Högkulturer kommer och går, och blott hugget i sten består.

Bästa läsare!

Jag mottog en utmaning om att få argumentera emot teorin om att bergstemplet Kailasa i Indien är skapat med hjälp av utomjordisk teknologi. Först av allt ber jag läsaren att kasta ett öga på det föremål som jag talar om här:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bilden har jag ”lånat” från fotografen Satya_3d (som uppenbarligen är liksom jag en Olympus-fantast) vars intressanta fotoalbum kan beskådas på Photobucket.

Bergstemplet Kailasa tillhör den av UNESCO skyddade miljön Elloragrottorna, och är en anläggning som skapades på 800-talet genom att man medelst metallkilar högg och karvade ut templet med alla dessa prång och prydnader ur berget. Det som betraktas som unikt för Kailasa – förutom den mycket detaljerade ornamentiska konsten – är att arbetet bedrevs uppifrån och ner. Vanligtvis brukar dylika anläggningar vara resultatet av att man går in från ena sidan av ett berg och arbetar sig inåt.

Varför frågan om utomjordisk teknik väcktes kommer sig av att sådana kopiösa mängder med sten måste ha forslats bort från platsen där templet skulle stå. Enligt experterna har så mycket som 400’000 ton material hanterats under byggtiden som varade i 20 år. Enligt en teoretiker innebar detta att man slog ut 5 ton sten i timmen, vilket nämnde person ansåg som högst orimligt. Man skall också lägga märke till att byggnaden är synlig från mycket hög höjd, vilket är ett lämpligt för eventuella flygande tefat som kommer på besök till byggarbetsplatsen, uppger samma källa.

För att verkligen understryka kvaliteten på arbetet som enligt sagesmannen måste ha utförts med utomjordisk teknik anfördes det faktum att den indiske stormogulen och erövraren Aurangzeb (som härskade under andra halvan av 1600-talet) sände 1000 man att slå sönder templet i enlighet med den mycket stränga tolkning av islam som denne förkunnade. Och som vi kan se med egna ögon har Kailasa motstått denna attack med den äran. Ja, det är osäkert om inte tidens tand farit fram än värre (om nu inte destruktiva former av islam skall räknas som en av tidens gnagande tänder…).

Själv har jag en helt annan syn på templets tillkomst än UFO-teoretikern. Faktum är att om jag varit i position att beställa en dylik anläggning skulle jag ha valt exakt samma strategi som den verkliga arkitekten bakom bygget. Det är bättre att jobba uppifrån och ner.

Eftersom jag blev nyfiken på kunskapsläget om templets historia besökte jag UNESCO:s hemsida där inga dylika upplysningar står att finna. Men de skriver istället att:

Not only is the Ellora complex a unique artistic creation and a technological exploit but, with its sanctuaries devoted to Buddhism, Hinduism and Jainism, it illustrates the spirit of tolerance that was characteristic of ancient India.

”Spirit of tolerance”. Ständigt denna tolerans, kronan i all värdegrundspredikan…! Lite ironiskt att den symbol som jainismerna använde är en svastika, he he…! Och medan jag ändå gräver i historieböckerna, sug på den här: Enligt jainismen var den enda vägen för kvinnors frälsning nämligen att bli återfödda som män!!! Tolerans in your face! Ha! Ha! Ha!

Ok, åter till allvaret och UFO-teorierna…

Utan vetskap om vem som var arkitekt över Kailasatemplet så vill jag säga att all estetik till trots så är dess tillkomst absolut inte omöjlig. Jag ser inget behov av stenskärande laserkanoner eller anti-graviationslastfordon.

Vi kan diskutera huruvida efterföljande byggnader var bättre eller sämre, men var tid har sin egen glansperiod, vilket också jag tänkte ha som tema till dagens bloggpost. Vi ser t.ex. de egyptiska pyramiderna som över tid både varierar i storlek som utformning (inte minst på detaljnivå). Ett annat exempel är butiksarkitektur, där jag ser en tämligen robust interiör konstruktion i de lokaler som kooperativa förbundet nyttjade på 1910-talet i ena änden av stadsdelen, och hur den lokala ICA-handlaren i andra änden av stadsdelen kämpat i årtionden för att få den automatiska skjutdörren att fungera under alla årstider, för att kassapersonalen inte ska frysa ihjäl under dagar med köldknäppar. Ibland var det bättre förr, och Kailasatemplet är ett av bevisen för den tesen.

Kailasatemplet är tack vare att det skapats ur ett enda stycke berg, utan några tillagda stenkonstruktioner, att betrakta som ett enhetligt konstverk.  Men många uppfattar att templets tillkomst skett på samma sätt som när ett papper får sin text från datorns skrivare, att man centimeter för centimeter lämnat det som skall bli toppen av obelisken, taket och väggarna, och sedan – tjugo år senare – står där på tempelgolvet med ett färdigskulpturerat verk. Så har det naturligtvis inte gått till.

Hur skapades då templet? Det finns en anekdot om en bildhuggare som vid sin utställning fick frågan om det inte var väldigt svårt att skapa en staty som återgav den kvinnliga skönheten som var just motivet för konstnärens nya verk. Och bildhuggaren svarade lakoniskt: ” – Nä, det är egentligen inte så svårt. Jag tar en stor sten och sen hugger jag bort allt som inte liknar ett naket fruntimmer…”. Jag är 100% säker på att Kailasatemplet skapades på samma sätt. Man högg bort all sten som inte liknade ett tempel. Fast inte på en och samma gång.

Naturligtvis hade man en plan, och man hade delat in arbetet i etapper. Det som utmärker högkulturer är inte bara estetik, utan också en förmåga att tänka förutseende, d.v.s. att kunna planera. Mycket lite av arbetet kunde genomföras på intuition.

Sålunda hade stenhuggarna till stor del ägnat sig åt kvantitativ bortforsling av stora mängder sten. Kan man ha haft hjälp av det gamla hederliga sättet att förstöra berg nämligen medelst tillmakning? Mycket troligt. På detta 90 x 30 meter stora berget skulle man kunna ha haft flera eldar igång som värmt stenen och som kylts av hastigt med svalt brunnsvatten. Kunde man bryta mer än 200 säckar sten på en timma som fick bäras bort från denna arbetsplats? Ja, det känns rimligt att kunna göra det även utan UFO-teknik.

Det beskrivs att utformningen i övrigt är så pass avancerad att det måste tagit enormt stor möda att få till det, som t.ex. pelare, broar och balkonger. Ja, men inte heller detta är omöjligt att göra medelst hammare och huggjärn; innan bron eller balkongen såg ut som den gör idag var här en vägg av berg. Denna vägg högg man hål genom, och därefter skapade man ornamenteringen. Allt som behövs för att uppnå resultatet är planeringsförmåga samt en synnerligen god förmåga att på förhand ha en vision om vad man vill skapa. Sannolikt hade templet en förlaga i form av en stor trämodell som kunde förevisas för alla arbetsledare och bildhuggare. Så jobbade t.ex. vårt svenska snille Christopher Polhem.

sb alien tech
Christopher Polhem (1661-1751)

När det kommer till konst och kultur kan vi med stolthet säga att vår egen tid bidragit med många genier inom de flesta discipliner. Fast när vi ställs inför fascinerande konstruktioner som har 500-, 1000- eller 3000 år på nacken, då vill vi inte riktigt erkänna att det fanns genier även dessa epoker. Bara för att vår egen generation upplevt månfärder så måste vi tydligen förklara gamla tiders snilleblixtar som frukten av utomjordisk influens. Det är synd, ty detta är att verkligen underskatta genuina genier i historien vars namn vi uppenbarligen inte lyckats komma ihåg.

Sedan får jag nog allt tillstå att vår tids genialitet är att kunna skapa storverk med mindre ansträngning än vad som tarvade när Kailastemplet höggs och polerades fram. Nu kan vi uppnå kvantiteter med små och enkla medel, som genom att trycka på en knapp. Beräkningarna bakom allt detta står en krympande skara av tänkande människor för. Majoriteten – vilka inte behöver sysselsättas med stenhuggeri eller ens tillverkning av maskiner som åstadkommer allt från stora hus till rinnande vatten – tar för givet att saker skall ske bara man trycker på knappen. Förståelsen för processen bakom en funktion är ersatt av andra lättsmälta förlustelser, såsom TV, sport och annat som bara är en knapptryckning bort.

Med andra ord, precis som den fantastiska skapelsen i berget under Krishna I:s tidevarv efter en tid attackerades av en annan kultur som föraktade den sköna skapelsen från hans epok, kan vi säkert räkna med att även vår egen högkultur kommer få svårt att hålla stånd mot yttre angrepp som leder till att även våra tekniska och konstnärliga/kommersiella attribut utsätts för fysiskt våld. Dock skall det sägas att de tusen sabotörer som Aurangzeb anlitade dock knappt ens gjorde ett halvhjärtat jobb i jämförelse med vad Islamska Staten gjort mot andra helgedomar från den kristna erans begynnelse.

Hälsar eder Peter Harold

===========================================
Jag hävdar att 6’000’000 judar
5’900’000 judar
5’800’000 judar
5’700’000 judar
5’600’000 judar
5’500’000 judar
5’400’000 judar
5’300’000 judar
5’200’000 judar
5’100’000 judar
5’000’000 judar
4’900’000 judar
4’800’000 judar
4’700’000 judar
4’600’000 judar
4’500’000 judar
4’400’000 judar
4’300’000 judar
4’200’000 judar
4’100’000 judar
4’000’000 judar
3’900’000 judar
3’800’000 judar
3’700’000 judar
3’600’000 judar
3’500’000 judar
dödades av nazisterna under Förintelsen. (Se förklaring här)
===========================================

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Historia. Bokmärk permalänken.

46 kommentarer till Högkulturer kommer och går, och blott hugget i sten består.

 1. Läsare skriver:

  400’000 ÷ 20 år = blir 20 ton om året. Inte ens den enkla räkneövningen klarar Peter Harold av. Gör ALLTID ett enkelt överslag för att se påståendet ens är i närheten av att vara sann.

  Gick förbi ett skyltfönster idag. Sex miljoner lampskärmar till salu. Och sannolikheten för att det är sant är vadå?

  20’000 kilo utslaget på 365 dagar blir … Tadda. … 50 kilo – om dagen.

  Behövs knappast raketforskare för att flytta 50 kilo om dagen.

  • Risto Matinen skriver:

   Hur räknar du då, med 20 ton/år ? Då skulle det ta 20 tusen år att skapa templet, och knappt vara påbörjat…

   Nåja, hjärnsläpp kan drabba den bäste.

  • Peter Harold skriver:

   Jag får det till 54,8 ton huggen basalt om dagen. Nu är det inte initialt jag som räknade, utan den sagde UFO-logen. När jag räknar blir det så här:

   400’000 ton brutet på 20 år, blir:
   20’000 ton på 1 år;
   54,8 ton på 1 dygn;
   2,2 ton på 1 timma.

   • Läsare skriver:

    Okay, jag räknade fel. Två ton stenskrot är vad som går in i en frontlastare på två skopor.

    Vad skulle vara svårt med att flytta flytta 50 ton om dagen om du har hundra som kan bära?

    Har jobbat kortare tid som ställningsbyggare. Jag bar själv ton med järnställning, Haki och lyfte kanske upp till hundra trall om dagen. Om dagen alltså.

    Vet du hur mycket en trätrall väger efter att det regnat i två veckor? Eller hur mycket en 4-meters dubbelknappad Hakispira väger när du skall sätta ditt den på en och halv meter?

    Tycker du att matkassen är tung när du storhandlat? Du kan få i max 20 kg i en matkassen, om ens det. En våt ställningstrall väger minst tio kilo. Tänk dig att du har en i var arm – och springer. När du kommer in i det och bygger ställning, då springer du.

    Min poäng är att jag vet vad vikt är. Nått hundra kilo per man och dag är inget märkvärdigt. Har du hundra man flyttar du lätt 50 ton om dagen.

    50 ton låter mycket men slår du ut det på hundra man och dag, då är det inget.

    • Peter Harold skriver:

     Japp, det är det jag menar. Man behöver ingen utomjordisk teknik för att flytta på sten. Jag har dessutom en känsla av att de som var så begåvade i att planera bygget också var rationella i planeringen av genomförandet. Jag är säker på att de besatt en god organisatorisk förmåga.

  • Anonym skriver:

   Skaffa dig stadigt knull, käre göteborgare! Du verkar behöva det!

 2. Läsare skriver:

  Den svenska ”humanitära stormakt” undergång pågår just nu, just här.
  ______

  Gänget sköt raketer på låg höjd när kvinnan gick fram och bad dem sluta.

  Det slutade med att en 18-åring körde en raket rakt i munnen på kvinna, kallade henne ”djävla hora” och hotade tända på.

  https://www.flashback.org/t2666200

 3. Läsare skriver:

  Familjer vägrar låta sina barn gå till Knäredsskolan. Både föräldrar och kommunen själv vittnar om en kaotisk skolsituation där de vuxna inte förmår kontrollera barnen.

  Skolinspektionen har den här terminen fått in minst två anmälningar där föräldrar beskriver hur deras barn utsatts för kränkningar och vittnar om en mycket stökig stämning i klassrummen.

  – Det skriks ord som ”hora” och ”fitta” varje dag. För några dagar sedan grät mitt barn i fem timmar efter skolan. Det är ett sådant liv inne i klassrummet att de inte kan vara där.
  _________

  Kaosblattar.

 4. Läsare skriver:

  Kaosblattarna attackerar Sverige överallt just nu. Inte ens polisen vågar gå in. Växjö, Malmö + en massa andra ställen i Sverige som jag inte ens orkar börja länk till. Husby/Runkeby all over again.
  _____________

  Det råder totalt kaos med raketer överallt, säger ett vittne från platsen.

  https://www.flashback.org/t2665886

 5. Marie-Louise skriver:

  400.000 ton på 20 år är väl lika med 20.000 ton per år? Och inte 20 ton per år.
  Peter Harold kan sin matte!

  • Peter Harold skriver:

   *bugar* Ja, min miniräknare får denna siffra nu. Fast som jag nämnde var uträkningen inte helt min. Jag tillförde bara stensäckarna om 25 kg eftersom det är den vikten som parkarbetarna förväntas kånka på.

 6. Rune skriver:

  Liknande byggnader finns även i Etiopien. Kyrkor uthuggna ur berget, uppifrån och ner.

 7. Risto Matinen skriver:

  Själv var jag Minoltafantast, men kör numera Sony som övertog det först nämnda.

  TV-kanalen H2 HD (kanal 22 för oss som har Canal digital), har dagligen program (Ancient Aliens) som kör utomjordingstesen, med von Däniken m.fl. De tolkar många religioner bokstavligt när det gäller gudar i himlen, dvs de flög ner och hjälpte människan. De ser landningsbanor, start-/landningsramper i mycket. Har sett fler än tio sådana program. Inte för att jag tror på tesen, utan för att man får se många intressanta platser, byggnader och ruiner som i sig är intressanta. Vidare får man sig goda skratt på deras bekostnad…

  Lite lustigt att Peter H skrev denna artikel idag. Igår hade Ancient Aliens ett inslag om Klippkyrkorna i Lalibela; https://sv.wikipedia.org/wiki/Klippkyrkorna_i_Lalibela, som är liknade ”monolitbyggnader”, mindre i storlek och färre, elva stycken. Kanske var även Kailasatemplet med i samma program, för jag såg det inte hela programmet?

  Enligt arkeologer har man hittat spår efter tre sorters huggjärn på Kailasatemplet. Den som vill läsa mer och se fler bilder om Kailasatemplet kan med fördel kolla sidan: http://www.nevworldwonders.com/2012/02/17-wonder-kailash-temple-in-ellora.html

  Kort från ovanstående sida: ”A straightforward recipe of man, chisel and time, with that vital and indefinable ingredient of genius add, to create a wholly amazing space.

  För att utomjordingstesen ska hamras in måste anhängarna bortse från flera kända fakta. Om, som i detta fall, de delvis anser att tiden, ca 20 är, är för kort för att kunna ha utförts av människor, så finns flera rimligare förklaringar än utomjordingsteknik: De byggdes under längre tid, och/eller så var det fler människor och dragdjur som hjälpte till, än som gissats

  • Peter Harold skriver:

   Jag förstår inte vad utomjordingarna skall ha för nytta av dessa byggnader. Dessutom, om vi nu skall acceptera tanken på att utomjordingar tagit sig hit för att hjälpa till med att skära ut tempel i berget, så är det väl högst sannolikt att utomjordingarna borde ha influerat arbetet med sin egen estetik. Och jag har väldigt svårt att föreställa mig att varelser som rest genom universum (eller åtminstone genom solsystemet), hade de estetiska ideal som kan ses på utsmyckningar och konstruktion. Dessutom är det troligare att utomjordingarna hade försökt påverka människorna att välja annat material än berg att arbeta med, eftersom det är osannolikt att rymdskeppen var tillverkade av sten.

   • Risto Matinen skriver:

    Asså, att hänvisa till egen bristande förståndsförmåga bör man undvika…

    De två andra påpekandena är dock bra; dvs utomjordingarna borde ha haft en egen estetik och ett annat materialval än just sten. Människan var helt kapabel att åstadkomma detta, utrustad för det. Dock talar knappt något för utomjordingar…

   • Anna skriver:

    Fast å andra sidan: Hade aliens orkat stanna här i undercivilisationen och visat tålamodet att iaktta oss, så hade de rätt snart snappat upp vad vi uppfattar som estetiskt. De kanske bara ville vara snälla och ge oss något fint att titta på och något att grunna på?

    • Risto Matinen skriver:

     Knappast! De hade förmodligen hellre utrotat oss! Precis som parasiterna som nu tillåts invadera vårt land. Vad de ska leva av senare, bekymrar de sig inte om, pga av bristande intelligens och snäv tidshorisont…

     Det finns ett trams om att utomjordingar skulle önska oss väl om de kom hit?! Ja, kanske om de hade IQ >150 och såg sig som Gud…

    • Peter Harold skriver:

     Tror snarare att de drog snabbt ifrån planeten när de fick syn på stenhuggarna gå till angrepp på berget. 😉

     • Anna skriver:

      Ja, tron kan försätta berg… Hö hö. Hur överintelligenta varelser tänker,tror jag inte att vi kan föreställa oss. Är det intelligent med högre EQ än IQ? Det tror jag åtminstone. Eftersom det är det som troligtvis gör att de lever längre än oss och har kommit så långt i sin utveckling. Man får ta neandertalare och dra så mycket motsatser man kan, så får man kanske alienskapacitet…

      Hursomhelst så kan ingen intelligent varelse uppfatta självdestruktionen vi har i landet som intelligent. Så varför inte behålla bilden av högre intelligens som varande individer som satt flockens överlevnad och trevnad som högsta prioritet?

   • En annan sak jag har funderat på är varför man behöver landningsbanor om man har antigravitationsfarkoster. Den frågan har jag aldrig fått svar på även om jag inte är lika skeptisk som herrarna till utomjordiskt liv.

    • Läsare skriver:

     Har inte tänkt på det. Ja, vad fasen skulle utomjordingar ha en flygplats till? De kan ju hovra och kan de åka genom hela universum, då kan de landa eller i alla fall sända landsätta en spaningspatrull på toppen av Mount Everest.

     Utomjordingar bygger landningsbanor/flygplats = hjärndött struntprat.

    • Läsare skriver:

     Med all sannolikhet finns det liv på andra planeter. Varför skulle jorden vara ett helt unikt undantag i hela universum?

     Men därifrån till att dessa utomjordingar kan bygga rymdskepp …

     Men det ordnar sig, AhallaWhalla ghetton i Sverige är numer bebott av raketforskare och kebabtekniker.

     • Måtte kebabteknikerna aldrig komma över stargates. Det skulle ju dessvärre underlätta alla dessa folkförflyttningar avsevärt. Det hade förmodligen blivit sista spiken i kistan för oss då dom på nolltid skulle kunna översvämma oss som gräshoppssvärmar.

      • Peter Harold skriver:

       Jag har sett någon skriva om ”orcher”. Jag måste ha sovit på biologilektionen för jag är inte säker på vad det är för slags djur, men beskrivningen låter skrämmande. Ett slags varelser som marscherar fram och slår sönder allt i sin väg. Jag tror att stargates är för komplicerat för kebabteknikerna. De slår nog sönder den innan de fattar hur den fungerar.

    • Peter Harold skriver:

     He he! Så sant, så sant!

 8. Läsare skriver:

  En forskare med kompetens kring HBTQI-perspektiv anställs i ett banbrytande forskningssamarbete mellan Livrustkammaren, Historiska museet och The Unstraight Museum med stöd av Kulturrådet. Nu kommer tidigare osynlig HBTQI-historia att lyftas fram med olika berättelser, bland annat i Livrustkammarens och Historiska museets basutställningar. Alla mäniskors lika värde är en viktig utgångspunkt.

  – Museerna vill samverka i det här projektet för att uppnå ett bestående resultat. Vi vill förändra inifrån och kommer att låta en forskare med särskild HBTQI-kompetens studera våra samlingar för att vi ska kunna lyfta fram nya berättelser än dem som tidigare varit kända, säger Lizette Graden, chef för samlingarna, Livrustkammaren och Skoklosters slott  med Stiftelsen Hallwylska museet.

  http://www.mynewsdesk.com/se/livrustkammaren/pressreleases/hbtqi-perspektiv-paa-museisamlingar-1252942

  Spirit of tolerance”. Ständigt denna tolerans, kronan i all värdegrundspredikan…!

  Undrar vilken folkgrupp som styr hela FN och underavdelningar som UNHCR osv? Kan det vara det självutvalda Guds herrefolk?

  • Peter Harold skriver:

   Jag vill att HBTQ-konsulten ger sig i kast med Gustav V och Haijby…! 😉 Nä, skämt åsido. Detta är inget jag skulle lägga mycket pengar på. Dock vet jag att unga svenska soldater kring förra sekelskiftet snaskade dolme på pissoarerna vid Nybroviken och vid Lill-Jansskogen mot betalning. Finns ganska utförliga beskrivningar om detta hos sedlighetspolisens arkiv.

 9. Läsare skriver:

  Högkulturer kommer och idioter förstör den själva. Hur jä-a dum i huvudet kan någon bli. Dom bjöd in ”flyktingar” att bo deras farm. Idag … läs själv.

  http://www.dailystormer.com/south-african-leftists-driven-off-farm-by-refugees/

  • Peter Harold skriver:

   Min första spontana reaktion var att brista ut i ett skadeglatt asgarv. Sen fastnade mitt skratt i halsen när jag inser att mitt eget land är en farm som öppnat sitt hjärta, främst av medlidande till alla baaaaaarn som är i nöd. Och… *sväljer skrattet med ett glas lugnande julmust*

  • Anonym skriver:

   Komiskt! Själv sitter jag på jobbet och snickrar på en låneansökan om sms-lån… Tragiskt inser jag att det finns 807 spänn på kontot till nästa lön.. . Jag hade mer kvar när jag inte jobbade… Nu har jag hamnat över gränsen för bostadsbidrag, fritidsavgift fackavgift och avgifter till förbannelse… Suck. Det är som gjort för att lägga sig platt och bara skita i allt…

   • Peter Harold skriver:

    Och så fort du fått ut pengarna på SMS-lånet får du en inbetalningsavi på ett betydligt högre belopp… 😦 En tröst med detta är att ju mindre pengar du kan spendera på det du vill, desto mer kan staten och kommunen spendera på… ja, du vet.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s