Dansk/norsk frisk klimatdebatt: Grönlands glaciärer smälte lika snabbt på 1930-talet

Bästa läsare!

Medan svenska medier rapporterar om barn som skeppas till Paris för att påverka politikerna runt om i världen att rädda mänskligheten från det hägrande klimathotet (och politikerna själva vill högprioritera klimatpolitiken eftersom klimatförändringarna skapar terrorism…) så förs en sakligare debatt vid norska TV2 (ok, artikeln är från 2012, men ändå intressant eftersom man i Paris lyfter fram islossning på Grönland som ett tecken på en annalkande domedag). I våra skandinaviska grannländer lyfter man fram bevis för att Grönlands glaciärer smälte i minst samma takt som idag, och att det finns naturliga variationer som kan uppfattas som dramatiska om man har fel perspektiv.

Det norska debattinslaget grundar sig på upptäckten av ett bildarkiv som skapades av dansken Knud Rasmussen som under 1932 och 1933 dokumenterade stora delar av Grönland genom flygfotografering. Expeditionen var en del i den danska regeringens kampanj för att få Grönland erkänt som danskt (vilket också skedde genom ett beslut av den internationella domstolen i Haag 1933). Under Rasmussens arbete kom han att dokumentera flera glaciärer, och vissa bildmontage är även tredimensionella. Hans bildarkiv kompletterar tidigare bildsamlingar och gör det möjligt för forskarna att se utvecklingen från 1920-talet och fram till idag.

 

sb heinkel

Och det forskarna vid Köpenhamns universitet nu kommit fram till är bl.a. att glaciärerna var mycket mindre under 1920- och 1930-talet än vad de är nu. Under 1950- och 1960-talet började avsmältningen att upphöra, och därefter växte glaciärerna snabbt till sig under den kallare period som följde.

Forskarnas slutsats är att isen på Grönland i själva verket är stabil, och att det förekommer naturliga stora temperaturvariationer som inte beror på utsläpp av koldioxid. Men även norsk statsmedia kan inte låta nyheten passera utan ett politiskt tillrättalagd vinkling. Man intervjuar en professor på norska Nansen-centret, som slår fast att den moderna glaciäravsmältningen beror på mänskliga utsläpp av klimatgaser. Äldre tiders uppvärmning har naturliga förklaringar, menar han.

År 2007 förutspådde den forne vicepresidenten Al Gore att Nordpolen skulle vara helt isfritt till 2013, vilket skulle leda till att nordostpassagen skulle kunna brukas för sjöfart. Han bortsåg då från det har genom tiderna alltid förekommit att isen vid Nordpolen, beroende på väder, vind och havsströmmar, öppnar upp sig, och under stundom bildar helt öppna fält under sommaren. Några år senare skulle en expedition visa att Al Gore’s profetia besannats. Den expeditionen frös fast i isen långt innan man nådde Nordpolsområdet…!

Hälsar eder Peter Harold

===========================================
Jag hävdar att 6’000’000 judar
5’900’000 judar
5’800’000 judar
5’700’000 judar
5’600’000 judar
5’500’000 judar
5’400’000 judar
5’300’000 judar
5’200’000 judar
5’100’000 judar
5’000’000 judar
4’900’000 judar
4’800’000 judar

dödades av nazisterna under Förintelsen. (Se förklaring här)
===========================================

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Naturvetenskap. Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Dansk/norsk frisk klimatdebatt: Grönlands glaciärer smälte lika snabbt på 1930-talet

 1. Nu flödar nog tårarna igen på Romson. 😀

 2. Risto Matinen skriver:

  Började skriva på Internet på en travsida. Sedan blev det en stor insats på Flashback i ” Den stora tråden om global uppvärmning/växthuseffekten”. Hoppades nå lättindoktrinerade ungdomar, genom att berätta sanningen. Jag spenderade ca 3 veckor på att läsa i den tråden vad som skrivits innan, jag skrev något.

  Det blev en deprimerande upplevelse. Personangreppen stod som spön i backen och en del va de mest korkade var några moderatorer. Hur som helst orkade jag hålla på i ett par år. Sedan gav jag upp. Numera är det väl bara de absolut mest korkade, lättlurade och onda j*vlarna som fortfarande framhärdar i det totalt grundlösa ”klimathotet”.

  I själva verket, är det motsatta, dvs kallare och lägre koldioxidhalt som skulle kunna vara ett problem. Vi går ned >99 % sannolikhet mot en ny istid. Långtidstrenden sedan flera tusen år är att det blir kallare, och kallast var det på 16-hundratalet och på 18-hundratalet.

  Den globala medeltempen har ökat 0,4-0,8 °C de senaste 150 åren. Att den inte kan bestämmas noggrannare beror på att i äldre tider fanns ingen global täckning och oerhört glesa temp-mätningar, även om vi är snälla och bortser ifrån en kontinent; Antarktis.

  Snart har det gått 20 år och ingen medeltemperaturhöjning. Havsnivåhöjningen är fortfarande kvar på 0,15 m/sekel. Haven försuras inte, men kan möjligen ha blivit försumbart mindre basiskt på senare tid. Haven kan i stort betraktas som att ligga i basiska skålar och kommer aldrig att bli sura, åtminstone inte pga löst kolsyra. Det beror i sin tur på att havsbotten består av basiska bergarter som nybildas.

  Vad handlar då allt om? Ja, inte handlar det om klimatet i alla fall. Hotarna skiter fullständigt i det. ”Klimathotet” är en antisocial konstruktion. De vill förstöra vår civilisation genom att angripa ett av det viktigaste fundamentet för vårt välstånd, dvs rikligt tillgång till energi.

  AGW/CAGW är huvudsakligen ett påhittat globalt problem, som drivs av politiker för globala lösningar. Vad de är ute efter är global diktatur och den västerländska civilisationens sammanbrott.

  • Peter Harold skriver:

   Jag instämmer. Min gamla bild av kommunism och socialism, som faktiskt håller sig än idag, är att man vill nå jämlikhet genom att försämra för de som har bättre än genomsnittet, vilket är bl.a. oss svenskar och européer. Men alla skall inte få det sämre; det kommer även i framtiden finnas en elit som kommer ha företräde. Ett bevis på att denna konspiration fungerar i praktiken är den krympande medelklassen.

 3. Risto Matinen skriver:

  Sablar att man inte kan redigera inlägg här.

  Skulle vara:

  en del av de mest korkade

  och

  Vi går med >99 % sannolikhet mot en ny istid.

 4. Sofia skriver:

  Nyligen demonstrerades det mot klimatförändringarna –
  med röda flaggor med hammare och skära:

 5. Risto Matinen skriver:

  Utanför ämnet, men tipsar:

  Radio Mises har en ovanligt intressant sändning som är ca 1,5 timme, publicerad nyligen:
  Från grannsamverkan till miliser – Olle Fjordgren

  Den kan lyssnas på här: http://www.mises.se/2015/11/30/69-fran-grannsamverkan-till-miliser-olle-fjordgren/

  eller här: http://ec.libsyn.com/p/b/e/4/be44f003e90a2f92/Radio_Mises_069-Fran_grannsamverkan_till_miliser-Olle_Fjordgren.mp3?d13a76d516d9dec20c3d276ce028ed5089ab1ce3dae902ea1d06cc8e37d6ce55b48e&c_id=10391030

  Kopierar in deras egen beskrivning:
  Våldsmonopolet har tappat greppet. Statens ände av det mytiska sociala kontraktet blir allt mer utspädd. När skydd inte längre erbjuds måste man ta ansvar själv. Olle Fjordgren, säkerhetsrådgivare, grannsamverkanssamordnare, diamantjägare och internationell äventyrare presenterar den nakna sanningen om monopolets skrämmande svaga tillstånd. Han förklarar också skillnaderna längs den glidande skalan från grannsamverkan via medborgargarde till milis och hur man går till väga för att organisera sig.

  • Sofia skriver:

   Jag hörde det.
   Rekommenderas!
   (Fast lite skrämd blir man)

  • Peter Harold skriver:

   Radio Mises lyssnar jag alltid på. 🙂

   • Risto Matinen skriver:

    Du ja! Men inte alla dina läsare.

    Kan du tänka dig publicera ungefär det jag sände under ditt namn på Fria Tider? De söker skribenter och du är väldigt duktig på att formulera dig.

    Skulle ha lyssnat på din röst bara för det, även om jag inte vore libertarian som du…

    • Peter Harold skriver:

     Ja, jag skall sätta mig vid skrivbordet i natt och jobba lite i natt på texterna. Jag har sånt strul med mejlen sedan en tid.

     F.ö. har jag faktiskt tänkt att skapa några kommenterande bloggposter med anledning av vad Klaus och Hans har på sin podcast för respektive avsnitt. Jag tror inte att någon av dem sett Skrivarens Blogg, men jag får alltid lust att sprida deras evangelium vidare, med vissa kompletteringar, i synnerhet när Hans ”är för trött för att orka” när det kommer till vissa ämnen. Ha ha! 😉

     Fria tider är dock inte intresserade av mina alster. Jag skriver för lång och för omständigt, misstänker jag.

 6. Sofia skriver:

  Lite mer skrämd blir man av Jättekonferenser anordnat av Miljöaktivister:
  http://ac4pr.homestead.com/maurice_strong_graphic.jpg#maurice%20strong%20784×591

 7. Janne D. skriver:

  Socialism är konsten att göra av med andras blod, svett och tårar.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s