans rulltrappor trots att tågen går var femte minut och att det inte finns någon som helst orsak att jäkta till tåg som går så ofta.

  • Peter Harold skriver:

   Den som skyndar sig till tåget kanske hinner med den avgång som lyckas passera innan det blir stopp på linjen, därav denna neurotiska stress. Jag har själv gått stressat ner en gång och missat en avgång, bara för att finna att efter det tåget gick det inga fler på en timma. Jag tror det var den där killen som ställde sig på bron vid Slussen. Så efter det gäller full fart i rulltrappan, ha ha! Nä, skämt åsido, jag väljer kategoriskt de riktiga trapporna. Den dag jag inte orkar med dem kommer jag inte vara glad längre. Och jag vet att den kommer. 😦

  • Anna skriver:

   Det beror väl lite på var man är i tunnelbane-slingan. På centralen är det livsfarligt att stå i 5 minuter eftersom perrongerna blir så överfulla så väldigt snabbt att man gärna räddar sig in i vagnen när de väl står där. Skanstull är också livsfarligt trångt. Annars är det inte så farligt att vänta på perrongen i några minuter. Jag själv är nog mest rädd för alla baciller och virus som antastar en när det blir trångt… Blir så nojjig att jag ibland går istället, till nästa station.

  • Har inte besökt Stockholm sedan 97-98 och redan då noterade jag detta beteende med ett ett WTF. I Skaune tar vi det lynt. är dom inte riktigt navlade, tänkte undertecknad. Verkar ju inte ha blivit bättre på snart 20 år. Tiden går ju varken fortare eller saktare för att dom springer fram. Inte ens i rulltrapporna. Vissa individer är dock en aning märkliga.

 2. Risto Matinen skriver:

  Minns inte ens när jag åkte tunnelbana senast, så jag har inget att komma med där. Tar bilen, eller går för att slippa babianerna. Här i vår lilla stad trängs inga brudar sig före, men de flesta sådana lär väl ha flyttat till Fjollträsk.

  Hit flyttar däremot horder av negerhannar. Ingen har hitintills mopsat upp sig och trängt sig före i köer. Skulle de försöka med mig i kön, ligger de j*vligt illa till…

  Blir sparsammare med resor till huvudstaden numera också, enär jag åkte på tusen spänn i böter senast i somras då jag tydligen stod 8 och inte 10 meter från närmaste övergångsställe. Jo, man måste tydligen ha måttband med sig numera…

 3. ShiYan Ng skriver:

  How do you know they are 25? You mentioned only those age 25 specifically.

 4. Anna skriver:

  Haha, ja jag man ser det man vill se ibland… Eller det man förväntar sig! Jag har faktiskt alltid varit väluppfostrad, tro det eller ej- och har inpräntat i mig att ta hänsyn till andra. I min familj var det överdrivet kan jag tycka, man skulle alltid invänta alla andra och vara sist i alla sammanhang. Har missat de godaste delikatesserna på matbordet på det viset, många gånger. Särskilt som jag enbart brukade gilla laxen som brukade ta slut först… Jag har alltid ställt mig på sidan av tunnelbanedörrarna, bara för att bli prejad av ngn just sån där du nämner i din text. Fast min erfarenhet är att det brukar röra sig om vemsomhelst då rätt många är självupptagna eller låtsas vara det och inte märka att man står där som en dörrstop.

  Fast mer irriterande och faktiskt rätt farligt- är det där momentet att kliva UR t-banan, då folk överlag har slutat att ställa sig på sidan alls och därför måste hojta ett ”ursäkta” vilket folk nonchalerar och bara puttar sig in ändå. Tänker att det är synd om barnen som ska gå av men som blir puttade på när de ska ut. Väldigt egoistiskt av vuxna att bete sig så! folk som beter sig så där i kollektivtrafiken bör bli portade! Särskilt om de puttar på rörelsehindrade! De som faktiskt beter sig bäst i kollektivtrafiken och ställer sig på sidan osv är faktiskt medelålders män med utländskt utseende, typ comviq- blatten.

  • Peter Harold skriver:

   Jag misstänker att män som ”Comviq-blatten” tillhör en kultur där mannen fostrats av en mamma i en konventionell kärnfamilj där stil är viktigt. Ja, det är nog fler som bär sig åt som de 25-åriga unga stockholmsdamerna. Jag har iakttagit att män med metrosexuell stil också bär sig åt på samma sätt. Fast de är ju lite grann som 25-åriga tjejer. Inga riktiga karlar med andra ord… 😉

 5. Anna skriver:

  Hehe, finns mycket kul att säga om det här fenomenet. En av de roligaste resorna jag gjort i tunnelbanan är de jag gjorde ihop med en kille från Åland. Oftast körde han bil men ibland gick vi ut på krogen och åkte tåget hem. Tänk er en blond snygg och vältränad kille (var en helt makalös kroppsbyggare) ståendes i rulltrappan smilandes ett Dolph Lundgren smajl från öra till öra utropandes till en såndär 25-årig donna, på värsta breda ålandsdialekt: ”Naj, men så brååtom du hade då…Ska dy mää tåge”?

  Han var så hysteriskt rolig den där karln. Synd att han dog. Behövs mer humor i den här stan.

 6. Sofia skriver:

  ATT TVINGAS FÖRSÖRJA LATMASKAR OCH FIENDER–
  det är värt att gnälla över!

  Bloggaren Alfsson i Kalmar har föreslagit att Sveriges skattebetalare ska dra av på deklarationen att man tvingas betala för invasionen av utlänningar. En dansk prövade det men fick avslag.
  Hans svar 😉
  http://soldatmamma.blogspot.se/2015/11/tung-borda-for-en-dansk-inget-mot-en.html

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s