Ryske piloten: ” – Turkarna sköt ner oss utan någon föregående varning”

Bästa läsare!

Den överlevande andrepiloten på det ryska attackflygplan som sköts ner av turkiskt jaktflyg, Konstantin Murahtin, uppger nu till medierna att han och den omkomne och av rebeller avrättade förstepiloten aldrig fick någon varning från turkarna:

– Det kom ingen förvarning. Varken via radio eller visuellt. Det kom inte något anrop över huvud taget. Det var därför vi fortsatte att hålla vår kurs. Du måste förstå att det är skillnad i hastighet mellan ett bombplan och [det turkiska] F-16. Om de hade önskat varna oss hade de kunnat visa sig genom att flyga jämsides med oss. Men det hände inte. Och raketen träffade flygplansaktern helt oväntat. Vi hann inte ens se attacken för att göra någon undanmanöver i tid.

Konstantin Murahtin och förstepiloten sköt ut sig med katapult från det brinnande planet som störtade 4 km från den turkiska gränsen. Han räddades av en syrisk helikopter men förstepiloten sköts till döds av rebellerna. Den överlevande piloten uppger att planet aldrig var över turkiskt luftrum, och att han och piloten var väl förtrogna med området.

Ryssland kommer att på Frankrikes anmodan stänga gränsen mellan Turkiet och Syrien, och den ryska regeringen kommer även att inleda förhandlingar med de regeringar som stödjer Islamska staten och andra militanta islamistiska organisationer i regionen. Med detta har Ryssland bestämt sig för att fortsätta spela en aktiv roll i det säkerhetspolitiska arbetet i Mellersta östern, och även utvidga sina åtaganden även på den diplomatiska sidan. Detta är självklart en utmaning mot USA som är allierad med Israel och Saudiarabien, och som använder islamistiska grupper för att verkställa regimskiften.

Turkiets flygvapen hävdar att man visst varnat det ryska planet, och presenterar ett ljudklipp med vad som sägs vara det turkiska planets anrop. I flera medier – även i Sverige – reagerar man på Turkiets agerande, och finner nedskjutningen vara omotiverad eftersom det ryska planet inte utgjorde något hot mot den turkiska sidan, även om flygplanet tagit en väg över turkiskt luftrum. Ryssland har även kommunicerat med NATO om vilka mål man ämnar angripa. Även turkiska oppositionspolitiker menar att nedskjutningen var en provokation, och sanktionerat högt upp i landets ledning.

Politiska analytiker tror också att Vita huset redan innan uppmuntrat Turkiet att ställa till med besvär för Ryssland, och nedskjutningen skulle kunna ha tänkts få en demoraliserande effekt bland den ryska militären. Men Konstantin Murahtin uppger att han ämnar gå tillbaka i aktiv tjänst för att fortsätta bekämpa Islamska staten och dess allierade så snart som läkarna ger klartecken.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Krig & fred. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Ryske piloten: ” – Turkarna sköt ner oss utan någon föregående varning”

 1. Sofia skriver:

  Intressant info:

 2. Sofia skriver:

  På svenska:
  http://blueshift.nu/turkiet-leker-med-elden/
  På engelska:
  http://www.zerohedge.com/news/2015-11-24/nato-harboring-isis-and-heres-evidence
  (Blogginnehavaren vet säkert detta men vissa läsare vill nog ha tips på var man kan läsa mer).

 3. Anonym skriver:

  Jo Ryssland kommer nog ge igen där det kostar mest för turkiet i säg 1 år möjligen 2 tills som kommer krypande på knäna och direkt något plan som inte är franskt syriskt eller Ryskt lär skjutas ner så tror inte de andra länderna kommer våga vissa sig ute speciellt sen på sikt kommer Assad be Ryssland bygga en bas högre upp i landet möjligen nära iraks gräns… sen kommer detta gå väldigt fort:) men jag har en enklare lösning stora bomber på ett specielt område i ekvator höjd -+10

  • Peter Harold skriver:

   Det finns en rysk flottstation vid kusten, så jag tror att Ryssland redan nu har hyfsat god aktionsradie. Men jag är ganska säker på att Putin kör det diplomatiska varvet först.

 4. Sofia skriver:

  Ryska nedskjutna planet: var det planerat av ^^^^^?

 5. Cello Jr skriver:

  I ett spänt läge krävs kanske mindre än annars för att något mycket allvarligt skall inträffa.

  Tänk på ett dysfunktionellt äktenskap. Spänningen byggs upp steg för steg och till slut behövs bara en bagatell, för att fullt gräl skall utbryta, dörrar slås igen framför näsor och skilsmässopapper undertecknas.

  Den situationen råder nu mellan USA och Ryssland, eller låt oss säga USA-EU-Nato och Ryssland.

  Häromdagen sköt turkiska F16-plan ned ett ryskt SU24-plan lite väster om Aleppo.

  Därom är parterna eniga, oenigheten rör händelseförloppet. Turkiet hävdar att man skickat ut 10 varningar innan man avfyrade raketerna. Den utrikespolitiske kommentatorn Eric Margolis frågar på Lew Rockwell,com hur Turkiet kunde ha sina F16 i beredskapsläge och få iväg 10 varningar på 17 sekunder.
  https://www.lewrockwell.com/2015/11/eric-margolis/uss-stealthy-pro-isis-coalition/

  Hur som helst är jag inte ensam av att känna av en kall vind. Thomas Nydahl skriver om sin oro
  på Nydahl Occident.

  http://nydahlsoccident.blogspot.se/2015/11/fred-i-var-tid-ta-tjuren-vid-hornen.html

  Oron delas av Wolfgang Hansson.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/wolfganghansson/article21837730.ab

  Jag inser att kriget kan komma plötsligt, mycket plötsligt, innan vi hinner förbereda oss. Och personligen, ja, för min personliga del hyser jag ingen jätteoro, fast naturligtvis mörker och strömavbrott och ingen information via tv och internet kommer att vara skrämmande, så är det mest skrämmande att se sin dotter och sina barnbarn i ögonen. Vad skall man säga? Vad skall man göra?

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s