Varför talar experterna om svensk slum som något framtida fenomen?

Bästa läsare!

Jag blev uppmärksammad på att en expert varnat för att Sverige kan drabbas av slumområden i framtiden med anledning av att det inte existerar någon bostadspolitik värd namnet i vårt land. Ok, det sista var min egen tolkning, men jag vill påstå att jag nog inte avviker från sanningen genom min variant.

Det är ganska intressant att det här med bostadsfrågan aldrig kan diskuteras utan att staten kommer på tal. Det är som om frågan om tak över huvudet skall vara en politisk angelägenhet. Och dessvärre – det är en politisk angelägenhet, hur mycket än jag önskar att det vore annorlunda. Politikerna (som medborgarna valt till sina representanter) har bestämt att endast de – politikerna – skall kunna bestämma hur undersåtarna skall bo och leva.

I debatten nämns under stundom att ansvarig minister för bostadspolitiken är miljöpartisten Mehmet Kaplan. Många säger nog ” – Aha, där har vi problemet”, men sanningen är den att Mehmet Kaplan inte skapat problemen på bostadsmarknaden. Däremot bidrar han till att göra dem värre, vare sig han gör något eller bara låtsas (just nu praktiseras mest den sistnämnda metoden). F.ö. noterar jag att bostadsministerns kalender inte är tillgänglig på regeringens hemsida, medan andra ministrar visar vad de har på gång och – inte minst intressant – har gjort tidigare. Varför?

Experten som varnar i medierna för att det kan uppstå slumkulturer i Sverige menar att det behövs 400’000 nya bostäder i landet. Just idag (15/12-2015) har Mehmet Kaplan fått ta emot utredningen om ”Bättre konkurens för ökat bostadsbyggande”, och dagen till ära befinner han sig inte i Turkiet, utan istället är i Sverige och låter sig fotograferas när han tar emot sagda utredningsdokument. Presentationen av utredningen gör han inte själv, utan det har han utredaren till. Så här ser det ut när Mehmet är på sitt jobb och visar att han fått ett dokument. Inte mycket skit under naglarna här inte.

sb mehmet får en utredning
De två som reser sig upp är inte journalister utan några vad jag tror beskrivs som sakkunniga… Intresseklubben kämpar för att hålla sig vakna, och önskar mest av allt en Power-nap efter de 25 minuterna Power Point.

Man skall inte sätta för stora förhoppningar på att Mehmet Kaplan skall få upp de efterfrågade husen. Prioritet ett är att dessa skall vara miljömässigt hållbara, inte att de skall ö h t existera i verkligheten.

Jag undrar varför folk inte ställer sig den utmanande frågan: ” – Varför skall staten bestämma bostadspolitiken?”.

Ty frågan är berättigad. Vad är statens roll egentligen då husen byggs för medborgare som bor i kommuner? Staten bygger inte hus (tack och lov, annars skulle nog hemlösheten vara ännu större).

Och här kommer vi den skrämmande sanningen på spåren, och det är att staten inte litar på att kommunerna själva har förstånd att bestämma hur folk skall bo. Ja, förutom att staten ser det som uteslutet att du och jag själva skall kunna bestämma hur vår stuga skall se ut och hur den skall resas. Och detta trots att jag kommer betala den med egna pengar (eller snarare med egna lånade pengar…). Kort sagt: Staten tror sig veta bäst hur jag skall bo. Och staten representeras i detta fall av Mehmet Kaplan. Vad kan gå fel med detta upplägg…?

Jag önskar att fler människor ställer sig den nyss formulerade frågan om statens roll. Jag tror – om det nu existerar kritiskt tänkande – att många kommer till den banbrytande slutsatsen att staten kanske är det största problemet för en fungerande bostadspolitik. Inte minst med tanke på att staten också fuckar upp andra ansvarsområden, som t.ex. vård, skola, omsorg, försvar, polis, rättsväsende, migrationspolitik, etc etc. Staten är som en Anti-Midas; allt staten rör vid förvandlas till träck.

Staten har ömsom haft hyressubventioner (du betalade skatt för att få lägre hyra), och idag diskuteras det väldigt mycket om slopade ränteavdrag för att folk lånat för mycket till sina bostäder (vars priser triggas upp av att politiska varbölder som Mehmet Kaplan skall bestämma över den s.k. bostadspolitiken så att det uppstår bostadsbrist).

När staten vill att du skall göra på ett sätt, då viftar staten ibland med en morot, och när du sätter tänderna i moroten slår staten till med piskan istället. Jag vill inte påstå att detta är en sund relation. I ett äktenskap skulle detta räknas som skäl för omedelbar skilsmässa. Kanske man skulle kunna be om en sådan och be staten att dra åt helvete så att jag kan bygga min Villa Villekulla precis hur jag själv vill.

Vad gäller slum i Sverige har den redan börjat. Och den breder ut sig. De blödiga politikerna tycker att man skall skjuta till extramiljoner av skattebetalarnas pengar för att råda bot på ”den sociala orättvisa som dessa människor är utsatta för”. Jag talar alltså om de hitresta romerna från östra Europa som fyller de stadsnära skogarna med tält, husvagnsvrak, kojor, avskrädeshögar, sophögar, etc etc. Samma folk som skapar slum i sina hemländer skall tas emot av skattebetalarna med öppna armar och… nej, jag vill inte ens låta tanken fullbordas.

När jag var skolpojke var det en smärre katastrof om någon kastade ett kolapapper på skolgården (förutom att det ansågs som kriminellt att visa att man hade så mycket fickpengar att man kunde äta godis på en vardag medan andra inte fick det). Det är ironiskt nog människor i min ålder som sitter i riksdag, regering, kommun och landsting och tycker synd om dem som skapar slum, och som vill betala till dem som skitar ner. Å ändå tycker jag inte att fröken gjorde fel som sa till dem som kastade kolapapper på skolgården, och tvingade dem att plocka upp efter sig. Det tråkiga är att hyfs inte längre anses som självklarhet. Ja, man får nästan inte ens använda ordet längre.

Fascinerande att Mehmet Kaplans chef Stefan Löfvén ändå vill att Sveriges folkmängd skall växa ännu mer medelst den metod vi sett under hösten, samtidigt som vandrarhemmen och konferensherrgårdarna tagit slut. Hur statsministern tänkt sig att härbärgera den folkrika grupp som utmålas som landets demografiska räddningspatrull står skrivet i stjärnorna. Eller i en bortglömd statsutredning i runda arkivet hos bostadsministern. Jag börjar misstänka att alla gett upp, och att man satsar på en snabb samhällsdöd genom att rusa med fontanellen mot kaklet…

Hälsar eder Peter Harold

===========================================
Jag hävdar att 6’000’000 judar
5’900’000 judar
5’800’000 judar
5’700’000 judar
5’600’000 judar
5’500’000 judar
5’400’000 judar
5’300’000 judar
5’200’000 judar
5’100’000 judar
5’000’000 judar
4’900’000 judar
4’800’000 judar
4’700’000 judar
4’600’000 judar
4’500’000 judar
4’400’000 judar
4’300’000 judar
4’200’000 judar
4’100’000 judar
dödades av nazisterna under Förintelsen. (Se förklaring här)
===========================================

 

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Politik, Stadsliv. Bokmärk permalänken.

33 kommentarer till Varför talar experterna om svensk slum som något framtida fenomen?

 1. Sofia skriver:

  Snart nära dig?

  • PerH skriver:

   Farbror Frej har ett förslag, alla städer har stora torg där bilar parkeras eller saluhandel pågår, därunder finns vatten el och avloppsrör, bara ett stapla byggfuttar till lämplig höjd och koppla in.
   Voila….nysvenskarna får nära till all service, stadskärnorna slipper dessa öknar till torg, ett problem är att kyrkan som regel är placerad vid torget, passar nog inte halvmånens folk.

 2. Anna skriver:

  Vad är egentligen definitionen av slum? Antar att det benämns som något som sitter i väggarna, konstruktionen osv. Jag tycker ju att slummen finns här redan, men på ett annat sätt- på ett mentalt plan. Det finns nybyggnationer som är slum. Och det finns risiga bostäder i skriande behov av renovering (k-märkta hus exempelvis) som är charmiga och trivsamma. Så i sverige beror det ju inte på byggnaden i sig utan mer om de som bor där.

  Tecken på att man bor i slummen är att grannar inte hejar på varandra, kan börja dammsuga mitt i natten (utan att ens vara påtända eller fulla) eller på morgonen vid 7, är helt ointresserade av att visa hänsyn till andra, koka äckliga långkok på halalslaktat kött som av ngn anledning luktar annorlunda än vanlig-slaktat kött, använder skumma kryddor som stinker upp hela trapphuset utan att fatta att de bör öppna köksfönstret medan de lagar mat, sätter upp paraboler på balkongräcket, kastar soporna i tvättstugans sopkorg för att de inte orkar gå till sopnedkastet, grannar som inte bryr sig om att grannen som har butik , slaktar själv och styckar sitt kött hemma i köket, och drar säckar med kött längs med golvet dagligen så att köttsaften droppar längs med entrégolvet, osv osv osv.

  I dessa tider då kommunerna ordnar med lägenheter även i nybyggnationer kan man hitta de här trevliga grannarna precis varstans. Även på ekerö som brukade vara en rätt konservativ och blå kommun, har placerat ut nykommande så att i dag finns inte en enda lägenhet ledig och lär inte finnas- till ungdomarna som bor där nu. Kanske för att deras päron kommer att köpa lägenhet åt de eller har en så stor kåk och tomt att den går att sälja och få 2 mindre för, eller bygga gäststuga till sonen eller dottern… Hursomhelst- slummen breder ut sig. Jag hade hellre bott i dragig kåk med trasigt badkar med trevliga grannar än att bo med slummigt folk. Även i svindyra mariehäll har ju paraboler dykt upp och tillhörande attiraljer… Sugen på att betala 12 000:- i hyra för en 2:a där, och dessutom få en sån härlig granne? Kommunen tycker ju att det är fullt rimligt…

 3. Lisa skriver:

  Invandrare får hyran och uppehälle betalt av ”staten”. Resultat slum. Romer får bygga olagliga boplatser. Resultat slum.
  Människan är inte skapad att få allt gratis, utan man ska jobba för sitt uppehälle. Det människan får gratis har man ingen respekt för, det vårdar man inte, det låter man förfalla. Får man väl nya när allt är raserat, eller hur? Eller flyttar till nya platser när sopberget är för hög?

  • Risto Matinen skriver:

   Tja, ligger lite i det, men det har huvudsakligen med biologi att göra, och då närmare bestämt på generna. Mer än 99,99 % av vårt beteende beror på våra gener, borträknad den miljö alla som lever vid jordens yta delar (tyngdkraften, dygns- och årstidsvariationer, klimat, väder, etc). Att generna har så stor betydelse, är inte svårt att förstå. Det är t.ex stor skillnad på att vara en daggmask och en elefant.

   Skillnader mellan människors beteenden är att ca 80 % bestäms av gener och 20 % miljö (kultur, uppfostran, etc), även om det tvistas om fördelningen och kan variera beroende på vilket beteende som avses..

   Det handlar givetvis inte om hudfärg som bara är en markör, snarare tvärtom. Det handlar om genetik uttryckt nedan. De stora skillnaderna av betydelse är IQ, testosteronhalter och förekomsten av MAO-A – våldsgenen som ger olika uttryck i aggressivitet, våldsbrott, våldtäktsbenägenhet, allmän kriminalitet, impulskontroll, förmåga att skapa välfungerande civilisation, uppfinningsrikedom, entreprenörskap, etc.

  • Sofia skriver:

   LISA gör väldigt ett viktigt ”statement” (kommer ej på det svenska uttrycket).

   GRATIS har lågt värde i en människas medvetande.

 4. Risto Matinen skriver:

  Slummen som det talas/skrivs om är inte svensk! Möjligen skulle det kunna beskrivas som Sverigeslum…

  Det borde inte finnas någon bostadspolitik alls. Allt staten gör, blir till det sämre. Bästa politik, är ingen!

  ISlamister, såsom Kaplan, skulle inte ens få befinna sig i Sverige, än mindre i regering.

  Vårt land och folk ska förstöras bl.a. genom massinvasion av i landet icke önskvärda. Läs vad antisvenska SVT (http://www.svt.se/opinion/behrang-kianzad-om-avhysning) skriver om avhysningen av kriminella zigenare i Malmö:

  Den europeiska sociala stadgan som Sverige förbundit sig till att följa är tillämpligt även på andra grupper, bland annat romer och resandefolk, avseende de rättigheter som är kopplade till liv och värdighet.
  Där ingår att ingen kan bli vräkt, inte ens från en illegalt ockuperade plats, utan att värdigheten hos de berörda personerna respekteras och utan att alternativa bostäder görs tillgängliga.

  Hur i helskotta kan någon normalbegåvad eller högre gå med på det, eller ens tycka att det är bra?

  • Anna skriver:

   Ja och nej. Generna ger förutsättningarna. Miljön ger negativ effekt på generna om de inte är i harmoni med varandra. Därför som jag jämför bokstavsmuslimer (fundamentalister) som man ser i Europa som lika naturligt som att se pingviner i öknen. .. Det som är naturligt och acceptabelt beteende för giraffer är och kommer aldrig att bli naturligt för pingvinerna. IQ vete faan om det handlar om.

  • Läsare skriver:

   Du kan börja med att fråga dig vilken folkgrupp som ens kan komma på tanken?

   • Anna skriver:

    Frågar du mig, eller pingvinerna?

    • Läsare skriver:

     Därför att ALLA riktiga politiker som går emot judarnas agenda konsekvent kallas nazister som vill gasa sex miljoner judar.

     Korkade idioter blir statsministrar, minister vad som helst så länge de agerar enligt judarnas agenda.

     Judarnas mål är att utrota den vita rasen. Första steget är att ta ifrån den vite mannen all politisk makt. Nästa steg är att göra vita till en minoritet i deras eget land.

     Steg ett är genomförd i Sverige. Steg två är inte mer än fem år från nu. Den vita svenska mannen är redan idag en minoritet i sitt eget land.

     Sverige är tio miljoner invånare. Sex miljoner är etniska svenskar, hälften är män, dvs tre miljoner.

     Frågan är inte om utan när svensken är en minoritet i sitt eget land. Men du kommer att få veta när den dagen kommer. Judarna på DN kommer att hånfullt deklarera att nu ÄNTLIGEN är svensken en minoritet i Sverige.

     Judarna kommer inte att dölja det, tvärtom kommer de att tjata ändlöst om detta faktum.

   • Anna skriver:

    Men det är sant: Självironi och självrannsakan är väl svenskens starkaste sida. Fick apropå detta mitt åtal nedlagt i dag. Gratulera mig!? Hets mot folkgrupp, olaga hot mot tjänsteman, olaga hot ( mot person, vete faan vem egentligen) säkerhetsrisk, nedlagt. Så jag ligger lågt med fortsatta övertramp… Hittills hade jag sett det hela som en lek, men inte efter detta… Fattar hur anonymous medlemmar måste känt sig. Surrealistiskt att bli tillkännagiven som ett hot mot nationens säkerhet!

   • Risto Matinen skriver:

    Judar?! Frågan är dock varför de flesta vita länders ledare lagt sig platta för att utplåna den egna befolkningen?

  • Det är aldrig något problem att vräka gamla vita svenskar från boenden där dom har bott i kanske 20, 30 eller 40 år. Men så snart det rör kulturberikare eller nyanlända så skriker man som stuckna grisar.

  • Anonym skriver:

   Under min tonårstid som punkare bodde jag i Squat i London där det sedan länge varit brist på bostäder eller för mycket folk, hur man nu set på det… Jag var ju uppenbarligen där som turist och behövde inte ockupera lägenheter, men det var kul! Bodde sen i Rom gratis likadant men i resten av Europa fick vi bo billigt tillsammans med andra som bjöd in oss eller hyra billigt själva. Älskade Amsterdam. Om jag rest i tiden och sett hur det blivit nu med romerna hade jag inte trott på det. Hur det kan anses vara de ländernas ansvar som nomaderna väljer att resa till. att stå för kost logi och allt annat som hör till, kan ju omöjligt anses som rimligt. Jag är säker på att OM kringresande cirkusar i Europa hade granskats hade man kommit fram till att de levt ännu mer knapert än de tiggande turisterna.

 5. Sofia skriver:

  Var håller herr Harold hus?
  Han måste hålla ordning på sin blogg!

 6. Sofia skriver:

  Julia Caesar är upptagen av ett praktiskt projekt några månader framåt.
  De som läser hennes Söndagskrönikor får vänta.

 7. Läsare skriver:

  Många är kritiska mot dagens kursbetyg som anses stressa elever. Men ansvariga ministern Aida Hadzialic (S) öppnar nu för att byta till ämnesbetyg.

  Asylboendebranschen ska kartläggas Efter SVT:s avslöjande att många kom- muner betalar dyrt till privata före- tag för ensamkommande flyktingbarns boende, säger nu kommunminister Ardalan Shekarabi (S) till SVT att man ska kartlägga pengarna i branschen.

  bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan 

  http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2015/09/bostadsminister-mehmet-kaplan-besoker-fastighetsmassan/

  _________

  Åtal för attacker mot socialkontor Elva personer åtalas misstänkta för att ligga bakom flera brandattacker mot socialkontor i Botkyrka utanför Stockholm, rapporterar SVT Stockholm.

  Kammaråklagare Jonas Lövström konsta- terar att de åtalade har deltagit i varierande grad. En av de åtalade misstänks ha skickat hotbrev till en socialsekreterare och hällt brännbar vätska på personens bil. Upprinnelsen till brotten ska vara en vårdnadstvist om barn, enligt kammaråklagaren.

  Personerna har orsakat skador till ett värde av 2,8 miljoner kronor Inrikes 101 Utrikes 104 Innehåll 700 188 SVT Text Lördag 19 dec 2015

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s