När Ryssland avslöjade Turkiets vandel med IS-olja anklagar USA Syrien för att vara kund hos terroristerna

Bästa läsare!

Winston Churchill behövde sex volymer när han beskrev Andra Världskriget ur sitt (selektiva) minne och från sin synvinkel. Inbördeskriget i Syrien lär nog tarva några volymer också när även det skall summeras och läggas till historien. Ja, om det nu någonsin kommer bryta ut fred där igen…

Jag är ganska säker på att jag någon gång i början av detta år nämnde att terrornätverket Islamska Staten smugglar ut olja från sitt ockuperade territorium som sedan går till försäljning i västvärlden. Och jag fick anledning att återkomma till ämnet nu när Vladimir Putin anklagde en rad G20-länder för att stödja IS ekonomiskt, personellt och materiellt; USA fick kalla fötter och lät sända bombplan för att för första gången på över ett års tid attackera terroristernas distributionsapparat (oljesmugglingen).

I USA gjorde man stor affär av just denna första tankbils-attack. Några journalister var dock mer klipska än sina svenska kollegor (svenska journalister vet inte hur man ställer följdfrågor när politiker slingrar sig), och ville veta varför USA dröjt med dessa attacker så länge. Vita huset svarade att man inte velat framkalla civila offer. Och detta kommer från en regim som använder attackdrönare mot bröllop och begravningar för att ”oskadliggöra enskilda terrorister”…

Med det faktum att tankbilskaravanerna omfattade mellan 70-100 ekipage kan den amerikanska underrättelsetjänsten omöjligt ha varit omedveten om vad som försiggick inom IS. Men Vita huset har valt att blunda för terroristernas viktiga trafik som gett minst 1 miljon dollar om dagen i avkastning. Ja, så här i efterhand vill man också förklara de uteblivna attackerna mot IS att man inte kunnat bomba av oro för miljön. Ha! Det kommer från den regim som använt utarmat uran till sina granater i alla sina krig sedan Kosovo!

Sorry, men jag kan inte uttrycka mig försonande mot Vita huset efter att i flera års tid ha sett hur denna gangsterorganisation till stat arbetar och sprider kaos och förödelse över världen. Men jag lovar att så snart USA upphör med sin nuvarande politik kommer jag ånyo bli en idealistisk USA-vän på nytt. Tills dess är det uppriktighet som gäller.

Härom veckan publicerade Der Spiegel i NATO-landet Tyskland uppgifter som ifrågasätter Rysslands påståenden om att NATO-landet Turkiet hanterar olja som kommer från det av USA:s regering understödda Islamska Staten (satellitbilder tagna under lugna perioder). De tyska uppgifterna har spridits flitigt bland NATO-vänliga liberaler på sociala medier. Lika benägna har de inte varit att sprida den artikel som Zerohedge lagt upp, och som beskriver vad som säkert kan utgöra minst två eller tre kapitel i den syriska krigsmonografin: Zerohedge berättar om hur oljan rör sig över Mellersta Östern och om transporterna via Turkiet (här dyker den turkiske presidentens son upp) och hanteras i Israel innan oljan dyker upp som ”olicensierad” produkt i Malta och Italien.

Från västvärldens sida matchar man berättelsen om kriget med att ånyo anklaga den Syriske presidenten al-Assad – den man som Barack Obama har krävt måste avsättas – för att köpa olja av… håll i er! Islamska staten!

Business Insider skriver:

The Syrian government, ruled by the brutal dictator Bashar al-Assad, is currently engaged in a civil war with various rebel groups, as well as a war against ISIS, which is trying to establish a caliphate in the region.

Notera hur artikelförfattaren Jacob Shamsian beskriver den sekuläre syriske presidenten: ”Den brutala diktatorn” heter det i en text som bara är några veckor gammal, och som kommit till efter att USA återgått till att resonera om al-Assad som en part i ”fredsarbetet” igen. Ha! Igen!

Detta med syriskt köp av IS olja var dock inte ett scoop som man kunde tro; redan i mars månad i år bestämde sig EU för att rikta sanktioner mot en syrisk kristen affärsman som uppgavs idka handel med al-Assad som behöver olja till sin armé och sitt folk. USA vill skärpa sanktionerna mot Syrien på grund av detta (eller snarare beröva den syriska armén möjligheten att försvara sig mot rebeller och terrorister).

Men enligt Zerohedge så är västvärlden också mottagare av olja från Islamska Staten, och detta i samma trafik som den autonoma kurdiska staten i Irak använder för att sälja sin olja till väst via Turkiet för att slippa dela med sig av inkomsten till den irakiska staten. Oljesmugglingen utgår från staden Zakho i det kurdiska Irak, där olja från både kurderna och Islamska Staten körs vidare till Turkiet av lastbilsförare som har av det landet godkända handlingar.

Enligt en militär irakisk uppgiftslämnare tas oljeleveransen hand om av en organisation som leds av en grekisk-israelisk individ i 50-årsåldern som fungerar som mäklare. Därefter skeppas oljan ut ur Turkiet från hamnarna i Mersin, Dortyol och Ceyhan och fraktas bl.a. ombord på oljetankers (som ägs av den turkiske presidentens son) till Israel där man lastar om och exporterar vidare.

sb isis oil zero hedge
(Skiss hämtad från ZeroHedge.com)

Fast hur kommer det sig att den syriska regimen köper olja av sin ärkefiende (om än via ”mäklare” på den svarta marknaden)? Svaret är enkelt. Västvärlden har på amerikansk och israelisk anmodan infört handelsblockad mot Syrien. Landet får inte köpa olja via västerländska bolag (och Zerohedge menar att Syrien istället importerar från Ryssland).

Så, i nyhetsflödet ser vi alltså att Ryssland anklagar Turkiet för att smuggla olja, och västvärlden anklagar den syriske presidenten al-Assad för att stödja de terrorister som vill ha honom avsatt (ett önskemål som jag nyss nämnde också delas av USA:s president Barack Obama). Jag inser här att det här ämnet nog är lite för svårt för svenska journalister… De klarar bara av att rapportera om Paradise Hotel, lyxsnus och TV4-bönder som möter mystiska kvinnor. Argh…!

Hälsar eder Peter Harold

===========================================
Jag hävdar att 6’000’000 judar
5’900’000 judar
5’800’000 judar
5’700’000 judar
5’600’000 judar
5’500’000 judar
5’400’000 judar
5’300’000 judar
5’200’000 judar
5’100’000 judar
5’000’000 judar
4’900’000 judar
4’800’000 judar
4’700’000 judar
4’600’000 judar
4’500’000 judar
4’400’000 judar
4’300’000 judar
4’200’000 judar
dödades av nazisterna under Förintelsen. (Se förklaring här)
===========================================

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Krig & fred. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till När Ryssland avslöjade Turkiets vandel med IS-olja anklagar USA Syrien för att vara kund hos terroristerna

 1. Risto Matinen skriver:

  Bäste Skrivare!

  Delvis tack vare dig, har jag fått insikter i hur det verkligen förhåller sig i Syrien. UZA borde klassas som en skurkstat! Har inte Obama startat fler krig än någon annan US-president? Och den krigshetsaren fick Nobels fredspris i förskott… Norska Nobelkommittén är en sann norgevits. Flera krigshetsare/terrorister har fått priset: Henry Kissinger, Yassir Arafat, Yitzak Rabin och Shimon Peres 1994, för att nämna några.

 2. Läsare skriver:

  Erkänd tysk journalist avslöjar hur västmedia styrs av JUDISKA underrättelsetjänster och finansintressen

  http://newsvoice.se/2014/10/08/erkand-tysk-journalist-avslojar-hur-vastmedia-styrs-av-underrattelsetjanster-och-finansintressen/

 3. Risto Matinen skriver:

  Skrivaren är själv så duktig på att komma på vad han skriver om. Sökte för säkerhets skull på denna sida om ett ämne som kanske vore intressant.

  Kulturrelativismen. De subversiva elementen som styr detta arma land tycker ju så, ”Allahs lika värde!”. Anser inte jag och alla med egen tankeförmåga.

  Så för att peppa kan man läsa: De flesta kulturer är rena skräpet; http://www.svensktidskrift.se/2004-6/2004-6-14_18.html

 4. Ping: Wikileaks bekräftar koppling mellan den Erdogan-familjen och Islamska Staten | Peter Harold – Skrivarens blogg

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s