NEWS55 besöker Mall of Scandinavia – och omyndigförklarar folket samt prisar en global världsordning

Bästa läsare!

Skribenten Cay Bond på sajten News55 har varit på det nyinvigda shoppingcentrat Mall of Scandinavia i Solna. Om denna anläggning har jag redan bloggat och i viss mån kan jag instämma i Cay Bonds fråga om detta bygge inte är ett tecken på storhetsvansinne.

Cay Bond siktar högt och lågt med de inledande styckena i sin krönika:

Min första fråga: har kommunalpolitiker fått storhetsvansinne och vad är det för signaler man sänder till konsumenter? I dessa tider då man rekommenderar en viss återhållsamhet med tanke på miljöförstöringen.

Kan dessa beslutsfattare verkligen ha undgått det faktum att människor inte kan shoppa som tidigare? Att det inte är hållbart. Och vet man inte att världens ledare just nu samlas i Paris för att komma fram till nya regler och lagar om dessa frågor?

Jag tar mig friheten att försöka besvara eller reflektera över några av Cays frågor. Den första frågan tror jag är enbart retorisk. Ja, denna shoppinganläggning är ett utfall för storhetsvansinne. Mall of Scandinavia får de flesta andra shoppinganläggningar att blekna i jämförelse, i alla fall ifråga om storlek.

Sedan är det en annan sak om denna satsning var bra eller dålig. Den bör – om strategerna förstått marknaden rätt – åtminstone vara dålig för konkurrenterna. Jag är själv inte så mycket för att handla, men jag kan tänka mig att de inte alltför avlägsna Bromma Blocks, Barkarby köpcentrum och kanske också Sollentuna tappar kunder till Mall of Scandinavia. Närheten till pendeltågsstationen är en av det nya shoppingcentrats styrkor. Eller också klingar intresset av när nyhetens behag upphör.

Den relevanta frågan är: Behövs det fler stora shoppinggallerior i Stockholmsområdet? Och svaret på denna fråga kommer utkristallisera sig i den naturliga följden att Mall of Scandinavia antingen går i konkurs eller att något annat shoppingcentra lägger ner. Sånt händer; i Stockholmsområdet är Botkyrkas shoppingcentrum dött, och fler ställen kan råka ut för samma öde. Heron City har ju inte sett så kul ut på flera år, och var på sin tid kritiserat för att vara en alltför påkostad satsning.

Detta betyder inte att man skall gå in och förbjuda etableringar av shoppinganläggningar bara för att man har moraliska synpunkter på dessa. Det finns en förträfflig mekanism som reglerar detta utan politikernas hjälp: Den fria marknaden. Och denna utgörs till stor del av konsumenter. Cay Bond håller nog inte med. Hon ser istället konsumenterna som förledda och vilsna. Som offer, likt nattflyn svärmande in i ljuset framför bilstrålkastarna ögonblicket innan de krossas mot kylargrillen.

Jag vet inte om Cay Bond låter tanken löpa längre än hennes engagerade ord, om hon har tänkt sig att politiker och etablissemang skall stoppa etableringen av shoppingscentra för att få folk att sluta handla, ”för miljöförstöringens skull”? I förlängningen menar hon att vi vuxna människor inte är kapabla att göra våra egna fria val. Bästa läsare, anser du att du är oförmögen att göra dina egna val, och måste beskyddas från din inneboende ondska genom… ja, vad är det Cay Bond skriver… nya regler och lagar som beslutas av världens ledare i Paris…? För det är faktiskt vad Cay Bond menar. News55 förespråkar One World Order för att svenne handlar för mycket saker.

Man kan ha sakliga argument mot Mall of Scandinavia. Att det är skrytbygge som bär alla tecken på storhetsvansinne är sant. Å andra sidan avgör konsumenterna om detta var bra eller dåligt. Kanske byggs om 10 år en ännu större galleria någon annanstans. Eller kanske går luften ur marknaden, och man får slå igen och göra det som Cay Bond beskriver längre ner i sin text, nämligen att göra om dessa hus till bostäder och arbetsplatser.

Det är här den intressanta utmaningen finns hos arkitekter, nämligen att kunna bygga ett hus som kan användas till andra syften i ett senare skede. En arkitekt som kan ha en vision att rita något som passar i en fastighets nästa inkarnation har sparat både pengar och resurser.

Cay Bond har också synpunkter på innehållet i Mall of Scandinavia:

Valet av varumärkesbutiker är skrämmande likt allt annat. Man vet inte i vilken förort man befinner sig, allt är detsamma, något som absolut inte ger den känsla av förnyelse som man kanske förväntar sig. Återigen appellerar dessa till konsumenten enbart på grund av de låga priserna. Och, dessa priser börjar bli riktigt dyra med tanke på innehållet!

Och återigen omyndigförklarar Cay de svenska konsumenterna. Jodå, det är plågsamt att finna samma kedjor i varenda shoppingcentra (även om jag inte tyckte att det var billigt på MoS). Å andra sidan tycks konsumenterna handla hos dessa företag. Kedjorna har resurser att hålla priserna nere, vilket konsumenterna tycker om. Ibland misslyckas kedjorna; On-Off är ett minne blott och Expert-butikerna är sällsynta. Härom året föll Gina Tricot, och Kapp-Ahl har haft problem under många år. Samma sak för HemTex. Om någon vill utmana de etablerade kedjorna så är det upp till var och en som har en bra affärsidé att göra det. Det behövs inga pekpinnar från politikerna.

Cay Bond avslutar med raderna:

Tänk om. Tänk överraskande unikt, tänk hantverk, tänk sköna kvalitéer. Tänk god design, tänk svensk design. Snart är det jul, tänk god jul!

Det intressanta är att just dessa värden är väldigt utpräglade på Mall of Scandinavia, och detta erkänner jag fastän jag inte gillar denna anläggning (kanske just därför, eftersom jag gillar att gå in i mysiga småbutiker i stadskärnan och passera småflickor uppradade på kullerstenarna som sjunger visor för att samla pengar till skolresan, och sen göra fynd på en antikvitetsbutik från den tid kvalitet prisades av husmödrar och gentlemän istället för av förnumstiga krönikörer). Mall of Scandinavia lyckas förena skandinavisk stelhet med Las Vegas-flärd. Undertecknad kommer inte bli regelbunden där. Butikerna erbjuder en del hantverk (och priser därefter). Och jag såg bara produkter med god design (i alla fall i de butiker jag besökte), och mycket hade formgivning kopplat till vårt fosterland.

Jag vet inte vad Cay Bonds tolkning av svensk god design och hantverk är. Jag kan ana att det t.ex. är de där superdyra trä- och rottingredskapen som säljs i bodar på Stortorget i Gamla Stan och på Kungsträdgården. Usch, dessa står bara uppe i fyra veckor, och det räcker. Jag vill inte hänvisas till den typen av inköpsställen. Om Cay Bond vill att vi skall reducera våra inköp och inköpstillfällen kan jag rekommendera henne någon avkrok i Sibirien där hantverk och kreatur säljs två gånger om året i de i övrigt folktomma provinsstäderna.

Klaga inte på konsumenterna, Cay, och skuldbelägg dem inte (de är redan skuldsatta genom politikernas och storbankernas kreditexpansionsdille). De enda syndarna i sammanhanget är politikerna som kan ha avyttrat värdefull tomtmark eller gått in med borgen eller andra finansiella stöd som får lösas ut av skattebetalarna. DETTA är något som skall kritiseras. Inte att enskilda aktörer konkurrerar om kundernas pengar. För det senare är det som präglar en fri ekonomi.

Hälsar eder Peter Harold

===========================================
Jag hävdar att 6’000’000 judar
5’900’000 judar
5’800’000 judar
5’700’000 judar
5’600’000 judar
5’500’000 judar
5’400’000 judar
5’300’000 judar
5’200’000 judar
5’100’000 judar
5’000’000 judar
4’900’000 judar
4’800’000 judar
4’700’000 judar
4’600’000 judar
4’500’000 judar
4’400’000 judar
4’300’000 judar
dödades av nazisterna under Förintelsen. (Se förklaring här)
===========================================

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Stadsliv. Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till NEWS55 besöker Mall of Scandinavia – och omyndigförklarar folket samt prisar en global världsordning

 1. Risto Matinen skriver:

  Det är ett sabla gnällande från dem som inbillar sig veta bättre än konsumenter och producenter/handlare. Typiskt kommunister/socialister…

  Just detta köpcenter kände jag inte till, och inte lär jag åka dit heller. Dock avskyr jag töntiga engelska namn på saker och ting i Sverige, så det vore tillräckligt för att inte stanna till där för mig.

  Det spås att många av dessa köpcenter kommer att tvingas slå igen, särskilt vid nästa ekonomiska kris, som kan bli gigantisk om/när lånebubblan exploderar. På sikt får de flesta köpcenter slå igen, om riktningen mot helvetet som den antisvenska staten medvetet har styrt åt och nu med ökad fart: Sovjetunionen 2.0. Om 15 år ska vi, om deras mål nås, ha en levnadsstandard långt mindre än hälften av vad vi har nu…

  Mitt råd är, om du stannar kvar i landet: Amortera dig skuldfri på huset/lägenheten eller sälj! Frågan är om att även gå i exil är det bästa. Jag som är gammal, kan tänka mig att offra mitt liv för att försöka stoppa avvecklingen av vårt välstånd…

  • Peter Harold skriver:

   Har bostadsrätt. Om resten av folket i huset eller föreningen kursar så ryker alla mina pengar ändå. Är nog säkrast att köpa något som kan bli pengar i utlandet.

   Jag kände instinktivt att namnet på MoS var irritationsmoment n:o 1. Kändes som att ”Malligast i Skandinavien” var ett mer passande namn.

   • Risto Matinen skriver:

    Bekänner att jag inte visste vad ”mall” betyder, men syftar på gågata/galleria enligt lexikon. Pall Mall hände det att jag rökte, men slutade för länge sedan att röka. Bara två ”öka” kvar: kröka och göka, men det blir sämre och sämre med det också…

    • Peter Harold skriver:

     Jag har nog mer ”söka” än kröka och göka. Eftersom jag gillar att laborera i köket med diverse intressanta lökbaserade rätter har det blivit en del ”möka” också. 😉

 2. Sofia skriver:

  Herr Harold med läsare bryr sig säkert mycket om hur skatterna som inbetalats används. Vänligen läs detta:
  http://hexanmexan.wordpress.com/2015/12/09/respekten-for-skattepengar-som-bortblast/

 3. Min gissning är att MoS blir flyktingboende om köpcentrat konkar. I flyktingbranschen har man alltid vind i seglen. Åtminstone ett tag till. När dom amerikanska bankerna bajlar så är det slut med sötebrödsdagarna även för Jokarjo och andra entreprenörer.

 4. Läsare skriver:

  VARNING för Mobilizera”

  Gå inte ens i närheten av detta bedrägeri”företag”!

  ____________

  Centerns f d partiledare Olof Johanssons första resa som politiskt aktiv gick till det kommunistiska DDR. Där blev han mottagen som en celeber gäst och blev intervjuad, både av den statliga tidningen och den statliga TV-kanalen.

  – See more at: http://www.exponerat.net/granskning-sverige-har-c-gjort-upp-med-sin-historia-intervju-med-olof-johansson/#sthash.lMhApM2c.dpuf

  Judarnas Wine and dine.

 5. marjakonttila skriver:

  Vi, som har ”förmånen” att bo nära skrytbygget, har fått en konkret försämring av närmiljön. Trafiken rör sig alltså 1 km per timme vissa tider i närheten av Mall of Scandinavia! Där jag råkar bo. Ersättningsbuss för tvärbanan tog max 10 min till Sumpan för någon månad sedan. Aldrig mer buss, tvärbanan står stilla för underhåll till mitten av december. Återstår pendeln, som är så proppfull, att man kommer inte med varje gång. Hur blir det , när det är evenemang på Friends Arena?En filmklipp av Ola Persson https://www.facebook.com/ola.persson.3192/videos/10203470034630232/?pnref=story

  • Peter Harold skriver:

   Den där tvärbanan verkar inte vara mycket att hurra för. Jag åker själv med den emellanåt. Något som slog mig var att under första veckan körde nästan alla avgångar under rusningstid med dubbla vagn-set. Sen kör de enkel-ekipage. Det är alltid knökfullt från hållplatsen vid STARC/Citygross.

  • Anna skriver:

   Grattis! När jag bodde nära Rådunda i förut och det varit match, var det bara att glömma helgresan till ekeröarna och släkten eftersom bussarna inte kom fram genom Solna. Tunnelbanan stod också stilla. Minns hur jag stod en och annan gång och svor högt över läget och ngn lustigkurre stjälpte ur sig ett ”vadå- gillar du inte fotboll?” Särskilt ofattbart tyckte jag det var att fotbollsklubbarna som tjänade alla pengarna, inte bekostade polisinsatserna och kostnaden för trafikanterna osv…

   • Peter Harold skriver:

    ”Särskilt ofattbart tyckte jag det var att fotbollsklubbarna som tjänade alla pengarna, inte bekostade polisinsatserna och kostnaden för trafikanterna osv…”

    Du börjar låta lite smålibertariansk nu, Anna! He he! 😉 Nej, jag håller med. Eftersom fotboll och andra publiksporter är en rest från den tid då vi hade härtåg till främmande länder och blodade ner deras fält (och ibland våra egna) så anser jag att arenor inte skall läggas i stadsnära miljöer. Fan, det finns jättestora öde åkrar mellan Arlanda och Upplands Väsby. Det går till och med tåg dit, eftersom tåg skall vara det bästa som uppfunnits sedan skivat bröd enligt politikerna (by the way, tänk vad som skulle hända ifall tågen inte kan gå, tre mil från stan, ha ha!)

    • Anna skriver:

     Hehe. Ja, det är ju det som är så lustigt- att läsa dina texter är som en deja vu fastän jag aldrig räknat mig själv som libertariansk utan snarare nationalist… Självklart för mig är att varje land bör premiera sina medborgare och att det borde vara därför som länder finns öht. Självklart för mig är att frihet under ansvar bör råda och det är så konstigt i mina ögon att ingen frihet finns men heller inget ansvar. Varför ska individer ta ansvar när dessa ser att regerande myndighetspersoner inte behöver ta ansvar? Om inte den här dubbelmoralen funnes så är jag övertygad om att sunt förnuft hade rådit. Ett samhälle som fungerar och är trivsamt skapas i ett samhälle som inte behöver lapplisor, övervakning och radiotjänst osv. Jag har gått på några fotbollsmatcher i mitt liv och varje gång uppfylldes jag av en enorm känsla att ”wow” TÄNK om alla här riktade den här enorma energin på något annat än fotboll! Vilken oövervinnelig armé vi varit som folk. Enade i ett och samma mål! Det är häftigt att vara med om. Spelet är inte så kul. Men som företeelse och folkfest är fotboll jäkligt mäktigt! Men som sagt; varför hålla såna event i en redan ansträngd trafikmiljö? Och varför är det självklart att man får stoppa upp trafiken och debitera skattebetalare för festen? Det finns ju stora arealer utanför stadsdelarna som skulle funka skitmycket bättre att ha stora jippon på! Dessutom skulle ”klubbarna” dvs huliganerna, inte bråka där eftersom A och O i de sammanhangen är att där finns flyktvägar. På öppna fält saknas flyktvägar. Man kanske VILL ha huliganer, kaos i trafiken och sönderslagna hållplatser och skyltfönster?

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s