Partidemokrati bland maskrosor och blåsippor

Bästa läsare!

Jag noterar att den allmänna politiska debatten tagit upp två fenomen som man anser är oerhört viktiga. Det ena är att Miljöpartiet är på väg att hålla en intern omröstning om deras deal med socialdemokraterna om att minska invandringen till Sverige, och det andra fenomenet är toppstyrningen av Sverigedemokraterna.

Jag kan instämma i att dessa frågor är intressanta. Jag kan dock inte komma ifrån att det är lite underligt att fokus kring en invandringspolitisk fråga hamnar på Miljöpartiet; varför inte vidga perspektivet och börja diskutera en nationell folkomröstning om invandringspolitiken istället? Är demokrati bara en intern angelägenhet för partierna?

Steget från Miljöpartiet till Sverigedemokraterna är mindre än vad man kan tro, även om de ideologiskt sett står på ett hyfsat säkerhetsavstånd från varandra.

Precis som med Miljöpartiet är Sverigedemokraterna långt ifrån mogna eller ens lämpade att sitta i en regering. Nu skall jag för all del erkänna att jag inte skulle vilja ge regeringsmakten till något riksdagsparti över huvud taget (de är alla en samling lögnare och skurkar), men med tanke på hur Sverigedemokraterna utvecklats på senare år så känner jag mig inte alls trygg med att väljarna verkligen kommer få vad de egentligen vill ha.

Den potential hos SD som jag uppskattat som observatör är att partiet kunnat vara en plats för människor som opponerar sig mot maktetablissemanget. Nu i samband med partiets landsdagar kan man konstatera att utvecklingen hos dem går i en helt annan riktning; utspelet om regeringssamarbete med Moderata samlingspartiet visar snarare att SD-ledningen vill vara en del av etablissemanget. Lägg därtill alla utrensningar som begåtts under det senaste året, bl.a. uteslutningen av sitt eget ungdomsförbund.

Konsekvensen kommer bli – om det inte redan hänt – att partiet kommer befolkas av skitnödiga karriärister som lydigt fogar sig till vad en liten klick i partitoppen tycker, tänker och säger. Man kväver idédebatten och gör livet svårt för alla som inte hurrar för de styrande namnen. Kort sagt, SD kommer bli precis som socialdemokraterna och moderaterna… kanske till slut både i ord och i handling. Vem vet vilka toppjobb som kan locka ledningen att förändra politiken till egen gagn istället för landets och folkets, precis såsom skett när brevbärare och sjuksköterskor blivit generaldirektörer och landshövdingar via riksdagen.

Vill väljarna verkligen ha det så? Och vart skall de missnöjda väljarna ta vägen när de upptäcker att vägen till frihet inte gick via ett av medierna hatat missnöjesparti som från andra sidan kritiserats för att vara ”kontrollerad opposition”. Partipolitik är snusk. Varför inte skapa partier som vill avveckla politikernas makt istället?

Vad gäller miljöpartiet så tänker jag inte hejda deras undergång. Tvärtom, jag hejar på. Öka takten mot kvicksanden, Åsa, Mehmet och Gustav! Heja! Heja!

Hälsar eder Peter Harold

===========================================
Jag hävdar att 6’000’000 judar
5’900’000 judar
5’800’000 judar
5’700’000 judar
5’600’000 judar
5’500’000 judar
5’400’000 judar
5’300’000 judar
dödades av nazisterna under Förintelsen. (Se förklaring här)
===========================================

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Politik. Bokmärk permalänken.

25 kommentarer till Partidemokrati bland maskrosor och blåsippor

 1. judaspainkiller skriver:

  Amen.

 2. Lisa skriver:

  När jag studerade på universitet på mina gamla dagar (jobbade som en galning för att att få studielön fast var för gammal men fick det) fick vi lära om nåt som hette Optima efter nåt gammalt grekiskt eller latinskt ord. Så högutbildad är jag inte, hahaa
  Optima var framtaget för att med minsta input få ut mesta output. Helt enkelt för att bli konkurrenskraftigt och ekonomiskt lönsamt.
  Då tänkte jag alltid på politiken. Tänkte på ett parti kallad Optima. Med minsta möjliga skattepengar skulle alla få ut de mesta. Nu börjar några säkert yla: hur ska det gå till?
  Politiken måste definieras. Vad ska offentligt finansieras? Sen optimala åtgärder.
  Ett litet datorprogram räknar ut hur det går till. Behövs ingen riksdag, ingen EU, kanske någon liten regering av riktiga experter som förklarar allt till folket som också har tillgång till programmet.
  Oh vad roligt det är att drömma. Speciellt när verkligheten redan har lösningarna.
  Fast än så länge vill folket göda gökungar som strör ut skattepengar åt olika olönsamma håll. Men folket är som sagt, produkten av den svenska skolan.

  • Vauen skriver:

   Snorbra partinamn!

  • Peter Harold skriver:

   Ett problem med att låta en dator leta efter de optimala sammanhangen är att den kommer få stå och brumma oavbrutet. Villkor och förutsättningar förändras oavbrutet. Inte för att jag tror att datorn skulle göra ett sämre val, men helst av allt ser jag att medborgarna själva får makt att bestämma hur deras pengar skall disponeras. Ett problem med datorer och datormodeller är att om man programmerar ”skit in” så får man ”skit ut”. Det har t.ex. FN:s klimatpanel bevisat med sina datorbaserade klimatmodeller. 😉

 3. pelle 3 skriver:

  Jag gillar ditt skrivande peter,,underhållande ,sen tillämpar du sunt förnuft,,detta gör att jag litar på dej
  Tack för att du skriver

  Pelle motala

 4. Pingback: Borde SD läggas ned? | Jan Millds blogg

 5. Vågar vi gissa på att Drängstuge-Karlsson kommer gå på sitt första Bilderbergmöte i juni?

 6. Vauen skriver:

  Kan inte politikern tala sanning om 9/11 och penningreform så är den inte värd att ens överväga som kandidat för att lägga sin röst på. Vi befinner oss i ett krig och måste vara beredda på att lida. De val vi måste göra kommer att bli bestraffade. Elitens inflytande måste bekämpas. Jag känner till endas Ett parti som klarar allt detta och det är PDF. SD är så totalt fel som det kan bli, det kommer leda till inskränkt yttrandefrihet och Israels inflytande.

  • Peter Harold skriver:

   Partiet De Fria? Ja, men de har en bit kvar innan de kan kvalificeras att kallas för frihetliga. Men de är en god bit på väg. Jag är enormt sugen på att möta dem i ett samtal.

   • Vauen skriver:

    Vad är icke frihetligt med dem?

    • Peter Harold skriver:

     När jag läste deras partiprogram så fann jag en del motsägelsefulla tankegångar som innebär att de fortfarande vill ha statliga regleringar och en rad andra resonemang som jag inte kan skriva under på. Jag tror att de gått mer på en pragmatisk syn för att kunna lättare få stöd från väljarna, men när man sedan skall omvandla idéer till praktisk politik riskerar man att bli inkonsekvent. Men de är tveklöst ett bättre alternativ än vad vi har idag. Ja, sedan var det något med Partiet De Frias interna konstitution som jag inte trivdes med. Jag minns inte exakt vad det var, jag tror att jag bloggade om det ifjol.

 7. Janne D. skriver:

  Hej Peter, angående ditt lilla matteexperiment, intressant koppling på senaste Smoking Mirrors (Les Visible)

 8. Risto Matinen skriver:

  En beslutande folkomröstning om massinvasionen vore mumma, men något lands-/folförädarna i regering och riksdag aldrig skulle gå med på. Den skulle dock förslagsvis kombineras med att de som är för invasionen även får finansiera den helt själva. Skulle t.ex. 1 miljon vara så korkade att de vill fortsätta hypermassinvandringen skulle dessa få hosta 25 tusen per månad för i år. Nästa år, om ondskan skulle fortgå, får de hosta 30 tusen per månad för år 2116…

  Med den gigantiska klåfingra staten, lockar den till sig psykopater en masse. Som klarar av att ljuga folk rätt upp i ansiktet såsom ärkepsykopaten Fredrik den Onde. Krymptes staten till dess grundvalar; polis, militär och rättsväsen – som inte längre upprätthålls, skulle knappt någon riksdag och partier finnas/behövas. Redan nu kan ”arbetet” förbättras avsevärt genom att minska antalet ledamöter och inga politiska uppdrag avlönades, ej berättigar till pension eller några andra ekonomiska fördelar, dvs för utföras på fritiden. Per automatik kommer då toppstyrningen av partierna att försvinna, enär partiledningen inte längre har några ekonomiska hållhakar på riksdagsledamöter mm.

  Undrar om inte lottning till riksdagen vore bättre än val? Kan ju inte bli sämre i alla fall…

  • Peter Harold skriver:

   Jag känner djup sorg över att Sverige inte haft någon libertariansk rörelse som kunnat sprida dessa pedagogiska påpekande, för det hade nog varit en bättre väg framåt än att regeringen fört sin tvärtom-politik gentemot SD. Fast å andra sidan hade nog fredrik den Onde nog bemött libertarianer på samma sätt (hans nyliberala härkomst till trots).

 9. Sofia skriver:

  Vilka värnar om miljön? (Eller är det täckord?)
  ””Hammer & Sickle Communist flags fly at climate change protest in Sweden”.
  https://twitter.com/prisonplanet?lang=sv

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s